24.5.2024 | Svátek má Jana


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Michal 2.12.2008 11:32

Re: Hezký článek ...

Pokud nepočítáte zneužívání monopolního postavení na trhu (náš největší telekomunikační operátor na poli datových komunikací), dumpingové ceny (obchodní řetězce) nebo jiné metody nekalé soutěže. Uznávám, že kapitalismus je lepší než bolševický "reálný socialismus" - ale ne o mnoho.

A jeden příklad. Při své práci jsem se dostal k implementaci v ČR poměrně vzácného softwarového produktu. Při jeho používání se objevil problém, který jsem nahlásil na e-mail pro podporu v Evropě. Odpověděli mi, to ano. Asi 4 měsíce jsem si dopisoval převážně s jedním Švýcarem, ale výsledek žádný.

Teprve, když se do hry vložilo představenstvo mé firmy dopisem představenstvu dodavatele v U.S.A, začalo se zřejmě něco dít. Problém byl vyřešen do týdne. Někdy pomůže eskalace problému a když jsou na obou stranách dobří manažeři, "zasviští drábův bič" a na řešení problému se vrhne více úsilí.

Nemyslím si, že manažeři jsou a priori blbci. Jsou jako jiní lidé, jenom když je manažer blbec, je to často víc vidět. V mém případě mi manažeři pomohli (i když vlastně ve svém zájmu).

Jura Jurax 2.12.2008 11:50

Re: Hezký článek ...

Nemyslím si, že manažeři jsou a priori blbci. Jsou jako jiní lidé, jenom když je manažer blbec, je to často víc vidět.

To by se mělo někam vytesat ;-) 

Ono když nechápete důvod a účel záměru managerova, neznamená to, že blbec je nutně ten manager ;-D 

Jakub S. 2.12.2008 21:37

Re: Hezký článek ...

Ano, vytesat! A to druhé je taky chytré. No dyť je to loncmon, že.

Jenda 2.12.2008 12:42

Re: Hezký článek ...

A pak tu mate opacne pripady, kdy si kvuli internim predpisum nemuzete dopisovat s jednim svycarem ale pisete sekretarce nadrizeneho, ktera to posila sekretarce kohosi, ktera to posila ... takova ticha posta ve ktere vetsine zucastnenych dava ta zprava asi tolik smyslu jako kdyby byla finsky. Vysledky myslim znate z detstvi. Pripadne obchodnici zaridi konference call s tamnimi obchodniky na kterem se jako vyvojar pokousite jim vysvetlit co to teda pro tu integraci budete potrebovat od jejich vyvojaru, protoze k tem se proste primo nedostanete. Opet hovorime finsky.

Prakticky u vsech integraci byla doba zavisla hlavne na tom jakdlouho trvalo nez se podarilo zaridit abych se mohl domluvit primo s tamnim vyvojarem, bez sum generujicich meziclanku. Coz bylo (a jsme zpatky u clanku) obvykle primo umerne velikosti firmy. SAP? PeopleSoft? Mesice. Pidifirmicka z horni dolni? Tejden.

Talián 2.12.2008 15:00

Re: Hezký článek ...

Ještě dodatek. Po prvních kontaktech s partnery za velkou louží jsme shledali, že  každého českého pitomce, lze snadno nahradit stejně kvalitním pitomcem zámořským. Je tam ale určitý rozdíl v tom, že musí vstřebat a zaměstnat pestrou směsici lidí s velice rozdílnou kvalitou. Pokud to je možné postaví k práci toho nejhoršího. Když to nejde, nahradí ho lepším až  ještě lepším. S výbornými se velice šetří, Je jich málo a jsou drazí. Ve výrobních provozech visí dlouhaté popisy práce začínající: Vezmi do pravé ruky klíč 1/4" a nasaď namatici č.15...Otoč proti směru hodinových ručiček o 1/2 kruhu...V některých originálních baleních matic to je i s obrázky. Až budeme více zaměstnávat náplav z Asie, také k tomu dospějeme.

liška 2.12.2008 9:14

Hledání SMYSLU???

Dnešní doba je dobou modního projevu hanobení či minimálně neuznání, poukázování na špatnosti, permanentního breku, mindráků z neúspěchu a hledání chyb u sousedů. Skutek utek ... neb projev typické české povahy, lamentující nad rozbouřenou hladinou piva, kdesi v hostinci na Růžku. Takže se vlastně moc nezměnilo. Soused má kozu a sakra se postarám, aby mu chcípla. Čtu-li článek p. Vlka, mám z něj pocit .... on ten socialismus stál za h***o, ale s kapitalismem to je jakbysmet.  Zrovna teď nás pálí, tak pojďme na něj zahulákat z plných plic. Měli bychom se svléci a uchýlit se na stromy, abychom utekli pravidlům všech magorů, tedy manažerů a , jenže ...óóó pardon, to bychom byli jaksi vlastně zelení a naše planeta je přeci modrá. Hledej smysl příspěvku v nesmyslu a najdeš zrdcadlo k tomuto článku. V čem je smysl článku??? Hledám odpověď, ale nemohu ji nalézt. Snad jen konstatování, že všechno je zlé a na h***o. Tak snad zbývá jen to poslední. Nečtu články p. Vlka často a asi je to chyba, možná bych byl moudřejší. Snad mi utekl kontext, ale napište jednou větou .... o čem to vlastně JE?

Tino 2.12.2008 9:22

Re: Hledání SMYSLU???

Mně je to kupříkladu jasné. Chyba je v centralizaci, nebo chcete-li v podpoře monopolu.

Patrně by stát lépe odolával výkyvům ekonomiky, kdyby podporoval ekonomiku zezdola a ne opačně.

liška 2.12.2008 9:41

Re: Hledání SMYSLU???

Jenže v tom případě, je to samé jako se ptát na smysl existence státu, práva či pouhopouhého stárnutí. Tendence k růstu a nabalování, jinými slovy k centralizaci či monopolizaci (nebudem se do hloubky zabývat přesným významem těchto termínů) jsou podle mého názoru přirozené a nijak škodlivé. Nic není dokonalé, ale kdo chce popírat přirozený vývoj, nechť se opravdu vrátí na strom. Neb kdebychom byli bez těchto "brontosaurů"? Snad by nám bylo dobře, kdybychom si šli k sousedovi koupit pečivo a jinému kousek krkovice. Snad by nám bylo i dobře na duši (nikoliv na těle) v době nemoci na bylinkovém čaji. Neboť bez  "brontosaurů" (ať se nám to líbí či nikoliv) bychom neměli ani paralen (soused živnostník by jistě těžko zaplatil jeho vývoj). Je to jen evoluce a evoluce je jinými slovy cesta od nedokonalého k dokonalému. Smyslem je se poučit, nikoliv hloupě kritizovat, vše co je okolo.

MZ 2.12.2008 9:50

Re: Hledání SMYSLU???

Evoluce není cesta k dokonalému, kdepak jste to vyčetl ?

liška 2.12.2008 10:27

Re: Hledání SMYSLU???

Evoluce je vývoj, rozvoj od nižšího k vyššímu a podle mého názoru je na konci nejvyšší, dokonalé či jiné synonymum. Nikdo ovšem netvrdí, že tam však zákonitě dojdeme;-) Co je podle Vás evoluce? O čem je podle Vás tento článek?

MZ 2.12.2008 11:07

Re: Hledání SMYSLU???

Evoluce je prostě změna v čase, a je jí celkem jedno, jestli to jde k lepšímu nebo ne, to je pouze naše omezené lidské chápání. Např. evoluce hory vede k její erozi až na rovinu - je to snad dokonalejší stav ? Ani v živé přírodě se o něčem dokonalejším nedá mluvit - záleží totiž vždy na okolních podmínkách. Je snad delfín dokonalejší než škorpion ? Ve vodě možná, na poušti ne. A proces evoluce, aby k němu vůbec mohlo docházet, potřebuje velkou variabilitu, diverzitu, aby bylo z čeho vybírat. To podle vás "nejdokonalejší" většinou trpí ztrátou schopnosti se přizpůsobit drastickým změnám podmínek, a v průběhu další evoluce prostě pochcípá....

Smysl článku dobře vystihl Tino, jakož i spousta dalších diskutérů. Když bude všechno unifikované, budeme leda slepou evoluční linií, a zeměkouli i vesmíru je opravdu jedno, jestli se tu bude lidstvo hemžit i nadále a v jaké podobě.

Ivan 2.12.2008 12:20

Re: Hledání SMYSLU???

Asi nechápete, v jakém významu bylo slovo "evoluce" použito. V biologii je to termínus technikus znamenající vývoj od méně přizpůsobeného k více přizpůsobenému. Pakliže za dokonalejší budeme považovat více přizpůsobené, je to i vývoj k dokonalejšímu.  Pro prostou změnu v čase se obvykle slovo evoluce nepoužívá, čeština si vystačí se slovem "změna".  Pokud byste chtěl tedy slovo evoluce jako biologický termín nahradit českým termínem, přimlouval bych se pro slovo "přizpůsobení" nebo "rozvoj".

Jenda 2.12.2008 12:34

Re: Hledání SMYSLU???

Vyvoj k vice prizpusobenemu beru. Jen ta definice dokonalejsiho je trochu jednostrana. Trochu dost.

liška 2.12.2008 12:46

Re: Hledání SMYSLU???

Moc mi chytáte za slovo, příště budu opatrnější

MZ 2.12.2008 14:16

Re: Hledání SMYSLU???

Souhlas.

Tino 2.12.2008 10:32

Re: Hledání SMYSLU???

Rozhodně nepopírám potřebnost ekonomických kolosů. Ty vznikají postupně přirozenou potřebou firem i společnosti. Je však otázka míry podpory státu těmhle gigantům. Jejich ekonomický přínos je oprávněná státní vstřícnost k nim.

Stát by měl ale především podporovat a chránit si své malé a slabé proti neúnosnosti ekonomických tlaků ze strany velkých gigantů. V množství je totiž síla, která rozmělňuje rizika. Koneckonců ekonomické giganty nadnárodního charakteru jsou víc než ekonomicky soběstačné oproti státu jako je ten náš. Nepotřebují myslím daňové úlevy, finanční podporu pracovních míst, státní dotace ap. Právě toto ale potřebují drobní živnostníci, aby mohli vůbec dosáhnout na budoucí soběstačnost. Vytvářejí státu v důsledku pak mnoho pracovních míst bez rizik většího propouštění a nezhynou-li v prvních pěti letech, pak s největší pravděpodobností se udrží na trhu a jsou flexibilní v každém ohledu. Neustálá možnost vzniku takových malých firem dává šanci státu na překlenutí i ekonomicky těžkých časů.

Rozhodně ale nelze zahraniční investory přitahovat bez rizika takovým způsobem, jak to vlády dělaly dosud. Navíc na úkor drobných podnikatelů.

Těm malým firmám, které dokázaly přežít v tomhle státě od svého vzniku deset - patnáct let, by měl stát dát nejvyšší priority k jejich existenci! Takové dotace - půl milionu Kč na pracovní místo, jako dali např. Hyundai, by se drobným živnostníkům rozhodně šikly na modernizaci strojového vybavení a zajištění výroby i prodeje! Pracovních míst by bylo jako hub po dešti a nebyly by tak ohrožené, jako v případě nadnárodních kolosů.

Dávat ze svého svým!

liška 2.12.2008 10:35

Re: Hledání SMYSLU???

To naprosto souhlasim

Ivan 2.12.2008 12:23

Re: Hledání SMYSLU???

Dotace 500000Kč na pracovní místo v automobilce je plivnutím do vody. Investor na zřízení toho pracovního místa musel vynaložit více než 10 milionů, takže za 500000 zřídíte pracovní místo v dílně na ruční výrobu dřevěných žebříků.

krmič 2.12.2008 14:35

Re: Hledání SMYSLU???

Já jsem myslel, že slovo investor je od toho, že investuje, tedy vkládá do něčeho SVÉ peníze. Od vás se dovídám, že má jenom brát dotace, za které pak - možná - něco vytvoří. Není to nějak protismyslné?

jhm 2.12.2008 15:13

Re: Hledání SMYSLU???

investor jiste investoval nemale prostredky. ovsem ta investice do vyrobniho zarizeni je movita a zitra muze stat v uplne jine zemi. navic vyrobni linku stavi samotna automobilka (z komponent firem jako je Siemens aj) a ve finale si tuto investici musi ocenit sama i zapoctenim dusevni prace svych zamestnancu.

libero 2.12.2008 11:08

"jsou podle mého názoru přirozené a nijak škodlivé."

Přirozené, to ano. Ale neškodné ne, sakra škodlivé.

kerim 2.12.2008 9:07

Ano,

máte pravdu. Pracoval jsem devět let ve dvou amerických firmách, Často jsem si v duchu říkal - prokrista, jak je možné,  že jsme je ekonomicky neporazili.  Čistý Parkinson. Ale dnes už mám jasněji,.....

Hans 2.12.2008 10:12

Re: Ano,

Ony ty velké americké firmy vytvářejí jen 10% amerického HDP. Proto.

Marcela 2.12.2008 9:07

Pane Vlku,

jako vždy super.R^

Stredocech 2.12.2008 8:46

Bohužel, autor má pravdu a dokonce není úplně originální

Totéž napsal už dávno profesor Parkinson. Také u nás tlačí vedení velkých firem na své pobočky aby prodávaly víc a více.

Jinak, ta hypoteční krize mi připomíná éru, kdy Ota Šik kritizoval ukazatel "hrubá výroba" který mohl růst formálními čachry ke škodě věci. Dnes je management zainteresován na úrocích z hypoték, bez ohledu na tom, že jsou pak nedobytné.

Tino 2.12.2008 8:45

Socialisti mohou za centralizaci!

Efektivita nadnárodních kolosů v řízení je neoddiskutovatelná! Vrcholoví manažeři se rozhodnou šetřit a vydají příkaz - v Česku ušetřete letos milion dolarů! A ono to funguje. V Česku se manažer(ka) hluboce po bezesných nocích zamyslí(jde ji o všechno!) a nachází řešení: nabídne jedné z mnoha svých zásobovacích dopravních firem kompletní dopravu pro nadnárodní firmu s tím, že zruší zakázky u konkurenčních dopravců a jí jediné nechá výhradní postavení, ovšem za podstatně menší balík peněz. Berte, nebo nechte být a jiní to vemou místo vás. - A je vymalováno! Manažerka České sekce může dál pracovat ve své funkci a dostane jednorázovou finanční odměnu(nesrovnatelnou s odměnami v jiných - západních sekcích, tedy podstatně nižší), nadnárodní firma ušetří milion doláčů v dopravě, jedna dopravní firma z deseti má zajištěný dlouhodobě zisk při navýšení nákladů - ovšem bezkonkurenčně, stát Česko má i nadále výhodu zachování nadnárodního monopolního výrobce na svém území a ne jeho odejití do destinací v rozvíjejících se východních zemích.

Stát - vláda - si libuje spolu s manažerem(kou) nad existencí nadnárodní firmy u nás. Všeho do času! Dokud jde totiž monopolizovat už tak vysoce monopolní postavení nadnárodních firem. Pak příjde zákonitě otřes, manažer(ka) je bez práce spolu se všemi zaměstnanci, stát má na krku sociální problém nezaměstnaných a nižší růst HDP. To jen proto, že před časem stát upřednostňoval nadnárodní kolosy před střední vrstvou podnikatelů u nás, že populistickou politikou šel na ruku odborovým bosům a rozhazoval miliardy na podporu nepracovitých! Socialismus státu se spojil se socialisticky jednajícími nadnárodními firmami(rozumějte - NE sociálně!).

Socialisti mohou za centralizaci! Rizika by měla být co nejvíce rozmělněna do drobných firem co nejvíce. Mohutný momentální zisk způsobí časem i mohutné ztráty!

Karotka 2.12.2008 8:50

Re: Socialisti mohou za centralizaci!

Zjevně máte osobní zkušenost.

V (post)socialistických a rize západních firmách se situace a vzorce chování a vztahů v některých věcech liší, to je pravda (jak píšete), avšak efektivita, nezlobte se, je nehorázná v obou případech. Přirovnání k brontosaurovi s více mozky je přesné.

Karotka 2.12.2008 9:15

Re: Socialisti mohou za centralizaci!

Samozřejmě i ten brontosaurus žil a žil dlouho. V tom kolosu se i tisíce drobných chyb ztratí a kolos žije. Do té doby, dokud se některé chyby nezacyklí a nepřerostou určitou míru. To není tak docela v moci jednotlivců, ani těch managerů. Ostatně podobné to je i s lidským organismem. Pokud jako manager svého těla nedbáte dlouhodobě o zdravý životní styl, přijde okamžik, kdy už je na změny pozdě a vy, jako manager, už s tím nic nenaděláte. Můžete tak akorát se zlatým padákem odejít do jiné inkarnace (věříte-li tomu).

Tino 2.12.2008 9:16

Re: Socialisti mohou za centralizaci!

Myslím, že s tím nejsem v rozporu. Nejde jen o servisní služby pro nadnárodní firmy. Jde také o drobné výrobce např. v potravinářství, kolosy prodejních firem. Vždy jde o diktát cen a rušení konkurenčního prostředí.

Stržení moci na sebe, nejen v politice ale v každé činnosti, přináší dočasnou výhodu, později o to větší propad. Zanikání firem - krachy - je zákonitý jev ekonomiky. Podpora monopolních kolosů oproti znevýhodňování drobných konkurentů, přinese jednou zákonitě výrazné ekonomické škody státu. Na to by měl stát - vláda pamatovat především!

Investice přinesené státu zvenčí velkými kolosy se nutně projeví při pádu kolosů. Protože NIC netrvá na věčné časy! Ani největší ekonomická síla nadnárodních monopolů.

televizní divák 2.12.2008 10:03

Re: Socialisti mohou za centralizaci!

Reálný kapitalismus systémově vytváří nezaměstnané, chudé, prostitutky a bezdomovce.   Lidé ohrožení chudbou : ČR 6 %, Německo 11 %, USA 18 %. 

Neviditelná ruka trhu (spekulativní kapitál) často devastuje mezilidské vztahy .Zvyšuje se potřeba policistů, soudců a nových věznic.

Konec světového liberálního kapitalismu v březnu 2008 - dvě velké, zahraniční, krachující banky byly zachráněny znárodněním.

EU usiluje o solidární společnost (viz Evropská sociální charta) a vychází z reálné ekonomické situace. Bohatí jsou přesto mnohdy zvýhodňováni.