28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Pepek Švejnar

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ludva 5.1.2009 15:03

Proč my musíme být nejchytřejší ?

Všechny země okolo mají nebo budou mít euro, všechny podepsali Lisabonskou smlouvu. Jen mistři světa z ODS na to kašlou. Přitom problém koruny je evidentní - posiluje, tak trpí export, oslabuje, tak trpí občani. Nehledě na to, že hodnota peněz odráží ekonomiku. Když nám krachnou automobilky, krachne i koruna a budem si jí vytírat ...... Já si myslím, že naopak jsme ti nejhloupější.

Beldor 5.1.2009 15:55

Re: Proč my musíme být nejchytřejší ?

Opravdu vsechny?:-P

František I. 5.1.2009 16:44

Re: Proč my musíme být nejchytřejší ?

Jak to psal jeden pán v Knize džunglí? "Musí to být pravda, protože to všechny říkáme!" řvaly opice. Protože téměř všude vládnou sosani, není se opicím co divit.

Eva D. 5.1.2009 19:03

Re: Proč my musíme být nejchytřejší ?

R^;-D Díky za připomenutí, ta věta je skvělá!

milan007 5.1.2009 21:24

Re: Proč my musíme být nejchytřejší ?

R^ skvělá glosa, díky

JJ 5.1.2009 14:57

Stejne je to zabavne, kdyz

casopis EURO proji proti EURu.

Beldor 5.1.2009 14:43

svejnar...

Svejnar je normalni ekonomickej kantor,no,co byste chteli ,tydle salonni debaty ekonomu kteri nikdy v realnem kapitalismu nic kloudnyho nedelali a jsou schopni X hodin teoretizovat o minulosti a coby kdyby.Ovsem kdyz se jich zeptate jaky to bude za rok tak vam reknou "kdo vi"... Nikdy jsem necekal ze to reknu,ale zlatej KalousekRv

Eva D. 5.1.2009 19:01

Re: svejnar...

R^:-)

Vlasta 5.1.2009 13:39

Pan Zaoral

jen popsal to, co /ti, kterým to trochu myslí/ věděli již dávno před volbou presidenta. Pan Švejnar je mistr toho, jak mnoho mluvit, nic neříct, neargumentovat, chlubit se cizím peřím /navrhovatel kandidátů Nobelovy ceny/  a být po bitvě králem. A ještě ke všemu ta podivně temná a nevysvětlená minulost jeho i jeho rodiny.

kurbet 5.1.2009 17:26

Re: Pan Zaoral

No Vlasto,na rozdíl od pana Klause,který je mistr všech mistrů.:-D

Vlad 5.1.2009 23:40

Re: Pan Zaoral

R^

Jen se divím, že inž. Klaus ještě nedostal Nobelovu cenu za ekonomii. (Která neexistuje ;-D)

ranbow 5.1.2009 12:10

Destabilizujicí je ta nestabilnost

V podstatě zase není tak rozhodující jestli jaký je kurz koruny k euru či dolaru - pokud by byl stabilní - buď (při převodu Kč/euro) draze nakoupíte (stroje, suroviny, nasmlouvané platy zaměstnancům, svůj očekávaný zisk), a zase draze prodáte, a nebo levně nakoupíte,a levně prodáte. Špatný je, když draze nakoupíte (za drahé euro - stroje, suroviny, platy), a pak když chcete své výrobky za nasmlouvané ceny prodávat, tak je kurz euro někde úplně jinde, takže proděláte kalhoty. V tom by asi bylo co nejrychlejší přijetí eura to nejlepší řešení.

lapis 5.1.2009 14:32

Re: Destabilizujicí je ta nestabilnost Pro DUHU

Ano, to by bylo jistě výhodné. Ale já jsem důchodce a pro mně je výhodnější, když  naše měna posílí a já si koupím v Hurgádě o půl piva víc.

Teď řekněte, komu vyhovět.

ranbow 5.1.2009 19:15

Re: Destabilizujicí je ta nestabilnost Pro DUHU

No samozřejmě že Vám, ta moje připomínka se týkala argumentu, že oslabování měny je výhodné pro výrobce exportující zboží ven. A pokud se týče Vás, když ona už ta koruna začíná oslabovat, takže toho piva asi bude míň...Pozdě Topolánka honit...Leda že už jste si eura nakoupil do zásoby pod slamník...

sysel 5.1.2009 11:40

Euru a dolaru hrozí exploze?

A za tyto analýzy chce Singer od nás peníze? Proč jsou asi Slováci šťastní, že mají Euro právě v době krize? Euro chce dlouhodobě většina podniků a kdo jiný táhne naší ekonomiku než podniky? Singer je jen populistický opakovač Klauna.

karel 5.1.2009 13:07

Re: Euru a dolaru hrozí exploze?

Sysle, přihlaš se jako anállitik, určitě už na tebe čekají v ČNB.

Minutus 5.1.2009 16:16

Re: Euru a dolaru hrozí exploze?

R^ Pro podnikatele je euro jasně lepší. Malý stát jako my potřebuje stabilní měnu. Stačí se podívat na britskou libru a vidíme, co taky může následovat.

František I. 5.1.2009 16:49

Re: Euru a dolaru hrozí exploze?

Sysle, sysle, když tě drží za ocásek, visíš svisle. Asi jako tvoje argumentace. Mimochodem, Slovinci už delší dobu nadávají na EUR velice silně a na Slovnesku stouply ceny potravin zhruba o 5-10 %. Ale sockomouši jásají a slintají.

V. Hoffman 5.1.2009 20:02

Re: Euru a dolaru hrozí exploze?

No, pravda je taka, ze v porovnani s minulym rokom ceny potravin na Slovensku skor klesli. A neviem ako Slovinci, ale zo Slovakou momentalne najviac nadavaju nestastnici, co chodia robit do Anglicke a vyplaca sa im to stale menej.

Mimochodom, u nas zavedenie eura iniciovali a intenzivne presadzovali HLAVNE pravicove strany, vratane SDKU, ktora ma teda od socanov na svetelne roky daleko. Fico sa pridal az dodatocne.

www racek 5.1.2009 11:26

asi jsem viděl jinou diskusi

singer neargumentoval špatně, ale švejnar byl sice méněmluvný, ale naprosto přesný. konec konců, v té věci, jak se ukazuje, má pravdu on.

tuhle povídku  jsem četl dost před vánoci. no, autor by měl názory trochu inovovat. jsou o pár tejdnů zastaralé, a to je dost.

libero 5.1.2009 11:33

Re: asi jsem viděl jinou diskusi

Čím se to ukazuje?

jan 5.1.2009 11:44

Re: asi jsem viděl jinou diskusi

oba mluvili normálně jak se na slušnou debatu patří - kdo má pravdu se ukáže, je možné že opět oba, nezdálo se mi, že by zastávali nějak diametrálně odlišné názory, jedinej kdo z toho dělá hádku a snižuje úroven debaty je autor tohole dost špatného a ničím nepodloženého článku

Starý J. 5.1.2009 12:17

Re: asi jsem viděl jinou diskusi

Nevím, jak probíhala debata, nemohu se k ní vyjádřit, neviděl jsem ji.

Ale legrační je Vaše konstatování:...autor tohole dost špatného a ničím nepodloženého článku....

A tak by mě zajímalo, čím máte podložen Vy Váš opačný názor a Vaše opačné tvrzení?

Řekl bych, že jen svým pohledem na věc. Proč totéž nedopřejete autorovi článku?

jan 5.1.2009 12:37

Re: asi jsem viděl jinou diskusi

 autor v zásadě tvrdí že švejnar prohrál na debatu na celé čáře protože nepředložil pořádné argumenty- v tomto případě zloděj křičí chytte zloděje - svá tvrzení nepodepřel naprosto ničím 

já tvrdím, že na to aby mohl někdo rozhodnout kdo z diskutujících měl pravdu by musel být větší kapacita  než sami diskutující a to autor při vší úctě rozhodně není - proto článek považuji za špatný - autor může mít pohled na věc jaký chce ale měl by ho mít aspon trochu podložený když už vydává svůj názor za hotovou věc - nikde tam není ani slůvko myslím nebo domnívám se - publikováním (a to dvojím - celá věc je přinejmenším měsíc stará) pak dal najevo že si za svým názorem naprosto pevně stojí

znovu říkám zajímá mě jak došel k názoru že švejnar debatu prohrál - netvrdím že ji vyhrál - článek mě štve z toho důvodu že jsem tehdy úpo dlouhé době viděl debatu ktrerá měla halvu a patu, kde diskutující skutečně měli nějaký názor a na podobenstvích o lodích ho dokázali srozumitelně ventilovat - proto se mi hnusí k tomu psané články vzniklé patrně na základě osobních antipatií

Pavel 5.1.2009 13:35

Re: asi jsem viděl jinou diskusi

Pan Čvejnar byl v této debatě ten , kdo tahal za menší konec.   Tu debatu jsem sledoval a mohu potvrdit to , co autor článku napsal. Určitě se tato debata najde v archívu ČT a tak si ji pustťe.

Potvrdí se to , že pan Švejnar je špatný analitik. A to nejem proto, že nepoznal jaka krize se blíží do USA a že toto není řešení. Ono žít na dluh se nedá neustále a jednou ty pravé peníze dojdou. Tak jako  je lež, že státní dluhy se neplatí. Také to není pravda, ale nikomu to nevadí když se tady najde politik, který toto tvrdí.

Ono vubec rozpohybování  ekonomiky dluhovými pěnězmi vede k tomu co těď budeme prožívat.

Ono v podstatě není potřeba tolik aut vyrobit jako se vyrábí,

jan 5.1.2009 14:20

Re: asi jsem viděl jinou diskusi

asi na to budu muset znovu mrknout protože si nepamatuju že by někde švejnar tvrdil že dluhy jsou dobrý - o možné krizi v usa mluvilo sotva deset procent ekonomů naopak o dluzích at už v usa madarsku či na islandě se psalo už dva roky zpátky - jinak s vámi souhlasím lít peníze do ekomiky ve stylu francie je blbost - fascinuje mě jak lidé protestující proti poplatkům 30 kč bez mrknutí oka přijmou fakt že světová "elita" rozfrcá na 60 bilionů korun víceméně nedemokrtickým způsobem - žádné schválení jako u rozpočtu žádná veřejná kontrola

jenom mi přijde že spousta kritiků švejnara na něj útočí zřejmě za jeho střet s klausem a je jim uplně fuk co švejnar říká

ještě poznámka ke konci vašeho příspěvku - kdyby jen auta - lidstvo ufnukané z krize a žebrající o vládní balíčky již tradičně utrailo gigantickou sumu - nevím jestli opět nejvyšší v historii - za zcela zbytečné vánoce - další biliony pak přihodili za prskavky a svítivé pšouky na silvestra

Robin 5.1.2009 14:29

Re: asi jsem viděl jinou diskusi

Diskuzi jsem viděl, a že by Švejnar tahal za kratší konec mně rozhodně nepřipadlo.

Co mně vadí, je, že politici říkají, že Euro přijmeme, až to pro nás bude výhodné, ale nikdo už neřekne, za jakých podmínek to nastane. Když koruna rostla, tak to výhodné nebylo, teď stagnuje nebo i klesá také to výhodné není. Když byla malá inflace, tak to výhodné nebylo, teď bude větší a zase to pro nás není výhodné. Ekonomové, tak kdy? Novináři - zeptejte se, jaké ty výhodné podmínky pro přijetí Eura vlastně jsou.

huhu 5.1.2009 11:26

estébácký synek

vždy jen koukám, jak někteří jsou stále "v čele" za každého režimu a v každé generaci, na osobní kvality nehledě, třeba takoví Rumlové či Pithartové a mezi ně patří i Švejnar.

Jinak k plkání soudruha paně Švejnara není co dodat..jen samá fráze

yt 5.1.2009 12:46

Re: estébácký synek

Co te melete o Rumlovi? Za minulého režimu byl nuveně tak akorát v čele stáda krav. Pak to zkusil a nyní se živí mimo politiku.

VL 5.1.2009 13:23

Re: estébácký synek

Asi tím naráží na starého Rumla, autora výroku "Psu psí smrt" o zrádné Slánského bandě, přesvědčeného komunisty, který se stal obětí toho, že se v roce 1968 zapojil do té party, která nevyhrála.