29.6.2024 | Svátek má Petr, Pavel


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Šerlok Homeless 26.11.2007 16:20

Re: Paní Hybášková,

Diskuse? Víš co je to diskuse? To je především soupeření argumentů. Ty jsem v tvém příspěvku hledal marně.

Šerlok Homeless 26.11.2007 16:17

Vývozci by tedy na rychlém zavedení eura vydělali. Kdo jsou ale ti, kteří by mohli prodělat?

Všichni ostatní.

ˇbalu 26.11.2007 16:00

Re: Re: Dneska Euro-zítra bída

  Chm, chm s těma úrokovýma sazbami se krapet mýlíte, průměrný úrok v eurozoně je něco kolem 3-4 % ale inflace je o něco výš.

 

ok 26.11.2007 15:41

Re: Re: Re: Re: Re: České země byly vždy exportérem, z exportu žily už za dob monarchie

No nevím, řekl bych, že Češi v bezprostřední blízkosti Saska a Bavorska mají mnohem silnější "vyjednávací pozici" než Litevci v sousedství Polska a Běloruska.

Ta sílicí koruna není umělá, koruna se jen vrací ke své reálné hodnotě dané celkovou úrovní české společnosti - k pochopení tohoto faktu stačí turistický výlet do Polska, Maďarska nebo Chorvatska - my jsme MNOHEM dál (navíc ta "úroveň české společnosti" v současné době stoupá). Až na koruna na té reálné hodnotě bude, pak skočme do Eura.

Modrý pták 26.11.2007 15:24

Pytle,

úvěry komerčních bank, které nikdo nesplácí mají vliv na hospodaření komerčních bank. V extrémním případě to může vést k nedostatku likvidity a bankrotu. S kupní sílou peněz to však nijak nesouvisí. Tedy za předpokladu, že centrální banka těm komerční nedodá nějaké peníze :-))

V tom jsem s Vámi zajedno - jenže my nejsme v Americe, ale v Evropě, kde se lidé za prací nestěhují. Dokonce v rámci jedné země je to spíše výjimkou. Takže nejprve půjdou nahoru ceny zboží a teprve následně cena práce.

Vlado 26.11.2007 15:22

Re: Re: Re: Re: České země byly vždy exportérem, z exportu žily už za dob monarchie

Ano, s těmi židy jsem se zakecal. Opravdu je lépe říci, že jde o přirozené ekonomické procesy, které mají svoji setrvačnost. Na optimistické perspektivě až pro příští generaci, která toho bude vědět, znát a umět mnohem víc než generace současná, však stále trvám. 

Trvám ale i na tom, že tzv. skok do eura je nutno udělat co nejdřív, jakmile to státní rozpočty dovolí. Už přípravná fáze s vyrovnaností rozpočtů je pozitivní, na dluh se věčně žít nedá, jen Paroubek si myslí, že státní dluh není potřeba zaplatit.  A oni Estonci, Litevci i Slováci, kteří měli startovací čáru mnohem níže než my a přesto usilují o euro, jsou nezkušení naivové? Chudáci malí, takhle chtít zruinovat své zemičky. Nebo si to naopak lépe rozmysleli? A jestlipak jste zaznamenal, že při většině obchodů se středovýchodně evropskými zeměmi se dohody o cenách určují v eurech, nikoli v místních měnách? Obávám se, že sílící koruna láká pouze ten druh lidí, jejichž rozhled je omezen na velikost mísy škubánků. Škubánky se ale snědí a co pak?  

Vlasta.on 26.11.2007 15:04

Re: Re: Jiný názor.

A copa tedy s námi provedou, experte? To co se stalo v Anglii, bylo něčím způsobeno. Hádej punťo.

Pytel 26.11.2007 14:58

Re: Pytle,

Ono to je dobře. Nebude moci zvyšovat ... atd. pochopitelně, a to v závorce - to je faktická procedura toho zvyšování. Normální banka nikdy nepřipíše dotyčné osobě číslo na účet bez toho, aby si ověřila, že dotyčný pracuje nebo (v případě podniku) že na něj někdo pracuje (že má zakázky, takže se tam bude pracovat a budou se prodávat výsledky práce). V dnešní době měnu znehodnocují úvěry, které nikdo nesplácí.

Ty důvody pro vaše tvrzení jsou dost měkké. Argumentace chutí nebo nechutí je idealistická. Lidé jsou všude stejní - z masa a kostí. Strčte Čecha do amerických materiálních podmínek a bude se chovat jako Američan.

F2 26.11.2007 14:41

Re: Re: Re: finančnictví nerozumím,

Jako myslíte my Rackové ? A co takhle snižování nebo zvyšování úrokových sazeb ČNB ...nebo dále např. vláda může zvyšovat platy ve státním sektoru a přispívat tak značně k inflaci, což se odrazí na kurzu, ... těch nástrojů je

HI 26.11.2007 14:41

Re: Re: Re: Dneska Euro-zítra bída

Protože to je po zdanění jenom asi 2%  a to je pořád pod inflací. To nic nemění na skutečnosti, že na termínovaných vkladech mají lidé kromě mne a asi Vás spoustu peněz.

Modrý pták 26.11.2007 14:36

Kličko,

rádo se stalo a v ad 3 se nemýlím :-). Všechny země, které vstoupily do EU po roce XX (nevím to přesně a hledat se mně to nechce) MUSEJI povinně vstoupit do společného měnového systému. Tento závazek však nijak nebránil Dánsku a Švédsku, aby o vstupu do společného měnového systému nevypsaly referenda, kde občané Euro zamítli. Je to sice porušení přístupových podmínek, ale EUkomise "respektuje" přání obou zemí. Jestli se tady v Kotlině někdo odváží vypsat referendum nevím, ale schválení vstupu společného měnového systému proběhlo současně se vstupem. Ještě bych dodal, že u nás, se po počátečním "mávátkovém" nadšení, na to již všichni zainteresovaní dívají velmi realisticky a nikam nespěchají. Poslední zkušenost zatím udělalo Slovinsko a scénář je jako vystřižený z učebnice. Po počátečním "adaptačním" poklesu cen, tyto letí vzhůru. Zákon jedné ceny prostě funguje, ať se to někomu líbí nebo ne.

Modrý pták 26.11.2007 14:20

Pytle,

mám 2 drobné poznámečky - text v závorce v třetím odstavci není dobře. Naše centrální banka nebude moci zvyšovat "počet symbolů pro zboží a služby" při stejném objemu zboží a služeb (jak jste naprosto přesně popsal v prvním odstavci). Takže nebude moci znehodnocovat kupní sílu peněz.

Druhá je poslednímu souvětí - nejprve poroste cenová hladina u zboží a služeb a teprve následně poroste cena práce. Důvody pro moje tvrzení jsou, že zboží se pohybuje volně, zatímco pracovní trh je nepružný: A) z důvodu velkých jazykových bariér, B) platné pracovně-právní legislativy a C) většinovou nechutí Evropanů se za prací stěhovat.

www racek 26.11.2007 14:02

Re: Re: Ad 1.

v bodě jedna --- u itálie se jedná jen o takové řečnické cvičení, s cílem trochu strašit ... fakt to nestojí za zmínku. v bodě dvě ... no, británie silně váhá, ono co jí provedl svého času pan söros, oni jsou i silnější entity které mohou zaútočit na kurs libry ...  no a bod 3 ... pro obchod a jeho rozvoj je přínos eura jednoznačný.  

www racek 26.11.2007 13:57

Re: Jiný názor.

jeane, vypadá to, ža zůstaneme úplně poslední měnou kromě švýcarska ... víš co s námi udělj spekulanti?

www racek 26.11.2007 13:56

Re: Re: finančnictví nerozumím,

například my nemáme žádnou možnost kurs měny ovlivňovat. už asi 10 let.

Pytel 26.11.2007 13:55

Re: Hybášková opět kecá o něčem, o čem nemá páru

Růst cenové hladiny není to samé jako inflace. Inflace je nafukování měny, jednoduše řečeno, zvětší se počet symbolů pro zboží a služby, avšak počet zboží a služeb zůstává stejný. Je to čistě finanční jev bezprostředně způsobovaný bankami, nikoli výrobci, nikoli státem.

Růst cenové hladiny je logickým důsledkem inflace. Nikoli však obráceně. Pokud roste inflace, roste také celková cenová hladina na nějakém tom spotřebním koši. Nikoli však obráceně. Pokud roste jedna komodita ze spotřebního koše, nebo dokonce celý koš, tak to samo o sobě o inflaci nic neříká, neboť mohla být neúroda, válka či jiná událost, která snížila produktivitu práce.

Nyní co se u nás stane po přijetí Eura. Naše banky už nebudou moci provádět vlastní inflaci (zadlužovat kdekoho, i toho, kdo nepracuje a ani nemá nikoho, kdo by pracoval za něj). Inflace už bude pouze záležitostí konsorcia centrálních evropských bank. Či-li u nás cenová hladina elektřiny, benzínu, plynu, aut, elektroniky, dovážených potravin a tak dále zůstane stejná. Jediné dramatické zvýšení cenové hladiny, které můžeme očekávat, bude postupné zvýšování ceny pracovní síly až na západoevropský standard.

Klička 26.11.2007 13:51

Re: Ad 1.

Díky za odpovědi ad 1 a 2. V ad 3 se asi mýlíte. Ve Vámi zmiňovaném referendu, kde jsme odpovídali ano či ne nebyla v otázce o euru ani zmínka, ba ani jedno slovo. Dle mého názoru bychom se tedy měli k zavedení eura v ČR vyjádřit v novém referendu tak, jako v mnoha jiných státech eurozóny.

www racek 26.11.2007 13:34

Re: Přiznat barvu

richarde, právě naopak. velká firma si s kursem nějak poradí, pro malou je to likvidační ... ostatně, není mi naprosto jasné jak by přijetí eura mělo vliv na životní úrovenň ... no a pan páral ... zatím se mýlí v 60= případů ...

ok 26.11.2007 13:29

Re: Re: Re: České země byly vždy exportérem, z exportu žily už za dob monarchie

Plkáte. Tady nejde o generační výměnu, ale o přirozené ekonomické procesy, které mají svoji setrvačnost. Než začneme namísto hi-tech aut vyrábět hi-tech letadla, bude to prostě ještě nějakou dobu trvat.

Ale nahradit přirozený vývoj ekonomiky skokem do Eura, to může jen nezkušený naivka. Buďme rádi, že ten proces běží bezbolestně a výhodně pro všechny Čechy.

ok 26.11.2007 13:19

Re: Re: Přiznat barvu

Za jak dlouho je to "časem", kdy se propad životní úrovně po přijetí Eura vyrovná?

Za kolik let , prosím? Co moje celoživotní úspory? Co se s nimi stane? Já jen jestli se to vyplatí mě osobně. Mě růst HDP zajímá je jako indikátor "zdraví" ekonomiky, víc ne. Proces zhodnocování koruny běží už teď, letos, a je pro mě prospěšný právě teď. Je to přirozený ekonomický proces. Přijetí Eura je jednorázový "šok"- proto by k němu mělo dojít v ekonomicky optimálním okamžiku.

Streit 26.11.2007 13:13

Re: Re: Co článek autorky, to větší blbost

Víte, podle čeho se pozná, kdo čím je? Jestli se tím dobře živí (jesliže vám nestačí absolvování VŠE). Tuto podmínku splňuji, aniž čerpám dotace nebo tyju z politiky jako paní Hybášková.

Nejste paní Hybášková? Takového "advokáta" si ani ona nezaslouží. Možná, že jste jen mouřenín, který chce z našich úspor dotovat třeba VolksWagen.

ok 26.11.2007 13:09

Re: Re: Re: Re: Hybášková je DILETANT

Na výrobě aut není nic špatného, naopak - je to předstupeň pro výrobu ještě náročnějších výrobků, které už Číňan nezvládne. například letadel a hi-tech výrobků. Desítky drobných podniků v Čechách spolupracuje na výrobě špičkových automobilů (třeba BMW) a získávají potřebné zkušenosti a kontakty. Která jiná země se tím může pochlubit? Navíc se tím opět posiluje tradiční středoevropský hi-tech region Čechy-Sasko-Bavorsko.

MaR 26.11.2007 13:08

Re: Přiznat barvu

Pokud je česká ekonomika silně závislá na exportu, pak přijetí eura ekonomice jako CELKU pomůže a časem se ztráta životní úrovně těch *slabších* dorovná. Aby ale šok nebyl příliš velký, je samozřejmě rozumné chvíli počkat. Za druhé: na globálním trhu netvoří základ prosperity malí podnikatelé, ale právě vámi zatracované mamutí koncerny :o) Malí a střední podnikatelé jsou důležití pro lokální trh, ale sami růst HDP neutáhnou ;o)

Privoznik 26.11.2007 13:00

Re: finančnictví nerozumím,

Italie je zemi  klasicke extremni korupce,  ktere byla mistni valuta vyhodnejsi. Svedsko je zemi velmi moderni modifikovane aristokraticke korupce, ve ktere ma mena podradnou roli  a  nezavedeni Eura bylo spise politicke gesto - konejsitko pro konzervativne citici.

Richard III. 26.11.2007 12:48

Přiznat barvu

Paní europoslankyně by se měla věnovat, čemu rozumí, nebo přiznat barvu. Euro je jistě výhodné pro velké exportní firmy, ale ty se s jeho nepřijetím vyrovnávají mnohem lépe, než by se malé a střední vyrovnávaly s přijetím. A největší dopad by to mělo na životní úroveň zejména těch ekonomicky slabších jedinců a rodin. Nemíním to tady rozebrat, každý si může najít literaturu i na internetu (doporučuji třeba Párala, má velmi srozumitelné vyjadřování).

Paní Hybášková by si měla ujasnit, za koho kope. Jestli, podobně jako celá evropská levice, za velké firmy tíhnoucí přirozeně k monopolizaci a centralizaci (podobně jako levice), nebo za drobné a střední podnikatele, kteří vždy a všude tvořili a tvoří základ prosperity.

blabol 26.11.2007 12:44

Re: Re: problemy Hybaskove s eury na mou hlavu

Pokus2

blabol 26.11.2007 12:40

Re: problemy Hybaskove s eury na mou hlavu

pokus file:///C:/Documents%20and%20Settings/petr/Plocha

Jean 26.11.2007 12:26

Jiný názor.

Rád bych aby Česko počkalo se zavedením eura, alespoň do doby než se situace a příjmy Čechů vyrovnají západním měřítkům. Jinak to dopadne jak píše Malý Aston.

Paní Hybášková by se měla plést do toho co je její specializace (jestli nějakou má) a nebo se podívat např. do Francie a zeptat se tam co se stalo po zavedení eura. Jestli jste hádali, odpověď zní : nejdříve dušování vlády že naprosto nic nezdraží a potom samozřejmě naprostý opak. Jsem Francouz a tudíž vím jak zavedení eura "obralo" Francouze. Nepřeji si aby se to samé stalo v ČR.

chetgar 26.11.2007 12:19

Hybášková opět kecá o něčem, o čem nemá páru

Pěkně vyjmenovala, kdo na zavedení eura vydělá (sice to nemá domyšlené, ale budiž). Ale že by někdo mohl prodělat, to ne, mlží Hybášková - euro je přece z EU a tudíž od povahy dobré, pozitivní...

Takže, paní europoslankyně, to máte tak. Za posledních 7 let rostla naše ekonomika (vyjádřeno v korunách) v průměru o nějaké 4% ročně (reálně, bez zohlednění inflace). Za stejné období se koruna proti euru posunula z kurzu 36 CZK/EUR na 27 CZK/EUR, to jest o třetinu, ročně v průměru o 4%. Ve srovnání s eurozónou, která roste o cca 2% ročně,  tak ČR bohatla čtyřikrát rychleji (ač nejčastěji vykazovala pouze dvojnásobné tempo). Posilující měna každoročně tlumila přenos inflace ze zahraničí - růst cen eurového zboží (stejně jako dolarového - třeba ropy) se nás rok co rok týkal méně než naše okolí, protože koruna sílila. 

Za tu dobu český export (který tak táhne ekonomiku) rostl o 106, dokonce objemem překonal dovoz a z ČR se stal čistý vývozce - tolik k tomu, jak vývozci doplácejí na samostatnou měnu. Český turista se v zahraničí může rok od roku cítit bohatší a bohatší (a půlku z toho pocitu mu zaručuje posilování domácí měny).

Je nevyhnutelné, aby v jednotném ekonomickém prostoru trend "dohánění" úrovně eurozóny pokračoval. Po přijetí eura však zbude jen jeden způsob, jak toho docílit - růstem cen, neboli inflací. Zjednodušeně si zkuste představit, co se stane, pokud se vliv posilování koruny cele přenese do inflace a ta nám hupsne o 4% ročně. Co se pak asi stane s úrokovými sazbami? Lidé s hypotékou to při nejbližším refixu jistě ocení...

Hybáškovou protežovaní exportéři na tom také nevydělají, protože jednak neušetří na dovozech (posilující koruna je zlevňuje), druhak jim porostou domácí náklady (zaměstnancům budou muset o růst inflace zvednout platy, máme nízkou nezaměstnanost...)

Modrý pták 26.11.2007 12:19

Ad 1.

Zjednodušeně řečeno, protože nemohou vykonávat vlastní měnovou politiku např. určování úrokových měr. Veškeré možná opatření jsou tedy na rozpočtové politice, ale zase ve stanovených mantinelech. A tamní vláda má (zřejmě) pocit, že jí nevyhovují. Ad 2. Británie má více než 65% zahraničního obchodu s dolarovými zeměmi. Nic by tím tedy nezískala. Ad 3. Občané se k Euru vyjádřili kladně. Byla to jedna z podmínek v Přístupové smlouvě (nebo jak se to jmenovalo). Takže schválením vstupu do EU občané také schválili přistoupení do měnové zóny.