3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Rusko, sankce a SWIFT

Rusko dosud zvládá čelit sankcím Západu, neboť po řadu let systematicky snižuje své vystavení americkému dolaru. Dolarové rezervy Ruska činily loni jen 16 procent celkových devizových rezerv země. Přitom o čtyři roky dříve to bylo více než 40 procent. Jeden příklad za všechny: od vrcholu roku 2010 Rusko snížilo objem držených amerických dluhopisů o 98 procent.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Polášek 26.2.2022 11:04

A možná hůř než Rusko.

Pokud se omezí možnost dolaru rozkládat náklady na jeho tištění na uživatele mimo USA přes určitou hranici, může dojít k přenesení takových nákladů na vnitřní ekonomiku USA, že tato začne stagnovat nebo dokonce upadat. Neboli budou muset začít splácet své dluhy, což je spoelhlivě odsune zpozice globálního lídra.

A trochu podobné to bude s eurem. Pokud Swift vypadne a tím vypadne financování těch obchodů s ropu a plynem v eurech, může se tím zhoršit chod ekonomiky EU v takové míře, že zadlužené jižní státy, jako je Itálie nebo Španělsko, mohou začít krachovat.

P. Černý 26.2.2022 11:13

Obava, že náhlý úpadek postavení amerického dolaru jako světové převodní s rezervní měny by mohl vést až k velké válce, je tady už dlouho. I když je to nejspíš nevyhnutelný proces, tuto žábu je třeba vařit pomalu a opatrně.

M. Grundmann 26.2.2022 15:13

Tento problém neexistuje. Používání dolaru omezují ve skutečnosti vědomě USA samy. USA si nyní vyhrazují právo kontrolovat veškeré transakce v USD a všechny obchody na celém světě, které jsou zaplaceny v USD, dnes podléhají americkým zákonům. Americké soudy si dnes vyhrazují právo soudit například firmy z Thajska a Laosu jenom na základě faktu, že si mezi sebou zaplatily v USD. A pokud porušily nějaký americký zákon, jejich představitelé mohou být v USA soudně stíháni. Přitom nemusí mít s USA žádný vztah a ani o tom vědět.

P. Černý 26.2.2022 15:21

Právě fakt, že naprostá většina světových platebních transakcí probíhá v dolarech a přes systém Swift, dává USA možnost využívat tento systém i pro účely jejich kontroly, statistiky či špionáže.

Roli současného finančního systému postaveného na americkém dolaru v otázce financování USA popsal autor článku překlady dle mého velmi výstižně. Nemá smysl, abych jeho závěry opakoval.

P. Černý 26.2.2022 15:23

podle mého

M. Grundmann 26.2.2022 15:53

Je to pouze jeden ze způsobů, jak znepříjemnit druhé straně život. Podle mě k odpojení Ruska ze SWIFTu nyní dojde. Ne proto, že by to bylo účinné opatření. Ale protože plán Západu celkově funguje. Západu se podařilo vyvolat konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou a Rusku se nepodařilo Ukrajinu rychle porazit. Je teď ve velmi špatné situaci a Západ se pokusí nyní Rusko dorazit.

Historická zkušenost je velmi pochybný argument. Historie se nikdy přesně neopakuje. Historická zkušenost má smysl pouze tehdy, pokud současné situaci nerozumíme a přesto máme potřebu dospět k nějakému názoru.

Co si o tom všem myslet ? Je třeba si dát pozor, aby prohrávající Rusko nesáhlo k jaderným zbraním. Bude porážka a vnitřní rozklad Ruska pro nás výhodou ? Nevím, příliš často se věci mění od špatných k ještě horším. Sám jsem zastáncem politiky vzájemné spolupráce tak, jak fungovala Evropská Unie do uprchlické krize. Raději bych Rusku nabídl spolupráci, než se snažil jej porazit. Možná teď válku s Ruskem vyhrajeme, ale za cenu mnoha mrtvých lidí. Vím, že většina lidí se mnou nesouhlasí a dává přednost válce. Tvrdím však, že kvůli pouhému členství v NATO by Ukrajina válku vést neměla a oba státy se měly dohodnout. Jsme teď ve stádiu, kdy je to velmi těžké. Tak bych se aspoň snažil nabízet toto řešení.

P. Černý 26.2.2022 16:44

Pokud jde o mě, tak já s vámi v tomto souhlasím, pane Grudmanne. I s tím, že odpojeni Ruska od systému SWIFT je stále pravděpodobnější. Ze současného stavu a vývoje nekouká žádná výhra. Pro země EU určitě ne. A pokud si snad USA splnily nějaké cíle, pak jen krátkodobé. Nejspíš si teď uvolnily ruce a zaměří pozornost do Tichomoří.

Jak to vypadá, Rusko bohužel zabředlo do bažiny nesmyslné války. Ale zkoušet ho dorážet by mohlo napadnout leda šílence.

P. Brecík 26.2.2022 19:34

Do Tichomoří ? Ale tam dostane tvrdě přes prsty od Číny. Čína má také nějaké špičkové zbraně a trefovat kachny = letadlové lodě není problém. Čína dělá tvrdou vnitřní propagandu pro své znovuzrození. Od opiových válek po Nanking. Každý Číňánek zná, kdo a jak jim ubližoval. Podobné, jako rusové. Tam AMI narazí také.