10.5.2024 | Svátek má Blažena


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Pepek Švejnar

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Lea 5.1.2009 13:48

Re: estébácký synek

A s tím soudruhem Švejnarem mu asi měkne mozek. To je panečku příspěvek na úrovni. Jsem přesvědčen, že neví ani o čem je řeč.

JJ 5.1.2009 13:46

Re: neřekl bych

Slabsi koruna v dobe krize neni rozhodne na skodu - je naopak duvodem pro udrzeni si vlastni meny. Proti jsou vyssi naklady na managovani kurzoveho rizika. Kurzove riziko u dlouhodobych investic prakticky osetrit nelze, coz znevyhodnuje CR.

Pavel 5.1.2009 13:42

Re: To

Víte, Slovákům můžete závidět. Tam byla u velsa 8 let alespoň nejaká pravice a udělala reformy důchodů, daní a zdravotni. Sice jsou tam ještě problémy, které již zadělala ( některé) současná vláda, ale Slovákům pomohly ta reformy.

To je rozdíl mezi námi a jimi. Tady byla 8 let u vlády soc. demokracie a jejich Keysianská ekonomika dovedla  výsledky tam kde jsou. Nejde o kurz, ale o to, jestli se plní kriteriá pro přijetí.  A ty se tady neplnila. Vždyť podleˇslibu ČSSD by tu muselo být EURo letos. Kam zmizel ten slib ??.

Vlasta 5.1.2009 13:39

Pan Zaoral

jen popsal to, co /ti, kterým to trochu myslí/ věděli již dávno před volbou presidenta. Pan Švejnar je mistr toho, jak mnoho mluvit, nic neříct, neargumentovat, chlubit se cizím peřím /navrhovatel kandidátů Nobelovy ceny/  a být po bitvě králem. A ještě ke všemu ta podivně temná a nevysvětlená minulost jeho i jeho rodiny.

Pavel 5.1.2009 13:35

Re: asi jsem viděl jinou diskusi

Pan Čvejnar byl v této debatě ten , kdo tahal za menší konec.   Tu debatu jsem sledoval a mohu potvrdit to , co autor článku napsal. Určitě se tato debata najde v archívu ČT a tak si ji pustťe.

Potvrdí se to , že pan Švejnar je špatný analitik. A to nejem proto, že nepoznal jaka krize se blíží do USA a že toto není řešení. Ono žít na dluh se nedá neustále a jednou ty pravé peníze dojdou. Tak jako  je lež, že státní dluhy se neplatí. Také to není pravda, ale nikomu to nevadí když se tady najde politik, který toto tvrdí.

Ono vubec rozpohybování  ekonomiky dluhovými pěnězmi vede k tomu co těď budeme prožívat.

Ono v podstatě není potřeba tolik aut vyrobit jako se vyrábí,

hulwat 5.1.2009 13:26

Re: Jeník z Michiganu dostal takovou nakládačku ? :-)

...jemu na míru udělané děravé zákony... Něco takového může napsat jen ignorant a nebo blb, pak je ještě jedna možnost a tou je úmyslné překrucování skutečnosti. U tebe přichází v úvahu ta druhá možnost, blb. Blb, který jen omílá mantry jiných.

...člověk který již před privatizací před lidmi typu kožený varoval a žádal aby byl nejprve co nejkvalitněji připraven legislativní rámec privatizaci předcházející Tím člověkem myslíš Švejnara? Pokud ano, tak jen potvrzuješ co jsem napsal výše. Švejnar to tvrdí až ex post.

VL 5.1.2009 13:23

Re: estébácký synek

Asi tím naráží na starého Rumla, autora výroku "Psu psí smrt" o zrádné Slánského bandě, přesvědčeného komunisty, který se stal obětí toho, že se v roce 1968 zapojil do té party, která nevyhrála.

karel 5.1.2009 13:07

Re: Euru a dolaru hrozí exploze?

Sysle, přihlaš se jako anállitik, určitě už na tebe čekají v ČNB.

yt 5.1.2009 12:46

Re: estébácký synek

Co te melete o Rumlovi? Za minulého režimu byl nuveně tak akorát v čele stáda krav. Pak to zkusil a nyní se živí mimo politiku.

jan 5.1.2009 12:37

Re: asi jsem viděl jinou diskusi

 autor v zásadě tvrdí že švejnar prohrál na debatu na celé čáře protože nepředložil pořádné argumenty- v tomto případě zloděj křičí chytte zloděje - svá tvrzení nepodepřel naprosto ničím 

já tvrdím, že na to aby mohl někdo rozhodnout kdo z diskutujících měl pravdu by musel být větší kapacita  než sami diskutující a to autor při vší úctě rozhodně není - proto článek považuji za špatný - autor může mít pohled na věc jaký chce ale měl by ho mít aspon trochu podložený když už vydává svůj názor za hotovou věc - nikde tam není ani slůvko myslím nebo domnívám se - publikováním (a to dvojím - celá věc je přinejmenším měsíc stará) pak dal najevo že si za svým názorem naprosto pevně stojí

znovu říkám zajímá mě jak došel k názoru že švejnar debatu prohrál - netvrdím že ji vyhrál - článek mě štve z toho důvodu že jsem tehdy úpo dlouhé době viděl debatu ktrerá měla halvu a patu, kde diskutující skutečně měli nějaký názor a na podobenstvích o lodích ho dokázali srozumitelně ventilovat - proto se mi hnusí k tomu psané články vzniklé patrně na základě osobních antipatií

Starý J. 5.1.2009 12:22

Re: Pro většinu občanů...

Takže nepoctivě pracující mu rozumí?

Tak takový nesmysl by  nepoctivě pracující rozhodně nevymyslel! Poctivě pracující člověk potřebuje presidenta, který "nedokáže vyargumentovat jedinou kloudnou myšlenku..."???;-D

Starý J. 5.1.2009 12:17

Re: asi jsem viděl jinou diskusi

Nevím, jak probíhala debata, nemohu se k ní vyjádřit, neviděl jsem ji.

Ale legrační je Vaše konstatování:...autor tohole dost špatného a ničím nepodloženého článku....

A tak by mě zajímalo, čím máte podložen Vy Váš opačný názor a Vaše opačné tvrzení?

Řekl bych, že jen svým pohledem na věc. Proč totéž nedopřejete autorovi článku?

ranbow 5.1.2009 12:10

Destabilizujicí je ta nestabilnost

V podstatě zase není tak rozhodující jestli jaký je kurz koruny k euru či dolaru - pokud by byl stabilní - buď (při převodu Kč/euro) draze nakoupíte (stroje, suroviny, nasmlouvané platy zaměstnancům, svůj očekávaný zisk), a zase draze prodáte, a nebo levně nakoupíte,a levně prodáte. Špatný je, když draze nakoupíte (za drahé euro - stroje, suroviny, platy), a pak když chcete své výrobky za nasmlouvané ceny prodávat, tak je kurz euro někde úplně jinde, takže proděláte kalhoty. V tom by asi bylo co nejrychlejší přijetí eura to nejlepší řešení.

jan 5.1.2009 11:44

Re: asi jsem viděl jinou diskusi

oba mluvili normálně jak se na slušnou debatu patří - kdo má pravdu se ukáže, je možné že opět oba, nezdálo se mi, že by zastávali nějak diametrálně odlišné názory, jedinej kdo z toho dělá hádku a snižuje úroven debaty je autor tohole dost špatného a ničím nepodloženého článku

sysel 5.1.2009 11:40

Euru a dolaru hrozí exploze?

A za tyto analýzy chce Singer od nás peníze? Proč jsou asi Slováci šťastní, že mají Euro právě v době krize? Euro chce dlouhodobě většina podniků a kdo jiný táhne naší ekonomiku než podniky? Singer je jen populistický opakovač Klauna.

jan 5.1.2009 11:38

Re: Jeník z Michiganu dostal takovou nakládačku ? :-)

hmmm no váš projev má asi stejnou argumentační hodnotu jako celý článek, nula, jestli jste tak zamindrákovanej že musíte okopávat kotníky každému kdo něčeho dosáhl je mi vás líto - užívejte si svou smutnou existenci a pokud nenapíšete nějakej racionální argument ne ty vaše nicneříkající žvásty končím diskuzi nemá to smysl

libero 5.1.2009 11:34

Re: Švejnar

Občas i vzpomene, že prý už kdysi říkal ......

Nedejpánbůh pak najít co.

libero 5.1.2009 11:33

Re: asi jsem viděl jinou diskusi

Čím se to ukazuje?

www racek 5.1.2009 11:26

asi jsem viděl jinou diskusi

singer neargumentoval špatně, ale švejnar byl sice méněmluvný, ale naprosto přesný. konec konců, v té věci, jak se ukazuje, má pravdu on.

tuhle povídku  jsem četl dost před vánoci. no, autor by měl názory trochu inovovat. jsou o pár tejdnů zastaralé, a to je dost.

huhu 5.1.2009 11:26

estébácký synek

vždy jen koukám, jak někteří jsou stále "v čele" za každého režimu a v každé generaci, na osobní kvality nehledě, třeba takoví Rumlové či Pithartové a mezi ně patří i Švejnar.

Jinak k plkání soudruha paně Švejnara není co dodat..jen samá fráze

Cricket 5.1.2009 11:16

Re: Autor neprojevil

Ona s tím totiž ani ČNB, ani vláda ČR a světe div se, ani EU a vláda USA a Číny dohromady nic neudělají. Zde totiž působí miliardy neviditelných ručiček trhu, na které zmínění, díky bohu, nemají žádný podstatný vliv.  Těch ručiček, jejichž existenci mnozí soudruzi neuznávají, ale které jaksi existují a působí. Proto tomu průseru nezabrání ani kroky ČNB, ani miliardy USD vražené do chřtánu automobilek, ani podobné vifikundace EU.  Pro někoho smůla, pro jiného dobře. Nicht wahr?

žaba(k) na prameni 5.1.2009 10:57

Re: Jeník z Michiganu dostal takovou nakládačku ? :-)

Chcete-li analýzu, můžete si ji objednat.

U jakékoli renomované instituce - např. AV ČR.

Není ovšem  levná.

erre 5.1.2009 10:56

vážený pepku Zaorale,

je zcela patrné, že od dob kdy se týdeník Euro snažil vetřít do přízně všem studentům ekonomických fakult tím, že se jím posílal zadarmo se tam nic nezměnilo. Úroveň nevalná, radaktoři nic moc. Zkrátka a dobře již tenkrát byla ztráta času čtením tohoto plátku větší než úspora  získaná ušetřením nákladů na jeho koupi. Pan Singer je skutečně chytrý, ale jeho znalosti byly patrné když byl šéfem Patrie. Jako viceguvernér je pozoruhodný pouze tím, že velmi posiluje na váze, nikoliv argumentů, ale tělesné. Což je výkon, kdo zná p. Singera, naprosto úctyhodný. 

F..A.Kekule 5.1.2009 10:55

Re: Jeník z Michiganu dostal takovou nakládačku ? :-)

Tohle mi nedělejte, musel bych se smát. Kam se hrabe Dikobraz.

martin TT 5.1.2009 10:49

Švejnar

koukám, koukám, to máme odborníků-ekonomů.

Autor, podle mého, napsal při srovnání dvou lidí na obrazovce to, co se jinde napsat nemůže nebo nechce. Švejnar je mašinka na fráze - já neříkám tak, ani tak, ale na mý slova dojde.

jan 5.1.2009 10:37

Re: Jeník z Michiganu dostal takovou nakládačku ? :-)

dobře zkuste mluvit konkrétně - co maj společnýho tunelář mafiozo z ranejch devadesátejch podnikající ve fondech využívající jemu na míru udělané děravé zákony a člověk který již před privatizací před lidmi typu kožený varoval a žádal aby byl nejprve co nejkvalitněji připraven legislativní rámec privatizaci předcházející - pište opravdu konkrétně jinak působíte dojmem člověka co absolutně neví která bije

žaba(k) na prameni 5.1.2009 10:31

Re: Jeník z Michiganu dostal takovou nakládačku ? :-)

Ale viděl,

A nejen tohle vystoupení pana Švejnara.

Můj názor je:

Je to jen o něco chytřejší Viktor Kožený. Račte se začíst a zaposlouchat do jeho projevů. A získáte takové přesvědčení  taky.  A to velmi rychle.

A jen blb se nepoučí z chyb minulých. Takže já osobně nehodlám baštit pohádky dalšímu Vikimu Bahamskému či Michiganskému....

jan 5.1.2009 10:31

Re: neřekl bych

mě se celekm ta diskuze líbila - singer nemluvil špatně - koneckonců je těžké rozhodnout kdo měl v čem pravdu a jak bude budoucnost vlastně vypadat - proto mě štve autor článku kterej to rozlousknul  aniž by použil jedinej racionální argument

Antonín Hrbek 5.1.2009 10:28

Re: Autor neprojevil

Na váš inteligentní příspěvek mohu jenom odpovědět, že se nedomnívám, že jsme nejlepší na světě, jak se asi domníváte vy. Můžete mi říci něco o Vašich ekonomických zkušenostech?

K.Oblich 5.1.2009 10:27

Pro většinu občanů...

by ovšem tento člověk:

"... který má pečlivě naučených několik frází ... nedokáže vyargumentovat jedinou kloudnou myšlenku..."

byl naopak ideální prezident a ne ten ďábel Klaus, kterému poctivě pracující člověk nerozumí ani slovo...;-D