23.6.2024 | Svátek má Zdeňka


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
vltava 2.12.2008 10:13

Re: Socialisti mohou za centralizaci!

Zvláštní. Chudých vyprodukoval socialismus podstatně více. Ty kurwy a bezdomovci tam byli samozřejmě taky, jenom se jim tenkrát říkalo příživnice a somráci. No a o potřebě policistů, soudců a věznic v socialismu snad ani nemá cenu mluvit...

Jenda 2.12.2008 23:52

Re: Socialisti mohou za centralizaci!

Chudych jiste, ale soused byl chudy stejne, tak mu nemohli zavidet.

Hans 2.12.2008 10:17

Re: Socialisti mohou za centralizaci!

Televizní diváku, víš, jak je v dnešní době definována chudoba? Většinou pod 60% průměrné mzdy. Nejmíň chudých je pak v Severní Korei.

glos 2.12.2008 10:36

Re: Socialisti mohou za centralizaci!

Mno, když to berete tak, tak to u nás odhaduju na osmdesátiprocentní chudobu, když vezmu za základ průměrný plat v Německu.

Hans 2.12.2008 10:39

Re: Socialisti mohou za centralizaci!

Můžete to trošku rozvést? Nechápu logiku vašeho příspěvku.

Jenda 2.12.2008 12:29

Re: Socialisti mohou za centralizaci!

To je ovsem ta spavna definice chudoby. Definice závistí. Chudi nejsou ti, kteří nemají kde spat, co jíst a do čeho se obléct. Chudí jsou ti, kteri maji min nez ostatni.

A kdyz jsme tak u te Severni Koreje ... predstavte si, ze by se Korea znovu spojila. Severni korejci prestanou umirat hlady ovsem spojena Korea bude mit nejmin 50% chudych. Jmenovite prakticky vsechny obyvatele severu. Na druhou stranu i ti nejchudsi na jihu najednou podle statistiky chudi nebudou.

Talián 2.12.2008 15:14

Re: Socialisti mohou za centralizaci!

Když čtu, že polovina zaměstnanců nedosáhne na průměrnou mzdu jdu do kolen. Ono to matematicky jinak nejde. Viz přiklad: Dva zaměstnanci: jeden za 1000 Kč druhý za 1002. Průměr je 1001 a dosahuje na něj jen 50% ale dalších 50% je nad průměrem. Totéž 99 zaměstnaců za 1000 Kč a jeden za 1010 Kč. Průměr  1000,1 Kč nedosahuje 99% zaměstnaců a jen 1% má nadprůměr. Což nahlédnout do počtů pro ZDŠ.

JardaP 2.12.2008 15:53

Re: Socialisti mohou za centralizaci!

Co6 si takhle přečíst něco o průměru a mediánu. Ach jo.

NobodyWasHere 2.12.2008 16:59

Re: Socialisti mohou za centralizaci!

a což takhle dokopat naše statistiky, aby uváděli medián, případně, pokud znáte způsob, jak převésti průměr na medián dle výsledku, publikujte jej (a nárokujte si nějakou odbornou cenu).

joska 2.12.2008 8:42

Čtěte Zákony profesora Parkinsona

tam to všechno je, bohužel to nebereme v úvahu.

Karotka 2.12.2008 8:26

Moji milí poddaní

Pane Vlk, dneska jste mi promluvil z duše. Pracoval jsem (dlouhé roky, jsem pomalý v rozhodování) ve dvou velkých firmách, jedné postsocialistické bance a v jedné multikultiglobalcompany. S debilitami se tam setkáváte na každém kroku, ovšem odchod z tohoto světa byl těžký, nikde jinde tolik peněz za brouzdání po netu, zbytečné klábosení v míting růmech a horečné utrácení mamutích částek z plánu v listopadu za předem zkrachovalé projekty nedostanu. A politiky, rozuměj byrokracie, šprajců, všemožných pravidel a her, osobní zášti i zášti hrané (protože si náš šéf nerozumí s tamtím šéfem) je v tom virtuálním světě tolik, že se dodnes nostalgicky usmívám při přenosech z poslanecké sněmovny. Teď pracuju pro jednu malou myš a učím se od ní.

Nedávno jsem viděl opět trampoty účetního Fantozziho (snad se píše takto). To se u nás promítalo už dávno a mělo to tehdy (pro mě, byl jsem dítě) nádech ukázky - pohleďte, jak špatně to na tom Západě chodí, tomu se snad lze jenom smát. Dnes jsem na to nevěřícně koukal a říkal svému dětskému já - tak vidíš, a ona to byla pravda.

Jinou mou zkušeností z té doby byl Neználek na Měsíci, promyšlená propaganda pro děti o tom, jak my človíčkové ze Země (rozuměj my ze soc. tábora) se máme dobře, že nežijeme na Měsíci (rozuměj na Západě). Jediné, co na té knížce bylo vysloveně lživé, bylo tvrzení, že u nás je všechno lepší (přitom to bylo evidentní, každý přece věděl, že u nás nerostou dvoumetrové jahody). Ale jinak doporučuji k (opětovnému) přečtení. Zejména taktika jednoho z velkopodnikatelů, který zadal novinám zakázku zdiskreditovat aktivitu hodných človíčků, je až nepříjemně reálná. Včetně popisu toho, jak to v takových novinách chodí.

Abyste mi nerozuměli špatně, ve své kritice nejsem slepý a nechci návrat starých časů (protože jsme OPRAVDU neměli dvoumetrové jahody, haló, slyšíte?!). Dnešní doba mi dává svobodu rozhodnout se mnohem více, než jsem mohl dříve. A toho si vážím z celého srdce.

esvo 2.12.2008 8:26

smutno

perfektně a vtipně napsáno,ale je z toho smutno, porotože násnečekají žádnésvětlé zítřky

Nezávislý demagog 2.12.2008 7:53

Komerční server?

Nepřipadá vám to, pane autore, poněkud žinantní, propagovat svoje kšefty na Psovi? Připadá mi to, jako kdyby mi úřednice na poště nabízela k doporučenému dopisu ještě dívčí šatičky, které doma uháčkovala.

jkotek 2.12.2008 8:36

Re: Komerční server?

Vy platite provoz neviditelneho psa ze svych dani? Jestli ano, tak mate pravo si stezovat stejne jako na tu postovni zamestnankyni statniho podniku.

V opacnem pripade mlcte vy komunisto a nekecejte vydavateli do jeho dohod s autory. To delaji pouze komuniste vsech barev.

-pp-) 2.12.2008 10:08

Re: Komerční server?

...a taky cyklisté.

Gonzales 2.12.2008 10:13

Re: Komerční server?

Nebuďte tak zatrpklý. Zkuste vypnout PC a vyrazit na procházku ;-)

NobodyWasHere 2.12.2008 13:51

Re: Komerční server?

máte špatný nick, měl byste být nenávistný demagog, nezávislý jste pouze na zdravém selském rozumu.

JaroKova 2.12.2008 7:05

Vyborne

Ziji na zapade uz 40 let a tak vim sve. Tento clanek spidobou situaci vystihl velmi dobre, autor do toho vidi. Velke firmy se podobaji tem statnim socialistickym. Trzni kapitalismum ma sve nedostatky, ale je pruznejsi nez jine systemy. Ovsem pokud stoji na malych firmach a podnikavych jednotlivcich. Zapadni zeme, predevsim USA, jsou dnes jiz ve stadiu post-kapitalismu a vysledky na sebe nedaly dlouho cekat. Smutne pouze je, ze ti hladovci, kteri krizi zapricinili, si pekne nahrabali a na jejich chamtivost ted doplaci normalni zamestnanec, kteremu se podstatne ztencili duchodove rezervy. Ale takovy uz je zivot.

JaroKova 2.12.2008 7:06

Re: Vyborne

OPRAVA: soudobou situaci....

Karotka 2.12.2008 8:56

Re: Vyborne

Myslím, že to není nezbytně smutné. Vezměne si příklad ze zvířecí říše (metaforicky, ne doslova, dámy a pánové přírodovědci). Řekněme, že jste malý tvoreček, který se může rozhodnout, zda bude žít samostatně, nebo zda bude parazitovat řekněme na velrybě. Samostatná existence má svá rizika, avšak váš osud není spjat s osudem velryby. Do jisté doby máte možnost zvolenou cestu posoudit a vybrat si případně jinou. Po čase si však už na životní styl zvyknete a změna je těžší.

Zvolíte-li cestu parazita (a nemyslím to skutečně pejorativně!), můžete se při smrti své velryby přestěhovat na jinou. Postihne-li však všechny velryby velrybí mor, jste namydlení.

Změna však (téměř) není možná až po mnoha generacích života druhu jako parazita. Za života jednotlivce (za svého života) máte pořád (ač zmenšující se) možnost změnit životní styl.

MZ 2.12.2008 11:24

Re: Vyborne

Pane Karotko,

jsem biolog, a Vaše přirovnání mi přijde naprosto přesné a výstižné.

Frank 2.12.2008 6:58

Vlku, máte malou penzi?

A svoje sepsané pindy si strčte někam. Nebo se postavte na karlák a otravujte kolemjdoucí.

Michal 2.12.2008 7:28

Re: Vlku, máte malou penzi?

Frankištu, někdo tě nutí, abys to četl. Tak padej vocať!

Hnyk 2.12.2008 5:00

Jednoduchý zákon

Zákon který platí jak ve velkých firmách kterým se dobře vede, tak v totalitárních státech. Žádný papaláš (managor) netrpí podřízené kteří jsou chytřejší než on, mohli by mu být nebezpeční. Proto jsou obvykle podřízení trochu hloupější než šéf. Když jde šéf do důchodu a jeden jeho podřízený se stane šéfem, tak si zase vybírá podřízné kteří jou o něco hloupější než on. A po několika generacích sedí ve "vrcholných pozicích" kompletní idioti.

R 2.12.2008 5:40

Re: Jednoduchý zákon

R^R^

Karotka 2.12.2008 8:42

Re: Jednoduchý zákon

Myslím, že to není pravda. V těchto firmách jsou i chytří lidé, kteří vědí, že není dobré dávat to před svými šéfy najevo. Ti hloupí, kteří to berou příliš vážně a všemu tam věří, pracují dvacet let na stejné pozici, udřou se k smrti a ještě v důchodu trpce myslí na to, jak s nimi firma vytentočkovala a udělala chybu, že nedala na jejich návrhy.

Ti chytří přijmou hru hlupáků, osobně si z ní nic nedělají, plavou po proudu a chytře převlékají kabát podle převládající atmosféry a tendencí.

Ti nejchytřejší to takto dotáhnou hodně vysoko, avšak nikoliv až na vrchol. To proto, že vrchol je mimo pravidla stanovená pro spodní vody.

Na vrcholu je vrstva s jinými zákony, kam se dostanou jen ti nejjednodušší, kteří sebevědomě a deklarují právo na samozřejmou existenci v této vrstvě. Nelze jim to mít za zlé, ani jim netřeba závidět či spílat. Vrcholný management, vrcholná politika, vrcholná kriminalita - to jsou specifické sféry s vlastními pravidly a zákonitostmi, které jsou však symetricky podobné až stejné, jako ve sférách nižších. Existuje tam stejné blaho i stejné utrpení, jen kulisy jsou jiné (televizor, počítač a mobil jsou nahrazeny vilami, jachtami a vlastním satelitem na oběžné dráze).

Hnyk 2.12.2008 9:11

Re: Jednoduchý zákon

No možná jo, možná ne. Taky je časté, že ti chytří lidé založí vlastní firmu která výborně prosperuje a roste. A od jisté velikosti ti to chytří lidé sami nezvládají, potřebují profesionální managery a proces degenerace začíná nanovo.

Karotka 2.12.2008 9:17

Re: Jednoduchý zákon

naprosto souhlasím, chytrý člověk si uvědomuje své právo volby - a součástí je volba, zda svůj život postavit na parazitování na kolosu (proč ne, nevidím v tom nic nemravného), nebo na samostatné existenci.

Pokud se však chytrý člověk rozhodne pro ten kolos, postupuje myslím podle výše uvedeného postupu.

Ještě malé rozlišení, které se dnes s oblibou přehlíží a zaměňuje - chytrý člověk není ekvivalentem slušného člověka. To jen na okraj.

Karotka 2.12.2008 9:21

Re: Jednoduchý zákon

... a existují i svobodné firmy, které zůstanou samostatné a malé po celou dobu své existence, často spojené se životem svého zakladatele. Tam k vámi zmíněné degradaci nedochází.

Výše píšu přirovnání, že jsme managery svého těla. Jo, jakmile bych řízení svého těla předal druhým (a děláme to minimálně někdy - předáváme řízení rodičům, partnerům, reklamám, článkům v časopisech...), jde efektivita do háje a nastupuje degradace.

M.Python 2.12.2008 10:32

Re: Jednoduchý zákon

Výborně! Vy znáte firmu ve které pracuji? Je to přesné, jen bych to specifikoval, nejen, že musí být hloupější, ale také příbuzní, nebo spolužáci, či kamarádi z fotbalu.