4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Potravinovou soběstačností až k hladomoru

Jistě jste to v poslední době slyšeli taky: ono zaklínadlo potravinová soběstačnost. Tedy pěstovat si, zpracovávat i vyrábět všechny a zvláště ty základní potraviny jen u nás a nespoléhat na trh.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Harvánek 22.6.2020 11:37

A co si myslíte, že sedláci s hnojem dělali. Náhodou o tom něco také vím, doma jsme hospodářství také měli a hnůj se vyvážel na hnojniště (což byla také taková veliká kupa) a na pole se vyvážel až když nastala potřeba jej zaorat. Jenže on ten hnůj má svoji typickou vůni, takový zvláštní druh Chanelu. Při 5 či 8 kusech hovězího dobytka se tato vůně dá se zaťatými zuby snést. Ale když jsou ve stáji desítky či stovky kusů, dá se to snášet už těžko a navíc umíte si představit rozměr hnojniště?

K. Potoček 22.6.2020 11:33

Vážený pane, nepamatuji, že by byl nějaký cukrovar restituován. Již před rokem 1948 bylo znárodnění potravinářských podniků - viz dekrety. Stát tyto podniky prodal a EU zaplatila jejich zboření.Ovšem kvóty na cukr zůstaly př.Francouzům.:-(

A. Forman 22.6.2020 11:20

Paní Šichtařová, prosím, dnes zůstanete nepochopena. Píšete vlastně o řízené spotřebě a státními regulacemi. Jistě, pro někoho tato myšlenka má nadále svůj ideologický náboj, ale z minulosti máme s řízenou spotřebou zkušeností dost a dost. Ne však dost natolik, aby různí sociální inženýři nutili ostatní na líbivou vlnu, stejně tak populární, líbivou, jako neživotaschopnou, dávno přežitou.

V diskusi se raději objevují takové termíny jako kritičnost potravin apod. Vůbec nechápu, kde se tento slovotvar objevil a jaké má kriteria kritičnost, kdo to vymyslel a kdo to šíří jako všeobecnou věc.... i ty procenta u mne vzbuzují údiv, kdo a jak stanovil tato procenta. Hlavně že jste zmínila banány, těm asi rozumí všichni, a díky minipoznámečce jste upadla v nemilost. Ale u mné ne, jste ekonomka, ne potravinářský lobista.

I. Jouza 22.6.2020 11:10

Kdyby jen sedláky............!!RvRvRv

I. Jouza 22.6.2020 11:06

S paní ředitelkou dnes vyjimečně souhlasímR^

P. Burda 22.6.2020 10:55

"Já ne, já ne, to ty, to ty."

EU připraví možnosti, státy si mají do 5 let vybrat. My 5 let počkáme - a pak bereme všechno.

Zvýšení hygieny v potravinářských provozech - u nás kachličky až na strop a kulaté rohy, ve Velké Británii (to ještě byla v EU) hadice s vlažnou vodou a na zdi omyvatelná barva.

Zvýšení hygieny prodeje - u nás balené koblihy (naštěstí jen pár týdnů), v Holandsku kleště na podání v bufetu, igelitové rukavice v sámošce.

Oddělení cest pro přepravu zboží při zpracování - u nás dvoje vrata, zdi mezi cestami... v Polsku a Rakousku žlutá čára na zemi.

V. Povolný 22.6.2020 10:54

Souhlasím. Správným řešením by bylo zrušení dotací. Pak by byla šance na skutečnou konkurenci. Jenže s tímhle nebudou některé státy EU nikdy souhlasit. Např Francie, Španělsko. Takže jsme ve slepé uličce. Budeme taky dotovat? Výt s vlky? Máme vůbec nějakou jinou možnost?

P. Burda 22.6.2020 10:49

EU cíleně likvidovala naše výrobce?

Část z nich nebyla schopná konkurence, protože užívala stroje z Rakousko-Uherska a soudruh ředitel, pardon, už pět let pan, trpěl na pětiletky.

Většinu ale nechali zlikvidovat naši lidé. Prodali své zrestituované podniky (protože po 40 letech komunismu jednak nevěděli, co s tím, protože komunisté odtrhli jejich rodiny od majetku (ztráta citového pouta), jednak mohli rychle přijít k penězům za majetek v devastovaném stavu.

A když prodáte třeba zmiňovaný cukrovar francouzské firmě, která má kapacitu na převzetí výroby, ale nemá potřebu tu výrobu udržet v české Dolní Horní, tak co asi udělá? Citové pouto k majetku nemá také, odvézt adresy zákazníků je otázka pár minut - a pak BUM, cukrovar skončil.

P. Burda 22.6.2020 10:42

Vzpomeňte na ochranné pomůcky...

Když naše firmy chtěli od státu záruku, že odebere domluvené množství, stát řekl "NE!" a koupil to množství v Číně. A protože rychle a v době zájmu, tak násobně dráž, než chtěly naše firmy. Ony totiž ti naši kapitalisté chtěli mít jistotu, že když přenastaví stroje na výrobu ochranných pomůcek, tak jiim nezůstanou tuny velkoobjemového ležáku (ne piva, neprodejného zboží) na skladech.

P. Burda 22.6.2020 10:38

Nesvádějte na EU neúspěchy našich politiků.

Naši politici jsou, stejně jako my všichni ostatní, ovlivněni léty otroctví pod Moskvou. Jsme zvyklí sklapnout podpatky a poslechnout - když jsme to v ne až tak dávné minulosti neudělali, přijeli političtí poradci a nebo tanky.

EU nadhodí číslo a my poslechneme. Kdejaký "čičmunda" z (menšího) Holandska se vzepře a chce procento (pro čičmundu) lepší.

P. Burda 22.6.2020 10:33

Ono to procento bude možná i vyšší, než naznačujete jako vhodné. Protože my sice dovezeme, jenže také stejný produkt vyvážíme. Například před časem mnoho příhraničních zemědělců vyváželo mléko do Německa, kde dostali vyšší výkupní cenu - a to v Německu zpracované mléko se dováželo k nám. Podobně dovážímě vepřové, abychom mohli vepřové z jiného kusu vyvézt.

A. Renjascu 22.6.2020 10:32

Původně Toman mluvil o základních potravinách, ale pak to vláda posunula. Smysl asi mají hlavně základní potraviny včetně živočišné výroby, kde u nás došlo k razantnímu poklesu, což se projevuje i na krajině. Západní země mají vyjednané dotace, které jsou vyšší, když je rostlinná výroba doplněná o živočišnou. U potravin, které nejsou základní bych soběstačnost za každou cenu také nepodporoval i když chápu rozladění zemědělců kvůli odlišné dotační politice v EU.

https://www.vecerni-praha.cz/ministr-toman-chce-zvysit-sobestacnost-ceske-republiky-a-snizit-jeji-zavislost-na-dovozech-potravin/

P. Burda 22.6.2020 10:29

Že by dotace? A ne ty "vnitřní", ale ty z EU.

Kdože to má největší plochy oseté řepkou?

L. Severa 22.6.2020 10:28

Ano, jádro pudla je v rozdílných dotacích v rámci EU. Nemůžeme konkurovat v nějaké komoditě oproti státu který ji dotuje víc. Toto EU nikdy nenarovná, takže budeme i nadále dovážet některou zeleninu třeba z Německa, protože je levnější než vypěstovaná u nás.

P. Staronový 22.6.2020 10:27

To ovšem nejsou "zpustlá" pole. To je rozhodnutí uživatele.

P. Staronový 22.6.2020 10:25

Jsou dvě možnosti: Buďto o EUnijním nařízení boje proti zlému sodovkovému plynu užíváním OZE nevíte, pak jste za hlupáka, nebo víte, ale děláte jakoby ne, pak jste za lumpa. So geht das.

P. Staronový 22.6.2020 10:22

To máte sice pravdu, ale řešení není pitomé nařízení o procentu domácích potravin.

P. Staronový 22.6.2020 10:21

V montovně možná ne, ale Česko nemá problém. Neblbněte jak ten zhrzený Pivoda.

A. Sedláčková 22.6.2020 10:20

Pane Povolný, plně souhlasím. Paní Šichtařové to dnes "trochu" ujelo.

P. Staronový 22.6.2020 10:19

Sedláky vyhubili komouši.

P. Staronový 22.6.2020 10:18

Ono se to kolem těhle hodnot pohybuje, něco i vyvážíme nebo pálíme (OZE).

V. Mokrý 22.6.2020 10:12

!! !! !!

I. Pávek 22.6.2020 10:12

Souhlas pane Polanský. Ale dnes ani ten hnůj už neumí ti novodobí zemědělci vyrobit. Myslí si, že stačí chlévskou mrvu (jestli se to dá tak ještě nazvat) vyvézt na hromadu na pole a po půl roce to svinstvo co s toho zbylo rozmetat. Dusík a živiny vylouhovány. Cheche, kdyby to tak dělali sedláci před 200 léty, tak by pochcípali hladem, sanytrníci by neměli z čeho louhovat dusičnan draselný a tehdejší armáda by neměla střelný prach. Bez umělých hnojiv už nic neumíme vypěstovat.

V. Mokrý 22.6.2020 10:11

Nejdříve také musí být za co dovést. A na to v montovně moc nezbývá.

J. Moravec 22.6.2020 10:09

Pročpak asi máme soběstačnost v řepce? Těžké uhodnout. Přidal bych k tomu ještě kukuřici.

P. Dvořák 22.6.2020 10:08

Ano?

Jaký hlubší smysl měla privatizace nadzemních částí vodovodního řádu?

A ty solární barony, lány kukuřice nebo řepky stát vytvořil pro svoji potřebu nebo aby se někdo mimo stát napakoval?

P. Dvořák 22.6.2020 10:00

Jeďte se podívat na ČM Vysočinu. Od Žďáru nad Sázavou po Velkou Bíteš, kde se kdysi pěstovaly brambory na jídlo, rostou nekonečné lány kukuřice do elektráren nebo řepky do aut.

Tekoucí brambory dovážíme z Německa a z Holandska nebo od kterých čertů.

I. Pávek 22.6.2020 9:58

Ale pane Valento co to tu ve své prostoduchosti plácáte? Vždyť je to přesně naopak ! Mám tady vypočítat ty cukrovary, potravinářské podniky ...

D. Polanský 22.6.2020 9:54

Vidím univerzální znalkyně všeho. Soběstačnost na banánech jistě ne, ale jde o to, aby se to v kritických plodinách (brambory, kukuřice, obilí) pohybovalo kolem 70-80 %, nemluvě o tom, že když máte, krávy, prasata, máte i hnůj, tedy organickou hmotu do půdy. Sice máme soběstačnost v řepce, jenomže nemá pro nás vůbec žádný význam.

I. Pávek 22.6.2020 9:52

Souhlas pane Navrátile.