27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Pepek Švejnar

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
westík 14.2.2009 17:38

Re: estébácký synek

zato vědmě Lee mozek asi tvrdne ....jenom nevím ,jestli je lepší měkký nebo tvrdý mozek ....

Ludva 7.1.2009 13:24

Re: Vážení diskutující Švejnarovi je to vše u p...

To je pravda, ještě že ho nezvolili prezidentem. Přišli bychom o hrdinu evropských humoristických časopisů.

Hašek 6.1.2009 21:16

Pane Zaorale

sledoval jsem též, závěr stejný.

Bohužel to bylo zřejmé (obecně) již před presidentskou volbou - tzv Švejnarovy fráze.

Vlad 5.1.2009 23:40

Re: Pan Zaoral

R^

Jen se divím, že inž. Klaus ještě nedostal Nobelovu cenu za ekonomii. (Která neexistuje ;-D)

František I. 5.1.2009 23:32

Re: Stále stejná polívčička

Mínil jsem za IPB. Jen díky Tlustýmu jsme to uhráli s horší plichtou.

František I. 5.1.2009 23:30

Re: Nesmysl,

Pokud byste opravdu o tom něco věděl, pak byste asi nevinil pana Busche, ale pana Clintona. Právě díky jeho aktivitám v legislativní oblasti mohly banky půjčovat na hypotéky i tzv. ožralému negrovi, o kterém věděly, že nic nesplatí. A jukněte se, co to znamená postkeynesiánství. To je bohužel něco úponě jiného, než o co se snažili otcové zakladatelé. I kdyby to šlo podle otců, stejně by to dopadlo blbě, ale trvalo by to mnohem déle. Ale naštěstí si socani vždy cestu najdou a svojí blbostí zprasí, co se dá. Tady alespoň nadnesenou ekonomickou chimérou urychlili bankovní krisi.

František I. 5.1.2009 23:23

Re: Stále stejná polívčička

IPB měl na starosti Zeman. Vzhledem k tomu, že pana Procházku znám osobně, vím, že to, co tu šíříte je nebetyčný nesmysl. Za něj jsme mimochodem zaplatili mnohem více, než kdyby ta banka opravdu padla.

Mimochodem nezaměstnanost za pana Špidly dosahovala kolem 12 %. Současných necelých 7 % kvalitám tohoto socanského zvěrozvěsta a nynějšího komisaře pro EU zaměstnanost zdaleka neodpovídá. A to je situace mnohonásobně horší než ta, krátce po přelomu století, kdy tu byl podnikatelský boom.

Důchodce 5.1.2009 23:23

Re: vážený pepku Zaorale,

Heh?  Singer před jmenováním do ČNB pracoval v Patra finance.

MB. 5.1.2009 23:03

Re: vážený pepku Zaorale,

Heh? Singer v Patrii nikdy nepracoval...

Minutus 5.1.2009 22:40

Re: Nesmysl,

Když na to příjde tak tři. Všechny zatím fungují. Ale zobecňovat tohle by mě nenapadlo.

Minutus 5.1.2009 22:38

Re: Nesmysl,

Mají různé názvy, ale principy fungování jsou tytéž. Ostatně pravicoví ekonomové rádi přirovnávají státní rozpočet k tomu rodinnému, když je řeč o dluzích. Soukromý sektor navíc musí fungovat v mantinelech vyhrazených zákony a ty má pod palcem vláda a parlament. Jistě, lití peněz do zbankrotovaných bank je dost pochybné, nechal bych je radši padnout a odškodnil drobné střádaly. Keynesiánství ovšem znamená spíše podporu infrastruktury, vzdělání, vědy, podporu perspektivních vysoce sofistikovaných odvětví (informatika, elektronika, biotechnologie, genetika atd.) a kultury. Protože úroveň kultury má značný vlivi na ekonomiku, i když prvoplánově to vidět není. Zkrátka jsou to opatření s dlouhou zpětnou vazbou.

Minutus 5.1.2009 22:31

Jen

si klidně tomu věřte, pokud chcete. Keynesiánství v US nebylo v posledních nejméně 8 letech in. Ale vírou nikdo neotřese, to znám. Mimochodem tady byla řeč o zadlužení státu za účelem pozvednutí ekonomiky, ne kvůli nesmyslné válce a ne o zadlužení lidí, kteří na to nemají. Rozumná vláda by tomu zabránila, ale ta Bushova selhala. A s keynesiánství ji opravdu nepodezřívám.

Minutus 5.1.2009 22:27

Re: Kájo, kde bereš tu drzost?

Proč ne? Máme demokracii. Proto mohu říct, že mi příjde dost ujetý a oslovení "Pepek" poněkud nafoukané. Tím se Kája odhalil.

pepíno 5.1.2009 22:25

Vážení diskutující Švejnarovi je to vše u p...

 

Pan agent švejnar má názor ,na vše,který mu zrovna vyhovuje k dosažení svého cíle V ČR .V USA je již dávnö profláknutý,nemá tam šance ,takže doufá že nalezne obživu u nás.A zkouší všechna možná kouzla pouťových a kolotačářských mágů,v domění že mu český trouba na vše naletí.

L'ego 5.1.2009 22:19

Re: Stále stejná polívčička

Já jsem debatu neviděl - mluvil jsem o článku pana Singera pro Lidovky, v něm šlo o hospodářství celkově, nikoliv pouze o banky. Ten článek byl silně zcestný - tvrdil, že se není čeho bát v době, kdy už škodovka omezovala výrobu. Od té doby mám na Singera pifku. O zdravosti českých bank, které se neexponovaly na trhu s CDO a CDS celkem nikdo nepochybuje (holt tyjou z poplatků). S tím nemá koruna nic společného - jestli to pan Singer tvrdí, tak potěš pánbůh. Zbytek vašeho příspěvku je nesmyslný Vy si opravdu myslíte, že když euro půjde dolů,  že česká koruna zůstane nahoře? Jukněte na vývoj kurzu koruny vůči euru - jako na houpačce. Jak to myslíte s tím letadlem? Inflace podle současných odhadů vůbec nehrozí - problém je deflace, páč lidi odmítají utrácet a naopak střádají. Proto se taky tisnou prachy....

S tím Špidlou myslíte záchranu IPB? Hmm, to myslíte, že měl stát nechat krachnout banku, kde měla své úspory třetina národa? To by se vládě šeredně nevyplatilo.

Ema 5.1.2009 21:52

Re: Souhlasím

NUTNO ROZSIRIT CLANEK !!!! AT OBSAH POUKAZE LIDEM,KOHO CHTELI MIT ZA PREZIDENTA!!!! AT SI TO DA KATUSKA NA SVUJ WEB,TO BY BYLO NEJLEPSI.

milan007 5.1.2009 21:24

Re: Proč my musíme být nejchytřejší ?

R^ skvělá glosa, díky

milan007 5.1.2009 21:22

Re: Nesmysl,

Minutus, kolik on založil firem, že o tom tak mluvěj ??

JEROME 5.1.2009 21:20

Pokud

Pokud mě paměť neklame, nominovala ho ČSSD .  Ta žádné argumenty nepotřebuje. Ani diskuzi ani cokoli mentálně náročného. Pouhý populizmus a dobře padnoucí obleky za "lidovou cenu". Bude to ještě zajímavé, nebo naopak-

milan007 5.1.2009 21:20

Re: Kájo, kde bereš tu drzost?

Nevím za co je Kája placen a jak. Ale já se klidně pod jeho článek podepíšu. Zadarmo.

V. Hoffman 5.1.2009 20:02

Re: Euru a dolaru hrozí exploze?

No, pravda je taka, ze v porovnani s minulym rokom ceny potravin na Slovensku skor klesli. A neviem ako Slovinci, ale zo Slovakou momentalne najviac nadavaju nestastnici, co chodia robit do Anglicke a vyplaca sa im to stale menej.

Mimochodom, u nas zavedenie eura iniciovali a intenzivne presadzovali HLAVNE pravicove strany, vratane SDKU, ktora ma teda od socanov na svetelne roky daleko. Fico sa pridal az dodatocne.

ranbow 5.1.2009 19:15

Re: Destabilizujicí je ta nestabilnost Pro DUHU

No samozřejmě že Vám, ta moje připomínka se týkala argumentu, že oslabování měny je výhodné pro výrobce exportující zboží ven. A pokud se týče Vás, když ona už ta koruna začíná oslabovat, takže toho piva asi bude míň...Pozdě Topolánka honit...Leda že už jste si eura nakoupil do zásoby pod slamník...

Eva D. 5.1.2009 19:03

Re: Proč my musíme být nejchytřejší ?

R^;-D Díky za připomenutí, ta věta je skvělá!

jan 5.1.2009 19:01

Re: Už z toho co jsi tu napsal je evidentní, že vaříš jen z vody kterou ti někdo podstrčil .

uznávám argument o německu diskuze o jednotlivých transformacích by byla dlouhá - budem-li se věnovat informacích v článku jde o zbytečný útok na švejnara bez jediného argumetu pouze subjektivně vyjádřený pocit z debaty navíc opakuji měsíc staré - od té doby se situace lehce změnila nejsem si vědom že by se některý z přítomných ekonomů významě mýlil nebo byl nucen korigovat svá slova - proto mi není jasné proč se zde znovu objevil tento článek, můžete legitimně hájit jiné stanovisko, ale proboha ten článek byl uplně ubohej, přijde mi že lepší byste napsalsnad i vy hulwate, to je to co mi vadí, takovéhle přízemní  plivance od "sedmé velmoci"

Eva D. 5.1.2009 19:01

Re: svejnar...

R^:-)

Eva D. 5.1.2009 18:57

Re: Švejnar

R^

Eva D. 5.1.2009 18:53

Re: Autor neprojevil

Cricket se nemýlí, blábolíte Vy, ale pokud si chcete myslet opak, užijte si to.

Eva D. 5.1.2009 18:52

Re: Autor neprojevil

R^:-)

fox 5.1.2009 18:34

Re: Souhlasím

Česko americký Obama?

Falk 5.1.2009 17:37

Souhlasím

Tento článek je třeba co nejvíc rozšířit ...