2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Snížit DPH na 14 procent

V ČR máme jedno z nejvyšších daňových zatížení na světě. Potraviny jsou zatížené daní z přidané hodnoty 15 %, ostatní věci sazbou 21 %. Pojďme snížit DPH na jednotných 14 %, omezíme tím daňové úniky a snížíme ceny v obchodech.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Vyšata 21.6.2016 12:07

Re: Dan by se snizit, sjednotit mela

Vaše konstrukce jsou trochu mimo, občané jakékoliv politické a i ekonomické úrovně chtějí všichni stejnou věc. Boháč víc bohatství, chudák odstranit chudobu a střední třída blahobyt bez obou předchozích skupun. Všichni bojují za správnou věc, tu svoji. Nadávat na socany po zkušenostech z vlád kvazipravice je směšné, na rozdíl od nich se socani chovají tak, jak jim velí jejich politická idea.

Ještě pro doplnění, jak útočí na Babiše ti z prava je tragická chyba, zatím se projevuje jeho důležitost ve vládě, drží pevně opratě financí, aby je socani nerozházeli. Kalousek i Fiala jsou sice inteligentní lidé, ale politické impotentní nuly. Jejich politická práce je systematické vymezování proti Babišovi, i když s trochou rozumu by měli oba pochopit, že jen Babiš brání socanům k nadměrnému rozdávání. Možná, až se snad v dalším desetiletí objeví opravdová pravice a převezme moc, poděkuje Babišovi, že nebudou vládnout na zadlužených troskách a bude něco k ukradení.

R. Langer 21.6.2016 12:37

Re: Dan by se snizit, sjednotit mela

No, k tomu boháči, chudáku a střední třídě - když to shrnu, tak všichni chtějí "víc bohatství", nemusíte to tak složitě okecávat. Takže všichni bojují za stejnou věc, rozdíl je jenom v tom, kde a komu chtějí brát peníze. A o tom to hlavně (u socanů) je. ;-)

V. Vaclavik 21.6.2016 12:44

Re: Dan by se snizit, sjednotit mela

"Všichni bojují za správnou věc, tu svoji." Jenze bojuji hloupe, jako male deti proste chteji a je jim uplne jedno, jak se naplneni toho boje, ci prani, ma dosahnout.

To, ze pravice dela(la) veci (take) spatne, s tim bych nepolemizoval, ale nehodlam se bavit na urovni konkretnich jmen politiku, zadneho bych nevolil ani jako mensi zlo, protoze i volba toho mensiho dava legitimitu zlu, byt mensimu! Takova volba je ospravedlnitelna jen kdyz ma clovek na krku nuz.

Opravdova pravice je temer jako myticky jednorozec. Mozna by se lidi meli zamyslet nad tim, proc i ty lepsi pravicove vlady (nejen ty nase, i ty ve svete) nemely vydrz, proc nikam nevedly, proc byly zahy odstaveny od vesel moci... tedy proc se jim rozbil dzbanek. Ma to hodne spolecneho, rekl bych ze to ma vse spolecneho s tim, co jste rekl o tom, co lide celeho spektra naroda chteji - tedy mit se lepe, polepsit si co se blahobytu tyka. A v tom ohledu pravice nikdy nedostala svym slibum, kdyz jeji recepty vesmes sestavaly z utahovani opasku, z cehoz jeste nikdo na svete nezbohatl.

V. Vaclavik 21.6.2016 12:47

Re: Dan by se snizit, sjednotit mela

Dodal bych, z ceho se bohatne. Bohatne se z uvolnovani obojku regulaci, tedy cim vice volnosti je obcanum dano, tim vice bohatnou, je to tak jednoduche, ovsem jednoduche veci byvaji nejmene chapane.

K. Vyšata 21.6.2016 12:56

Re: Dan by se snizit, sjednotit mela

Pokusím se o zjednodušení. Levicoví politici jsou vyslanci chudých (bez ohledu pro jsou chudí) a protože mají zájem se udržet u dobře honorovaného koryta, mastí svým chudým voličům trochu bohatství střední třídy. Pravicoví politici jsou vyslanci horních pár desetitisíců, kterým upravují prostor pro trvale udržitelné bohatnutí. Jejich hlavní povinností je udržet systém ve stavu, aby bohatí nemuseli sanovat chudobu a nechat to na střední třídě. Odměna se očekává až po odchodu z politiky.

M. Foltyn 21.6.2016 14:27

Re: Dan by se snizit, sjednotit mela

Jak je vidno, na hodinách marxismu jste dával pozor a pamatujete si. Podle vás jsou socani pravičáci, Gros inkasoval až po odchodu z politiky. Rád bych věděl, jak se dostalo k chudým bohatství z prodeje dolů, popř. z bytů v Ostravě. A kterýto pravicový politik přestřihával Babišovi pásku u výrobny řepkových s....k do aut. Jste komunistický demagog.

K. Vyšata 21.6.2016 16:11

Re: Dan by se snizit, sjednotit mela

Mohl bych napsat, mladej a blbej, zastydlej bojovník proti všemu co zavání komunismem. Nejste, jen malinko nevzdělaný. Jinak, Marx byl nedávno vyhlášen jako jednička mezi významnými ..... Když máte potřebu někomu nadávat, nechte si to na doma, buď diskutujte použitím argumentů, nebo k mým příspěvkům mlčte.

M. Foltyn 21.6.2016 16:55

Re: Dan by se snizit, sjednotit mela

Máte pravdu, v marxismu se vám nemohu rovnat, školeních jsem se neúčastnil. Argumenty jako biopaliva, OKD, MUS a třeba fotovoltaika, kdo je pod tím podepsán, jste přehlídl jako pole lán. Ještě, že jste nezapoměl ty fráze,

L. Novák 21.6.2016 17:19

Re: Dan by se snizit, sjednotit mela

Vyšata je místní (zavedený) komouš. A kváká jako komouš pokaždé... :-p

V. Vaclavik 21.6.2016 16:36

Re: Dan by se snizit, sjednotit mela

Tak ja vas prebiju, jak levice, tak pravice jsou, de fakto, ti vasi 'vyslanci hornich par desetitisicu'. Ti totiz v tom socialistickem bordylku bohatnou at je u moci ta, nebo ona 'ruka' (prava, nebo leva).

Trik je v tom, ze kombinace socialismu s jistou mirou volnosti (ta prislovecna treti cesta, kterou Klaus pomylene myslel, ze po ni nejde) tem lidem z hornich desetitisicu nahrava. Komu nenahrava jsou ti na spodnejsich prickach zebricku blahobytu, a cim nize, tim mene jim nahrava. Ale dalsi trik spociva v tom, ze cim nize je clovek na tech prickach blahobytu, tim je blbejsi a tedy tim vice veri, ze tato smrtici smeska treti-cestove nevolnosti a volnosti je pro neho cesta k vyssimu zivotnimu standardu. V tom se ovsem fatalne myli a jeho lido-demo pocetni vetsina je mu tak na skodu, ale o tom tento lid kvuli sve blbosti nema ani potuchy. Je jako papousek ktery veri levicove indoktrinaci a je rad, kdyz ma aspon vydobytky spidlovskeho upoceneho socialismu.

M. Foltyn 21.6.2016 17:21

Re: Dan by se snizit, sjednotit mela

Souhlasím s Vámi. Holt volič volí, a má iluzi o zvolení své lepší socialistické cesty.

Z. Lapil 22.6.2016 10:42

Re: Dan by se snizit, sjednotit mela

A co takhle: pravice je vyslankyní chudých, protože nechce, aby skrze daně dotovali ty bohaté, kteří mají třeba ten barák, který je potřeba zateplit.

O Čapím hnízdě a rozhledně na každé muldě nemluvě. Nejde o to, jestli je Babiš majitelem, nebo ne, jde o to, že každý člověk v EU včetně lidí, kteří se rozhodují, jestli si mohou dovolit housku nebo se spokojí s chlebem, kouskem té těžce vydělané housky přispět MUSEL. Jistě, je to naprostá menšina, ale tím to není mravnější.

M. Prokop 21.6.2016 9:03

Předpokládal bych, že na té 14% rovné DPH

by se vybralo víc, než na tom dnešním guláši. Ovšem, od současné vlády to nelze očekávat a i ODS zapomněla, že se kdysi o něco takového pokoušela.

K. Janyška 21.6.2016 8:48

Proto jsme chudobou nejméně ohroženým národem světa.

Musíme si vybrat... Dzp.

I. Schlägel 21.6.2016 9:31

Re: Proto jsme chudobou nejméně ohroženým národem světa.

Mezi čím si musíme vybrat, pane Janyško? Mezi vysokými daněmi (a malým ohrožením chudobou) a nízkými daněmi (a velkým ohrožením chudobou)? Takhle to stojí?

J. Schwarz 21.6.2016 10:41

Re: Proto jsme chudobou nejméně ohroženým národem světa.

problém je, Herr Schlägel, v tom "my". "My" chudobou ohroženi nejsme, ohroženi jsou ti co nic nedovedou ani nejsou ochotni makat. Firmy nemůžou sehnat sto tisíc pracovníků a přitom tu máme 300 tisíc nezaměstnaných. Nejde o volbu, výběr, ale o diktát. Pokud by šlo opravdu o volbu, pak snad nikdo nebrání těm, co něco umějí a taky vydělávají aby svoje prachy rozdávali. Pokud si někdo "vybere" že jim ty prachy sebere... já bych to "volbou" nenazýval...

I. Schlägel 21.6.2016 11:22

Re: Proto jsme chudobou nejméně ohroženým národem světa.

Myslím, že se mýlíte. Máme možnost nedokonalé volby z nedokonalé nabídky. Výsledkem této naší (většinové) volby vyjádřené následnými poměry v parlamentu může být snižování daní a nerozdávání koblih nebo zvyšování daní a rozdávání koblih. Výsledkem druhé varianty je mimo jiné Vámi popisovaný poměr mezi počty nezaměstnaných a počtem volných míst. A mě nikdo nediktoval, zda mám volit koblihu nebo DPH 14%. Vy jste to snad dostal rozkazem? Ve Venezuele jsou miliony lidí, co jsou schopni a ochotni tvrdě makat. Je jim to prd platné.

M. Prokop 21.6.2016 11:31

Re: Proto jsme chudobou nejméně ohroženým národem světa.

Ta volba je poměrná. Většinová jen v Senátu.

I. Schlägel 21.6.2016 11:49

Re: Proto jsme chudobou nejméně ohroženým národem světa.

Vím. Termín většinový jsem použil ve smyslu politických preferencí, ne ve smyslu volebního systému. Zdravím.

L. Dočekal 21.6.2016 8:46

Jen tak

Klidně se daně mohou snížit.Není nutné živit různé parazity jako jsou různé neziskovky,hlavně ty co se montujou do politiky,takoví človíčci v tísní,hatefree apod.Dále není nutné živit chronická nemakačenka,jejichž jediný přínos je v plození dalších neděláků.Takový luxus,dávat někomu peníze za nic,jen aby bylo na chlast,či herny,to si snad nemůže dovolit ani Saudská Arábie.

Platíme jako mourovatí,ale silnice jsou jako tankodromy,kde by zničilo podvozek i OTéčko.Ouřadů je jako nas***o,ale něčeho se dodělat je o nervy.Každej politk má poradce a poradce poradců,kteří jsou užiteční asi jako mrtvole zimník.

Snaha fízlovat kdekoho,hlavně drobné podnikatele rozhodně není řešením,protože jejich zánik řešením není.

J. Šimek 21.6.2016 14:36

Re: Jen tak

Ve fondu dopravní infrastruktury končí každoročně asi 100 miliard korun. Co vás žere nechápu :o)

L. Dočekal 21.6.2016 15:17

Re: Jen tak

Ať žtam končí kolik miliard,je mi šumák,to po čem jezdím nejsou silnice,ale japonské komunikace,SAMAJAMA.Jistě,staví se žel.koridory,opr.dálnice to beru,ale pro mne to význam nemá.

J. Tachovský 21.6.2016 8:38

DPH s spotrebni dane mi vadi nejmin

Temi vlada nejak reguluje, co se nakupuje. Vetsinou je to sice zbytecnost, ale treba u tabaku nebo alkoholu to neni zase az tak kontraproduktivni. Horsi jsou dane z prijmu a uplne zverstvo je majetkova dan.

M. Prokop 21.6.2016 9:04

Re: DPH s spotrebni dane mi vadi nejmin

I u alkoholu a tabáku je to kontraproduktivní. Spotřebu to nesnižuje, jen se spotřebovává v horší kvalitě.

J. Tachovský 21.6.2016 9:31

Re: DPH s spotrebni dane mi vadi nejmin

Mozna to nesnizuje spotrebu, ale stat alespon ziska nejake penize, ktere pak nemusi brat jinde.

J. Schwarz 21.6.2016 10:45

Re: DPH s spotrebni dane mi vadi nejmin

To by platilo i kdyby stát vybíral mýto u brodu nebo prostřednictvím specializovaného úřadu přepadal pocestné.

Z. Lapil 21.6.2016 14:13

Re: DPH s spotrebni dane mi vadi nejmin

Poslyšte, Terryho Pratcheta cech zlodějů znáte? Cituji zhruba: "Patricij (vládce) si myslel, že když už nějaký zločin být musí, měl by být aspoň organizovaný". Důsledek - oloupený občan dostal potvrzení, kterým se při případném dalším pokusu o loupež prokázal, takže nebyl oloupen příliš často. Rovněž mu bylo nabídnuto (samozřejmě s velmi výhodnou slevou), že zaplacením jisté nevelké částky bude před cechem zlodějů pro příští rok v bezpečí.

Na nelicencované loupeže pohlíží cech zlodějů velmi nepřátelsky.

R. Langer 21.6.2016 12:39

Re: DPH s spotrebni dane mi vadi nejmin

Jo, a pár otrávených metanolem jako bonus navíc. :-P

P. Rudolf 21.6.2016 7:59

Jako vždy

Snůška lží, polopravd, nesmyslů a výmyslů. Prostě pozorný Klausův žák.

Jen jeden příklad: v restauracích nikdy 5%. daň nebyla. Jen po určitou dobu tuto ve vztahu ke konkurenci zcela nečestnou výhodu měly stánkaři, či fast foody na prodej tzv. přes ulici. Jak s tím třeba takoví Mc Donald ́s uměli pracovat raději nedomýšlet.

M. Prokop 21.6.2016 9:05

Re: Jako vždy

Poradil jste si s článkem jako pozorný Gottwaldův žák.