25.4.2024 | Svátek má Marek


EKONOMIKA: Pepek Švejnar

5.1.2009

Ani extra dávka špenátu nepomůže v argumentační nouzi

Pro držitele nepřekonaného světového rekordu ve sprintu, který ukončil kariéru a začal se živit jako trenér, není většího zadostiučinění, než když nezdolný rekord překoná jeho vlastní svěřenec. Na druhé straně prohrát se svým vlastním žákem v přímé konfrontaci, to je trapas. Přesně to se stalo exprezidentskému kandidátovi Janu Švejnarovi, kterého jeho žák, viceguvernér ČNB Miroslav Singer v debatním pořadu Otázky Václava Moravce doslova rozmetal na prach. Celkový dojem je o to horší, že u Švejnara šlo o první skutečně konfliktní obhajobu jeho názorů. Doposud se totiž se stejně kvalifikovaným oponentem přímo nestřetl. Pořad se vysílal koncem listopadu minulého roku a pozvaní diskutující v jeho průběhu řešili vhodnost úvah o termínu přijetí eura v době krize.

Námořní bitva

Slovní souboj se celý nesl v duchu námořních metafor. Diskutující se vyjadřovali k vystoupení guvernéra Centrální banky Zdeňka Tůmy, který shrnul aktuální pro a proti přijetí eura. Dle Tůmy je nutné vybrat si mezi zhodnocením kurzu, a tím pádem bohatnutí posilováním měny, což je výhodné pro občany, anebo dát na hlas firem, které hlavně kvůli občasným extrémním fluktuacím kurzu chtějí euro co nejdříve. Tůma dodal, že v současné turbulentní době by stanovení termínu nebylo příliš prozíravé. Jan Švejnar přednesl názor, že Česká republika by měla euro v zájmu stability přijmout co nejdříve. "Není důvod nestanovit termín, všechny země okolo nás jej stanovují, trhy očekávají, že my ho stanovíme taktéž, čili otálení může být mnohem více destabilizující," tvrdil Švejnar. Prvním oponujícím mu byl Tůma, který do diskuse vnesl zmiňovanou vodní rétoriku. "Ani dobrý plavec neskáče do rozbouřených vod. S termínem bych nespěchal," uvedl Tůma. Poté se již do debaty vložil Miroslav Singer. "Krize rozvolňuje vztahy mezi námi a eurozónou. Mohou tu být velmi rozdílné dopady," prohlásil Singer. Diskutující se shodli na tom, že česká ekonomika je jedna z nejotevřenějších na světě, a proto bychom měli podporovat export. Tím však shoda skončila. "Nejsem plavec, který stojí na pevné zemi. To přirovnání není správné. Plavec může zůstat na velice stabilním břehu. My jsme na bárce uprostřed velice rozbouřeného oceánu," říkal Švejnar. Zdůraznil pak, že si můžeme vybrat. "Buďto malá bárka, nebo jedna ze dvou největších letadlových lodí," zaznělo jeho námořně metaforické zpodobnění koruny, dolaru a eura. "Ty dvě letadlové lodi jsou vlastní vinou sotva půl metru nad vodou, na jedné se střídají kormidelníci, tu druhou kormidluje hned sedm lidí. Jsou prakticky neřiditelné. My jsme k nim připoutáni poměrně pružnými lany obchodu. Fixovat se pevně na něco, co mě může zmáčknout mezi sebe, to považuji za nesmysl. Naše bárka nabrala trochu vody, ale těm letadlovým lodím hrozí exploze," kontroval přesně na čáru ponoru Singer. Švejnar dále už jen pasivně přikyvoval jeho argumentaci.

Vzduchoprázdno

Průběh debaty poté, co se dostal ke slovu viceguvernér Singer, pak pravidelně připomínal spíše nepovedenou zkoušku z monetární ekonomie, kdy profesor vysvětluje žákovi, kde všude udělal chyby. Jen dřívější role se prohodily. Švejnar pronesl několik obecných frází a přidal jeden argument, Singer jej okamžitě, bez dlouhého uvažování triviálními postupy zcela vyvrátil. Celkové vyznění debaty bylo pro Jana Švejnara více než tristní. Singer jej z diskuse zcela vymazal, a to s obrovskou argumentační převahou. Otázkou je, proč tomu tak bylo. Možná je Jan Švejnar totálně odtržený od vnímání situace v Česku, koneckonců jeho závazky v Americe, kde je dění daleko zajímavější, jej možná nutí koncentrovat se na události za oceánem. Pak ale debatu, respektive svého soupeře, výrazně podcenil. V opačném případě je velmi dobře, že se po Václavu Klausovi nestal prezidentem. Působil totiž dojmem člověka, který má pečlivě naučených několik frází a kromě jejich proklamací s americkým přízvukem nedokáže vyargumentovat jedinou kloudnou myšlenku či přesvědčivě napadnout argumenty soupeře.

Euro 52/2008