4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Potravinovou soběstačností až k hladomoru

Jistě jste to v poslední době slyšeli taky: ono zaklínadlo potravinová soběstačnost. Tedy pěstovat si, zpracovávat i vyrábět všechny a zvláště ty základní potraviny jen u nás a nespoléhat na trh.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Uživatel 22.6.2020 8:36

Uživatel požádal o vymazání
I. Pávek 22.6.2020 8:27

Souhlas pane Hrbku.

J. Svoboda 22.6.2020 8:18

Kus hadříku jste použila proto, že Babiš vám ochranné roušky osobně nepřivezl.

Kapénkovou infekci nešíří jen borci, kteří zdravotní ohleduplnost nazývají obličej omotaný hadříkem.

Ty 2% vám právem sluší.

Pěkný den.

J. Vocilka 22.6.2020 8:16

Potravinová soběstačnost v základních potravinách je správný směr a kecy o banánech , které když nebudeme mít budeme muset jíst syntetický draslík,jsou hloupé. 300 gramů brambor obsahuje cca 35% potřebné denní dávky draslíku, luštěniny taktéž atd. Proč musíme dovážet brambory z Německa či Holandska a v bramborářských oblastech pěstujeme řepku.

A. Hrbek 22.6.2020 7:59

Paní Šichtařová opět trochu přehání. Nikdo nechce zvýšit soběstačnost ve všech potravinách, ale pouze v těch základních. Dále jaksi nepočítá s tím, že když chceme potraviny nakupovat v zahraničí, tak na ně musíme vyprodukovat potřebné prostředky. V čem máme tak velké komparativní výhody, že si za tuto produkci můžeme potraviny ze zahraničí dovážet. Za naše produkci našich montoven s lacinou pracovní silou? Odtrhuje zemědělství od ostatního, bohužel značně deformovaného národního hospodářství, včetně ochrany životního prostředí. Pro ní je skutečně výhodnější masově pěstovat na našich polích řepku, ochuzovat půdu o aktivní uhlík a tím zhoršovat její adsorpční schopnost, zatěžovat životní prostředí dopravou, atd. Ani člověka ale ani životní prostředí a zejména krajinu nelze nechat na pospas "ekonomům" zisku.

Celou její "ekonomickou" teorii staví na hlavu zatím existující rozsah samo zásobování rodin potravinami a farmářských trhů a to jak masem, tak i ovocem a zeleninou i jejich zavařování a ukládání v mrazácích. Proč si lidé stále hromadně pěstují zeleninu a ovoce, když je pro ně podle ekonomické teorie výhodnější si je zakoupit v obchodním řetězci? On je přece jen trochu rozdíl utrhnout si právě uzrálé jablko z vlastního stromu nebo sluncem ozářené rajče, než si koupit v supermarketu uměle dozrávané ovoce z tramtárie za peníze vydřené v montovně.

Člověk naštěstí není "homo ekonomicus", řídící se vymyšlenými "ekonomickými zákony", ale složitou komplexní bytostí.

Pravdu má však paní Šichtařová v tom, že současný systém řízení a dotování zemědělství je v zásadě špatný.

P. Dvořák 22.6.2020 7:51

Na privatizaci vodáren jsme určitě všichni vydělali stejně tak, jako na provozu solárních polí a lánech kukuřice na spálení.

Takhle jste to myslel?

I. Pávek 22.6.2020 7:48

Paní Šichtařovou netřeba brát vážně. Je ještě mladá, té je hej, ta má ještě život před sebou a jak říká pan prezident ,,jen blbec nemění názory" a ona to ještě udělá mnohokrát. Ani ji teď ještě nenapadlo, že vzít si do ,,práce" svačinu nebo jít na oběd není taková samozřejmost jak se jí zdá. Krávu viděla v televizi fialovou, do prasečího žrádla by ruku nestrčila a na motyce nebo rýči by hledala vypínač. Ono by ji pomohlo k správnému názoru na potravinovou soběstačnost trochu možná více hladu a jak říkala matka ,,a polské vši". Ale stačilo by párkrát, pro začátek léčby místo řízku vařenou řepu ,,ajntop" nebo nasypat do koryta místo porcelánového talíře nešupané vařené brambory. Možná příští rok názor změní.

V. Mokrý 22.6.2020 7:45

Rv

V. Mokrý 22.6.2020 7:44

1* R^

V. Zadák 22.6.2020 7:43

Zatím je "pěkné počasí".

A. Renjascu 22.6.2020 7:40

Souhlasím

A. Renjascu 22.6.2020 7:39

Souhlasím, také jsem si všiml, že kritici "zapomínají" zmínit, že se jedná o základní potraviny. Celé to má ještě jeden aspekt, který se prokázal v koronavirové krizi, kdy nebylo odkud sehnat roušky a když už se to povedlo, tak v hlubokém předklonu a s balíkem peněz. Dovedu si představit, že v případě nějaké krize, která by postihla zemědělství a potravinářství bychom mohli čelit podobnému problému. Ale zas tak špatně na tom přeci jen nejsme (i když je to při srovnání s minulostí výrazný ústup a u okolních zemí naopak růst) viz. https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/potraviny-somestacnost-cesko-dotace-zemedelstvi-zivociska-a-rostlinna-vyroba-martin-pycha-rozhovor.A200526_134709_ekonomika_rts/diskuse

A. Forman 22.6.2020 7:33

"Potraviny, voda a energie jsou strategické komodity, které stát musí mít ve vlastních rukou, pokud o sobě prohlašuje, že je nezávislý. " To snad ani nemůžete myslet vážně.... Potraviny, voda, energie v rukou státu naopak vylučuje pojem nezávislosti....

R. Gramblička 22.6.2020 7:32

Pokud Poláci, Frantíci či Španělé ze svých daní dotují produkci potravin, proč na tom neušetřit? Můžeme mít levné potraviny za málo námahy.

Že jsou dotace špatné? No jsou, ale jejich zrušení či snížení u silnějších sousedů stejně ovlivnit nemůžeme, tak co?

L. Písařík 22.6.2020 7:27

Důsledkem snahy po potravinové soběstačnosti bylo rozhohodnutí zlikvidovat hraboše a výsledkem likvidace drobné polní zvěře - to za socouše.

I. Pávek 22.6.2020 7:27

Souhlas.

V. Šťastný 22.6.2020 7:26

Ono spíš záleží na tom, kolik ta konkurence pobírá dotací. Pokud je má čtyřnásobné než naši zemědělci a pokud jejich vývoz ještě subvencuje jejich stát, pak může být naše produkce sebekvalitnější, ale na trhu se stejně cenově neprosadí.

Řešením by bylo zrušení dotací, ale to v rámci EU nepřichází v úvahu, protože by to byl její konec.

A. Forman 22.6.2020 7:25

Vždyť i o tom je článek paní Šichtařové.... může se lehce stát, že zboží bude nedostatek, nebo nekvalitní a co potom ? Přečteme si Marxe ?

R. Gramblička 22.6.2020 7:25

Jsme teď soběstační? Nejsme. Pěstují se u nás všemožné plodiny? Pěstují. Tak o čem točíte?

V. Šťastný 22.6.2020 7:22

Na potravinové soběstačnosti není nic špatného. Potraviny, voda a energie jsou strategické komodity, které stát musí mít ve vlastních rukou, pokud o sobě prohlašuje, že je nezávislý.

Samozřejmě je hloupost si to vynucovat kvótami nebo procentuálním zastoupením. Kdyby fungoval trh a EU ho neustále neprasila dotacemi, byli by naši zemědělci schopní z větší míry pokrýt domácí trh.

U paní Šichtařové mě zamrzela demagogie o podobě tvrzení, že banány si stejně nevypěstujeme. S prominutím je to hloupé a ti, co se dovolávají potravinové soběstačnosti, určitě nevolají po domácí produkci banánů.

Máme totiž zcela čerstvou zkušenost s tím, že v krizi každý upřednostní nejdříve sebe a teprve poté, celkem logicky, řeší potřeby těch ostatních. Dodávky aut, technologických linek, obecně průmyslové zboží lze na nějaký čas oželet, ale potraviny, vodu a energie potřebujeme hned a v každém okamžiku.

R. Gramblička 22.6.2020 7:22

A proč likvidovat? Ať se zemědělci zaměří na produkci toho, v čem jsou lepší, než konkurence. Ať zkusí najít cestu, jak prodat své zboží bez prostředníků

P. Dvořák 22.6.2020 7:21

To by mě zajímalo, kde naši předci ty desetitisíce let brali draslík, když banány nebyly ani s frontami.

J. Nový 22.6.2020 7:15

Ceny jdou nahoru hlavně proto, že je zboží méně. Chybí globální otroci, kteří levně pracují. A navíc si vyrábíme inflaci a tohle je následek. (jen tak na okraj, Marx měl pravdu )

V. Zadák 22.6.2020 7:13

Ekonomistické teorie, které fungují pouze za pěkného počasí.

Nač cokoliv pěstovat? Dovezeme kamiony.Například cibuli do Všetat a brambory na Vysočinu.

Kam čert nemůže, nastrčí ekonomistu.

A. Forman 22.6.2020 7:08

Pane Nový, pokud se naruší konkurenceschopnost, nebo se jen omezí, ceny jdou nahoru... pokud tedy nechceme aby stát řídil ceny, za které se bude muset vykupovat a prodávat, a to už tady bylo a víme jak to dopadlo.....

J. Moravec 22.6.2020 7:03

Kdo by netoužil po komunistickém ráji, kde bude platit “Každému podle jeho potřeb”. Vždyť naděje umírá poslední. My pamětníci a budovatelé socialismu, kde ještě platilo “Každému podle jeho práce” si dobře pamatujeme jak to vypadalo v obchodech v době potravinové soběstačnosti. Nemáme pravicovou opozici - bohužel. V tomto případě - ještě že jsme v EU.

J. Nový 22.6.2020 7:00

Po dlouhé době nesouhlasím.....Není ekonomický důvod, aby byla domácí zemědělská produkce dražší. Ovšem při stejných daňových podmínkách. A zlikvidovat průmysl i zemědělství pod praporem globalizace? Nejde stavět ekonomiku na virtuálních hodnotách a tisku falešných peněz...

V. Mokrý 22.6.2020 6:51

Nějak tihle kritici potravinové soběstačnost zapomínají ( rádi ), že se mluví/jedná o základní potraviny, což je zlomek z celkového sortimentu. A že to má i podpořit tvorbu/různorodost krajiny.

Další plus pro soběstačnost je to, že člověk by měl jíst v základních potravinách to, co vyroste/vypěstuje se v jeho 100km okruhu - příspěvek pro svoje zdraví. A samozřejmě to má i ekologický aspekt - méně kamiónů na silnicích = méně zplodin z nich.

Dotace do zemědělství v současném provedení EU, je to další zlo pro trh s potravinami a nelze zapomenout na lacinou dopravu. !!

R. Langer 22.6.2020 5:39

Hm, pláčete dobře, pane Šejno, ale na špatném hrobě. Paní Šichtařová potravinový trh za volný rozhodně nepovažuje, právě naopak, a v článku je proti jeho další drastické regulaci. Což vám ovšem nebrání, abyste zaměnil příčinu za následek, jak u vás bývá obvyklé, protože jste to nepochopil. A ano, vyřešil by to volný zemědělský trh bez dotací, přičemž opravdu nevím, z jaké křišťálové koule jste vyvěštil, že by bylo všechno zrovna 3x dražší. :-P

P. Sima 22.6.2020 4:39

No tak jsem si to precetl a vychazi mi ze Nory to opravdu nijak netrapi ..Maslo dovezli ze Svedska -Danska a Belgie --snizili docasne cecni sazbu na dovoz a cizinci jim radi a hned prodali v dobe nedostatku ..To ze maji mensi vyber ? tak to je tez nijak netrapi ..kdyby ano? davno by si odklepli dovoz coz neudelali ..Takze Sichtarova nema vubec pravdu ..Lepsi mit sve brambory nez ty od souseda ..ze to bude drazsi ? ale jdete ..vzdy je mozno uvolnit dovoz prakticky okamzite ..staci jen nastavit rozumne ceny a mit pruzny system dohledu ..;-D