30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Nokia-kapitalismus

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
BOMBON 29.1.2008 17:25

Re: Re: Re: Re: Robejšek je opět vedle, jak ta jedle.

hmmm... moc vas to trapi? nemuzete kvuli tomu spat?

Cricket 29.1.2008 10:34

Máte recht

Ty holínky určitě půjdou na dračku. EU i globální bojovníci proti oteplování s tím stejně nic neudělají, tak se budou holiny hodit a v nižeji položených zemích jako je Německo i rybářské boty. V Holandsku - tedy Nizozemí by šly jistě i skafandry, či aspoň neoprény. Zvláště, když se v případě povodní, které rády berou elektrické sloupy a snimi i logicky vedení, po pár dnech ani levným mobilem nikam nedovoláte a musíte si dojít přes ty vody kamkoliv po svých. Věřte mi, mám tuto zkušenost již za sebou a na další netrpělivě čekám ;-D Zkuste Nokiákům tenhle podnikatelský nápad prodat, pane Robejšek R^

Honza42 29.1.2008 10:27

A nejhorší na tom je to,

že výrobci brzo nebudou z Evropy odcházet za levnou a nekvalifikovanou pracovní silou. Budou odcházet za kvalifikovanou a pilnou pracovní silou, protože ta v Evropě už za chvíli nebude. V Evropě totiž již dlouho platí, že nejdůležitější je umět si stoupnout do té správné fronty na peníze (platí pro jednince i firmy). Vlastní píle a fištron je vedlejší. A člověk je tvor přizpůsobivý.

Foundryman 29.1.2008 9:54

Panu Robejškovi

bych doporučil přečíst si Bastiata - "Co je vidět a co není vidět". Jím napsané nesmysly byly rozebrány a zesměšněny už před 160 lety.

BOMBON 29.1.2008 10:16

Re: Panu Robejškovi

pro doplneni: http://bastiat.kvalitne.cz/menu.htm

no, hlavne ze nas misto o bastiatovi ve skolach uci, ze fichteho teorie poznavani sveta by se dala charakterizovat jako hypertrofie kontrapozice sebekladeni jastev....:-/

dr Turnovský 29.1.2008 11:37

Foundry....

je to marný......a víc už asi nemusím dodávat :-)

www racek 29.1.2008 9:50

nejdůležitější je ovšem tohle tvrzení

 V šuplatech ministrů financí již dávno leží plány na zdaňování investičního kapitálu, který dosud může volně rejdit po celém světě. Napadá vás, že přece existují mezinárodní smlouvy o volném obchodě, závazky EU a WTO? Jistěže, ale když jde politikům o moc, nezastaví se před ničím. To platí i pro mekku liberálního kapitalismu, Spojené státy. Protekcionismus tam není nic nového a krize amerického finančnictví, která právě otřásá světem, zlomí odpor proti omezení podnikatelských svobod.

tohle je ale prů... švih, bratři.  krize a regulace krize vyplodí další krizi a ta zase další regulaci  ..   ..

BOMBON 29.1.2008 9:54

Re: nejdůležitější je ovšem tohle tvrzení

vy mate ale obdivuhodny prehled o obsahu supliku ministru financi, to vam muze leckdo zavidet...

prozradite nam, jestli tam maji taky hajzlpapir a sprcky?

vita 29.1.2008 10:14

Re: Re: nejdůležitější je ovšem tohle tvrzení

A vy zase neumíte číst...

BOMBON 29.1.2008 10:20

Re: Re: Re: nejdůležitější je ovšem tohle tvrzení

a jo, mate pravdu, to byla citace...

tak treba nam to s tim hajzlakem a sprckama prozradi autor, pokud sem nahledne...;-)

www racek 29.1.2008 11:23

Re: Re: Re: Re: nejdůležitější je ovšem tohle tvrzení

no, jsou toho plné noviny a odborný tisk. stačí číst, i knám to před několika dny došlo.

Cricket 29.1.2008 10:38

Re: Re: nejdůležitější je ovšem tohle tvrzení

Jistě mají. I ministři, jakkoliv se to nezdá, chodí na hajzlíček a taky občas šukají.

Šnek 29.1.2008 9:56

Re: nejdůležitější je ovšem tohle tvrzení

Pan Robejšek sedí v německém institutu a tak podle hesla "koho chleba jíš, toho píseň zpívej", připravuje pro Německo půdu hodit všechny eurounijní úmluvy a zákony přes palubu a uchýlit se k protekcionismu.

Cricket 29.1.2008 10:39

Re: Re: nejdůležitější je ovšem tohle tvrzení

Vy máte představu, že eurounijní smlouvy dnes zabraňují protekcionismu??? Svatá prostoto, celá unijní politika dnes stojí na protekcionismu. Co nařízení, či doporučení, to nějaká ta lobby.

www racek 29.1.2008 11:23

Re: Re: Re: nejdůležitější je ovšem tohle tvrzení

opravdu?

Ladislav N. :-))) 29.1.2008 11:38

Re: Re: Re: Re: nejdůležitější je ovšem tohle tvrzení

Ty to snad nevidíš? 8-o;-D

Historik 29.1.2008 12:05

Re: nejdůležitější je ovšem tohle tvrzení

Racku, též by mě to zajímalo. Co KONKRÉTNĚ mohou vlády dělat proti odlivu kapitálu?

www racek 29.1.2008 14:14

Re: Re: nejdůležitější je ovšem tohle tvrzení

historiku, doporučuji si koupit třeba včerejší EURO. třeba příklad americké přístavy a pod. na druhé straně suveréní fondy pomohou vyřešit hypotéční krizi. ale vítané nejsou. tada jde spíš o příliv kapitálu, nevítaného ...

BOMBON 29.1.2008 17:27

Re: Re: nejdůležitější je ovšem tohle tvrzení

a co kdyby vlady nedelaly nic a delali neco lide? treba poradne makali, vzdelavali se, zlepsovali svoji efektivitu...???

vlady muzou delat jedine - neprekazet... to by uplne stacilo...

Šnek 29.1.2008 9:42

Kdo za tuhle pitomost pana Robejška platí?

Především: EU pojala Rumunsko do své náruče. Kromě jiného to znamená, že produkty z Rumunska mají volný přístup do vše šestadvaceti ostatních zemí.

Kromě toho jde Nokii i o rumunský trh, který se bude rozšiřovat, pokud budou mít Rumuni prachy. Ty prachy vydělají u Nokie a koupí si za ně, no hádejte co, no přece mobilní telefony - a možná se slevou. Tak jako už si léta kupují zaměstnanci automobilek od svých zaměstnavatelů se slevou auta.

Do chudé země nelze dovážet drahá auta. Tak se ta auta začnou vyrábět tam a lidé si je pak mohou koupit.. Výroba mobilních telefonů v Rumunsku je jen nová varianta staré obchodní taktiky.

Vedení firmy projevilo smysl pro humor, když nabídlo svým německým zaměstnancům možnost přejít za prací, spolu s továrnou, do  Rumunska.

Tohle všechno pan Robejšek ví a je jen s podivem, že takové kraviny píše.

Šerlok Homeless 29.1.2008 10:01

Re: Kdo za tuhle pitomost pana Robejška platí?

Ovšem kvůli tomu, že ministři německé vlády zahodili mobil Nokia a koupili si jiný, bude plakat předseda správní rady do peřin.

BOMBON 29.1.2008 10:13

Re: Re: Kdo za tuhle pitomost pana Robejška platí?

jojo, koupili si benq - urcite tim prispeji alespon trochu byvalemu siemensu, ktery se vyroby zbavil prodejem na taiwan ;-D

Šerlok Homeless 29.1.2008 9:09

Autore, Vás je s Vašimi postřehy na Neviditelném psu škoda

proč se už dávno neucházíte o funkci ředitele Nokia? Předložte své představy správní radě, jistě je ocení lépe, než diskutuhící na NP! ;-)

Šnek 29.1.2008 9:44

Re: Autore, Vás je s Vašimi postřehy na Neviditelném psu škoda

Čecháček bude raději výzkumničit.

Mejla 29.1.2008 8:52

Autore Robejšku, už jste někdy viděl továrnu jinak než na fotce ?

Myšlenky ve Vašem článku jsou zcela zcestné a nelze je vysvětlit člověku, který nezná fabriku jinak než z televize od svého psacího stolu, bohužel.

BOMBON 29.1.2008 9:04

Re: Autore Robejšku, už jste někdy viděl továrnu jinak než na fotce ?

ale to prece vubec neni pro autora podstatne... podstatne je to, ze presne vi, co ostatni maji ci nemaji delat se svymi penezi a jak se maji chovat... a pokud tak neucini dobrovolne, takovi jako autor se postavi do cela luzy a s pomoci monopolu statni moci je pekne demokraticky donuti...:-/ (pardon - omezi jejich akcni prostor politickymi zakroky - tak se dnes zrejme rika statni buzeraci...) :-( 

Historik 29.1.2008 14:41

Re: Re: Autore Robejšku, už jste někdy viděl továrnu jinak než na fotce ?

My nejsme luza, my jsme lid...

BOMBON 29.1.2008 17:29

Re: Re: Re: Autore Robejšku, už jste někdy viděl továrnu jinak než na fotce ?

tak to vam blahopreju. a kdyz vas bude dost, tak zase muzete porucit vetru a desti...;-D

MeKu 29.1.2008 8:42

Spodní proud

Spodním proudem je i v tomto případě, jako i v mnoha jiných, "investiční pobídka", "dotace" čili "krádež kradmo provedená", což byl patrně jediný důvod proč montovnu v Bochumi vystavět. Tento důvod nyní skončil.

Téměř totéž se odehrálo v Philipsu v Hranicích. Pravda dopadlo to trochu lépe. Ale asi jen do času.

P.S.: Dotace je krádeží proto, že ty peníze na stromě nerostou, takže je moudrý úředník musí někomu vzít, aby je mohl jinému dát.

zalozak 29.1.2008 7:28

Pro zdejsi "absolventy" rychlokurzu "managerskeho" ucetnictvi..

Je me lito ze vam pri vasem tunelovem videni sveta (bez realnych zkusenosti s nim) nedochazi ale autor nepsal tak moc o Nokii ani o tom zda ma ci nema majitel pravo neco nekam prestehovat. 

On psal o problemu - a trendu poslednich - kde diky faktu ze drtive mnozstvi akcii je vlastneho "neprimo" fondy a nikoliv velkymi akcionari dochazi k naproste deformaci puvodni logiky kapitalismu. Ano toho skutecneho kapitalismu - ktery funguje diky samoregulacnim schopnostem. To jest systemu zalozenem na tom ze vydelkem majitelu jsou predevsim vynosy podniku a z toho odvozenych "dividend".  Dnes, diky obrovskemu mnozstvi akcionaru ve fondech, kde kazdy jednotlivec vlastni pouze male mnozstvi akcii... jsou vynosy zcela sekundarni - primarni je zisk z navyseni hodnoty akcii (pripadne spekulaci). Tento model zcela zmenil zpusob mysleni managementu podniku - protoze hlavni starosti dnes neni - aby to chodilo, zlepsovalo se, vice vydelavalo... ale aby burzovni analytici podavali priznive zpravy.

To se dela tim ze se podavaji takzvane projekce s tim ze se provadi "kratkodoba" korelace s hospodarskym vysledky a dlouhodoba s planovanymi "projekty".

Jinymi slovy - oni nepresunuji fabriku protoze by malo vydelavali, ci proto ze by si nemohli dovolit plati "drazsi" delniky... ale proto aby predlozili projekci o budoucich usporach (ucetnim trikem se navic naklady na presun z projektce vyjmou)...    atd...

Cely system vyrazne dosahuje parametru byvaleho socialistickeho planovani - mimochodem - a bude mit i stejne konce;-€