18.5.2024 | Svátek má Nataša


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
alfa.BCS 14.5.2008 23:26

blizsi ceska koruna nez slovenske euro

Budíš 14.5.2008 22:03

Medvědí službu

jste splnila, doufám ,že už nebude článek č.4.Nevím, zda jste tisk.mluvčí nebo poradce prezidenta.Pan prezident  rozhodně žádného poradce nepotřebuje, to jsou vyhozené peníze.Vše ví sám. Jako tisková mluvčí jste se ale osvědčila.

Inu ano 14.5.2008 20:05

Eurozona intenzivne

premysli, jak prejit na ceskou korunu. Ma jen drobnou obavu, co s predluzenim statu vzhledem k vykonosti ekonomiky. Pokud se toto zapocita.....

Šnek 14.5.2008 18:42

Jak se vlastně dělá taková národní inflace, když má stát euro.

Peníze tiskne a předpokládám že taky obhospodařuje Evropská centrální banka. Její úředníci jsou naprosto nezávislí - zatím - a tak není myslitelné, že by nějaký stát si mohl  žít nad poměry aniž by o tom Ev. centr.  banka věděla. Naposled se nechala ožulit Řeky, když ti tvrdili, že kritéria splňují a pravda to nebyla.

To jen ze zájmu. Je mi jasné, že  Rada ministrů to nějak obejde a Evropský parlament schválí.

Psí vrah Čumil 14.5.2008 17:08

Bóže, takových plácanin na tři pokračování...

8-o:-D8-o

Ladislav N. 14.5.2008 18:17

Re: Bóže, takových plácanin na tři pokračování...

Cítíš, že tvé prvenství je ohroženo? ;-P

Pavel 14.5.2008 14:02

PROZÍRAVOST

A tak se ukazuje,že kdo nejedná prozíravě,jedná pošetile.Kdo před referendem o vstupu do EU viděl dopředu?Je poznat,že jsme vstoupili do prostoru,kde se spíše konzervuje.Euro je konzervativní.Státní měny jsou svobodné.Vždyť silná koruna je toho důkazem!Kdo jedná prozíravě tak euro nepřijme.A proč taky,když má stát silnou měnu.A vždy tomu tak bylo.Který stát si udržel silnou měnu,tak zeslábl jenom díky tomu,že se jí vzdal.Dneska jsou na světě státy,které nechtějí již obchodovat v dolarech.I dolar zeslábl.Proto souhlasím s názorem,že euro není na pořadu dne.České peníze s portréty křesťanských velikánů jsou dodnes zárukou pevné měny.Rád s nimi obchoduji.Cítím se více svobodnější.Vím totiž na koho se dívám.Na vlastní předky se kterými se budu radovat v ráji

Blaho;-)

Josef 14.5.2008 14:47

Re: PROZÍRAVOST

Blahopreji! Spravne jste vystihl sentiment ktery prave prevazuje v Italii. Euro je moc konzervativni, Lira byvala daleko progresivnesi. A navic se pokazde hospodarske potize vyresily tim, ze se zvysily platy ! Velice prakticke !

F2 14.5.2008 15:26

Re: PROZÍRAVOST

Česká koruna ? To je jen malinká tečka na mapě světové ekonomiky ....

Budíš 14.5.2008 22:07

Re: PROZÍRAVOST

Pavle ,Pavle , s tebou se do Evropy nedostaneme.U tebe článek úrodnou půdu našel,u mnohých díky bohu ne !

Ludva 15.5.2008 16:12

Re: PROZÍRAVOST

Řekl bych, že s korunou se budete radovat tak někde v (Y).....

www racek 14.5.2008 12:40

no, včera jsem se dočetl, že

zejména v cikánských koloniích na slovensku panují z přijetí eura veliké obavy ... není nad zkušenosti ze zahraničí ...:-D

Štváč 14.5.2008 11:51

Eurozóna

úspěšná je a byla by i pro naše občany. Není ovšem pro vašeho prezidenta, ten ji nevymyslel a mimo intrik už nikdy nic nevymyslí.

franta 14.5.2008 10:18

Projekt Eurozóny je zatím neúspěšný.

Zřejmě proto už některé státy přijímají raději eura než dolary, že ? Přání otcem myšlenky.

cca 14.5.2008 11:02

Re: Projekt Eurozóny je zatím neúspěšný.

eurozóna stojí nad propastí, Čechy jako středoevropský ekonomický tigr je krok před eurozonou

Budíš 14.5.2008 22:09

Re: Re: Projekt Eurozóny je zatím neúspěšný.

:-/;-(;-D bla, bla, bla.

Juggernaut 14.5.2008 11:14

Re: Projekt Eurozóny je zatím neúspěšný.

Srovnáváte nesouvisející věci. EURo jako měna je relativně důvěryhodná a úspěšná, zejména díky problémům Americké ekonomiky a pádu dolaru. To ale nic nemění na tom, že EURo jako ekonomický projekt svým členům přináší potíže -- pro rozvinutější ekonomiky deflaci (která má tendenci táhnout ekonomiku ke stagnaci), pro méně rozvinuté vysokou inflaci. Vede to tedy k vnitřním problémům a pnutí, i když při pohledu z venku je měna v pořádku. Tohle vnitřní pnutí je to, na co autorka naráží. Je otázkou subjektivního názoru, jestli tento problém nazvat neúspěchem, ale problém to je a jsem rád, že se ho ČR zatím nemusí účastnit.

Jarda 14.5.2008 14:07

Re: Re: Projekt Eurozóny je zatím neúspěšný.

Když je tedy ten projekt Eurozóny tak neúspěšný, proč tedy síla Eura stoupá a "silná" Americká ekonomika se propadá? Znehodnocení americké měny za posledních cca 10 let (r.1995 $1 cca 34Kč, 2008 $1 cca 16Kč) to je docela dost, či snad né?

Kajan 14.5.2008 9:17

Mistr Hayek na neúspěch eurozöny upozornil již před více než 30 lety !!! Dzp.

Chris Kelvin 14.5.2008 10:48

Re: Mistr Hayek na neúspěch eurozöny upozornil již před více než 30 lety !!! Dzp.

A to se tedy již před 30 lety pjékně seknul, že.....? ;-)

www racek 14.5.2008 12:38

Re: Re: Mistr Hayek na neúspěch eurozöny upozornil již před více než 30 lety !!! Dzp.

no, on se seknul skoro vždycky. ale hezky se to čte.

jj 16.5.2008 14:31

Re: Re: Mistr Hayek na neúspěch eurozöny upozornil již před více než 30 lety !!! Dzp.

neseknul , EURO slouží k fiskálnímu vytunelování eurozony , dopady na jednotlivé ekonomiky jsou katastrofální protože každá ekonomika je v jiné fázi ekonomického cyklu a potřebuje jiné úrokové sazby atd - jenom mám tušení že eurosoudruzi nás přijmou do eurozony až bude euro na hranici kolapsu(tak jako dnes dolar) a bude ho potřeba za gigantických nákladů sanovatRv

Antonín Hrbek 14.5.2008 8:59

Podle autorky

je projekt Eurozóny zatím neúspěšný. Podle téže autorky nás Eurozóna nechce. Naskýtá se otázka proč nás Eurozóna nechce - pokud jsme úspěšnější než Eurozóna, tak by si polepšila. Takže zbývá odpověď - jsme ještě mnohem neúspěšnější než je Eurozóna.

Jinak " vlastě" a"zdeňkovi", pokud to budou číst: Každá bariéra je mříž, která nás odděluje od ostatních. Ať je natřená na rudo nebo na modro či na zlato vždy je omezením naši svobody rozhodování. Měli bychom si vytvořit takové podmínky, abychom se mohli zcela svobodně a rovnoprávně rozhodovat o vstupu. A ne být outsiderem, kterému visí hrozny příliš vysoko.

josef krouman 14.5.2008 17:31

Re: Podle autorky

ono přijetí eura je krásný příklad ztráty svobody rozhodování ...

Ladislav N. 14.5.2008 22:23

Re: přijetí eura je krásný příklad ztráty svobody rozhodování ...

Rozhodování koho a o čem? A je takové "rozhodování" vůbec žádoucí? ;-P

zdeněk 14.5.2008 23:55

Podle Ladislava N. vše samozřejmě vyřeší za nás moudrý ministr Němec

a podobná individua jejichž intelektu nesaháme ani po paty. :-(

messenger 14.5.2008 8:52

Paneboze co to je?!?

co jsou tohle za blaboly? Slovensko ze zacina prehodnocovat datum prijeti eura?

Nejde tak trochu o zbozne prani, pani autorko?

Kilmore 14.5.2008 1:21

Ach jo

Tak hluboke neporozumeni ekonomii zabalene do tak nalesteneho obalu, to je vskutku paradoxni podivana. Autorka plete pate pres devate takovym zpusobem, ze tu motanici nelze rozetnout. Napriklad neni pravdou, ze eurozona je neuspesny projekt, protoze miry inflaci v ruznych zemich se lisi. Naopak je to dukaz konvergence, v ramci menovych unii uz to proste tak byva, ze penize se prelevaji mezi regiony. Neni to z hlediska ekonomie nic noveho, presne tak fungoval zlaty standard. Pohyby cenovych hladin, ktere to vyvolava, jsou naprosto marginalni a neskodne, nelze takovou inflaci zamenovat s inflaci zpusobenou pumpovanim novych penez do obehu centralni bankou.

Dalsi zajimavosti je ta ochota neoklasickych ekonomu volat po rizeni meny, po aktivisticke monetarni politice. Nikomu z nich ocividne nevadi v sude hodiny kazat o trhu a v liche se rozepisovat o potrebe vedeckeho rizeni nabidky penez. Je-li vsak eurozona zklamanim, pak nikoliv proto, ze ECB neni schopna najit optimalni menovou politiku, ale pouze proto, ze ECB se o nejakou politiku vubec pokousi.

Tim se dostavame asi k jadru problemu celeho toho textu, a sice v tom naprostem nepochopeni faktu, ze agregaty jsou temer irelevantni ekonomicke veliciny, ze to dulezite se deje dole na mikro urovni, na trzich, kde se stanovuji relativni ceny, kde kde se skutecne pocita, co, jak, kde a za kolik bude vyrabeno. Text o euru, jehoz autor se neobtezuje vubec vzit skutecnou ekonomiku na vedomi a omezuje se na agregaty, pochopitelne nema zadnou hodnotu. Kurzove a inflacni prizpusobeni je ekvivalentni, coz dusledna analyza mikro urovne snadno odhali. Bohuzel autorka se omezila na makro cancy a papouskovani tvrzeni, ze inflace prinasi naklady, ze je spatna a vubec tfuj.

Jsem vskutku rad, ze klasici tenhle dnesni hnuj uz nemohou spatrit, museli by nas proklit za to, co jsme jejich teorii provedli.

Vlasta.on 14.5.2008 2:05

Tedy přečetl jsem si vás dvakrát

Ale stále mám dojem, že jste to umístil do jiné hospody. Přeci nemůžete být tak zmatený .....

ok 14.5.2008 9:09

Re: Ach jo

Pro mě jako ne-ekonoma žijícího v ČR je přínosnější zhodnocování české měny (zhodnocování mých úspor a majetku) než inflace. Je to přirozený, ekonomicky SPRAVEDLIVÝ a pravdivý proces. To je myslím jasné. Až doženeme Německo, klidně se k eurozóně přidám. Dřív ale ne.