29.4.2024 | Svátek má Robert


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A.D. 26.3.2007 10:44

Re: Re: Zemědělství je spešl

Na dumpingu smaotném nic špatného není, protože logicky nemůže trvat věčně, lze jím řešit jen momentální přebytek. To je princip výprodeje. Ale jakmile je prodej za dumpingové ceny kompenzován dotacemi, může být prodlužován do nekonečna, jelikož výrobce dané komodity vlastně nežije z jejího prodeje, ale z příspěvků ostatních lidí. Pokud se takto chová jedno společenství, ale prodej přesahuje jeho jranice, silně tím poškozuje své okolí.

Problém tedy není v sumpingových cenách, ale ve způsobu, jak je jich dosaženo.

A.D. 26.3.2007 10:45

Re: Re: Re: Zemědělství je spešl

Omlouvám se za překlepy :-(

BOMBON 26.3.2007 11:47

Re: Re: Re: Zemědělství je spešl

no, priznam se, ze jestli me jako spotrebitele chce cizi danovy poplatni dotovat nakupy nejakeho zbozi, nejsem proti i dlouhodobe. jsem zvedavy, jak dlouho mu to vydrzi....

no a jako vyrobce mam holt smulu. muzu zkusit cizimu danovemu poplatnikovi sdelit, na co pouziva jeho stat jeho penize, ktere mu ukradl (pokud to tedy nevi a neni mu to jedno, nebo to primo nepovazuje za spravne, jako je tomu napriklad u zemedelskych dotaci v EU), ale jinak se budu muset poohlednout po jine cinnosti.  az dotace ustanou, muzu koneckoncu vyrobu obnovit...

Finist 26.3.2007 1:13

Re: Zemědělství je spešl

A s tím pálením produkce, máte nějaký příklad kdy by tohle nastalo na Neregulováném trhu? Právě že různé podobné kejkle s potravinami, včetně jejich sypání na silnice jsme svědky na tom nejregulovanějším trhu - EU. Tam kde regulace nejsou, nejsou ani problémy.

baltazar 26.3.2007 2:55

Re: Re: Zemědělství je spešl

Však už za časů pana Bastiata se běžně vozily do Čech rajčata ze Španěl a povozy z Žaponska, tak proč by s tim moderní čelověk měl mít nějakej problém?

Finist 26.3.2007 7:17

Re: Re: Re: Zemědělství je spešl

Už za jeho časů se mezinárodně obchodovalo ve velké míře a naše časy se oproti těm jeho v tomhle liší jenom v přepravovaných objemech. To co napsal tenkrát platí i dnes a to v míře neztenčené.

balthasar 26.3.2007 12:11

Re: Re: Re: Re: Zemědělství je spešl

To vám možná něco zatajili, protože ten objem právě rozhoduje -- dovozem objemu nula nula nic totiž stav lokálního trhu ovlivnit nemůžete. Zato dovozem sta procent nekvótovaného a bezcelního objemu hladce zrušíte lokální produkci (a s ní eventuálně i strukturu a "pokojný stav" společnosti) do pěti let. Ovšem o tom Bastiat opravdu nepsal, ten měl problém už s počtem koní nutných k zásobování Paříže.

BOMBON 26.3.2007 12:58

Re: Re: Re: Re: Re: Zemědělství je spešl

jako treba dovozem levne psenice z oblasti, kde se urodi dvakrat do roka?

no tak to se ale stejne neda nic delat, to je proste logika veci, to je specializace... zase tam treba nabudou umet delat hodinky nebo nanotechnologie. ja to teda risknu.

Finist 26.3.2007 13:36

Re: Re: Re: Re: Re: Zemědělství je spešl

Bastiat psal přesně o tom - o záplavě zahraničního zboží a o obavách před ní.

qwert 26.3.2007 14:24

Re: Re: Re: Zemědělství je spešl

ano, už za jeho časů vozily speciální plachetnice pomeranče a citróny z jihu Itálie až do Hamburku a odtud se dál rozvážely po Labi.

BOMBON 26.3.2007 1:21

Re: Zemědělství je spešl

tome, vy si opravdu myslite, ze nezemedelske podniky musi/mohou byt pruznejsi nez zemedelske? a kde jste to vzal? myslite jako ze treba skoda-auto by musela pruzne zareagovat a misto pol milionu aut rocne by "pruzne" (a tedy bez nasledku) vyrobila jenom 200 tisic? to si snad delate kozy, ne?

jako spotrebitel vzdycky jasam, kdyz nekdo nekoho "likviduje", protoze mi tim sponzoruje nakupy. a vize, kterou porad nekdo strasi, totiz ze "bez" konkurence pak dumpingujici zvedne ceny a oholi me.... vite, je celkem malo veci, bez kterych se neobejdu. i monopol ma sve limity, mrknete se do nejake moderni ucebnice ekonomie...

z takto starych textu by se melo vyvozovat, ze i po dvou stoletich se najde spousta lidi, kteri tvrdi: "ale v odvetvi XY je to jinak!" nebo: "v tomto pripade teorie neplati". a vzdycky jde o nekoho, kdo se snazi zneuzit monopolu statni moci a ziskat nejakou vyhodu oproti konkurenci, nebo jde o dementa jim zblbleho

zdeněk 26.3.2007 1:28

Re: Re: Zemědělství je spešl

a co když likvidují vás? taky jásáte :-P

BOMBON 26.3.2007 2:04

Re: Re: Re: Zemědělství je spešl

urcite to bude muj problem, vy se o tom ani nedozvite, protoze nemam zapotrebi neustale horekovat nad osudem a nekoho citove ci jinak vydirat. mam dve ruce, neco v hlave, treba se dam na neco jineho.

nebo, az se dostanu do uzkych, muzu prijit za vami a vy mi date nejake penize?

Tom 26.3.2007 1:34

Re: Re: Zemědělství je spešl

A vy se domníváte, že třeba monopol Microsoftu na poli desktopových operačních systémů je pro spotřebitele skutečně tak výhodný?

Trh software je neskutečně pokroucený, protože velcí hráči zde "přibalují zdarma" významné kusy funkcionality.

Microsoft rozšiřuje monopol svého OS přes zdarma browser na pole webových aplikací, konkurenti mu zdarma officy sráží cenu jeho. Budiž, je to válka všech proti všem i prostřednictvím cen, ale ti malí v tom nemají prakticky šanci.

To jsou takové dary "nechci slevu zadarmo". S dumpingem to je stejné, jinak by se nedělal a zároveň nebyl zakazován.

BOMBON 26.3.2007 2:14

Re: Re: Re: Zemědělství je spešl

jestlize ma microsoft monopol, proc nestoji jeho OS milion? asi takovy monopol zase nema, nebo se sakra boji ho ztratit... jsou prece i jine OS, je apple...

no, kupodivu, mam porad pocit, ze ja jako zakaznik na tom neprodelavam. pokud na tom budu prodelavat, z logiky veci vyplyva, ze se objevi nekdo "maly" a gatese prevalcuje. malo oblasti je tak flexibilnich jako informacni a komunikacni technika.

dumping je zakazovan prave na objednavku tech, kteri chteji prodavat draz nez si zaslouzi. je to vzdycky samozrejme v zajmu ochrany neceho vzneseneho, dusledkem je ovsem to, ze nemuzu koupit levnejsi vyrobek, nez je ten statem uznany za "spravny".

Václav 26.3.2007 14:04

Re: Re: Re: Re: Zemědělství je spešl

Člověče, že je někde monopol neznamená nekonečnou cenu. Základy ekonomiky.

BOMBON 26.3.2007 18:49

Re: Re: Re: Re: Re: Zemědělství je spešl

milion neni nekonecno. zaklady matematiky ;-)

petrph 26.3.2007 9:09

Jaksi nechápu v čem je monopol Microsoftu?

Jakého typu? Je to snad státem vytvořený monopol? Nebo přirozený ? Vázaný na nějakou síť ??? Nutí snad uživatele někdo kupovat jen produkty Microsoftu?

Co bráni uživateli, aby si koupil jiný IS produkt,,,(nebo si ho stáhnul, když je zdarma) a používal ho místo MS ?

Jestli to tedy není tím že MS dělá dobré produkty,,,lepší než konkurence.. a lidi jsou ochotni za to zaplatit..

Václav 26.3.2007 14:18

Re: Jaksi nechápu v čem je monopol Microsoftu?

Microsoft má svůj OS některých Windows asi na 95% pracovních stanic. To je MONOPOL jak vyšitý.

Je to monopol způsobený tím, že s růstem produkce dochází ke stálému růstu úspor z výroby. Trh produkce s těmito výrobně ekonomickými vlastnostmi musí zákonitě zkonvergovat do stavu jednoho světového monopolisty, takže následně již trh není.

Kdo se tím monopolistou stane je do určité míry náhoda. Resp. v době jeho vytváření tady byla jakási konkurence OS/2 (Warp) vs. Windows. Jen z toho se dalo vybrat, jiné volby prakticky nebyly.

Microsoft z toho následně těží tím, že se přes tento svůj OS dostal do všech ekonomicky zajímavých oblastí vývoje software (Office, SQL databáze, Exchange pošta, Navision ...).

qwert 26.3.2007 14:29

Re: Re: Re: Zemědělství je spešl

na základě čeho chcete zakázat výrobci přidak ke svému produktu COKOLI V LIBOVOLNÉM množství zdarma???

Malí, že namají šanci? Je to jen na vás zda přejdete na Windows Vista, nebi pořídíte 64bitový SuSe Linux, který má za sebou už několik let a má zřejmě proti Vista vychytané dětské nemoci. Je to jen na vás.

Tom 26.3.2007 1:37

Re: Re: Zemědělství je spešl

Slaďochu, VW je schopná si naplánovat, kolik auťáků se jí má ročně urodit, takže pokud mine o půl produkce mimo, je to vážně jen a jen její problém. Zemědělci úrodu nenaplánují a proto mají občas (skoro pořád) trable.

BOMBON 26.3.2007 2:29

Re: Re: Re: Zemědělství je spešl

ale i VW muze postihnout propad prodeje v dusledku jakesi "vyssi moci". panika na financnich trzich nebo tak neco. a hlavne - byl to pouze priklad.

zemedelci urodu nenaplanuji - no a co? kdyz se neurodi tady, urodi se v kanade, nebo v zimbabwe... zatim pouze vim o tom, ze cca 97% obcanu CR plati kazdorocni nadurodu zemedelcum a tak je to po cele EU. a pokud je neuroda, platime ztraty, ktere vznikly tim, ze neni naduroda... a zemedelci jsou porad ve ztrate, porad breci a ne a ne jit delat neco jineho a nechat nase kapsy na pokoji. pak jeste zaplatime dotaci na export nadvyroby do ciziny (zpravidla zemi tretiho sveta), kde ji koupi za penize, ktere jsme jim poskytli v ramci rozvojove pomoci (takovi jsme pasaci). oni ty potraviny vitaji, protoze jsou levnejsi nez to co vyprodukuji jejich zemedelci (jsou vlastne skoro zadarmo) a jejich zemedelci se pred nase ministerstva zemedelstvi nedostanou.

nasi zemedelci nemaji tedy trable zase tak velke, protoze ty velke maji zemedelci jinde.

jo, mimochodem - zkuste si spocitat, kolik dostane jeden v zemedelstvi pracujici clovek rocne na dotacich. faktys trable.

počtář 26.3.2007 8:41

Re: Re: Re: Re: Zemědělství je spešl / dotace potravin - levně pro spotřebitele

Zkuste si spočítat, kolik dotací dostávají zemědělci, aby byly levné potraviny pro všechny.

Je smutné zjištění, že skutečná cena potravin se ukazuje většinou.až v době konfliktů a válek.

Pokrytecké dotování potravin ( EU,USA) lze snadno odtranit dotováním průmyslových výrobků.   

Celkovou roční dotaci pro zemědělce si vydělte počtem obyvatel a víte kolik dotací pobíráte.

  

BOMBON 26.3.2007 9:46

Re: Re: Re: Re: Re: Zemědělství je spešl / dotace potravin - levně pro spotřebitele

ja nechci umele levne cokoliv. vite, je zajimave, ze porad lide veri onomu pristupu "nechci slevu zadarmo". vsichni si plati aby byly levne potraviny... to je faktys pekelny nazor...

je smutne zjisteni, ze valky rozpoutavaji prave ti moudri, kteri (mimo jine) rozhoduji o dotacich. kdyz da pres cumak sedlak tovarnikovi, profesor hospodskemu apod., je to trestny cin. kdyz se to provede pekne masove, je to valka, ve ktere jsou obe strany v pravu... ja z toho vyvozuju, ze lide, rozhodujici o dotaci skodi, co vy?

zaroven byste mohl nepokrytecky vysvetlit, kde se na to vezmou penize...

podelim-li celkovou castku dotaci poctem obyvatel, zjistim, o kolik prumerne je jeden obcan okraden

Finist 26.3.2007 7:27

Re: Re: Re: Zemědělství je spešl

Trable mají jenom tady a neexistuje rergulace, která by jim v tomhle pomohla. Naopak jsou to právě regulace typu stanovení nejnižší výkupní ceny (pochopitelně nad rovnovážnou cenou) které z železnou logikou vytvářejí neprodejné nadbytky které se později musí likvidovat.

A řešení trablí s nejistou úrodou je známé v civilizovaném světě dávno - nasmlouvat a prodat kontrakty na dodávku plodin dost dopředu před sklizní (se ještě neví, jaká bude) a zapřáhnout tak spekulativní kapitál.

Honza42 26.3.2007 1:22

Re: Zemědělství je spešl

Právě, že zemědělství je spešl. Ti mohou pružně reagovat v rostlinné výrobě v rámci jednoho dvou let a v živočišné v rámci třeba pěti let.

V průmyslu, když něco zainvestujete (auta, elektroniku ... dnes v podstatě cokoliv) , tak je to nejmíň na pět sedm let, bez možnosti s tím cokoliv udělat.

Když zemědělec jeden rok neprodá mrkev, může napřesrok zkusit kapustu. Neznám flexibilnější obor podnikání.

Šumavák 26.3.2007 2:06

Už jste někdy zkoušel, podle předpisů a nařízení EU postavit prasečák

a protože sem ze starých zemí tlačí 4x více dotované vepřové maso  a nic neprodáte, napřesrok v tom prasečáku pružně chovat dojné krávy?

Pružné by to mohlo být, kdyby byl volný trh, naprosto neregulovaný a bez jakýchkoliv dotací.

Pak by se ukázalo, co kdo umí a  neřešily by se např. quoty na cukr odvezené do Francie a zbourání cukrovarů..

BOMBON 26.3.2007 2:31

Re: Už jste někdy zkoušel, podle předpisů a nařízení EU postavit prasečák

ale vzdyt po nicem jinem nez po volnem trhu nevolam....

R 26.3.2007 2:53

Re: Zemědělství je spešl

Zemědělské produkty jsou téměř všechny komodity.  Následkem toho hlavní vlastnost, ve které výrobce zemědělských produktů konkuruje, je cena.  A zemědělci tady v Evropě vyrábějí draho, mají rozkouskovanou půdu, používají drahé a složité stroje, sami mají vysoké mzdy a daně a něco plyne i na zachovávání ekologických předpisů.  Proto Evropa láká levné dovozy odjinud a společně s vlastní produkcí je v Evropě nadbytek

tris 26.3.2007 9:15

Re: Zemědělství je spešl

Tome, vzhledem k tomu, ze pokud ja budu palit, tak "nepalici soused" vydela vic, pak podobne paleni nebylo prakticky nikde na bazi domluvy praktikovano. Vzdycky se nasel nekdo, kdo nechtel palit, ale vydelavat. Napriklad v USA za deprese se nejednalo o dobrovolnou domluvu, ale o statem drzeny kartel - i kdyby delnik nechtel palit, musel (jinak mu to spalili jini).