30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Nokia-kapitalismus

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Šerlok Homeless 29.1.2008 20:22

Re: Re: 80 milionů Němců se na ně nasměje?

A zeptal se 80 milionů Němců, co zrovna potřebujou nový mobil.

mp 29.1.2008 15:31

-

Nic noveho pod sluncem. Spustil se povyk, protoze bylo pred volbami. A aby z toho nemeli profit jen levicaci, tak se rozcilovali vsichni politici. Nokia v te Bochumi uz byla 20 let. Tehdy se zaviraly doly a bylo zapotrebi novych pracovnich mist.Stat jim tudiz napumpoval miliony, aby se tam usadili. Nokia prosperovala, tak se to rentovalo. Politici, kteri tvrdi, ze v tom smeru mohou neco ovlivnit ci regulovat, jsou prachobycejni populisti.

portyn 29.1.2008 15:08

Tak jsem čekal,

kdy bude pan Robejšek označen za komouše (teda konkrétně za marxistu, abych byl přesný), a už je to tady. A stačilo docela málo - vyslovit jiný názor. Správný liberál totiž dělí lidi na skvělé liberály a ošklivé komunisty... :-/

Tvrdíte, že to není tak černobílé? Hm, tak to jste o to větší komunista.

portwyn 29.1.2008 15:09

oprava podpisu :o)

Za to můžu já.

www racek 29.1.2008 15:59

Re: oprava podpisu :o)

no, robejšek je ostatně výrazně profilovanej pravičák, řekl bych. už jsem od něj četl dost. ale stejně si myslím, že nebyl pochopen. on jen upozornil na to, jaká bude reakce a co to způsobí. je to ovšem dosti složité, samozřejmě.

BOMBON 29.1.2008 16:29

terminologie...

racku, pravicak jeste vubec nemusi byt liberal....

mrknete se a udelejte si test v anglictine na www.politicalcompass.org

portwyn 29.1.2008 16:33

Re: terminologie...

Já myslím, že pravdu máte oba - Vy i Racek. Pravičák opravdu liberálem být nemusí a Robejškova východiska jsou v tomto případě spíš konzervativní (řekněme, že se dají vyjádřit jako "vlastník má spolu s majetkem mít i zodpovědnost za jeho užívání, a to nejen právní, ale i morální"ú. S tím můžeme a nemusíme souhlasit, ale marxistický názor to jistě není.

Chris Kelvin 29.1.2008 16:54

Re: Re: terminologie...

Pokud liberalismus funguje ve správně určených mezích a za pevně daných pravidel, nemusí být konzervatismus a liberalismus v rozporu. Také si myslím, že s majetkem přichází odpovědnost. Pokud se totiž této odpovědnosti zřekneme, zpravidla vítězí (při překročení jistých mezí) bolševická revoluce. V lepším případě se společnost potácí v neurčitém marasmu, kdy se stírají rozdíly mezi politickými směry a dochází k všeobecnému úpadku.

BOMBON 29.1.2008 17:02

Re: Re: Re: terminologie...

pozor, opakem liberalismu je autoritarstvi, nikoliv konzervatismus. ten dokonce neni uplne jasne definovany - muze znamenat "touhu navratit veci ke starym dobrym poradkum", nebo treba "ochotu pouze k velmi drobnym a pozvolnym zmenam".

ja se snad ke svemu majetku stavim rovez se zodpovednosti, ale netroufam si jakkoliv kecat do vykonu vlastnickeho prava nikomu jinemu. zkuste to take tak. treba ti zodpovedni vyhrajou...

a strezte se obecnych blabolu o marasmu a vseobecnem upadku....;-)

Chris Kelvin 29.1.2008 17:59

Re: Re: Re: Re: terminologie...

Bombone, pohybujete se po přímce v (nejméně) třírozměrném prostoru. Ekonomické zákony jsou jenom ideální teorie, mají omezený dosah. Ale i ten jakžtakž přijatelný dosah funguje jen v určitém prostředí, které je dáno určitými hodnotami. Morálka, právo, zvyky.....

Autor píše typicky o akciových společnostech. Jejich forma není na libovůli vlastníků, ale je poměrně striktně určená zákonem. Prostě akciová společnost také může fungovat pouze v určitém rámci.

portwyn 29.1.2008 17:37

Re: Re: Re: terminologie...

Já si dokonce myslím, že kombinace ekonomického liberalismu s hodnotovým konzervativismem není vůbec špatný nápad. Za špatnou volbu považuji kombinaci ekonomický liberalismus + hodnotová prázdnota. Ekonomický liberalismus + autoritářství je asi po určitou dobu efektivní systém (Čína), ale jde mi z toho mráz po zádech. Ekonomický dirigismus + autoritářství...no, to známe z bolševika :-/ a ekonomický dirigismus + hodnotová prázdnota od Grosse a spol.

BOMBON 29.1.2008 17:46

Re: Re: Re: Re: terminologie...

co je hodnotova prazdnota, prosim?

ekonomicky liberalismus (co to je? prosim, specifikujte) v kombinaci s hodnotovym konzervativismem (co to je?prosim, specifikujte) byste zajistil jak? prosim, uvedte mechanismus, kterym by stat mel/mohl tuto kombinaci (az definujete pojmy) zajistit.

pak budeme v diskusi pokracovat, ok?

portwyn 30.1.2008 8:02

Re: Re: Re: Re: Re: terminologie...

Ekonomický liberalismus: co nejmenší zasahování státu do ekonomiky. Minimalizace cel, progresívního zdanění...prostě co nejméně regulace. Regulace prováděna především pomocí bezpečnostních předpisů (hygiena apod.), normalizace výrobků omezena na nutnou míru (závity ano, zakřivení banánů ne).

Hodnotový konzervativismus: Porušit slovo je fuj, i když to vynese prachy. Jezdit jako prase je fuj, i když mám na pokuty. Podplácet je fuj, i když získám zakázku. Ošulit zaměstnance/zaměstnavatele je fuj. Prostě to, co běžně rozumíme (rozuměli jsme :-/) pojmem slušnost.

Z logiky věci vyplývá, že to nemůže zajistit sám stát, ten pouze dá hodnotový rámec. Původním základem je ale vůle občanů. Mám však za to, že extrémní liberalismus výše popsané hodnoty zpravidla popírá, pokud se to zrovna hodí.

BOMBON 29.1.2008 17:09

Re: Re: terminologie...

jak pisu nize - konzervativec neni opakem liberala.

vlastnik ma k veci, kterou vlastni, primy vztah, ktery neni a nesmi byt ovlivnen nicim jinym nez vuli vlastnika a analogickymi pravy a svobodami ostatnich obcanu.

netroufam si specifikovat parametry "marxistickeho nazoru", nicmene jsem hodne alergicky na jakekoliv chytroliny, kteri maji tendenci ostatnim urcovat, co maji delat se svym majetkem, jak se maji chovat... proste jak maji zit. at si autor laskave zkousi buzerovat nekoho jineho, komu to dela dobre... ok? :-/

portwyn 29.1.2008 17:43

Re: Re: Re: terminologie...

Já považuju echtliberály (kteří jsou na Psu jako doma) za stoupence v podstatě dost extrémního názoru. Práva a svobody jednotlivých občanů se snadno dostanou do konfliktu a v případě absence nějaké korektury (což je obvykle státní moc...nic jiného mne nenapadá, soudy jsou taky státní moc a navíc jejich vůli prosazuje státní policie) to skončí násilím. Což může být teoreticky liberálně zdůvodnitelné ("jen socka a flákač nemá soukromou armádu"), ale blbě se v tom žije.

Konzervu považuju za rozumný střed mezi liberálem (či libertariánem) a autoritářem. Ale je to můj názor, můžete mít jiný. Názory se nedají dokázat :-)

BOMBON 29.1.2008 17:52

Re: Re: Re: Re: terminologie...

nazor samozrejme mit muzete jakykoliv, i kdyz vam snad matematicky muzu dokazat, ze napriklad nazor, ze 1+1=3 je chybny.

mrknete na moje stranky www.liho.cz, kde najdete me oduvodneni mych liberalnich (pro vas zrejme extremnich) nazoru a zkuste mi napsat, v cem se mylim. at se aspon bavime o necem konkretnim... treba zjistite, ze nejsme az tak moc ve sporu...;-)

portwyn 29.1.2008 18:03

Re: Re: Re: Re: Re: terminologie...

Podíval jsem se na to, ale budu si to muset promyslet. Pokud budu mít dotazy, zeptám se Vás na pár konkrétních věcí - jak by se měly řešit určité situace. Zatím díky.

BOMBON 29.1.2008 18:16

Re: Re: Re: Re: Re: Re: terminologie...

ok, budu se snazit ;-)

hezky den

portwyn 29.1.2008 16:56

Re: Re: oprava podpisu :o)

Ano, myslím, že opravdu nebyl pochopen. Právě kvůli tomu černobílému (nebo spíš červenomodrému) vidění, které on nemá, zato mnoho čtenářů ano.

Šerlok Homeless 29.1.2008 15:06

Ad "Dřív se vydělávalo na výrobcích dnes se vydělává na výrobě".

Jasně, na investičních pobídkách, dokud je ruka páně otevřená! ;-D;-D;-D

zalozak 29.1.2008 14:57

Pro Flasi a komentar pro rozliceneho Bombona :-)

...Pan Robejšek píše, že cílem je maximální zisk a to pokud možno ihned a

že to dřív jako nebylo. Což není pravda, cílem kapitalistů (ať jako

vlastníků pár promile akcií, nebo celého podniku) byl maximální zisk (a

rychle) vždycky.       Mozna ona formulace nebyla nejstastnejsi ale on ma fakt pravdu... Prirozene ze vzdy slo majitelum o maximalni zisk ovsem tento musel byt balancovan celou radou dalsich stejne dulezitych faktoru a to jest rozsireni prodeje a udrzeni zakazniku.  Z tehdejsiho pohledu uspecny podnik vydelaval, a pokud mozno , tak se rozsiroval. (navic, neb prodat zbozi "doma" bylo jednodussi nez jej vyvezt ... bylo skutecne se nutne take castecne starat o to aby si to mel kdo koupit.

V dnesnim svete magickych cisel - a zde se zcela drasticky lisi svet privatnich (prevazne malych a mensich) spolecnosti a svet velkych akciovek  - je tomu uplne jinak. Skutecny zisk je temer irelevantni  - z hlediska ziskani duvery investora je dulezita "projekce" zisku. Investor kasle na to zda jde o bublinu ci ne, pokud proda pred jejim prasknutim ci naopak uspesne spekuluje o jejim padu.    V dnesni dobe verejna akciovka ktera bude mit uspesny vyrobek, vyrobeny a prodany s rozumnym a vice mene konstatnim ziskem , pomalu se rozsirujici ci zustavajici ve sve velikosti je dle hodnoceni burzy nezajimava a burzovni analytici ji svym odsudky zlikviduji ...

zalozak 29.1.2008 14:59

Re: Pro Flasi a komentar pro rozliceneho Bombona :-) (POKRACOVANI)

K Bombonovi, jak vim proc Nokia presouva vyrobu... mile sladke cukratko - protoze se to deje dnes a denne. A mohl jste to videt 1000x...   Akcionari jest treba nabidnout perspektivu ruzstu hodnoty... a v dnesni dobe min 10-15%... Pokud nejste zacinajici spolecnost s raketovym startem ci jste nenarazil na zlaty dul... nemate sanci u velke spolecnosti tak vyrazneho zvyseni velikosti trhu ci snizeni nakladu v kratke dobe. Optimalizovat muzete do jiste miry ale pak uz to jde pomalu.  Cili mate dve dalsi cesty - koupite nekoho jineho a zvetsi te si tak trh, nebo vyprojektujete masivni snizeni nakladu (ktere je casto zcela a pouze na papire) presunem do "levnejsich kraju"...  Tyto hratky v drtive vetsine nemaji s realnymi usporami mnoho spolecneho...

Jak to vim... protoze v tom ziju... a par let jsem se podilel na priprave "pokrmu" prave pro burzovni analytiky a priprave cisel pro "zazracne" scenare...  A protoze znam dost dalsi lidi z teto branze na obou stranach barikady...

BOMBON 29.1.2008 16:56

Re: Re: Pro Flasi a komentar pro rozliceneho Bombona :-) (POKRACOVANI)

nejsem zase tak rozliceny....;-)

ja samozrejme o tom, co pisete, vim, neni to zase nic tak sloziteho... jenom nejak nechapu, co je na tom tak spatneho... pokud muzu snizit naklady (napriklad prestehovanim vyroby) nebo jinymi opatrenimi tak, abych majitelum zajistil rust hodnoty jejich akcii 10-15% rocne, pak je vsechno v poradku...

a ze o praci prijdou lidi v nemecku? no a? rumuni zase budou o to stastnejsi...

ja porad nevim, kde jako s autorem vidite problem... majitel = vlastnik ma pravo vec, kterou vlastni drzet, uzivat a disponovat s ni. i kdyby ze dne na den prestala nokia vyrabet telefony uplne, neni do toho nic ani autorovi, ani mne, ani vam... nebo nemam pravdu?

zalozak 29.1.2008 18:01

Re: Re: Re: Pro Flasi a komentar pro rozliceneho Bombona :-) (POKRACOVANI)

Problem je v tom kdyz se z tohoto "jevu" stane styl rizeni. A o to se tady jedna.

Vy pouzivate (bohuzel stary) termin vlastnik.   Mate naprostou pravdu, vlastnik ma pravo - v mezich zakona - zachazet s vlastnictvim jak uzna za vhodne. Muze to zavrit, prodat, odstehovat ci darovat , atd...  (zde v tomto pripade by se dalo hovorit o otazce spatne nastavenych podminek investicni podpory - ale to opet zrejme neni problem vlastnika)

Autorovi (predpokladam) a me slo o to upozornit ze zde z 90% nemame co delat s vlastniky jako takovymi ale s praktikami managementu podniku ktere jsou vlastneny skupinami fondu. Doslova se da rict ze penize vlastni penize a lide jim pouze slouzi...  Rozhodnuti vlastnika jsou nahrazovany jakousi kruhovou hrou kde se vzdy pouze hraje o to dostat se na dalsi metu bez konkretni vize jak vlastne vyhrat celou hru.  Management v nejlepsim pripade funguje v perspektive 2let... ale operacni kroky jsou casto delany v perspektive 6-9 mesicu... V dalsim kole se ta fabrika totiz bude stehovat zase dal... a to ze stejnych duvodu...

BOMBON 29.1.2008 18:31

Re: Re: Re: Re: Pro Flasi a komentar pro rozliceneho Bombona :-) (POKRACOVANI)

termin vlastnik podle me neni stary.

spravne - spatne nastavene podminky investicni podpory nejsou problemem vlastnika, ale (odosobneneho, v kruhove hre fungujiciho) dua politik-byrokrat - ale to clanek neresi ani nenaznacuje kde v tomto byla chyba. (za neopravnene povazuje prestehovani vyroby proto, ze firma nebyla ve ztrate, coz moc vasemu vykladu neodpovida)

pokud autorovi slo o to upozornit na praktiky managementu, pak to mel napsat tak, aby tomu aspon mensan rozumnel.

dalsi veci je ovsem, proc se tim autor i vy trapite... (kdyz mimo jine muzete promptne zacit vyrobu mobilnich telefonu v opustenem zavode...;-)) a prosim - trapite se take zcela primitivnim a prizemnim motivum zamestnancu, kteri kvuli mrzkemu penizu opusti jednoho zamestnavatele a deklaruji vernost jinemu, aby ho kvuli dalsi vyhodne nabidce opet opustili? ti take casto uvazuji v horizontu dvou let....

jezisi.... jak vubec muzete spat, kdyz na ramenou nesete takove brime? ;-D

Farniente 29.1.2008 14:18

A rumunský manažer je kde?

Krajně zajímavé je to, že top-manažeři jsou odhodláni maximalizovat zisky svých akcionářů jenom do určité míry. Jinak by se přece museli sami propustit, přenést sídlo vedení do Rumunska a angažovat místo sebe rumunské manažery za třetinu svého platu. Že by se v Rumunsku vhodní nenašli, to se snad žádný politicky korektní finský multikulturalista neodváží tvrdit.

portwyn 29.1.2008 15:09

Re: A rumunský manažer je kde?

;-DR^

www racek 29.1.2008 16:02

Re: Re: A rumunský manažer je kde?

no, třeba na nově nebo primě ...

janoryna 29.1.2008 12:45

nedávejte zaměstnancům

vyšší platy. je přece známo, že zdražily vstupy, energie, suroviny i

potraviny. mzdy ale nejsou vstupy, ale úlitba odborářům a zdaňování práce. zdražování

potravin a energií není důvod pro zvyšování mezd. aspoň pak zaměstnaci

nebudou tloustnout.

Queribus 29.1.2008 14:17

Re: nedávejte zaměstnancům

Tak jsem nedávno někde četl, že postsocialistická doba u nás přála vzniko nové skupiny lidí. Jsou to sobecké svině. Jak jsem se přesvědčil u Vašeho příspěvku, je to skutečně tak.