2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Milan 23.3.2021 20:58

Jestli vám výsledky v životní úrovni připadaly stejné, tak mně zaručeně ne.

Z. Lapil 23.3.2021 18:31

To zní pravděpodobně. Pořád si ale myslím, výsledkem by bylo více nekrytých peněz ekonomice: buď by "se" přešlo na moje směnky a nikdo by nechtěl bankovky, nebo naopak. Pokud by ale bylo obojí zhruba stejně důvěryhodné (v reálu: bankovka jako bankovka), bylo by víc peněz a lidi - od žebráků po miliardáře - by byli ochotni (a schopni!) platit nominálně vyšší ceny za stejně hodnotné zboží. A tomu se říká inflace :-).

V. Bok 23.3.2021 17:09

10 let, tedy

V. Bok 23.3.2021 17:09

No, poválečnou inflaci resili komunisti měnovou reformou a znehodnocenim vkladů. A za adu nespravedlností s tím spojených byli právem kritizováni. Zapad to řešil inflací. Za 1 let dosahl sejnych výsledků. A v podstatě to bylo stejné..?

V. Bok 23.3.2021 17:05

No, tyhle dvě rady jsou v učebnicích ekonomie, záleží ovsem která v jaké. Taktéž v doporucenich ekonomů... Kde je pravda?

To je těžké. Pro 70% neni pouzitelna ani jedna. A protože k těmto situacím dochází stále a stále, šilene se zacinaji rozevírat nuzky mezi velmi bohatymi a chudými. A navic nam k tomu zanika i střední trida...kdysi velmi početná a nositelka zdravi společnosti...

V. Bok 23.3.2021 16:57

I banka se může zbláznit, což jsme již viděli u nás několikrát a způsobí vážné škody. Stejně tak to platí pro obranu, kdy vojáci jsou schopni vyhlásit sami valku, take je mnoho případů. Nebo vědci, kteří jsou schopní utratit strašné peníze nebo lékaři, kteří by kazdy rok chtěli utratit několikanásobek národního důchodu... vse s bohulibymi úmysly...

Bohužel, nad tím vším musí stat ten zly, zkorumpovany a neschopny politik. Jinak se vše zhroutí...

J. Kočí 23.3.2021 16:29

Koukněte se na kurzovní lístek. V době umělého oslabování koruny se odhadovala cena pod 24 Kč. Dnes už máme 26. To se máme. Koruna je prostě světová. A celé jižní křídlo si u nás tím pádem nakupuje za hubičku. O Němcích nemluvě. Pak že jim nepomáháme.

L. Novák 23.3.2021 16:15

No co, nemovitosti neprodávat, peníze na účtu nenechávat jako úspory pro budoucí časy, protože stát EU vás o ně inflací obere. A najít si prostředek, jak část peněz zhodnocovat tak, aby zhodnocení alespoň pokrylo znehodnocení vyvolané státem a ČNB u zbytku ležícího v bance...

No a ještě jedna "ďábelská rada". ;-D Zbytečně neutrácejte. Ušetřené peníze vám zbydou "na pokrytí inflace" - budete jich mít v součtu víc. Zdražovat zboží může nabízející jen potud, dokud je ochoten za zvyšující se ceny zákazník nakupovat. Když neprodá, bude mít problém. Ten bude mít nakonec i celé hospodářství... a vláda.

Jakpak to asi bude "řešit"? ;-) [>-]

M. Grundmann 23.3.2021 15:42

Mám na mysli období do roku 1929, kdy byl Hitler nevýznamnou osobou. Pokud vím, tak se Hitlerovi nikdy takové prosperity dosáhnout nepodařilo.

J. Trmal 23.3.2021 15:24

Proboha, snad nejste obdivovatel Hitlera, Herr Grundmann.

J. Trmal 23.3.2021 15:21

Přesně tak.

P. Milan 23.3.2021 14:59

Ne. Reparace bylo možno platit i bez tištění.

P. Milan 23.3.2021 14:58

I to je jedna z forem byrokracie a přeregulovanosti.

P. Milan 23.3.2021 14:57

Dělají to všichni, je to pouze otázka míry. Poslední dobou všude překračované.

M. Grundmann 23.3.2021 14:56

Pokud se nemýlím, německá hyperinflace byla způsobena povinností platit válečné reparace. Mimochodem, moc se o tom nemluví, ale po tomto krátkém období hyperinflace došlo k období neuvěřitelné hospodářské prosperity.

Z. Lapil 23.3.2021 14:44

Obávám se, že když si někdo půjčuje, musí mu někdo půjčit. Skoro bych řekl, že si - drasticky zjednodušeno - Evropa a USA půjčují od Arabů a zejména Číňanů. Čímž se představa "Evropa je bohatší než Čína" stává omylem a příležitostně až evidentní lží.

To, že si místo půjčování peněz tisknu vlastní, mi jako řešení problému nepřipadá. Vzpomínáte-li. tak jedním z velkých vítězství v souvislosti s r. 1989 byl přechod z "vnitrostátní" koruny na korunu konvertibilní neboli - počítám, že víte, ale jsou tu i děti :-) - "světově uznanou". Teprve od té doby je možné sáhnout do peněženky a v Berlíně i v Austrálii (tam nejspíš pouze teoreticky) u okýnka ve zdi vyměnit české koruny za místní měnu.

Vy žijete, tuším, ve Švédsku? Tak možná nevíte, že u nás je v supermarketech, u benzinek a nejspíš i leckde jinde nejen možná, ale i zákonem povolená platba Eurem. Viz např. http://www.tank-ono.cz/cz/index.php?page=pumpcard&pump=14

M. Grundmann 23.3.2021 14:37

Vy můžete samozřejmě vystavit bezúročnou směnku na 500 KČ s nekonečnou dobou splatnosti a touto směnkou někomu platit. Ale protože Vaše směnky nejsou zákonem uznávaným platidlem, asi Vám takovou směnku nikdo nevezme. Pokud byste však přesvědčil poslance, aby se Vaše dluhopisy staly oficiálním platidlem České republiky, tak byste skutečně mohl takto fungovat.

Mohl byste také vystavovat různé druhy směnek s různou úrokovou sazbou a s různou dobou splatnosti a tyto směnky pak různě vzájemně směňovat za Vaše základní bezúročné směnky s nekonečnou dobou splatnosti. Takto byste mohl kvantitativně uvolňovat podle libosti. Chybí Vám k tomu jediná věc, souhlas parlamentu.

V. Petr 23.3.2021 14:27

Pžedevším se nemovitosti NESTAVÍ! To, že existují prázdné byty je dáno "ochranou nájemníků."

V. Petr 23.3.2021 14:24

Německo 1923. Inflace byla primární a určovala VŠECHNO!

Z. Lapil 23.3.2021 14:23

Nezlobte se na mě, ale to je blbina. Když si doma vytisknu řekněme pětistovku a zaplatím s ní v restauraci, tak jsem ji nikomu nevzal. Pouze jsem A/ uvedl restauratéra v omyl, že něco vydělal, a B/ znehodnotil jsem měnu tím, že se teď všichni mylně domnívají - postupně od dodavatelů restaurace přes jejich řidiče až k učitelům dětí kadeřnic jejich manželek - že dostali zaplaceno víc, než opravdu dostali; ti na konci řetězce samozřejmě v řádu 00nic%.

Pokud tedy lze konec řetězce definovat, protože kde je psáno, že ten mizivě ošizený učitel nepřijde ke mně do banky pro ještě mizivěji ošizenou hypotéku, například.

Ovšem natiskne-li peníze banka, stává se (mé) padělatelství (jejím) kvantitativním uvolňováním.

V. Petr 23.3.2021 14:21

Dnes už tu nemáme komunismus a nikdo Vám nebrání vlastnit jakoukoliv měnu. Klidně si můžete převést peníze na Eura a podobné problémy také nemáte.

V. Petr 23.3.2021 14:18

Kde kdo by chtěl OKRÁST OBČANY tiskem inflačních peněz!

Z. Lapil 23.3.2021 14:09

Ale vzbouřil: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/nemecko-protest-demonstrace-najem-rust-vyse-byty.A190406_141902_zahranicni_pmk

P. Milan 23.3.2021 14:07

Teoreticky ...

V praxi z toho byl vždycky průser.

Mimo to, všechny vlády touží zdaňovat co nejvíc, čemuž se brání občané. Takže vysvětlení inflace jako dodatečného zdanění nejlépe sedí i podle pana Occama.

Z. Lapil 23.3.2021 13:48

Chce to politika, který někdy slyšel o dělbě moci: vláda je od toho, aby vládla, zatímco centrální banka je od toho, aby peníze zůstávaly penězi. Banka není od toho, aby chudým předstírala, že nejsou chudí.

P. Milan 23.3.2021 13:34

Vytváří, to jo, ale hlavně přehnanou byrokracií, do níž spadá i složitý prodej a koupě nemovitostí.

M. Grundmann 23.3.2021 13:31

Stát skutečně může prostřednictvím ČNB tisknout peníze neomezeně. Slabá měna nevede ke státnímu bankrotu, naopak vede k očištění od dluhů. Ale k oslabení měny ani nemusí dojít. Pointa je v tom, že existuje vysoká poptávka po spoření. Natištěné peníze nejsou utraceny, ale jsou zachovány ve formě úspor. Inflace se tedy neprojeví v ceně normálního zboží, ale v ceně investic. Stoupat budou ceny nemovitostí, akcií, uměleckých předmětů a podobných věcí. Zatím se žádný národ nevzbouřil kvůli vysoké ceně nemovitostí.

Kdyby lidé neměli potřebu spořit si na důchod nebo z jiných důvodů, tak by se současný systém už asi zhroutil. Ale přehnaná spořivost je hlavním důvodem současných ekonomických problémů a státní dluh je jejím důsledkem.

J. Plíva 23.3.2021 12:58

Vy si zřejmě myslíte, že stát nemůže zbankrotovat, protože může prostřednictvím CB neomezeně a do nekonečna tisknout další peníze. Ale podle mne to má háček. Takové navyšování peněz vede k stále slabší koruně a stále větší inflaci. Jak hluboko může klesnout koruna než stát vyhlásí bankrot? To asi závisí také na tom, jestli má stát dluhy v cizí měně. A jak vysoko může vystoupat inflace, než se obyvatelstvo naštve?

M. Grundmann 23.3.2021 12:47

To je chybná úvaha. Nízké úroky jsou známkou špatné ekonomické situace, nízké výnosnosti investic. Nízké úrokové sazby v Řecku jenom ukazují, že ostatní země eurozóny poškozují řeckou ekonomiku a exportují do ní své vlastní problémy. Je to hlavní zájem Německa, které si exportem přebytečného finančního kapitálu do ostatních zemí zvyšuje svou vlastní výkonnost. Pokud by všechen tento kapitál zůstal v Německu, výnosnost by prudce klesla a německé hospodářství by se dostalo do hluboké recese.

M. Grundmann 23.3.2021 12:41

Poptávka po dluhopisech závisí na možnostech investic v dané měně. Pokud existuje mnoho investičních příležitostí, je po dluhopisech poptávka slabá a úroky jsou vysoké. Pokud je ekonomika přesycená a trpí nedostatkem investičních příležitostí, poptávka po dluhopisech je vysoká, protože není kam investovat. Přesně to se dnes děje. Teorie o odlivu kapitálu do zahraničí jsou chybné, odliv je možný pouze u kapitálu v cizí měně. Pokud jde o zadlužení ve vlastní měně, tento kapitál je trvale uvězněn ve své měnové zóně a může pouze změnit svého majitele, sám však zůstane stále ve své měnové zóně. Pokud je měnová zóna totožná s hranicemi státu, kapitál nikam nemůže.

Jak jsem již zdůraznil, bankrot státu je kvůli dluhům v jeho vlastní měně nemožný, ten může nastat pouze u dluhů v cizí nebo sdílené měně. Vstup do eurozóny tedy výrazně a navíc zbytečně zvyšuje riziko státního bankrotu. Protože je riziko nesplacení státního dluhu ve vlastní měně nulové, úrokové sazby státních dluhopisů klesají s množstvím měny v oběhu. Mimochodem, měna je také zvláštní forma státního dluhopisu s nulovým úrokem a se splatností v nekonečnu. A nákup státního dluhopisu je pouze výměnou jednoho dluhopisu za jiný.