5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
BOMBON 26.3.2007 2:14

Re: Re: Re: Zemědělství je spešl

jestlize ma microsoft monopol, proc nestoji jeho OS milion? asi takovy monopol zase nema, nebo se sakra boji ho ztratit... jsou prece i jine OS, je apple...

no, kupodivu, mam porad pocit, ze ja jako zakaznik na tom neprodelavam. pokud na tom budu prodelavat, z logiky veci vyplyva, ze se objevi nekdo "maly" a gatese prevalcuje. malo oblasti je tak flexibilnich jako informacni a komunikacni technika.

dumping je zakazovan prave na objednavku tech, kteri chteji prodavat draz nez si zaslouzi. je to vzdycky samozrejme v zajmu ochrany neceho vzneseneho, dusledkem je ovsem to, ze nemuzu koupit levnejsi vyrobek, nez je ten statem uznany za "spravny".

Šumavák 26.3.2007 2:06

Už jste někdy zkoušel, podle předpisů a nařízení EU postavit prasečák

a protože sem ze starých zemí tlačí 4x více dotované vepřové maso  a nic neprodáte, napřesrok v tom prasečáku pružně chovat dojné krávy?

Pružné by to mohlo být, kdyby byl volný trh, naprosto neregulovaný a bez jakýchkoliv dotací.

Pak by se ukázalo, co kdo umí a  neřešily by se např. quoty na cukr odvezené do Francie a zbourání cukrovarů..

BOMBON 26.3.2007 2:04

Re: Re: Re: Zemědělství je spešl

urcite to bude muj problem, vy se o tom ani nedozvite, protoze nemam zapotrebi neustale horekovat nad osudem a nekoho citove ci jinak vydirat. mam dve ruce, neco v hlave, treba se dam na neco jineho.

nebo, az se dostanu do uzkych, muzu prijit za vami a vy mi date nejake penize?

Tom 26.3.2007 1:37

Re: Re: Zemědělství je spešl

Slaďochu, VW je schopná si naplánovat, kolik auťáků se jí má ročně urodit, takže pokud mine o půl produkce mimo, je to vážně jen a jen její problém. Zemědělci úrodu nenaplánují a proto mají občas (skoro pořád) trable.

Tom 26.3.2007 1:34

Re: Re: Zemědělství je spešl

A vy se domníváte, že třeba monopol Microsoftu na poli desktopových operačních systémů je pro spotřebitele skutečně tak výhodný?

Trh software je neskutečně pokroucený, protože velcí hráči zde "přibalují zdarma" významné kusy funkcionality.

Microsoft rozšiřuje monopol svého OS přes zdarma browser na pole webových aplikací, konkurenti mu zdarma officy sráží cenu jeho. Budiž, je to válka všech proti všem i prostřednictvím cen, ale ti malí v tom nemají prakticky šanci.

To jsou takové dary "nechci slevu zadarmo". S dumpingem to je stejné, jinak by se nedělal a zároveň nebyl zakazován.

Tom 26.3.2007 1:29

nepovídejte ... Re: Re: Zemědělství je spešl

i krátkodobě to je nefér obchodní praktika, nicméně potřebuje-li někdo vyprodat sklady budiž. Dumping jako akviziční praktika získávání trhu je vysoce sporná i pro spotřebitele.

zdeněk 26.3.2007 1:28

Re: Re: Zemědělství je spešl

a co když likvidují vás? taky jásáte :-P

zdeněk 26.3.2007 1:26

Re: Re: Autor podle mě pouze sáhodlouze potvrzuje krizi z nadvýroby....

zapomínáte nato že když bude prodejce bit a nic neprodá, potom propustí zřejmě dělníky(vlastně většina kupujících) tím pádem budou mít méně peněz a méně koupí.... takže úvaha o počtu obilí a statků ve Francii je chybná. protože se bude méně dovážet, nikdo to nekoupí.

Honza42 26.3.2007 1:22

Re: Zemědělství je spešl

Právě, že zemědělství je spešl. Ti mohou pružně reagovat v rostlinné výrobě v rámci jednoho dvou let a v živočišné v rámci třeba pěti let.

V průmyslu, když něco zainvestujete (auta, elektroniku ... dnes v podstatě cokoliv) , tak je to nejmíň na pět sedm let, bez možnosti s tím cokoliv udělat.

Když zemědělec jeden rok neprodá mrkev, může napřesrok zkusit kapustu. Neznám flexibilnější obor podnikání.

BOMBON 26.3.2007 1:21

Re: Zemědělství je spešl

tome, vy si opravdu myslite, ze nezemedelske podniky musi/mohou byt pruznejsi nez zemedelske? a kde jste to vzal? myslite jako ze treba skoda-auto by musela pruzne zareagovat a misto pol milionu aut rocne by "pruzne" (a tedy bez nasledku) vyrobila jenom 200 tisic? to si snad delate kozy, ne?

jako spotrebitel vzdycky jasam, kdyz nekdo nekoho "likviduje", protoze mi tim sponzoruje nakupy. a vize, kterou porad nekdo strasi, totiz ze "bez" konkurence pak dumpingujici zvedne ceny a oholi me.... vite, je celkem malo veci, bez kterych se neobejdu. i monopol ma sve limity, mrknete se do nejake moderni ucebnice ekonomie...

z takto starych textu by se melo vyvozovat, ze i po dvou stoletich se najde spousta lidi, kteri tvrdi: "ale v odvetvi XY je to jinak!" nebo: "v tomto pripade teorie neplati". a vzdycky jde o nekoho, kdo se snazi zneuzit monopolu statni moci a ziskat nejakou vyhodu oproti konkurenci, nebo jde o dementa jim zblbleho

Finist 26.3.2007 1:13

Re: Zemědělství je spešl

A s tím pálením produkce, máte nějaký příklad kdy by tohle nastalo na Neregulováném trhu? Právě že různé podobné kejkle s potravinami, včetně jejich sypání na silnice jsme svědky na tom nejregulovanějším trhu - EU. Tam kde regulace nejsou, nejsou ani problémy.

Finist 26.3.2007 1:07

Re: Zemědělství je spešl

Právě naopak, tyhle staré texty jsou důležité k tomu odhalit, jaké moderní pověry to dneska stačili vzniknout. Zvláště ta o tom zemědělství a dumpingu.  Jednou pro vždy by mělo přejít do krve, že na dumpingu = prodeji za nižší než výrobní ceny, není vůbec nic špatného.

Tom 26.3.2007 0:58

Zemědělství je spešl

v tom, že nadúroda způsobí takový elastický pád cen, že producenti jsou pod výrobními náklady. Proto se raději domluví a část produkce třeba spálí. Proto zde nějaká regulace má smysl.

Všude jinde spíše smysl nemá, protože by výrobci měli být schopni na klesající mezní poptávku (která jde pod jejich výrobní ceny) reagovat rychlým snížením produkce. Pokud se najde někdo jiný, kdo to dodá i za ty mezní ceny, tak holt stávající producenty nahradí a zvýší se množství ("hojnost").

Pak jsou určité dynamiky trhů, např. likvidace konkurence dumpingem.

Z takhle starých textů by se nemělo moc vyvozovat.

mol 26.3.2007 0:50

Re: Autor podle mě pouze sáhodlouze potvrzuje krizi z nadvýroby....

LOL, tak přečíst znovu a za střízliva!

Finist 26.3.2007 0:36

Re: Autor podle mě pouze sáhodlouze potvrzuje krizi z nadvýroby....

Šmaria Pano

Právě naopak se v textu dokazuje, že žádná krize z nadvýroby existovat nemůže. Lidské potřeby jsou totiž neomezené (neomezeně veliké). A kdyby náhodou byly omezené tak dokonale spokojený člověk už nebude pracovat, takže tím úměrně klesne taky výroba. Opravdu představy o krizi z nadvýroby jsou jenom naprosto hloupou pověrou.

zdeněk 26.3.2007 0:22

Re: Autor podle mě pouze sáhodlouze potvrzuje krizi z nadvýroby....

k tomu je nutno připočíst různé směrnice EU o neustálých inovacích či direktivní změny norem....

zdeněk 26.3.2007 0:19

Autor podle mě pouze sáhodlouze potvrzuje krizi z nadvýroby....

Protože opravdu, není v zájmu výrobců aby lidé spokojeně nakoupili své potřeby a pak si již nepotřebovali(kromě jídla a pití) nic kupovat. Proto se dnes spotřební elektronika vyrábí s určitou danou životností, proto boty dlouho nevydrží a proto se stavební práce dělají nekvalitně. Protože kdyby tomu tak nebylo, vznikla by krize z nadvýroby.