29.6.2024 | Svátek má Petr, Pavel


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
:) 26.11.2007 11:57

Re: Re: Re: Hybášková je DILETANT

Německou životní úroveň těžko doženem. Zvláště tedy ne české hospodářství, který je postavený na průmyslu (nejvíc z EU) a k tomu ještě výrazně na výrobě aut...Se ještě máme na co těšit. To, že (západní) Německo neuteklo v životním standardu ještě dál můžeme vděčit jeho sjednocení.   

Klička 26.11.2007 11:47

Nejste ekonom?

Nejste-li ekonom, jak o sobě sama píšete, tak proč hodnotíte ekonomické problémy? Nebo si myslíte, že europoslanec, přestože věci nerozumí má na rozum patent? Také nejsem ekonom a proto o ekonomických otázkách mlčím. Zde mám pouze otázky: 1. proč Itálie by ráda od Eura odešla? 2.Proč v Británii euro nechtějí? 3. Bude o zavedení eura v ČR rozhodováno referendem? Pakliže odpovíte na otázku 3. ano, proč se Česká republika k něčemu takovému zavázala, když nezná vůli svých občanů?

:) 26.11.2007 11:46

Re: Re: finančnictví nerozumím,

mám trochu dojem (a nic víc než dojem), že Euro (a EU vůbec) slouží jako fackovací panák.  Ne že by řada kritiky nesměřovala do černého, ale je jednoduché říct že za nezdar může někdo jiný. V této souvisosti pak vlády vytahují národní měnu jako populistický slogan. Zároveň jim to asi může sloužit při vyjednávání uvnitř EU jako nástroj nátlaku. Pochybuju, že by se do tohoto podniku ale někdo vážně pustil. Zvlášť v době, kdy se Euru daří. Ani krátkodobé krize na tom nic nezmění, muselo by dojít k větším otřesům aby to skutečně mělo smysl o opuštění eura se dlouhodbě vyplatilo. BTW. euro obchoduje ropu, to o jeho postavení v globální ekonomice vypovídá dostatečně.

F2 26.11.2007 11:17

Re: finančnictví nerozumím,

Jednotlivé vlády ztrácejí možnost ovlivňovat vývoj měny ve své zemi (chléb a hry). Můj názor.

třetí 26.11.2007 11:08

Paní Hybášková,

nenechte se odradit. Psi štěkají a karavana jde dál.Diskuse ukazuje na ekonomickou vzdělanost či spíše nevzdělanost národa. Je to bída. Lidé si nevidí na špičku nosu a vše přepočítávají jednoduše na €. Nevidí prosperitu exportérů jako základ hospodářské úspěšnosti bezsurovinové ekonomiky. Je jim to tak po švejkovsku jedno. A tak hlavní Vaše "vina" je plat europoslance. Tak si z toho nic nedělejte a vězte, že i tito slaboduší jsou hodni velkorysé pomoci.

ok 26.11.2007 11:00

Re: Re: Hybášková je DILETANT

jaké máte protiargumenty? sem s nimi!

To přibližování naší ekonomiky je nesmírně důležitý jev, a mělo by trvat až do doby, kdy budou platy a ceny srovnatelné konkrétně s Německem, se kterým máme společné kulturní návyky a stejnou civilizační úroveň (třeba úroveň a styl bydlení). Až budou Němci imigrovat za prací do Čech, tehdy zaveďme Euro. Dřív ne.

brok 26.11.2007 10:58

finančnictví nerozumím,

ale rád bych, aby mi "proeurosté" vysvětlili, proč se chce Italie vrátit k lirám? Proč Švédsko Euro odmítá a pravděpodobně i některé další státy buď nechtějí Euro nebo se chtějí vrátit k původní měně. Kdo na tuto otázku dokáže stručně a rozumně odpovědět?

I-Worm 26.11.2007 10:56

Re: To se jí kecá,když bere prachy v Eurech!

hm, porovnal jste si výdaje ODS a socanů na předvolební kampaň?

Vlado 26.11.2007 10:52

Re: Re: České země byly vždy exportérem, z exportu žily už za dob monarchie

Za časů silné rakouské zlatky a silné československé koruny byla průmyslová výroba Českých zemí technologicky na slušné evropské úrovni nebo jen o celkem přijatelný kousek vzadu za nejvyspělejšími ekonomikami Anglie a Německa. Nebyl tady ohromný kvalitativní propad jako výsledek vývoje v letech 1948 - 1989. Totéž platí o pracovních, tvůrčích a např. i o jazykových znalostech a dovednostech české populace. Podle mého skromného mínění až nastupující mladá generace dokáže ČR dostat opět mezi špičku vyspělých států. Jako ateista milující biblické příběhy bych se chtěl zmínit o bouřících se židech vyvedených z egyptského otroctví, kterým se přejedla a znechutila mana nebeská. A tak židé namísto pochodu do zaslíbené země museli i dále bloudit po poušti, dokud nevymřela generace, co měla v krvi egyptské otroctví.  Převedeno do současné doby - jde o to, abychom dosavadní slibný vývoj české ekonomiky neprojedli ve škubánkách, nedali přednost levnější zmrzlině na dovolené v Chorvatsku před budováním české ekonomiky. 

Pytel 26.11.2007 10:47

Re: Re: Re: Paní europoslankyně by měla sledovat i jiné ekonomické rozbory

Je třeba obnovit slovník. Staré liberální "stát tiskne" je třeba nahradit novým "banky inkrementují bajty na harddiscích" ;-D

Karel 26.11.2007 10:31

Re: České země byly vždy exportérem, z exportu žily už za dob monarchie

Inflaci zdarRv

Jenda 26.11.2007 10:30

Re: Re: Dneska Euro-zítra bída

A proc to cpete na terminak s 1%, kdyz na podstatne pohodlnejsim INGkontu mate 2.5%?

Malý Aston 26.11.2007 10:27

To se jí kecá,když bere prachy v Eurech!

Přijetí EUR je vázáno na dodržení deficitu státního rozpočtu. Jakmile se utáhnou výdaje všichni začnou řvát,lékaři,učitelé a učitelky i ta malinká dáma co zastupuje všechny úředníky.Všichni chtějí přidat ale nikdo není ochoten si přiznat,že v rozpočtu je málo prachů.Kdopak tady 8 let rozhazoval? Kdopak zadlužil rozpočet aby koupil hlasy debilních voličů?Vláda,která zavede EUR,nepřežije jedno volební období.Jen si pěkně vypočtěte,kolik budete brát výplatu při dnešním

kurzu EUR/Kč. A již vydím důchodce jak berou 339 EUR/měsíc.To bude řev!:-D

Vlado 26.11.2007 10:26

Re: Re: České země byly vždy exportérem, z exportu žily už za dob monarchie

Děkuji za názor, pane Vlasto. Nějaký argument místo výlevů třídní nenávisti by ale nebyl na skladě?

Kolombo 26.11.2007 10:26

S tím Eurem

je to zvláštní. Na jedné straně je pravda, že v Česku nejen rostou platy v korunách, ale navíc koruna zpevňuje vůči EUru o 10% ročně, takže české platy v EUrech rostou velmi rychle. Na druhé straně jsou tu ceny mnoha druhů zboží až o 30% vyšší než v Německu nebo Rakousku. Jestli by se ustavily na stejné hladině, kdyby se tu platilo taky v EUrech, ví čert. Platy 15% tempem by tu ale asi rostly sotva. Je ale otázka, jak dlouho to vydrží.

třetí 26.11.2007 10:17

Re: Co článek autorky, to větší blbost

O tom, že jste ekonom, pane, lze velice úspěšně pochybovat.

třetí 26.11.2007 10:14

Re: Hybášková je DILETANT

Probuďte se, pane !!

třetí 26.11.2007 10:13

Re: České země byly vždy exportérem, z exportu žily už za dob monarchie

Vlado má pravdu. Za deset posledních let poklesl kurz z 37 na 26,50, to je asi 30%. Firma exportující všechno zboží do eurozóny tak utrží o 30% méně. Mzdy ale musíte vyplácet v Kč, nikoli v €, zaměstnanci chtějí za těch deset let navýšit plat alespoň o 50%. Tak si to vážení spočítejte, máte-li alespoň základní počtářské schopnosti. Fenomén " tvrdé" měny je nesmysl. Americký dolar oslabil programově proti € o 50% při vzrůstající ekonomice. Proč asi ? Zkuste si dnes něco do USA vyvézt. Dostanete za dolar 19 Kč, nikoli 41 jako před deseti lety. Počty jsou jednoduché.

MLOK1 26.11.2007 10:13

TO JE OPRAVDU OPOVÁŽLIVOST!

Napsat zajímavý článek s argumenty - a ještě k tomu "ženckou"! Kdo z pivních "odborníků" by se o ní neotřel - takový snadný cíl!

       Přeji paní Hybáškové hezký den.

tris 26.11.2007 10:12

Re: Re: Paní europoslankyně by měla sledovat i jiné ekonomické rozbory

Euro znehodnocuje ECB...ale nejsem si úplně jistý, jestli ČNB závod v tisku prohrává...

Kylchap 26.11.2007 10:05

Žádné Euro,

ale dolar! Přece spřátelená vojska nebudeme nutit si měnit peníze!

Cizinec 26.11.2007 10:00

Re: A ted zabrusleme trochu do Vašeho oboru, paní.

R^

ok 26.11.2007 10:00

Hybášková je DILETANT

Hybášková je DILETANT odříznutý díky svému astronomickému platu od reality řadových občanů - jak může člověk tak nevzdělaný rozhodovat o osudu republiky? Každý drobný živnostník ví o Euru víc než ona. Chápu, že jako europoslankyně může zanedbat "drobné změny" probíhající v české ekonomice. Ale pro řadového občana je zhodnocování koruny nesmírně významný proces, který směřuje naši ekonomiku zdravým způsobem k vyspělým ekonomikám. Předčasné zavedení Eura by zamrazilo naši zaostalost, znehodnotilo by úspory drobných střadatelů, kteří jsou se současným stavem "rostoucí koruna" nesmírně spokojení. Vždyť je to jediný viditelný pozitivní proces, který je srozumitelný a užitečný pro řadové občany.

Cizinec 26.11.2007 9:58

Vypatlana Janinka

Co k tomu clanku jeste dodat. Ano inflace po zavedeni Eura - z pohledu platu europoslance je uplne zanedbatelna

Pytel 26.11.2007 9:55

Re: Paní europoslankyně by měla sledovat i jiné ekonomické rozbory

Vysvětlete prosím, jak je možno v Česku provádět inflaci Eura. To by jistě mnoho lidí zajímalo, jak by mohla naše centrální banka znehodnocovat Euro.

HI 26.11.2007 9:44

Re: Dneska Euro-zítra bída

Vážený pane se jménem "Milá paní Hybášková" nenapadlo Vás někdy. že když máte Vašich 200000Kč v naší bance na termínovaném vkladě dostanete něco kolem 1% úroků. Kdybychom byli v eurozoně, tak by Vám naše banky musely vyplatit něco kolem 3% úroků tj. běžný úrok v Evropě. Ty dvě procenta rozdílu  představují pro naše banky,přesněji pro několik akcionářů těchto bank, ztrátu v desítkách neli stovkách miliard korun ročně. To už stojí za to "přemluvit " Toplolánka, aby s eurem nepospíchal.

Stredocech 26.11.2007 9:18

Paní europoslankyně by měla sledovat i jiné ekonomické rozbory

Zatím je tomu tak, že existuje reálný rozpor mezi kupní silou české koruny doma a jejího směnného ekvivalentu v sousedních zemích. Pokud ČR nezabředne do nějaké krize, bude se tento rozdíl snižóvat dvěma mechanismy.

1) Zpevňováním kurzu koruny, což se (zatím) děje

2) Domácí inflací a znehodímnocován úspor, což se děje též.

Pokud přijmeme Euro, bude už možný jen mechanismus dvě, na čemž prodělají drobní střadatelé a každý, kdo vlastní aktiva v korunách.

F2 26.11.2007 9:15

Re: Re: Re: Dneska Euro-zítra bída

Takže investujete do koruny a budete boháč? Kolik jste již investoval? V USA HDP roste a je vyšší než v Eurozoně, ale dolar klesá. HDP české ekonomiky je taženo spotřebou, investicemi a vývozem. Všeho dočasu.

Mard 26.11.2007 9:06

Re: Re: Dneska Euro-zítra bída

S ohledem na to, že státy Eurozóny mají HDP velmi nízké, tak lze předpokládat další posilování koruny.

Streit 26.11.2007 9:04

Re: ojro

Když jste nakoupil hmoždinky v Česku, "nakoupil" jste EURo za 2,47Kč.

Když jste je koupil v Bruseli, "nakoupil" jste korunu za 0,22centů.

Ale pozor, to je podle dnešního prý zbytečně výhodného kursu 5,89Kč! Takže až budeme platit EURem, "koupíme" si u drobného zboží svou vlastní měnu za skoro šestinásobek! Proč bychom to těm velkým exportérům a mocným zemím nedarovali, že paní europoslankyně? :-(