27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. 10.10.2008 10:59

„…Pokud jistý druh výroby není schopen generovat regulátorem vymyšlenou mzdu, stěhuje se jinam.“

Z toho ovšem logicky plyne, že abychom byli konkurenceschopní např. s Asiaty, jejichž zboží (leckdy dotované!) sem tak ochotně dovážíme, musíme snížit cenu pracovní síly na jejich úroveň a být ochotni pracovat za pár hrstí rýže denně jako v Číně. Tohle je ta slibovaná modrá svoboda a prosperita? 

K. 10.10.2008 11:00

Re: „…Pokud jistý druh výroby není schopen generovat regulátorem vymyšlenou mzdu, stěhuje se jinam.“

Tato poznámka patří Honzovi42.

brána 10.10.2008 11:17

Re: „…Pokud jistý druh výroby není schopen generovat regulátorem vymyšlenou mzdu, stěhuje se jinam.“

JÁ mohu nabídnout pouze poučení do zítřka. Dívejte se příště pane K. slibující kobyle na zuby. A hlavně vhýbejte se blízkosti politiků, kteří píší knihy a mají kamarády.

Honza42 10.10.2008 12:22

Re: „…Pokud jistý druh výroby není schopen generovat regulátorem vymyšlenou mzdu, stěhuje se jinam.“

To je logický výsledek globálního trhu. Buď budete umět něco co Číňani nezvládnou, nebo dělat za jejich mzdy a doufat, že i tam vzrostou. Pak se můžete z globálního trhu vyčlenit a postavit Velkou Evropskou Zeď. Tak to prostě je a je jedno jestli se to mně nebo Vám nelíbí.

Kolombo 10.10.2008 12:49

Re: „…Pokud jistý druh výroby není schopen generovat regulátorem vymyšlenou mzdu, stěhuje se jinam.“

Pročpak? To zboží tady prostě vůbec nevyrábíme, nevyplatí se to. A v Číně každý nepracuje za hrst rýže - to by Čína tak nebohatla. prostě někdo dělaá za hrst rýže, někdo ne. Ale proč by to měl proboha někdo regulovat? Z jakého titulu? A o kolik si za tu "regulaci" řekne? Pokud někdo spílá bankéřům, nositelům titulů MBA a "kravaťákům", tak kdo by asi seděl v regulačních orgánech, nahrazujících dnešní plánovací a analytická oddělení bank? Nebyli by to titíž lidé? Co by bylo alternativou "vlády peněz"? Je lepší přímá moc nějakého atamana s křivou šavlí? je lepší přijít o pár tisíc v bance, nebo když k vám přijedou banditi se silou penězi nezprozsředkovanou, krávu vám zabijí, opečou na rožni a sežerou, dceru vám znásilní a vy jim u toho budete ještě posluhovat? Kdy, v jaké společnosti "bylo líp"? Když se vykašlete na většinu ptákovin, které se nabízejí, nebudete závidět a chtít všechno co vidíte, můžete se mít "líp" hned. Nebo je snad a někdy bylo  samozřejmé, že kduž někdo v Kuala Lumpur vymyslí léčbu na mou chorobu, tak mám na ni právo a někdo zase povinnost mi ji zprostředkovat?

Karla 10.10.2008 13:54

Re: „…Pokud jistý druh výroby není schopen generovat regulátorem vymyšlenou mzdu, stěhuje se jinam.“

pod to se mohu podepsat

Kolemjdoucí (J.Š.) 10.10.2008 21:41

Re: „…Pokud jistý druh výroby není schopen generovat regulátorem vymyšlenou mzdu, stěhuje se jinam.“

Pro jistotu se zeptám, pod co se můžte podepsat - po to, co píše Kolombo, nebo někdo před ním?

orange 10.10.2008 10:53

Pryč s regulací!!

Hm no jo! Ale potom zrušme všechny zákony, ty hnusné regulátory lidského chování a taky dopravní značení, on už si to trh pročistí.;-)

Ladislav N :-))) 10.10.2008 10:45

Státní regulace zvyšuje "bohatství" konkrétních osob - na úkor jiných

Viz nesmyslně vysoké výkupní ceny a povinný výkup elektřiny z OZE kdykoli... Jeden si mastí kapsu z rozhodnutí státu a jiným zase tyhle peníze v kapse budou chybět.

Podobných příkladů si ve svém okolí každý může najít celou řadu.

M. Zima 10.10.2008 9:43

Pane Hampl,

Vy se významu Vašeho jména, které znamená šašek přímo křečovitě držíte. V zemi, odkud to Vaše jméno pochází, tam kde vynalezli např, takovou regulaci jako Mehrwertsteuer by si Vás tamní Tůma pozval po takovéto slátanině v pondělí ráno na přátelský rozhovor a nabídl Vám job nočního hlídače, abyste dostal prostor pro neškodné probírání Vašich chaotických nápadů, protože taková blbost, jakou presentujete je s Vaším dnešním jobem prostě neslučitelná.

Honza42 10.10.2008 10:08

Re: Pane Hampl,

Stanovením minimální mzdy jinými slovy říkáte, jaký druh výroby si na území svého státu nepřejete, protože možnosti výdělku jsou dány světovým trhem. Pokud jistý druh výroby není schopen generovat regulátorem vymyšlenou mzdu, stěhuje se jinam. Tím vzroste počet nezaměstnatelných, kteří jinou než zcela primitivní práci nejsou schopni vykonávat.  Ti skončí na bedrech státu. Stát proto zvýší daně a sociální pojištění. Tím zvýší minimální mzdu. ......Pes jitrničku sežral.

Honza42 10.10.2008 10:09

Re: Pane Hampl,

To patří o příspěvek níže

K. 10.10.2008 10:48

Re: Pane Hampl,

Z toho ovšem logicky plyne, že abychom byli konkurenceschopní např. s Asiaty, jejichž zboží (leckdy dotované!) sem tak ochotně dovážíme, musíme zlevnit cenu pracovní síly na jejich úroveň a být ochotni pracovat za pár hrstí rýže denně. Tohle je ta slibovaná modrá prosperita? 

brána 10.10.2008 11:35

Re: Pane Hampl,

Pane z vršku, nedělejte nám tu Hampelmanna a nenechte se vodit od Hamplů za nos.

Můra 10.10.2008 15:46

Re: Pane Hampl,

Dneska je to tu s těma nickama poněkud zamotané.  Tenhle pan K.  bude můj milej bráno možná  z údolí.

Můra 10.10.2008 16:48

Re: Pane Hampl,

Fakt jste si myslel, že bych tyhle pana Ká mudrlantské šplechty z údolí psala já z vršku? Vy mě holenku málo znáte, že? A zeptejte se mi pana Žižka, proč víc nepublikuje v kotlině anebo proč o tom nevim a pošlete mi výcuc jeho ekonomického komentáře. Doufám, že si přečtu, co sama napsat neumím.

JJ 10.10.2008 11:35

Re: Pane Hampl,

Vasim hlavnim argumentem je puvod jmena. Z toho opravdu inteligence cisi. ;-D

JJ 10.10.2008 9:39

K minimalni mzde

autor mluvi o fikci, ktera je stanovena pro idealni trh, kde s neomezenou mobilitou pracovnich sil. Jsou regiony, kdy je vyjednavaci pozice pracujicich velmi nizka a pritom by vice pracovnich prilezistosti snizenim platu o 10-20% nevzniklo, ani neubylo pri navyseni o10%. V CR se lide za praci moc nestehuji, bud to muzeme respektovat, nebo tvrdit, ze je to jejich hloupost. Osobne jsem pro respekt.

A neni spatne drzet minimalni mzdu nad zivotnim minimem. Zbytecne to rozhodne neni, i kdyz v tech makro cislech se ztrati osudy lidi, kterym pomaha.

Modrý pták 10.10.2008 11:01

"Osobne jsem pro respekt."

K plátcům nebo příjemcům? :-) Jinak ta "fikce" není dána "omezenou mobilitou", ale těmi Vámi (implicitně) zmiňovanými nepružnými cenami a především ceny práce. Jinak to je (v principu) stejná diskuse jako včera. Zlomená ruka nebo noha? :-)

JJ 10.10.2008 11:55

Re: "Osobne jsem pro respekt."

Uctu k lidem , kteri jsou ochotni pracovat za castku malinkato prevysujici socialni podporu. Protoze chteji zustat tam, kde maji koreny. K tem, co to delaji legalne.

K firmam, ktere drou lidi na hranu, opravdu uctu nemam. Nemam rad negativni motivaci, protoze se vyrazne odrazi na zivote lidi.

karel 10.10.2008 11:03

Re: K minimalni mzde

Kdyby nebylo minimalni mzdy tak by podnikatel dal dělnikovi 4000kč mzdu a zbytek mu dal na ruku. Ušetřil by na danich.

Ladislav N 10.10.2008 16:57

Re: K minimalni mzde

A proč jsou daně a odvody státu tak vysoké? Aby na nich mohli parazitovat "regulátoři"...jimž zajišťuje snadné a bezpracné živobytí. ;-P

JJ 10.10.2008 9:32

Autor je viceguverner regulacni instituce

Tak to od nej sedi ;-D

Tino 10.10.2008 9:09

Volte Hromadu!

Regulace jsou povětšinou zdůvodňované Zeleným viděním přicházející apokalypsy světa. Strach nahánějící vize "vědecky" odůvodněná přesvědčuje občana k sebetýrajícím krokům. Proto občan ruinuje svou kapsu a pořizuje si raději nové asijské auto a postarší ojetinu dává do frcu. Po čase je udiven, že ač nové, stejně mu ruinuje kapsu. Kdyby totiž za vynaložený peníz na nové asijské dal prašule na pořádnou údržbu staré ojetiny, jezdil by ojetinou snad i několik desetiletí.

Pravda je ovšem ta, že takovým všeobecným hospodařením by přišly světové koncerny o obrovské možné zisky. Nejedná se totiž ani zdaleka jen o auta. A nejedná se dokonce jen o průmysl produkující techniku. Takové zemědělství například by přišlo o obrovské možnosti, kdyby se do lidí nehustilo o nezdravém způsobu stravování. Bio produkty, zdravá výživa, vega potraviny - obrovský byznys! Také léčitelské alternativy je super kšeft.

Strašení lidí ruku v ruce s regulacemi vytváří bohatství. Paradoxně to odporuje článku, ovšem zároveň jej potvrzuje. Takto vytvářené bohatství totiž nejde k občanovi, jen zvětšuje hromady zisků a násobí moc nadnárodních korporací. Globalizace? Houby! Jen koncentrování moci a snaha o "regulaci" světové politiky proti názorům svobodomyslných lidí. Jsou to vlastně řady spiknutí kapitálově silných jedinců a boj mezi nimi o ovládnutí co největšího množství lidí planety. Zblbnout co největší množství lidí aby se chovali nepřirozeně a utráceli prachy v zájmu koncernů. To je smysl regulací. A vlády slepě či vědomě tomu napomáhají.

Zvolte si regulovčiky a máte vystaráno na co dřít. Nebojte, neumřete dřinou, jen prachy všechny odevzdáte tam kam patří. Totiž na tu větší a ještě větší až největší hromadu!!

R. J. 10.10.2008 8:41

Jeden typ mám ,

pořádně regulovat výdaje manželky.

www racek 10.10.2008 9:10

Re: Jeden typ mám ,

takovejch už bylo ....;-(

R. J. 10.10.2008 10:14

Re: Jeden typ mám ,

Racku, nebreč,já to táké kolikrát "neukočíruji". Budiž Ti útěchou, že v to "nejedeš" sám.Já vím, ono se řekne regulovat, ale dámská lodička mezi "půlkama" vydá za tisíc argumentů.

Kylchap 10.10.2008 8:25

Regulace

je samozřejmě škodlivá. Zejména ta, která reguluje osobní zisky bankéřů krachujících bank.

Xury 10.10.2008 8:52

Re: Regulace

Myslíte, že majitelé bank by se bez podobné regulace mohli samou láskou k managerům rozdat?

Kolombo 10.10.2008 8:55

Re: Regulace

bankéři krachujících bank jsou zaměstnanci, mají pracovní smlouvy a co si vydělají, je jejich. Jestli si mohou text svých manažerských smluv odhlasovat jako naši poslanci nevím, ale asi sotva. Pokud někdo vydělá a opustí byznys před krachem, asi je to jeho. nebo snad dělník v zadluženém Crystalexu by měl část svých mezd vrátit, protože firma krachuje kvůli dluhům zčásti způsobených i vysokými mzdami? Kdyby byly poloviční, třeba by firma jela dál...:-D:-D