4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
zdeněk 26.3.2007 14:24

Re: Krize z nadvyroby?? - Pytle, Zdenku

A také zapomínáte nato že ve státě jsou vyšší platy- lidé si mohou koupit více věcí, stát a lidé jsou daleko bohatší než ve 20 letech. Dále je tu problém že výrobky mají sníženou životnost- je jich potřeba více a tím pádem je problém nadvýroby částečně vyřešen.

Dále mají lidé jinou mentalitu, dnes si spíše koupí věci co je potěší, než aby spořili.

qwert 26.3.2007 14:24

Re: Re: Re: Zemědělství je spešl

ano, už za jeho časů vozily speciální plachetnice pomeranče a citróny z jihu Itálie až do Hamburku a odtud se dál rozvážely po Labi.

Václav 26.3.2007 14:18

Re: Jaksi nechápu v čem je monopol Microsoftu?

Microsoft má svůj OS některých Windows asi na 95% pracovních stanic. To je MONOPOL jak vyšitý.

Je to monopol způsobený tím, že s růstem produkce dochází ke stálému růstu úspor z výroby. Trh produkce s těmito výrobně ekonomickými vlastnostmi musí zákonitě zkonvergovat do stavu jednoho světového monopolisty, takže následně již trh není.

Kdo se tím monopolistou stane je do určité míry náhoda. Resp. v době jeho vytváření tady byla jakási konkurence OS/2 (Warp) vs. Windows. Jen z toho se dalo vybrat, jiné volby prakticky nebyly.

Microsoft z toho následně těží tím, že se přes tento svůj OS dostal do všech ekonomicky zajímavých oblastí vývoje software (Office, SQL databáze, Exchange pošta, Navision ...).

qwert 26.3.2007 14:18

Re: Re: Re: Zdenku

no ležely v zásobách na skladech, v rozpracované - nedokončené výrobě a v investicích, které "přestřelily" , nesplnily očekávání ivestorů a nevydaly zpět peníze se ziskem.

zdeněk 26.3.2007 14:16

Re: Krize z nadvyroby?? - Pytle, Zdenku

40 let zde byla plně centrálně řízená ekonomika a krize nastala až v

polovině 80-tých let.  V úplně volné soutěži by proběhli nejméně 3 takové

krize(například se u nás nekonala ropná krize v roce 1973)

Tohle není argument. Souhlasím  s tím že ve volné soutěži dochází rychleji k inovacím a hospodářskému pokroku, ale za cenu možného hospodářského propadu. Hospodářská politika země by podle mě neměla být centrální, ani úplně neregulovaná. Měla by být něco uprostřed, s tím že voliči rozhodují(a tím pádem i výrobci a spotřebitelé) jak by se mělo do hospodářství zasahovat. Ovšem spíše vzhledem k okolnímu světu, uvnitř státu bych to nechal pokud možno volné.

zdeněk 26.3.2007 14:09

Re: Aritmetika základní školy:

R^R^R^R^R^R^R^

jezevec 26.3.2007 14:06

Aritmetika základní školy:

Jaký je rozdíl v tom, když je v zemi více nebo méně peněz, pokud je

více chleba v kredenci, více masa ve spíži, více oblečení ve skříni a

více dřeva v kůlně? Dobrá otázka.

A jaký je rozdíl v tom, když lidi budou pracovat a zaměstnávat se přitom navzájem - a mezi tím, když budou všechno dovážet a peníze jen utratí a žádné další už nevydělají? Taky dobrá otázka.

Václav 26.3.2007 14:04

Re: Re: Re: Re: Zemědělství je spešl

Člověče, že je někde monopol neznamená nekonečnou cenu. Základy ekonomiky.

Pytel 26.3.2007 13:49

Re: Krize z nadvyroby?? - Pytle, Zdenku

Máte pocit, že světová ekonomika posledních 50 let - od konce nejhorší světové války - funguje jako liberální kapitalistmus volné soutěže z let 1650 - 1950?

Finist 26.3.2007 13:36

Re: Re: Re: Re: Re: Zemědělství je spešl

Bastiat psal přesně o tom - o záplavě zahraničního zboží a o obavách před ní.

BOMBON 26.3.2007 12:58

Re: Re: Re: Re: Re: Zemědělství je spešl

jako treba dovozem levne psenice z oblasti, kde se urodi dvakrat do roka?

no tak to se ale stejne neda nic delat, to je proste logika veci, to je specializace... zase tam treba nabudou umet delat hodinky nebo nanotechnologie. ja to teda risknu.

tris 26.3.2007 12:55

Re: Re: Zdenku

Nebo jinak: Zamestnavatele nemeli penize, protoze nikdo nekupoval jejich vyrobky. Lidi nemeli penize, protoze je zamestnavatele vyhodili. Nikdo nemel penize. kam se podely?

BOMBON 26.3.2007 12:53

Re: Re: Re: Re: Re: 19. století

ale to je chyba poptavky, nikoliv nabidky!!! stat, to jsou zase a znovu ti, kteri vas ujistuji, ze se postaraji o vas blahobyt...

dotacemi, kvotami, cly, hospodarskou politikou.... nebo ze od vas nakoupi to, co zadny spotrebitel nepotrebuje

to je jako kdyz se pes kouse do ocasu a zalostne vyje, protoze ho to boli :-/

tris 26.3.2007 12:39

Re: Re: Zdenku

Zdenku, kdyz budou mit zamestnani mene penez, tim vice penez budou mit zamestnavatele a tim vice si tohou mohou koupit - oni jsou totiz taky spotrebitele. V rukou spotrebitelu bude furt stejne penez, at je nezamestnanost vysoka nebo nizka - proc by to melo zpusobovat nejakou krizi?

tris 26.3.2007 12:38

Krize z nadvyroby?? - Pytle, Zdenku

Dnes toho vyrabime nekolikanasobne vice nez ve 20tych letech...mate pocit, ze svet nachazi pres 50 let v permanentni krizi z nadvyroby?

Finist 26.3.2007 12:21

Re: Re: Re: 19. století

A už podle toho, co je na wiki o McCullochovi tak je to jasné -

http://en.wikipedia.org/wiki/John_Ramsay_McCulloch

Ricardiánec stejně popletený pracovní teorií hodnoty jako později Marx (i když u Marxe to byl spíš zlý úmysl než prostá nevědomost)

Modrý pták 26.3.2007 12:15

Takhle už jsem to pointovat výše nechtěl :-))

Modrý pták 26.3.2007 12:14

Ta těžba zlata nemá s "krizí nadvýroby" vůbec nic společného.

To americké zlato vedlo k inflaci. Za stejné zboží jste zaplatil více. Stejnou věc zažívá každá země, která tiskne peněz více než se vyrobí zboží. Takže kdybych měl přistoupit na legrační "teorii krize nadvýroby", tak to zlato by ukazovalo, že byla podvýroba", což je úplně stejně stupidní jako "krize z nadvýroby". Prostě inflace je čistě peněžní jev. Prostě přiděláte nějaké nuly navíc.

Finist 26.3.2007 12:11

Re: Re: Re: 19. století

Krize z nadvýroby nejsou zkušeností! To jsou jen prázdné a zcela chybné teorie! Vlastně to těžko nazvat teorií, páč celá ta myšlenka stojí naprosto na vodě. Jiní lidé kteří prožili zcela stejné události je zdůvodňují docela jinak. Teorií ekonomických cyklů je víc, ale žádná dnes uznávaná není tak na hlavu padlá, aby z krizí obviňovala  nadvýrobu. I ti prdlí Keynesiánci to radši svádějí na "nedostatečnou agregátní poptávku" a "chybějící investice."

balthasar 26.3.2007 12:11

Re: Re: Re: Re: Zemědělství je spešl

To vám možná něco zatajili, protože ten objem právě rozhoduje -- dovozem objemu nula nula nic totiž stav lokálního trhu ovlivnit nemůžete. Zato dovozem sta procent nekvótovaného a bezcelního objemu hladce zrušíte lokální produkci (a s ní eventuálně i strukturu a "pokojný stav" společnosti) do pěti let. Ovšem o tom Bastiat opravdu nepsal, ten měl problém už s počtem koní nutných k zásobování Paříže.

BOMBON 26.3.2007 11:57

Re: Re: Re: Autor podle mě pouze sáhodlouze potvrzuje krizi z nadvýroby....

vylucujete moznost, ze opravdu kvalitni vyrobek by byl pro lidi prilis drahy a nekupovali by ho?

vylucujete moznost, ze opravdu kvalitni vyrobky existuji, ale pro minimalni potencial ceskeho trhu tyto vyrobky zrovna na nem nejsou?

vylucujete moznost, ze proste jenom o opravdu kvalitnim vyrobku nevite, i kdyz je na trhu dostupny?

moralne navic zacina zastaravat temer vsechno, mnozstvi niovych materialu, technologii atd. je obrovske... a navic... i ty nejkvalitnejsi boty vam budou po dvaceti letech pekelne smrdet.... :-)

zdeněk 26.3.2007 11:49

Re: Re: Re: Re: 19. století

ano, protože začnete vyrábět děla, tanky, letadla a stát to od vás koupí. :-/

zdeněk 26.3.2007 11:48

Re: Re: Re: 19. století

myslím že jako potvrzení teorie by mohlo sloužit příliš velká těžba  zlata po objevení Ameriky a s tím spojený hospodářský propad. I když jde o speciální případ kdy zlato soužilo jako platidlo.

BOMBON 26.3.2007 11:47

Re: Re: Re: Zemědělství je spešl

no, priznam se, ze jestli me jako spotrebitele chce cizi danovy poplatni dotovat nakupy nejakeho zbozi, nejsem proti i dlouhodobe. jsem zvedavy, jak dlouho mu to vydrzi....

no a jako vyrobce mam holt smulu. muzu zkusit cizimu danovemu poplatnikovi sdelit, na co pouziva jeho stat jeho penize, ktere mu ukradl (pokud to tedy nevi a neni mu to jedno, nebo to primo nepovazuje za spravne, jako je tomu napriklad u zemedelskych dotaci v EU), ale jinak se budu muset poohlednout po jine cinnosti.  az dotace ustanou, muzu koneckoncu vyrobu obnovit...

BOMBON 26.3.2007 11:40

Re: Re: Re: 19. století

neznam mccullocha, ale i nemarxista se muze mylit, stejne jako ti, kteri se za marxisty oznacuji, ne?

krize z nadvyroby ze by vedla k valkam? to jako ze kdyz fabrika, ve ktere delam, toho moc vyrobi a nema odbyt, tak vezmu flintu a jdu na nemce? ja tomu porad nerozumim...

BOMBON 26.3.2007 11:34

Re: zřejmě vyrábí něco, co se špatně prodává

no to je nejlepsi cesta k tomu, aby zacal delat neco, co se bude prodavat, ne? ;-)

Pytel 26.3.2007 10:48

Re: Re: 19. století

Takový John Ramsay McCulloch a další ekonomové byli marxisty?

Že by vlastně k žádným krizím z nadvýroby nedocházelo?

Jsou lidé, kteří prostě nedokáží pochopit, že zkušenosti, které zažili jiní lidé před desítkami a stovkami let, nejsou pohádkou, ale realitou.

A.D. 26.3.2007 10:45

Re: Re: Re: Zemědělství je spešl

Omlouvám se za překlepy :-(

A.D. 26.3.2007 10:44

Re: Re: Zemědělství je spešl

Na dumpingu smaotném nic špatného není, protože logicky nemůže trvat věčně, lze jím řešit jen momentální přebytek. To je princip výprodeje. Ale jakmile je prodej za dumpingové ceny kompenzován dotacemi, může být prodlužován do nekonečna, jelikož výrobce dané komodity vlastně nežije z jejího prodeje, ale z příspěvků ostatních lidí. Pokud se takto chová jedno společenství, ale prodej přesahuje jeho jranice, silně tím poškozuje své okolí.

Problém tedy není v sumpingových cenách, ale ve způsobu, jak je jich dosaženo.

zdeněk 26.3.2007 10:33

Re: Re: Autor podle mě pouze sáhodlouze potvrzuje krizi z nadvýroby....

Naši předci měli třeba desítky let staré výrobky a nevadilo jim to. V současnosti vás výrobce  nutí koupit si nový výrobek, protože jeho výrobky mají technicky omezenou životnost. V mnoha oblastech vám morální zastarávání nevadí.