2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Snížit DPH na 14 procent

V ČR máme jedno z nejvyšších daňových zatížení na světě. Potraviny jsou zatížené daní z přidané hodnoty 15 %, ostatní věci sazbou 21 %. Pojďme snížit DPH na jednotných 14 %, omezíme tím daňové úniky a snížíme ceny v obchodech.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 22.6.2016 20:38

Re: J. Šimek 066

Ne. Posílám vás diskutovat zcela mimo téma pod úvodník, jak je na NP obvyklé a kde jste doma...

Z. Lapil 22.6.2016 10:42

Re: Dan by se snizit, sjednotit mela

A co takhle: pravice je vyslankyní chudých, protože nechce, aby skrze daně dotovali ty bohaté, kteří mají třeba ten barák, který je potřeba zateplit.

O Čapím hnízdě a rozhledně na každé muldě nemluvě. Nejde o to, jestli je Babiš majitelem, nebo ne, jde o to, že každý člověk v EU včetně lidí, kteří se rozhodují, jestli si mohou dovolit housku nebo se spokojí s chlebem, kouskem té těžce vydělané housky přispět MUSEL. Jistě, je to naprostá menšina, ale tím to není mravnější.

Z. Lapil 22.6.2016 10:32

Re: Pan Mach opět perlí

Vždyť to píšu: pro slabší "doučování" existuje. Problém je s těmi opravdu dobrými, na ty škola zařízená není. Proto mám za potřebné umožnit co možná svobodně tvořit alternativy. Třeba domácí, třeba soukromé, třeba podnikové (Baťa).

Nenutím si změnu systému, nutím si možnost vystoupit ze systému, který neumí extrémy. Viz nedávné nápady na téma zrušení víceletých gymnázií (dnešní alternativa uvnitř(!) systému, že by "vznikala elita" a to je špatně. To mi připadá jako že někdo neví co mluví, přece špičkově vzdělaného člověka nevytvořím v průměrné škole?!

O sociální dovednosti bych se nebál; nebo vám připadá, že sedění v lavici a sledování výkladu či psaní písemek je sociálně nějak inspirativní?

J. Šimek 21.6.2016 23:03

Re: J. Šimek 066

To se asi máte za argumentačního giganta, že :o)

V. Kříž 21.6.2016 22:17

oni ti socani...

... potřebují vyždímat z lidí co nejvíc peněz a to jakýmkoliv způsobem. zřejmě si naplánovali zvýšit počet státních zaměstnanců tak, aby jich bylo víc než polovina všech těch, co jsou v pracovním procesu, a taky jin potřebují nacpat co nejvíce peněz. tím konečně dosáhnou toho, že v každých volbách vyhrajou. teď jen ještě, jak dlouho to vydrží těch pár chudáků, co něco vyprodukují.

M. Prokop 21.6.2016 22:03

Re: Pořád čekám

S policejní krizí, prohnilí proti prohnilým, Svobodní nemají nic společného.

M. Prokop 21.6.2016 22:02

Re: Dobrá myšlenka

Strany jsou, voliči ne.

M. Prokop 21.6.2016 22:01

Re: pane Machu,

Jak na to? Přemýšlejte koho volit!

J. Novotny 21.6.2016 21:34

Re: Pan Mach opět perlí

Máte to trochu zmatené, o ty, co se sotva naučí číst v 9té třídě tolik nejde. Respektive, je ten system již dokáže zapracovat. Jde o 10, max 20 procent dětí, které mohou být špičkou v oboru u nás a o cca 1 procento, které má na to měřit se s nejlepšími na světě.

Pravděpodobnost, že to 1 procento bude mít ještě bohaté rodiče ochotné zaplatit špičkové vzdělání není až tak velká.

Domácí vzdělávání nezavrhuji, nicméně na něm nemůže být ten systém založen. Už jenom protože jsou děti v domácím vzdělávání hendikepovny v sociálních dovednostech.

Z. Frys 21.6.2016 21:11

14% ???

A není to málo, Antone Pavloviči? Co takhle aspoň 140% ? A z každého prdu. To by bylo na dotace pro Agročert, na Pičapí Hnízda pro estébáky, a samozřejmě na spoustu koblih pro koblihožrouty. A na oranžgutany by jistě taky zbylo, i když estébákovi nepěkně zavařili s tím Útvarem pro Organizování Organizovaného Zločinu. Však oni se soudruzi určitě nějak podělí...

J. Peřina 21.6.2016 20:19

pane Machu,

to je sice chválihodná myšlenka,ale musíte také říci,s kým by jste tento velice správný krok v parlamentu protlačil?Nepočítejte se socany a Burešovci,o komouších ani nemluvím.Také lidovci nemají chuť něco takového schválit.Jedině Svobodní,ODS a možná TOPka,ale to je málo.Lidé tohoto státu nemají demokracii a trh v krvi.Tak jak na to?

L. Novák 21.6.2016 17:49

Re: Karel Krejčů - Pořád čekám

Dost dobře nerozumím duševním pochodům dobráka, který blábolí pod článkem o daňové zátěži cosi o tom, že by si chtěl přečíst o policajtech...

Vemte si Google a máte čtení na půl roku... :-)

V. Kain 21.6.2016 17:46

Re: Dobrá myšlenka

Jednotnou sazbu DPH ve výši 15 % navrhoval už pan Tlustý,ale Nečas dal přednost Kalouskovi.To ani netušil jakou veš si nasadil do kožichu.

M. Foltyn 21.6.2016 17:21

Re: Dan by se snizit, sjednotit mela

Souhlasím s Vámi. Holt volič volí, a má iluzi o zvolení své lepší socialistické cesty.

L. Novák 21.6.2016 17:19

Re: Dan by se snizit, sjednotit mela

Vyšata je místní (zavedený) komouš. A kváká jako komouš pokaždé... :-p

L. Novák 21.6.2016 17:15

Re: J. Šimek 066

Běžte šaškovat pod úvodník, troubo!

M. Foltyn 21.6.2016 16:55

Re: Dan by se snizit, sjednotit mela

Máte pravdu, v marxismu se vám nemohu rovnat, školeních jsem se neúčastnil. Argumenty jako biopaliva, OKD, MUS a třeba fotovoltaika, kdo je pod tím podepsán, jste přehlídl jako pole lán. Ještě, že jste nezapoměl ty fráze,

J. Šimek 21.6.2016 16:40

Re: Pořád čekám

Píšete o tristní vládě, a teď si znova přečtěte, co píšu o spojenectví s čertem...

V. Vaclavik 21.6.2016 16:36

Re: Dan by se snizit, sjednotit mela

Tak ja vas prebiju, jak levice, tak pravice jsou, de fakto, ti vasi 'vyslanci hornich par desetitisicu'. Ti totiz v tom socialistickem bordylku bohatnou at je u moci ta, nebo ona 'ruka' (prava, nebo leva).

Trik je v tom, ze kombinace socialismu s jistou mirou volnosti (ta prislovecna treti cesta, kterou Klaus pomylene myslel, ze po ni nejde) tem lidem z hornich desetitisicu nahrava. Komu nenahrava jsou ti na spodnejsich prickach zebricku blahobytu, a cim nize, tim mene jim nahrava. Ale dalsi trik spociva v tom, ze cim nize je clovek na tech prickach blahobytu, tim je blbejsi a tedy tim vice veri, ze tato smrtici smeska treti-cestove nevolnosti a volnosti je pro neho cesta k vyssimu zivotnimu standardu. V tom se ovsem fatalne myli a jeho lido-demo pocetni vetsina je mu tak na skodu, ale o tom tento lid kvuli sve blbosti nema ani potuchy. Je jako papousek ktery veri levicove indoktrinaci a je rad, kdyz ma aspon vydobytky spidlovskeho upoceneho socialismu.

K. Vyšata 21.6.2016 16:11

Re: Dan by se snizit, sjednotit mela

Mohl bych napsat, mladej a blbej, zastydlej bojovník proti všemu co zavání komunismem. Nejste, jen malinko nevzdělaný. Jinak, Marx byl nedávno vyhlášen jako jednička mezi významnými ..... Když máte potřebu někomu nadávat, nechte si to na doma, buď diskutujte použitím argumentů, nebo k mým příspěvkům mlčte.

P. Han 21.6.2016 15:30

Re: Pořád čekám

U Chovance to nerozporuji, ale nevím, o co vám jde. To, o čem pan Mach píše, že se mu u Chovance líbí, se mi líbí také. Pokud se mi tedy na této tristní vládě může líbit cokoliv. Ti, které jsem volil já, jsou v opozici.

J. Šimek 21.6.2016 15:22

Re: Pořád čekám

Řeč je o článku pana Macha, ve kterém fandí Chovancovi. A pak, kdo je tady turboznalec :o)

L. Dočekal 21.6.2016 15:17

Re: Jen tak

Ať žtam končí kolik miliard,je mi šumák,to po čem jezdím nejsou silnice,ale japonské komunikace,SAMAJAMA.Jistě,staví se žel.koridory,opr.dálnice to beru,ale pro mne to význam nemá.

Z. Lapil 21.6.2016 15:05

Re: Pan Mach opět perlí

Školství je moje oblíbené téma, takže neodolám. "Talent SE většinou(!!!) prosadí"? To není projev řízeného systému, to je, řečeno s Poláčkem, "opovážlivé spoléhání na milost boží". A na tajemnou bytost SE spoléháme proto, že klasická škola (nejen základní, ale i z té vysoké lezou průměrní! inženýři a doktoři a kdoví kdo všechno) neumí adekvátně vzdělávat děti příliš daleko od průměru. Obtížně vzdělatelné děti řešeny jsou, ať už asistenty nebo zvláštními školami libovolného typu a názvu, ale "příliš snadno vzdělatelné děti" svoje "zvláštní školy nemají"; rozhodně ne státem placené.

Proto tvrdím: dejme tomu, že musí existovat státní školství; nechci být zbytečně radikální a rušit funkční systém. Zároveň je ale nutné co možná maximálně umožnit svobodné vzdělávání mimo standartní (ne nutně státní) školství, protože to, jak už jsem psal, neumí pod- ani nadstandart. Až do těch soukromých škol všech stupňů a - myslím to vážně - domácího vzdělávání. Přinejmenším v ZŠ je dítě zapsáno do školy a pravidelně přezkušováno, takže je slušná šance, že se v 9. třídě nezjistí, že neumí číst.

Domácí mimochodem nutně neznamená "pouze v rámci rodiny", vím o skupině, kde jedna maminka učí to, jiný tatínek ono, a na tamto si v kritických situacích zvou jednoho VŠ studenta. A aby té svobody nebylo málo, tak jedno z dítek chodí do školy, protože chce a vůbec je to tak nějak lepší.

P. Han 21.6.2016 15:01

Re: Pořád čekám

Petr Mach vystudoval VŠE, vy turboznalče.

P. Han 21.6.2016 14:57

Re: Pořád čekám

Čekáte na blbém místě. Tento článek byl převzat z autorova blogu, kde byl publikován 8.6., kdy po nějaké krizi neštěkl pes. Sem ho pravděpodobně dal příslušný redaktor, protože měl pocit, že je to zajímavý nápad. Pokud vás skutečně tak interesuje vyjádření Svobodných, proč to nezkusíte na jejich stránkách?

https://web.svobodni.cz/clanky/petr-mach-k-reorganizaci-policie-cr

D. Procházka 21.6.2016 14:57

Dobrá myšlenka

škoda, že u nás není politická strana, která by ji byla schopná prosadit.

P. Burda 21.6.2016 14:42

NEtušil jsem, že budu někdy s panem Machem souhlasit

ale ohledně DPH má docela oprávněné požadavky. Nevím, jak dnes, ale v doběmých služebních cest (1998 - 2005) jsem si všiml různých zajímavostí na účtenkách.

Třeba v Dánsku měli jednu z nejvyšších sazeb DPH a to ještě navíc jednotnou. Ale ...

Základní potraviny, léky na předpis a v nemocnicích, hromadná doprava a ostatní NEZBYTNOSTI byly od DPH osvobozeny. Tedy, ne že by pro Čecha byly kouzelně levné, ale s dánskou výplatou bych si dovedl představit přežívání i s finanční rezervou.

J. Šimek 21.6.2016 14:39

Re: Pořád čekám

Článek je jedna velká emoce bez znalosti faktů. Věřit turbostudentovi z plzeňských práv a zrádci zrádců schůzky v Lánech ukazuje, že Mach se spojí klidně s čertem ...

J. Šimek 21.6.2016 14:36

Re: Jen tak

Ve fondu dopravní infrastruktury končí každoročně asi 100 miliard korun. Co vás žere nechápu :o)