7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ladislav N. 30.5.2006 4:30

Fyzikův amatérský PROGRAMOVÝ BOJ PROTI ZAVEDENÍ "ROVNÉ DANĚ"?

Kdo má zájem ponořit se do "hloubi" myšlenek autora článku (Jiří Chýla, *1948) (autor, profesor fyziky, pracuje ve Fyzikálním ústavu Akademie věd,  jeho politické texty ke stažení ve formátu *.doc na adrese: http://www-hep2.fzu.cz/~chyla/politika/ ) a jejich vývoje v období jeho "boje proti principům rovné daňové sazby" (či spíše - podle obsahu článků - "boje proti osobě  Vlastimila Tlustého"), může si přečíst již uvedené texty *.doc, příp. nahlédnout do textů vyvěšených na Internetu (html):

Tři dárky pro Jiřího Paroubka (ODS škodí sama sobě. Proč?) , Mýty kolem rovné daně a co by opravdu přinesla , Trocha počtů nikoho nezabije aneb Analytikem sám sobě , Reagan by se divil... , Rovná daň - Slovensko, náš vzor? , Jeho reforma je především naše riziko.

Ladislav N. 30.5.2006 4:31

Re: Fyzikův amatérský PROGRAMOVÝ BOJ PROTI ZAVEDENÍ "ROVNÉ DANĚ"?

Proč se autorovi nelíbí princip rovné daňové sazby, mi není zcela jasné, poněvadž jednostranně si vyhledává POUZE ty argumenty, jež patřičně dokáží "zpochybnit" princip "rovné daně", či poukázat na "neschopnost" ODS či nepřesnosti v představování záměru. Kdo se tedy o principu "rovné daně" potřebuje dozvědět více, bude muset přečíst podstatně více článků, než od tohoto jediného autora, který si "potírání" rovné daňové sazby a zpochybňování V. Tlustého zadal lako svůj osobní politický program. 8-o

Psylophytales princeps 21.6.2006 14:09

Re: Fyzikův amatérský PROGRAMOVÝ BOJ PROTI ZAVEDENÍ "ROVNÉ DANĚ"?

Nejsem ani fyzik, ani ekonom. ALE: V zřejmě východní a zaostalé zemi (jak před časem pravil pan premiér) jménem California republic zavedl tamní guvernér rovnou daň 9% - ano, devět procent ! No a HDP se po 2 letech zvedlo na úroveň Francie. (Pozor, California na to má zhruba 1/3 obyvatel proti frantíkům) Takže:

 Poučení:

1) Švarcík, ač původem komediant, je řádně vystudovaný ekonom, tuším na Stanfordu. Navíc zbohatl na několika velmi úspěšných obchodech (známí jsou řezníci, či procenta z tržby za filmy).

2) Rovná daň se v praxi, alespoň někde osvědčila.

3) Autor článku je zřejmě  trumbera

Karel K. 29.5.2006 23:42

lidověji

Já jsem se pokusil udělat takovou "lidověji pojatou" analýzu, aby to bylo jasné hned na první pohled. Vzal jsem si člověka s platem 15 000 hrubého a sledoval, jak na tom bude, když přijde varianta ODS a jak to je dnes. Ty výsledky jsou zajímavé. Nakonec jsem je shrnul do článku Je kalkulačka ODS velký podvod?

Pokud mi někdo vyvrátí to, co tam píšu, budu se divit....

Za ODS by takový člověk vydělal skutečně jen něco kolem 6 000 Kč ročně. A to nepočítám, kolik by prodělal na 15% dani.

Chytře udělaná léčka ze strany ODS!!!!;-€

Jiří Chýla 29.5.2006 23:58

Milý Karle,

drobnou chybičku tam máte. Těch 2963 Kč státem zaručeného příjmu nebude platit zaměstnavatel, ale rád ji tomu člověku s 15 000 Kč hrubé mzdy poskytne stát, neboť ho má, obzváště před volbami, velmi rád. Jestli i po volbách, to je otázka. Kde na to stát vezme je další otázka, kterou bude VT řešit až bude minstrem.

Ladislav N. 30.5.2006 5:01

Re: Jiří Chýla: Milý Karle,

Karel K. dobře ví, o jakou částku se jedná, ale protože jeho "osobním programem" je také za každou cenu zpochybnit princip a zavedení "rovné daně", dělá pro to, co jen může. V jeho textu Sliby - chyby aneb Poučí se voliči? (22.3.2006, Karel K.) odkazuje na dva články. Jeden je váš - zde na NP, druhý pak Rovná daň ODS = modrá bouda? neznámého (? "Peťák" ?) autora. Zajímavé je, že k tomuto textu je doplněno vyjádření V. Tlustého (dole), v němž vysvětluje nejasnosti vznesené autorem. Karel K. si článek jistě přečetl (když mu stál za vložení odkazu), tudíž jeho "neinformovanost" je pouze předstíraná, důležité je, aby byl princip "rovné daně" zpochybňován stůj co stůj...  Autor posledního textu totiž požádal Tlustého o vysvětlení nejasností:

("Peťák") P.S.: Na nejasné položky jsem zaslal dotazy adresované na hlavní kancelář ODS. Odpověď jsem dostal 14.03.2006, tj. během psaní tohoto článku a otiskuji ji na závěr:

Ladislav N. 30.5.2006 5:06

Re: Re: Jiří Chýla, Karel K. - - VYJÁDŘENÍ V. TLUSTÉHO - "ROVNÁ DAŇ"...

Vážený pane,

státem zaručený příjem je finanční částka, která náleží každému občanovi a která klesá postupně, v závislosti na dosažených příjmech, o 15% těchto příjmů, náleží tedy i v případě, kdy je občan zaměstnán. Souběh státem zaručeného příjmu a mzdy má podpořit ekonomickou aktivitu subjektů. Lidé, kteří budou pracovat, byť za nízkou mzdu, budou mít vždy větší příjem než ti, kteří se práci programově vyhýbají. Celkový čistý příjem se opravdu rovná částce, kterou zaměstnanec obdrží. Odvedená DPH je částka, kterou v průměru zaplatíte v ceně zboží a služeb a je vypočítávána podle spotřebního koše domácností. Protože součástí reformy je 15% DPH, oproti původním 5% a 19% sazbě, je tato částka uvedena jako částka, která snižuje příjem. Pro větší názornost přikládám postup výpočtu čisté mzdy zaměstnance.

S pozdravem ... Ing. Vlastimil Tlustý, CSc.

("Peťák") K mailu byla navíc přiložen soubor Postup výpočtu čisté mzdy zaměstnance podle ODS popisující systém a výpočet podrobněji. Mé pochybnosti tím však rozptýleny nebyly.

(Postup podle V.Tlustého zveřejněn nebyl)

Ladislav N. :-))) 30.5.2006 0:28

Člověče, vy musíte bejt naprostej magor!

Mohl byste laskavě vysvětlit, co dělá ve vašem výpočtu čisté mzdy (v daném vámi uvedeném případě podle kalkulačky ODS = čistá mzda 13 928 Kč) vámi zařazená položka: I) Odvedená DPH (15%) .... 1817 Kč ??? Zbláznil jste se? ;-D

Na Internetu už je možné zveřejnit opravdu všechno! 8-oŽe to nevadí ani autorovi článku na NP Chýlovi, je pochopitelné...:-/

Hawk 30.5.2006 0:54

Re: Člověče, vy musíte bejt naprostej magor!

Už je dost pozdní hodina a to je jediné co Vás omlouvá. Ona totiž  na kalkulačce uvedená "odvedená DPH "s čistou mzdou nijak nesouvisí. Ta je zapotřebí k výpočtu čistého příjmu dle ODS. A čistá mzda  skutečně není čistý příjem dle ODS.

Ladislav N. 30.5.2006 1:51

Re: Už je dost pozdní hodina a to je jediné co Vás omlouvá.

Máte pravdu, omlouvám se. Já totiž nemám důvěru ke "kalkulačkám" a jejich výsledkům, pokud neznám předem popis funkce, podle níž je sepsán algoritmus výpočtu a nemohu si ověřit správnost funkce.

Ovšem pak je stejně nesmyslem tvrzení, že "kalkulačka je podvod". Proto, že v programu ODS byl jasně deklarován "minimální příjem" vyplácený státem. Nevidím v tom žádnou "léčku" - jak tvrdí Karel K. "Minimální příjem" zaručený státem přece není nic nového či překvapujícího.... v programu ODS. Takže autor jenom "objevuje" to, co bylo ohlášeno předem...;-DPřiznám se,  že funkci samotné kalkulačky jsem neověřoval, protože nepobírám zaměstnanecký  příjem a tudíž je pro mě podstatnější samotná změna systému zdanění příjmů a její základní principy, ne webové kalkulačky bez přesnějšího popisu systému.

bp 29.5.2006 20:58

Technická poznámka - místo superhrubá mzda už léta používám termín SKUTEČNÁ...

...o němž jsem přesvědčen, že je výstižnější. :-/

Honzik 29.5.2006 19:27

Z ceho 15%

Kde, u sedmi pekel, najdu na strankach ODS, z ceho presne je 15%, jestli z HZ, nebo SHZ?

Hawk 29.5.2006 19:58

Re: Z ceho 15%

Na aktuálních stránkách ODS jsem to také nenašel. ale doporučujihttp://www.ods.cz/volby2006/kalkulacka/index.php?todo=sendf

Daň se počítá ze superhrubé mzdy + státem zaručeného příjmu

Doktor 29.5.2006 15:41

Celá debata o daňové reformě je na nic.

Vychází se totiž z premisy, že pokud bude vládnout ODS, tak tuto část svého programu splní. Ale: V úavhu připadá koalice ODS + KDU, či ODS+ KDU + Zelení. Zelení se dali slyšet, že rovná daň ne a není jim důvod jim v tomto bodu nevěřit (výjmečně). Lidovci samozřejmě nakonec taky couvnou. ODS tedy bude činit jakési kroky, aby pak nezískala pro svůj projekt dostatečnou podporu a v tichosti ho odpíská. Mezitím prodají ČEZ  - což je hlavní důvod proč chtějí vládnout. Zde bych si dovolil upozornit pana Tlustého, že ještě existuje několik málo prosperujících státních podniků, které je možno také výhodně zašmelit.

Ladislav N. 29.5.2006 17:27

Re: Celá debata o daňové reformě je na nic.

Které to jsou? 8-o

deosum 29.5.2006 15:15

Děkuji za dobrý článek k zamyšlení.

Děkuji za dobrý článek k zamyšlení. Daňová reforma ODS mi připadá jako by ji vymyslel nějaký ne moc chytrý člověk po pátém pivu a všichni kolem ve stejném stavu mu do toho mluvili. Já bych to udělal takhle:

1. Zaměstnancům dávat Super Hrubou Mzdu a předepsat minimální Zdravotní pojištění a minimální Sociální pojištění. 2. Jedna procentní sazba (jelikož jsem liberální, tak maximálně 10 procent).

Takhle ODS (kterou bohužel asi budu volit jako menší zlo) míchá jablka a hrušky (daňové základy) a míchá je tak, aby to vypadalo, že je lepší. Jejich reforma je ale hrůzný paskvil.

3. Jediná sociální dávka formou dorovnání (do cca 4tisíc Kč) anebo jedna odpočitatelná položka. That is all folks.

Hlavní myšlenky nechť jsou - méně přerozdělování, tedy více motivace a větší přehlednost, tedy méně byrokracie.

deosum 29.5.2006 15:17

Re: Děkuji za dobrý článek k zamyšlení.

Omlouvám se za špatnou úpravu svého komentáře, ale umožňuje to pouze 5 odstavců.

zrusksc 29.5.2006 14:41

Další chytrák na "vládní křeslo"

Takových "ekonomů" má vládní strana určitě málo a doporučuji se začít kamarádit z "ekonomem"Sobotkou ten počítá stejně,BLBĚ;-D;-D

Mirek Šejna 29.5.2006 15:13

Re: Další chytrák na "vládní křeslo"

Kde konkrétně autor počítá blbě? Dokažte, že autor počítá blbě.

Ladislav N. 29.5.2006 18:33

Re: Re: Další chytrák na "vládní křeslo"

Výpočet (bez logických souvislostí) je možná číselně v pořádku. V pořádku není (dez)interpretace účelově poskládaných čísel. Stačí si přečíst nadpis... Tak už to u demagogů, jako vy, Šejno, chodí... :-(

nup 29.5.2006 22:46

Re: Re: Re: Další chytrák na "vládní křeslo"

Přesně jak jsem na začátku říkal. Urážky, nadávky, ale argumentů ani pinta. Smutný obrázek dnešní české pravice.

Ladislav N. 29.5.2006 23:46

Re: Urážky, nadávky, ale argumentů ani pinta....

Ono je těžké vysvětlovat lidem nedotčeným vzděláním, že konstantní (neměnná) sazba daně z příjmu 15% nemůže být "progresívní". Jestliže nejste schopen pochopit tento zjevný rozpor mezi tvrzením autora, nadpisem a skutečností, neměl byste to raději ani dávat najevo.

Proč myslíte, že autor článku nevytvořil jediný graf, kde by porovnal konkrétní sazby navrhované se sazbami současnými (včetně nezbytných doplňkových grafů porovnání absolutní výše hrubé i čisté mzdy současného stavu a stavu po reformě)? Protože jako správný demagog ví, že ani řada vysokoškolsky vzdělaných občanů v této zemi neumí počítat s procentuálně vyjádřenými údaji různých základů (typicky "Doktor" a další v diskusích o maržích lékárníků, MUDr Rath ostatně také ;-P) .

Těmto občanům můžete  vykládat  jakékoli  pitomosti, zahrnout je spoustou nesmyslných  čísel  - a  oni stejně nepoznají, jestli autor lže či ne. Ostatně - vy sám mezi ně patříte... ;-D

nup 30.5.2006 0:17

Re: Re: Urážky, nadávky, ale argumentů ani pinta....

Láďo, Láďo, i Vy do té sprosté žumpy pravičáků patříte. Kdybyste si ten článek přečetl, poznal byste, že rovná daň v podání ODS není vůbec rovná a díky různým tlustým vycpávkám je progresivnější než ta dnešní progrese... Ach jo s těmi demagogy.

Ladislav N. :-))) 30.5.2006 0:33

Re: Re: Re: Urážky, nadávky, ale argumentů ani pinta....

Tak si ten srovnávací graf už konečně nakreslete !!, rád se podívám, jak podporuje vaše (a autorovo) tvrzení... ;-D

nup 30.5.2006 0:41

Re: Re: Re: Re: Urážky, nadávky, ale argumentů ani pinta....

Láďo, graf je pěkný a názorný zejména v situaci, kdy je potřeba zpřehlednit větší množství dat. Já mám grafy taky rád. Ale, jsa postižen VŠ vzděláním technického směru, umím odečítat data i z tabulek ;-D;-D a v těch návrzích ODS není konstatní ani jeden. (!!!!!!) ;-D

Ladislav N. 30.5.2006 2:15

Re: jsa postižen VŠ vzděláním technického směru, umím odečítat data i z tabulek...

Ale to je přesně ten důvod, proč autor graf nesestavil...;-P

Graf jednoduše vyjadřuje systém, jak se chová, včetně jeho jednotlivých složek. Je nesmyslem označovat konstantní daň 15% jako progresívní jenom proto, že je zavedeno doplňkové opatření "minimální příjem", který kompenzuje "tvrdosti" zrušení nulové sazby daně z příjmu systému současého (pro oblast nejnižších mezd). Ale to přece není důvod k tvrzení o progresivitě daně z příjmu! 8-o Daň z příjmu zvaná "rovná"  prostě progresi nemá.

Odvozovat "daňovou progresi" z výsledků webové kalkulačky je holý nesmysl. Přinejmenším v situaci, kdy autor nepopsal přesně funkci jednotlivých složek, které se na výpočtu podílejí a smysl jejich zavedení. V tom vidím demagogický záměr autora článku. Ostatně, je to již jeho druhý text na NP (viz předchozí článek), snažící se zpochybnit princip rovné (=jediné a konstantní) daňové sazby, nazývané "rovná daň". O obrovském zjednodušení, které by přinesla jednotná sazba do administrování kolem DPH, rovněž "takticky" mlčí...

BORG 29.5.2006 12:35

Kde uělal pan Chýla chybu ?

Na začátku píše "dopad na deficit státního rozpočtu (značný)" a po pracných výpočtech nám sdělí "zaplatíme celkově více, než podle současného systému". Leda, a to by se mohlo stát, že slovem značný myslel snížení deficitu. Tedy autor buď  se mýlí (lže) na začátku, nebo na konci, nebo obojí.

Mirek Šejna 29.5.2006 13:38

Chybu neudělal.

Odpověď je jednoduchá. ODS chce snížit sociální odvody o asi 22%. Díky tomu budete mít čístý příjem vyšší, i když rovná daň ze mzdy bude vyšší, než dnešní daň progresivní. Odvody do sociálního systému jsou součástí státního rozpočtu. Takže státní rozpočet bude opravdu ochuzen o několik desítek miliard. Těch 22%, co uštříte na sociálce, budete nucen zaplatit soukromým penzijním fondům, abyste na stáří měl nějaký příjem. ODS totiž bude garantovat všem jen tzv.minimální důchod a nikoli současný systém placení důchodů. Výsledkem bude nižší příjem do státní kasy a zároveň Vaše vetší výdaje, pokud nejste hazardér a Váš budoucí důchod je Vám ukradený.

hodne neRath 29.5.2006 13:46

Re: Chybu neudělal.

"budete nucen zaplatit soukromým penzijním fondům" a to rika kdo?

Mirek Šejna 29.5.2006 13:54

ne Rathu

budete nucen zaplatit soukromým penzijním fondům, abyste na stáří měl nějaký příjem. Z minimálního státem zajištěného důchodu se moc neuživíte. Penzijní fondy ty Vaše úspory zhodnotí, a z toho Vám pak budou vyplácet soukromý důchod. Už dnes to tak můžete udělat. Po zavedení rovné daně bude tento způsob spoření na důchod ještě významnější. Můžete se samozřejmě na spoření vykašlat a uspořené prachy prochlastat a projíst.