2.6.2024 | Svátek má Jarmil


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Pavla Šedá 14.5.2008 9:22

Re: Re: Ach jo

Ty kreténe, co to plácáš o zhodnocování tvých úspor, dej si svoje úspory do banky a uvidíš, jak se ti zhodnotí, z vložené 100,- Kč máš za rok už jen 98,- Kč, tak tomu říkáš zhodnocování úspor.Jediné co tě ospravedlňuje je že konstatuješ, že jsi NEekonom, no já myslím, že blbec.

Spokojený 14.5.2008 9:56

Re: Re: Re: Ach jo

Zkuste si své úspory přepočítat na euro či dolar třeba kurzem z roku 1999 a nyní v roce 2008. Třeba budete příjemně překvapena jak jste si polepšila a nebudete muset hned ostatním nadávat do kreténů. A podobný trend posilování koruny lze očekávat i nadále. To vám úspory zhodnocuje (samozřejmě v porovnáním s eurozónou) více, než o kolik vám je znehodnotí to uložení do banky. Navíc, když do té banky uložíte eura, tak se vám znehodnotí stejně, 

Chris Kelvin 14.5.2008 10:49

Re: Re: Re: Re: Ach jo

Jo, dolar.... Jestli on teď nepůjde zase nahoru, co myslíte? :-)

Spokojený 14.5.2008 11:29

Re: Re: Re: Re: Re: Ach jo

Spekulovat se samozřejmě dá jak na pokles tak na vzestup, jenže pokud vyjdeme z faktů, tak zjistíme, že koruna proti dolaru posiluje posledních dvacet let a proti euru deset, od jeho zavedení. Je to trend a a zatím nejsou signály, že by se to otáčelo (i při stoupajícím kurzu koruny české vývozy stoupají a příliv investic do ČR neklesá)

www racek 14.5.2008 12:41

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ach jo

ale no ták ... on byl dolar docela nedávno taky 42 korun ...

Spokojený 14.5.2008 13:59

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ach jo

Vybíráte si výkyv někdy z let 2000-2002. Podívejte se na vývoj koruny vůči dolaru za dvě dekády, porovnejte vývoj koruny třeba vůči GBP, AUD, CAD, JPY, CHF za stejné období, porovnejte korunu s eurem od roku 1999 (kdy vzniklo). Ve všech případech koruna dlouhodobě posiluje.

Josef 14.5.2008 15:08

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ach jo

Pri stoupajici inflaci v CR je to signal, ze trend by se mohl otocit. Kdyby nekdo mohl predvidat trendy, mohl by spekulovat s menami a byt tim nejbohatsim clovekem na svete.

Antonín Hrbek 14.5.2008 10:09

Re: Re: Ach jo

Pojem "zhodnocování" je dosti ošidný. Vždy je třeba přihlížet k tomu, co si za "zhodnocenou" měnu koupím. A to závisí i na druhu zboží. Tak například při koupi osobního automobilu v Německu je EURo "znehodnocené" vůči CZK podstatně výhodnější.

Juggernaut 14.5.2008 11:08

Re: Re: Re: Ach jo

Jestli vám rozumím správně, tak o tom to právě je. Vzhledem ke zhodnocování koruny si teď za korunu koupíte víc EUR, a proto je zboží v cizině pro nás relativně levnější a výhodnější. To je nezadržitelný důsledek rychlejšího růstu naší ekonomie ("dohánění") ve srovnání s EURozónou. Dokud naše ekonomie bude růst rychleji, bude tento efekt pokračovat.

Je nutné porovnávat se skutečnou cenovou hladinou v cizině, a ne s tím, že stejné zboží stojí u nás mnohdy víc díky vydřidušským maržím našich obchodníků.

Spokojený 14.5.2008 13:54

Re: Re: Re: Ach jo

Zhodnocování jedné měny vůči druhé je dáno pouze směnným kurzem, ničím jiným. Vyjadřuje totiž jaká celková poptávka po zboží (reprezentovaném měnou) dané země. Pokud koruna posiluje, je to dáno tím, že držitelé eura za nějakým účelem nakupují českou korunu (zřejmě proto, aby s ní zaplatili za české zboží, služby, pozemky a další investice v tuzemsku). A pro vás je díky takovému posílení koruny samozřejmě levněji, když budete nakupovat v eurozóně než by bylo se slabou korunou.

To co popisujete na příkladě aut je pouze výrazem toho, že v některé zemi mohou být různé cenové úrovně některé produkty levnější (auta a elektro v Německu, potraviny, pivo, služby v Česku atd.)

Kilmore 14.5.2008 11:28

Re: Re: Ach jo

Ovsem jako ekonom byste vedel, ze zvysena inflace prinasi vyssi urokove miry. Hmotny majetek ji pochopitelne vubec neni dotcen. Kurzove nebo inflacni vyrovnani je a musi byt ekvivalentni.

Xury 14.5.2008 11:44

Re: Re: Re: Ach jo

No pokud bude po vstupu do eurozóny vyší inflace než je řekněme průměr (to se dá očekávat s téměř 100% jistotou), tak úrokové sazby ECB na to nebudou reagovat. Důsledkem toho bude pokles reálné hodnoty peněžních zůstatků v bankách - většinu operací provádíme v tuzemsku. Na druhé straně nízká úroková sazba společně s vyšší inflací povede k tomu, že reálné úrokové sazby z úvěrů budou velmi nízké, což by mohlo povzbudit investice. To by mohlo zajistit, že růst hodnoty hmotných statků bude držet krok s inflací, čili vlastníci nemovitostí by nemuseli tratit tolik jako majitelé peněz na účtech.

Kilmore 14.5.2008 18:38

Re: Re: Re: Re: Ach jo

Centralni banka ale uroky nestanovuje, ona je pouze ovlivnuje produkci penez (fakticky svym prerozdelovanim meni casove preference lidi). Obira o penize drzitele hotovosti v cele menove unii a prerozdeluje smerem k dluznikum, prizemz samozrejme se musi s objemem penez zvysovat cenova hladina. Tato inflace je ale naprosto odlisna od inflace, kterou zazijeme po svem vstupu do eurozony, ta bude vyplyvat z toku eur pres hranice, z faktu, ze nase prosperita poroste vzhuru a "hustota" eur v nasem a v dosud vyspelejsich regionech se bude vyrovnavat.. Cokoliv dela ECB, nema s timto nic spolecneho, jsou to dva odlisne jevy. Tvrdim, ze stradatel nebude okraden vstupem do eurozony. Samozrejme bude okradan centralni bankou, ale to uz je dnes nasi CNB.

Modrý pták 14.5.2008 12:17

Kilmore,

je peněžní jev - ztráta kupní síly peněžní jednotky. Působí tedy na všechny reálné veličny tzn. nejen na úrokové míry, ale také na mzdy a ceny (kurz je také cena). Ergo kladívko rostou ceny všech aktiv včetně nemovitostí.  "Kurzove nebo inflacni vyrovnani je a musi byt ekvivalentni" a právě proto, se to dotkne všech veličin. Při floatingu to jde přes kurz, při fixním kurzu přes ceny. Každé množství peněz v ekonomice je v pořádku: při větším objemu obslouží všechny transakce při vyšších cenách, při menším objemu při nižších cenách.

Kilmore 14.5.2008 18:26

Re: Kilmore,

Reagoval jsem jen a pouze na predchozi prispevek. Samozrejme s timhle vsim souhlasim.

Magor Milda Mgr.etc. 18.5.2008 11:17

Re: Re: Ach jo

pro mně je to dost rozporuplné téma, které sleduji se smíšenými pocity. Na jedneé straně mi přirůstá hodnota majetku v Česku ve srovnání s investováním v Německu téměř dvojnásobnou rychlostí, na druhé straně ale koruna proti Euru z jakési ne dost jasné příčiny už dost dlouho posiluje. Takže bych připomněl Jana Werich s jeho definicí, co jsou to smíšené pocity: no je to, jako když se dozvíte, že se vaše tchýně zabila s vaším novým auťákem.

Momentálně se toho děje dost, abychom viděli, kam spěje nezřízená spekulace. Poté, co dolar už dlouho uvadá, vrhli se spekulanti na komodity, třeba rýže podražila velmi podstatně, stejně jako ropa. Je to následek změny taktiky spekulantů, na konci může být ale krach burzy, jako ve dvacátých letech nebo nedávno, když se zhroutila spekulace založená na fantaziích v oboru internetu. Koruna je zde ve větším ohrožení, než Euro, prostě její krytí je pouze lokální, nakupuje se ale ve světě globálním.