30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Nokia-kapitalismus

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
BOMBON 29.1.2008 8:18

pokud se nepletu...

"skutecny" kapitalista smeruje k tomu, aby pri co nejmensich nakladech co nejvic vydelal. kdyz nekdo vydelava hodne, vzroste mu konkurence, protoze takovych jako je on, pribyva. az se (postupne) vydelky zacnou blizit prumeru. kde vidite problem?

pokud je firma jakousi nafouknutou bublinou zivenou pouze spekulacemi, pak relativne rychle praskne... a lide/fondy, nerespektujici zakladni pravidlo investovani (nemluvim o sazeni, kteremu se spekulace velmi blizi, mluvim o dlouhodobych investicich) - totiz, ze investovat se ma do podniku, ktery ma zdrave finance a silnou pozici na trhu, proste sem tam o sve investice prijdou. takze kdyz nekdo potrebuje hazet prachy do forbesu - je mu prano.

na zaklade ceho jste ovsem vydedukoval, ze autor mel na mysli prave toto, na zaklade ceho jste vydedukoval, ze v pripade presunu vyroby firmy nokia jde o ty motivy, ktere uvadite, je mi zahadou.

pravda mozna bude proste takova, ze ani masivni dotaze z penez VSECH danovych poplatniku v SRN nemuzou firme nokia kompenzovat lenost, neefektivnost a drahotu nemeckym skorosocialismem zhyckanych nemeckych pracovniku.;-)

portyn 29.1.2008 14:54

Nevím, že čeho to vydedukoval Záložák,

že se článek týká jím zmíněných problémů (už není důležitý stabilní zisk dobře fungujícíh podniku, ale okamžité navyýšení hodnoty akcií, což je důsledkem způsobu myšlení managementu) ale 2. a 3. odstavec článku o ničem jiném nejsou. Dá se to tedy považovat za hlavní myšlenku článku, ne?

BOMBON 29.1.2008 17:37

Re: Nevím, že čeho to vydedukoval Záložák,

no, ja to tak uplne nepochopil, ale treba je to nejaka vlastnost intelektualni elity psat tak, aby si ruzni ctenari odnesli ruzna sdeleni...;-)

a s tim myslenim managementu - je to jako v politice - management pouze vychazi vstric majitelum (tak jako politici a jejich zasluzna cinnost odrazeji prani volicstva). no a kdyz jsou akcionari (volici) dementi, tak jejich manazeri (politici) jsou rovnez dementni a spravuji firmu (stat) dementne ve jmenu dementu. porad na tom nevidim nic nepochopitelneho ci odsouzenihodneho (jen akcie muzu prodat, narozdil od obcanstvi:-/)

Flasi 29.1.2008 9:20

Re: Pro zdejsi "absolventy" rychlokurzu "managerskeho" ucetnictvi..

Tak rozlišujme. To, co jste napsal vy, je zajímavý názor, který má hlavu a patu. S většinou souhlasím. Že to bude mít stejné konce nevím, považuji to za možné, ale ne za jisté.

Pan Robejšek píše něco podobného, ale není to stejné. On netrvdí (jako vy), že se vydělává hlavně na nárůstu cen akcíí, ale na výrobě. To není totéž. Výroba a výrobek jsou spojené nádoby. Image společnosti pro investiční makléře už je něco jiného.

Pan Robejšek píše, že cílem je maximální zisk a to pokud možno ihned a že to dřív jako nebylo. Což není pravda, cílem kapitalistů (ať jako vlastníků pár promile akcií, nebo celého podniku) byl maximální zisk (a rychle) vždycky. Jenom dříve holt nebyl svět tak propojen a nemohlo se dělat to co dnes.

A potom se pan Robejšek pouští do nesmyslů, jako že podnik vlastně ztratí tím, že ti co propustí nebudou mít dost peněz na nákup jeho zboží. Což je úvaha ekonomického analfabeta, která degraduje jakoukoliv myšlenku, pokud tam nějaká byla.

Takže jestli nám chtěl autor sdělit, to co nám říkáte vy, tak se ptám - proboha proč nám to nesdělil a proč napsal takový pitomý článek?

Chris Kelvin 29.1.2008 9:32

Re: Pro zdejsi "absolventy" rychlokurzu "managerskeho" ucetnictvi..

Máte pravdu, Záložáku. Ostatní diskutující asi nepochopili, že firma o třech lidech (na kterou se možná dají aplikovat některé liberální teoretické pravdy) se nechová stejně jako současná akciovka s naprosto rozplizlou strukturou vlastnictví.

Kromě toho, zkuste dneska začít podnikat v nějakém oboru, kde chcete cokoli vyrábět. Nejde to. Vítězí ten, kdo umí zadat výrobu jinam (do Číny) a odebrat výrobky v celistvých násobcích počtu kontejnerů. Zdánlivě je to v pořádku, ale může to odrovnat celou tradiční skupinu lidí ve společnosti.

www racek 29.1.2008 9:46

Re: Re: Pro zdejsi "absolventy" rychlokurzu "managerskeho" ucetnictvi..

no, rozumím tomu stejně jako záložák.

ostatně, p. robejšek je znám vysoce proamerickými postoji v politice, nepodezříval bych ho jako skyrtého socana. ty jevy tady jsou a je třeba se s nimi vyrovnat. resp. na ně reagovat.

BOMBON 29.1.2008 9:59

Re: Re: Re: Pro zdejsi "absolventy" rychlokurzu "managerskeho" ucetnictvi..

a kdo ma proamericke postoje, nemuze byt dement, nebo nejdejboze socan? takove pravidlo neznam....:-P

ty jevy (ze majitel rozhoduje o svem majetku na zaklade vlastniho uvazeni) tady jsou a my se s nimi vyrovname tim, ze budeme tak dobri a levni, ze nas budou prosit, abychom pro ne delali, ne? nebo myslite, ze reakce typu zakazat, zdanit, ukrast, rozkulacit by byla adekvatnejsi reakce? ;-P

BOMBON 29.1.2008 9:52

Re: Re: Pro zdejsi "absolventy" rychlokurzu "managerskeho" ucetnictvi..

co je tradicni skupina ve spolecnosti? sicky v cesku doby nedavne? kovari ci dratenici dob drivejsich?

prestante uz si konecne hrat na reditele zemekoule a prilehleho vesmiru a starejte se o sve. napriklad kdybyste se zalozakem a autorem toho blabolu vyrabeli mobilni telefony, mohli byste presunout vyrobu do nemecka a protoze vy prece jste mnohem chytrejsi nez takova nokia s rozplizlou strukturou vlastnictvi, vydelali byste na tom majlant... a tem primitivnim liberalnim manazerum byste ukazali, jak se vydelava ranec...

ale ono je lepsi byt chytry s nosem v cizi penezence, co?:-/

ojebavac Marxe 29.1.2008 10:21

Re: Re: Re: Pro zdejsi "absolventy" rychlokurzu "managerskeho" ucetnictvi..

Racek + Kelvin + Zalozak: miluju tyhle blbecky, co uvadeni sva tvrzeni vypady proti liberalimu a odvolavaji se na jakousi skrytou zkusenost se skutecnou realitou, kterou mi ostatni prosti liberalove proste nemame. :-D

Robejsek tentokrat mozna popsal nejaky realny problem, ale popsal ho nesmyslne. Oprevdu nevim co je spatnyho na tom, kdyz se castvyroby presune do zeme s nizsi cenou pracovni sily. ono toto totiz funguje i v ramci zeme - hadejte proc Bate postavil tovarny ve Zline a ne v Praze. A prodelalo na tom CSR?

Láďa 29.1.2008 15:46

Re: Re: Re: Re: Pro zdejsi "absolventy" rychlokurzu "managerskeho" ucetnictvi..

Dojde k zvysovani zivotni urovne v tretim svete - ovsem pomalem kvuli jeho prelidnenosti a mizerne organizaci a k velmi rychlemu snizovani zivotni urovne ve vyspelych zemi. Zkratka z planety bude jeden velky treti svet, nestabilni, neprejici technickemu pokroku a plny konfliktu.

Netřeba 29.1.2008 6:37

Jak se bude jmenovat rumunská Nokia?

Rumunské  "Renaulty"  (;-D)  se jmenovaly Dacia.

Lerak 29.1.2008 6:57

Re: Jak se bude jmenovat rumunská Nokia?

...a ještě jmenují. A docela vypadají a jsou za babku.(Y)

Netřeba 29.1.2008 7:15

Re: Re: Jak se bude jmenovat rumunská Nokia?

Ach ano! Vždyť i ty naše Š 100 ještě plní svůj účel. A jsou za ještě menší babku, spíš skoro bez babky ;-D.

Papouch 29.1.2008 16:36

Re: Re: Re: Jak se bude jmenovat rumunská Nokia?

S100 se 30 let nevyrabi, spis by sedelo srovnani s Fabii (krome toho, ze je drazsi a mensi)

Ladislav N. 29.1.2008 4:22

To je ale snůška hloupých keců! To se hned tak nevidí...

Takže firma by v Německu měla vyplácet vysoké mzdy, aby si zaměstnanci mohli koupit mobil, který sami vyrábějí... ;-D

A co třeba Rumuni, kteří nepracují za německé mzdy? Jaký mobil si mají koupit oni? Rv8-o

Vasekpasek 29.1.2008 5:07

Re: To je ale snůška hloupých keců! To se hned tak nevidí...

Rumuni přece nepotřebují telefonovat ;)

Ladislav N. 29.1.2008 5:53

Re: Re: To je ale snůška hloupých keců! To se hned tak nevidí...

Nebojte. On jim někdo vysvětlí, že potřebují... ;-P

Honza42 29.1.2008 3:51

No jo. Euroblbové to furt nějak nechápou.

Nezbývá než zopakovat poučku M.Tchatcherové: 1) funguje to - zdaň to    2)pořád to ještě funguje - zreguluj to     3) přestalo to fungovat - začni to dotovat.  Euroblbové teď stojí nad dotacemi rozvráceným,  zregulovaným a zdaněným trhem a koukají jako telata na "plody" své práce. Vymysleli tedy bod 4) sveď vlastní blbost na zlé kapitalisty.

Lada 29.1.2008 6:31

Re: No jo. Euroblbové to furt nějak nechápou.

Naprosto přesné

R 29.1.2008 9:33

Re: No jo. Euroblbové to furt nějak nechápou.

R^R^R^

mol 29.1.2008 2:43

a pak, že je marxismus mrtvej

teorie nadhodnoty, tentokrát maskovaná jako cena za sociální a politickou odpovědnost, strikes back

3 poznámky: 1) budou levnější mobily -- proč se tohle z těch úvah vynechává? 2) liberálové nechtějí ani státní dotace ani jinou státní výpomoc; 3) na omezení mezinárodního obchodu vždy prodělá běžný spotřebitel, to se můžete třeba porvat, ale ekonomie funguje

Netřeba 29.1.2008 6:49

Re: a pak, že je marxismus mrtvej

Jak jste přišel na to, že mobily budou levnější? Pokud vím, tak i  ""naše""  škodovky se vyrábějí kdesi v exotice a nemám ten pocit, že by zlevňovaly.

Jura Jurax 29.1.2008 9:25

Re: Re: a pak, že je marxismus mrtvej

No, vyrábí - přesněji montují - ale z té exotiky se nevozí k nám.

Netřeba 29.1.2008 12:55

Re: Re: Re: a pak, že je marxismus mrtvej

Znamená to, že jakožto dlouholetý patriot zn. Nokia se již těchto mobilů nedočkám? No nevadí, hlavně když Rumuni budou spokojeni. Co Rumuni, prdlačku. Správní rada bude spokojená.  :-)

Petr 29.1.2008 9:30

Re: Re: a pak, že je marxismus mrtvej

Pokud vím, tak "naše" škodovky vyrobené kdesi v exotice se tam i prodají a nedovážejí se zpět do Evropy.

jiri 29.1.2008 1:09

Aby se vyroba vyplacela,

tak musi byt efektivni. Cilem vyroby mobilu jsou kvalitni a levne mobily, a to je vyhodne pro mnohem vetsi skupinu lidi, nez nemecti zamestnanci Nokie. Produktivita prace bohuzel nebyla na vysi.

Ja vidim problem v pomylenych politicich, kteri kombinaci nesmyslne vysokych dani a hloupych dotaci sabotuji svobodne podnikani...

pozorovatel123 29.1.2008 5:12

Re: Aby se vyroba vyplacela,

Tito politici nejsou pomýlení, oni vědí kdo je volí, proto pomýlení nejsou politici ale jejich voliči. Každý tedy budeme mít co si zasloužíme.

Mard 29.1.2008 0:57

Pane Robejšek, to je snad nějaká parodie tenhle článek.

Nemyslíte, že v Německu zůstane ještě hodně výrob a zejména služeb, které se nedají tak snadno přestěhovat. Ty budou i nadále generovat dostatek kupní síly obyvatelstva v Německu. Mobilní telefony navíc mohou díky razantně sníženým nákladům na výrobu i mírně zlevnit a tím se podpoří jejich vyšší prodej. Zkrátka nevidím nějakou chybu v úvahách managerů Nokie, spíše by se měli praštit do hlavy politici v Německu kteří těch 100 mil. EUR dotací Nokii dali s tak blbou smlouvou že mohla odejít. Možná bude potřeba aby v Německu vyházeli darmožrouty ve státních službách a díky tomu mohly klesnout zaměstnanecké náklady a výroba se tam opět stala konkurenceschopnou.

Šumavák 29.1.2008 1:05

které se nedají tak snadno přestěhovat....

vezměte si třeba takové doly ! Ty nejde přestěhovat do Rumunska!  A záměr postavit u nich 22 nových uhelných elektráren! To bude potřebovat nějakých lidí! A horníků. A gumovek !!

A víte co lidí spotřebují obnovitelné energie? Na 1MWh až 4x více než klasické uhelky!

To se teprve budou moci rozvíjet, aby  se z dnešních 5% do 2020 vyhouply na 20% spotřebované energie!

Jura Jurax 29.1.2008 9:27

Re: které se nedají tak snadno přestěhovat....

Jojo, slovy klasika, nepřesně ovšem, paměť selhává - ... důl je jen díra do země. Tu mi přece nemůžou vzít, ta se nedá odnést ... :-D