23.5.2024 | Svátek má Vladimír


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
ferdinandeste 4.10.2008 20:51

Re: Re: Kraviny

Kravina je myšlenka, že by bylo možné u nás prosadit jednoduchý zákon na 2 řádky. Pan autor (Martin) buď nežije v Česku, nebo mu je dění na politické scéně zcela lhostejné. Proto píše ty kraviny.

R 5.10.2008 13:24

Re: Kraviny

Barvy na obalech, na tom něco je. Obyčejný nepotištěný papírový obal je v podstatě jen dřevovina a nějaká plniva, je bez problémů spalitelný v kamnech stejně jako jakékoliv dřevo. Pestrobarevně potištěné papírové obaly, na těch je kolikrát pomalu více barvy než dřevoviny, přitom se pravděpodobně co takové barvy dělají při běžném spalování v kamnech vůbec nesleduje. A takové obaly, protože to je přece "papír", se pálí v kamnech bežně, přitom mohou být při spalování díky těm barvám pomalu nebezpečnější než obal z nějaké plastové fólie nebo z tetrapackového obalu. Ale omezit to nějak zákonem? Spíše nějak preferovat úsporně potištěné papírové obaly, aspoň u nejlevnějšího supermarketového zboží.

Zen 5.10.2008 17:36

Re: Re: Kraviny

No jo, jenze obal prodava :-(

ra.ri.ta 4.10.2008 10:41

AT je vsude mir

Plýtvání je slabý slogan. Mír všude, to by bylo ONO.

Ladislav N 4.10.2008 10:18

Ach, to je zase blábol... Jde to vůbec? Pracovat doma na počítači a nemít ho doma? :-D

"...Většina lidí si stále kupuje nebo vypaluje cédéčka a dévédéčka přesto, že si může hudbu nebo film stáhnout ze sítě...."

Stáhnout, přehrát, uložit na příště. Ale autor by asi chtěl, aby se to všechno muselo stahovat znova a znova, kdykoli si hudbu budu chtít poslechnout... ;-P

RK 4.10.2008 16:12

Re: Ach, to je zase blábol... Jde to vůbec? Pracovat doma na počítači a nemít ho doma? :-D

Pracovat na pocitaci a nemit ho doma jde, a dokonce to dela spousta lidi. Doma mate misto pocitace terminal s nizkou spotrebou energie (1/3 spotrebovane energie oproti klas. PC) a k aplikacim ktere potrebujete pristupujete pres tzv. terminalovou sluzbu. Kdysi se takto pristupovalo a porad pristupuje k UNIXu, pak prisel na radu MS a jejich terminal services na Serverovych OS (vyvinuty firmou Citrix) a ted na radu prichazi pristup k Windows dektopovym operacnim systemum (XP, VIsta) a myslenka tzv. PC 3 generace - PC jenz bude bezet v datovem centru, na sdilenem HW u ktereho se daji diky virtualizaci delat kouzla, ktere umoznuji zasadnim zpusobem usetrit el. energii (vypinani na noc casti vykonu pri castecnem vyuziti, sdruzovani aktivnich dektopu apod.) Urcite s tim zacnou firmy, ty velke, pro ktere bude prinos usetrene energie jednim z argumentu (mimo to i bezpecnost a snadna spravovatelnost) a casem nekoho napadne aby to nabizel i domacnostem a ty prinosy pro ne budou vicemene stejne. Takze myslenka p. Pilneho miri spravnym smerem a je v uz ve svete IT hodne diskutovana. Ale budoucnost ukaze...

R 4.10.2008 19:06

Re: Re: Ach, to je zase blábol... Jde to vůbec? Pracovat doma na počítači a nemít ho doma? :-D

Vždycky je nějaké pro a proti. Spousta lidí bude váhat přeložit svoje citlivá data někde na internet. Každé přečtení dat z internetu znamená poslat ty data z úložiště do terminálu doma a zase zpátky a to je velká potencionální možnost pro různé zvědavce nebo zločince se k těm datům nebo jen k heslům dostat. Šifrování nepomůže, vzniknou tím jen nové závody mezi výrobci příslušných bezpečnostních programů a zločinci a zvědavci. Uložení citlivých dat na vlastním počítači a jejich poslání jen tehdy, když skutečně potřebuji něco přes internet vyřídit je mnohem bezpečnější. Navíc by se musely zvýšit požadavky na spolehlivost připojení, hlavně pro uživatele, co potřebují pracovat s přenosnými terminály.

Ladislav N 5.10.2008 12:50

Re: Re: Ach, to je zase blábol... Jde to vůbec? Pracovat doma na počítači a nemít ho doma? :-D

Souhlasím s vámi potud, že počítače by mohly být energeticky ještě úspornější. Ale sotva budou úspornější tím, že budou nutně vyžadovat vysokokapacitní linky s vysokou spolehlivostí a lidé se stanou totálně závislí na nějakém centralizovaném "hyperstroji"...  Pochybuji, že o tuhle variantu bude zájem u široké veřejnosti. Pro firemní síť je to zřejmě varianta použitelná. Pro mě rozhodně ne.

Zastánci "Velkého bratra" však centralizovanou variantu určitě podporovat budou.

vltava 5.10.2008 14:19

Re: Re: Re: Ach, to je zase blábol... Jde to vůbec? Pracovat doma na počítači a nemít ho doma? :-D

Už dnes jsme závislí na centrálním zdroji - elektřině. Když někdy v 1978(9) byly "uhelné prázdniny" a eletřina šla 3 hodiny denně, tak s topením doma nebyl problém, uhlí jsme měli v kůlně, chtělo to jen chodit přikládat - a to se muselo stejně.

Dnes - většina topí buď plynem nebo el. a plyn. kotel bez el. stejně nejede. Kolik lidí má malou elektrocentrálu? Skoro nikdo.

Závidlost na centr. servru je nevýznamná v porovnání se závislostí na cent. elektřině.

ranbow 4.10.2008 9:02

Konzumní společnost, anebo kdo chce ať (si) šetří

Asi je naivní představa, že v okamžiku kdy si nějaký příznivec ekologie vypne televizi nebo zhasne zbytečnou žárovku, tak můžou v elektrárně hodit do kotle o briketu míň. Elektrárny  stejně jedou na plný výkon podle harmonogramu špiček a polykají vagóny uhlí.  Něco snad můžou ušetřit technologie, něco výchova, něco aktuální potřeba ušetřit za fakturu z elektrárny  ,Jenomže by stálo za to si udělat koláčovej graf spotřeby energie - kolik spolkne výroba, kolik doprava, kolik třeba veřejné ošetření, a kolik zbude na ty žárovky v chodbě nebo TV v stanby módu,a kolik (možná setin ) promile se na nich dá ušetřit.. Pokud ne, a začneme s agitacema od nich, vracíme do padesátých let s  bojem proti mandelince bramborové, tomu americkému brouku ...

ferdinandeste 4.10.2008 20:56

Re: Konzumní společnost, anebo kdo chce ať (si) šetří

V této souvislosti by možná stálo za úvahu kolik energie se spotřebuje na výrobu větrné elektrárny, respektive za jakou dobu tuto energii ta elektrárna opět vyrobí.

JaS 4.10.2008 8:59

Ivánku,

mluvíš mi z duše! Tak jako souhlasím s Klausem v názoru na globální oteplování, tak souhlasím s tím, že skutečně a rozumně "zelené" je neplýtvat. Je zajímavé, kolik elektřiny se dá ušetřit tím, že se nebude používat režim "standby" třeba u televize, jenže si zkuste představit, kolik ušetříte, když tu televizi vůbec nebudete zapínat, abyste nemuseli přepínat kanály z jedné kraviny na druhou a koukat na přiblblé reklamy, které vás zase jen ukecávají ke zbytečnému plýtvání!

mik 4.10.2008 23:09

Re: Ivánku,

A dokážeš to vysvětlit aspoň manželce?

Loki 4.10.2008 7:12

A co na to EU?

Proboha, snad byste nechtěl omezit produkci elektronického odpadu a nesplnit tak závaznou eunijní směrnici vyžadující na člověka ročně 4 kg elektronického odpadu?

zalozak 4.10.2008 6:03

Jo jo, sdilene aplikace a cloud computing je bezva vec..

Zejmena tehdy kdy moje sance se dostat k mym vlastnim souborum konci v okamziku kdy nejde prirojeni na internet  ci me z nejakeho duvodu prestaly vyhovovat financni naroky prislusneho providera. :-D:-D:-D  

ginANDtonix 4.10.2008 4:37

plytvat prestaneme, az na to dojde vhodna doba.

Takovehle mudrovani je na nic. Ty veci se nejak vyviji sami a jakykoliv zasah zvenku je na skodu.

Napriklad: tady v USA mel jeste pred 5-ti lety kazdy sve SUV a jezdil s nim sam a byl v pohode. Kdyz jsem tehdy prijel z Evropy a pri koupi auta se zajimal o spotrebu, nikdo nevedel, nikdo se nestaral (divali se na me jako na blazna). Dnes ma kazdy hybrida, do prace v nem jezdi dva nebo tri "carpoolers" najednou, kazdy si nejdrive rozmysli, zda nekam vubec pojede, nebo ne a auta ktera maji spotrebu pod 25mil za galon si nikdo nekoupi. Spotreba benzinu klesla o vyznamne procento. Duvodem byla vysoka cena ropy. Nikdo tem lidem nemusel nic rikat ani narizovat -- prisli na to sami.

Jiny priklad: mobily. 99% businessu se toci okolo toho, zda ma mobil barevnej display, zda si do nej muzu natahnout svuj vyzvaneci ton, jake tam jsou hry, zda to ma 2Mpix nebo 3Mpix fotak atd. -- proste hracicka pro teenagery a uplne zbytecna vec. Jenze, vysoka poptavka po mobilech zpusobila, ze cena mikroprocesoru, kamer a dalsich casti mobilu se tak snizila a kvalita se na druhou stranu tolik zvysila, ze to umoznilo nastartovat uplne jine a velmi potrebne sluzby (kamery se dnes montuji do automobilu, kde zvysuji bezpecnost, "mobilni" mikroprocesory se pouzivaji v GPS zarizenich a umoznuji optimalizovat logistiku atd). Takze obor, ktery se rozvinul diky plytvani obratem vedl k rozvoji "setrnych technologii"!

Muj deda vzdycky rikal, ze setrit znamena rozumne vydavat. A to je ta spravna odpoved na autorovy obavy...

huhu 4.10.2008 7:41

Re: plytvat prestaneme, az na to dojde vhodna doba.

ano, efektivita má dvě stánky - hospodárnost a účelnost ;-)R^

Šoumen 4.10.2008 8:51

Re: Re: plytvat prestaneme, az na to dojde vhodna doba.

Čím více se nějakou komoditou začne šetřit, tak samozřejmě její cena vystoupá. Proč propouštět zaměstnance, udržíme zaměstnanost, on to spotřebitel zaplatí ve vyšší ceně. Např. voda, teplo, elektřina atd. Trh naruby, to je v této banánové republice zvykem.

krmič 4.10.2008 12:46

Re: Re: Re: plytvat prestaneme, az na to dojde vhodna doba.

Ta voda je velmi specifická komodita. Její šetření má (v podmínkách naší země) jen nepatrný nebo žádný smysl - stejně odteče do moře. Naopak její cena musí při menší spotřebě zákonitě stoupnout. Ta vodovodní síť musí zůstat stejná, ať šetříte nebo ne. Zaměstnanci tu vodu nevyrábějí svýma rukama, jejich propouštění by nemělo smysl. Až na relativně malou energii jsou to převážně fixní náklady.

Ostatně při hromadné výrobě vždycky cena klesá (a naopak). Jak jste to myslel s tím trhem naruby?

ferdinandeste 4.10.2008 21:04

Re: Re: Re: Re: plytvat prestaneme, az na to dojde vhodna doba.

Máte-li na mysli vodu pitnou, upravovanou, pak její šetření MÁ SMYSL a nikam nám neodteče, aniž bychom ji spotřebovali.

Marat 4.10.2008 11:25

Re: plytvat prestaneme, az na to dojde vhodna doba.

Těch hybridu jezdí na US silnicích velice maličko.Je pravda,že mají nižší spotřebu benzinu,jenže zase jsou tak drahá,že se na těch hybridech prodělá a nikdy se to s cenou benzinu nerentuje.Nejvíce hybridu a to v počtu dva,jsem viděl v loni,když jsem si kupoval nové auto.Možná že tam ty hybridy stojí dodnes.

Kromě toho,tady každý to auto potřebuje k dojíždění do zaměstnání a do obchodu.Nekupuje si auta na jěždění po výletech ani aby se chlubil,jaké má fáro.Takže se jezdí stejně,jako se jezdilo i v minulosti.

vltava 5.10.2008 14:06

Re: plytvat prestaneme, az na to dojde vhodna doba.

Oblíbenost SUV v Americe má snadno vysvětlitelný důvod. V 30. letech byl přijat zákon, který umožnil odepsat z daní automobil těžší než 2 tuny, za účelem podpory drobného podnikání v době krize - 2 tuny tenkrát byla hranice mezi osobním a užitkovým vozem.

Tento zákon platí v podstatě dodnes. Auto těžší 6000 liber lze odepsat z daní až do výše 100 000 dolarů. I když dnes to podporuje spíš než podnikání tak ulívání peněz před zdaněním. Více např. zde:

http://www.viciousenterprises.com/summersblog/2006/02/suv-tax-loophole.html

Tomas Pansky 4.10.2008 2:08

Pohled na spotrebu a plytvani ...

O tomto tematu se necha hodne polemizovat.  Snad mohu sprispet svym nazorem.  Kazdy clovek ma minimalni spotrebu potravin (energie) na den, aby neumrel.  To muzeme prijmout ve forme napriklad brambor - levne, mistne produkovane, minimalni odpad.  Nebo take tu energii muzeme prijmout ve forme salatu z humru - velka spotreba energie na lov, velky odpad, tedy snad plytvani.  Proc tedy vsichni nejime brambory?  Plytvani je absoloutne relativni pojem.  Neni presne definovatelny a absolutne platny pro kazdeho.  Cili statem placene reklamy proti plytvani jsou predevsim plytvanim prostredky ze statnich penez.  Je na svobodne spolecnosti se rozhodnout, kterym smerem se vydat.  Stat (vlada) muze pomoci legislativy smerovat chovani v mnoha oblastech.  A je na nas, jakou vladu si zvolime.  Takze chapejme svet realne a realne se chovejme. 

Honza42 4.10.2008 1:23

Ale jděte.

Ten regulátor byl již dávno vynalezen a jmenuje se peníze. A pokud je necháte svobodně působit a nebudete trh mrvit zásahy a dotacemi, tak velmi rychle zjistíte, zda je sdílení aut tak skvělej nápad. Řekne Vám to cena. Stejně tak zjistíte jak je skvělé nakládat kamion na vlak.

Každá koruna nákladů v sobě nese náklady na energii, lidskou práci a suroviny. Vyjadřuje tedy mnohem přesněji onu míru plýtvání, než direktiva nějakýho blbýho byrokrata. Chcete-li méně plýtvat, musíte méně pracovat, abyste méně utratil. Jiná cesta asi není. Ekologicky utrácet peníze dle mého názoru není možné, až na pár vyjímek.

huhu 4.10.2008 7:39

Re: Ale jděte.

přesně, tím objektivním regulátorem plýtvání je svobodný trh, konkurence, hlasováni vlastní peněženkou.....

Šoumen 4.10.2008 8:51

Re: Re: Ale jděte.

Čím více se nějakou komoditou začne šetřit, tak samozřejmě její cena vystoupá. Proč propouštět zaměstnance, udržíme zaměstnanost, on to spotřebitel zaplatí ve vyšší ceně. Např. voda, teplo, elektřina atd. Trh naruby, to je v této banánové republice zvykem.

V 6.10.2008 5:01

Re: Ale jděte.

to je moc dobre napsano, ale ten zeleny mozek to stejne nevstreba, je uz naprogramovany natvrdo jako ten zeleny papousek