1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Překvapivý důsledek covidu

Až se jednou budeme dívat zpět na koronový rok 2020, budeme docházet k překvapivým závěrům. Najednou uvidíme souvislosti mezi věcmi, které teď, nazíráno z nitra krabice, nejsou tak docela přímočaře vidět.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Šejna 19.9.2020 9:21

Zde je příklad salónní ekonomiky, který mi predvedl myšlenkový kolega Šichtařové v době, kdy pracoval pro Next Finance jako finanční makléř. Tvrdil mi toto:

Pokud si postavím vlastní dům a bydlím v něm, snižuji tak HDP státu, protože do HDP se počítá jen nájemné, nikoli bydlení. HDP zvýším jen v roce, kdy zkolauduji dům.

Tak jsem mu řekl, ze pronajmu svůj dům sousedovi, a on svůj pronajme mě. Bydlet budeme stále ve svém, ale papírové u souseda. Nájemné si navzájem započítáme, abychom si nemuseli nic platit.

A on mi sdělil, že jsem právě pochopil, jak se tvoří HDP. ;-D

M. Šejna 19.9.2020 9:10

Madam Šichtařová šermuje procenty a čísly, aniž by chápala jejich význam.

Tvrdit nám, že chudne střední třída, je opravdu ukázka odtržení téhle salónní ekonomky od reality.

Jak prosím definuje madam střední třídu? Když někdo ze střední třídy zbobatne, tak se přesune do třídy bohaté, a ochudí tím statisticky třídu střední?

Občas by měli salónní ekonomové pochopit význam čísel a procent.

J. Lukavsky 19.9.2020 8:40

"Ti, kteří budou platit drahé nájmy, budou relativně k ostatním chudnout" to je ale hodně následkem životních priorit a úsilí a rozhodnutí. Když jsme kupovali poloruinu domu tak nás polovina známých litovala a polovina se vysmívala. Kamarád mi líčil jak si chrochtá v paneláku a celkem pravdivě mi líčil co nás čeká. Jiný kamarád místo nabízeného domu si raději koupil auto (za stejnou cenu). Dneska se poměry cen obrátily a kdo v době kdy mohl investoval do svého bydlení holt dneska je ve svém a platí jen celkem nepatrnou domovní daň. Každý svého štěstí mašinfýra... J.L. end

J. Jirát 19.9.2020 7:21

Skutečně si myslíte, že vláda neměla, k překonání hospodářské krize, sypat peníze do ekonomiky? A co je špatného na rušení airbnb?

J. Stehlik 19.9.2020 6:44

A nejsou spíše vysoké ceny nemovitostí důsledkem nedostatku? Místo aby se hypotéky alokovaly ve stavebnictví a více se stavělo, zvedla se nám takzvaně životní úroveň a podlahova plocha bytů, tak se lidé naopak preplaceji o paneláky. Jenže obce jsou financovány podle počtu lidí, nikoliv podle metrů čtverečních bytů. A tak máme sice krásné náměstí a ulice na které obce pobírají dotace, a na trhu bydlení je obrovská konkurence a boj , který zvyšuje ceny. Vždy jsem si myslel, že kapitalismus je charakteristický převisem nabidky;-) . Jenže obce mají socialismus, a tak nemají zájem na zvyšování životní úrovně lidí.