29.4.2024 | Svátek má Robert


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Miron T 27.3.2007 3:20

Re: Re: Krize z nadvyroby

To je typická situace v Rusku.

tris 26.3.2007 14:40

Qwertte, zdenku

Qwerte: Jak že? Píšete, že ty peníze ležely ve skladech, v továrních halách? A proč si tam pro ně nikdo nedošel?

Zdenku: Kam se poděly peníze v hospodářské krizi 30.let? To byste měl vysvětlit vy! Protože s tím Vaše teorie stojí a padá. Tak kam se poděly?

qwert 26.3.2007 14:52

Re: Qwertte, zdenku

a proč jse si při privazizaci nedošel do ČKD a neodnesl si kolečko od soustruhu a prkýnko ze záchodu a kus asfaltu z příjezdové cesty??? 

Vám prostě uniká, že napočátku byl investor, který investoval miliardy. Jistě, kde je začátek  urobora, když se žere stále dokola,   se fakticky špatně hledá.

tris 26.3.2007 14:56

Re: Re: Qwertte, zdenku

A kde ty miliardy (V PAPÍRU!!!) jsou? Spálily se? Na to jsem se ptal!

tris 26.3.2007 15:00

Re: Re: Qwertte, zdenku

Tedy pokud nejste přesvědčen, že to záchodové prkénko se vyrábí ze slisovaných bankovek.

BOMBON 26.3.2007 18:11

mozna ze se mylim, ale

byly zmrazeny v bankach, ktere nemely dostatek hotovosti na vyplatu vsech klientu naraz. penize totiz byly rozpujcovane, takze opravdu byly v onech tovarnich halach a ve zbozi ve skladech.

pokud by se to stalo pouze v jedne bance, zkrachovala by. pokud to postihne vetsinu bank, nastane kolaps.

kdyz se totiz (treba vlivem davove psychozy) vsichni obcane rozhodnou, ze chteji mit sve penize v kapse, nema co obihat a zastavi se smena zbozi, sluzeb a prace, pri ktere se penize pouzivaji. a to plati kdykoliv a kdekoliv. a zadny stat nikdy nezajisti opak.

tris 26.3.2007 18:46

Re: mozna ze se mylim, ale

Ze byly zmrazeny v bankach...ano, to nevylucuji, tehdejsi statni aktiviste tyhle nepady myslim realizovaly.

V tovarnich halach a zbozi nebyly, protoze pokud vim, tak vetsina zbozi se fakt ze slisovanych bankovek nebo ucetnich zapisu nevyrabi :-)

BOMBON 26.3.2007 20:33

ale no tak...

jestlize pro me pracuji pracovnici, jejich prace je ocenovana penezi. ty dostavaji zacatkem dalsiho mesice zpetne za predchozi mesic, jejich penze jsou tedy alespon castecne ve zbozi, ktere dodavam na trh. kdyz mi zbozi nekdo nezaplati (protoze mu je napr. v bance bloknou) a ja nemam na vyplaty, maji mi zamestnanci sve penize "utopene ve zbozi" (ktere mi klidne i nakrasne odberatel muze vratit, na cele veci to nic nezmeni)

navic mam pocit, ze centralni banjky pujcuji komercnim bankam, ale tim si nejsem jist a ani si nejsem jist, zda tomu tak bylo pred 80 lety. ani ja nevim vse :-)

tris 26.3.2007 21:22

Re: ale no tak...

Kdyz Vam nekdo nezaplati, tak ty penize NEMATE, nikoliv, ze je "mate ve zbozi". Ma je NEKDO JINY. Pokud samozrejme nekde v procesu nedoslo k tomu, ze ty papirky nekdo hodil do kotle. Co je na tom za nejasnost?

BOMBON 26.3.2007 23:03

ufff

kdyz to budu nazyvat svymi aktivy, uspokoji vas to? :-)

tris 26.3.2007 23:05

Re: ufff

Ale ja se neptal na aktiva! Ja se ptal, kam se podely ty penize, o kterych tady nekteri tvrdi, ze je nikdo nema, protoze investoval do aktiv!

BOMBON 26.3.2007 23:50

zkusim si to teda vymyslet, ok?

a) bloknute v bankach, ktere nevyplaceji vklady, protoze maji penize rozpujcovane a nemuzou je ihned ziskat zpet

b) komercni banky okamzite prestavaji pridelovat uvery podnikatelum, protoze potrebuji penize-papirky k vyplate vkladu. zvysuji se urokove sazby. podnikatele maji zbozi, nemaji ale cim vyplatit mzdy. propousti se.

c) v dusledku nahleho shaneni penez-papirku a v dusledku nevyplaceni mezd dochazi k dramatickemu vyprodeji majetku. prestavaji se splacet hypoteky a spotrebni uvery, cena zbozi, hmotneho majetku i akcii drasticky pada. deflace.

d) kazdy se snazi ziskat co nejvice hotovych penez, nebot nakupovat cokoliv je ekonomicky nesmyslne, nebot zitra to koupi levneji. penize-papirky zustavaji v kapsach tech, kteri je maji, prestavaji obihat.

jestli se neplatu v danem scenari, pak penize jsem nasel blokovane v bankach a schovane v kapsach lidi. tot moje (mozna mylna) logicka uvaha. jen pro doplneni - myslim, ze jestlize hdp ceska je rekneme 2 biliony korun, neznamena to, ze mezi lidmi je tolik penez. zalezi na tom, kolikrat se penezni zasoba, ketra je mezi lidmi, "otoci" za rok. jestli se mylim, rad se poucim, priznavam bez muceni, ze jsem si to ted vycucal z prstu.;-)

jezevec 26.3.2007 14:06

Aritmetika základní školy:

Jaký je rozdíl v tom, když je v zemi více nebo méně peněz, pokud je

více chleba v kredenci, více masa ve spíži, více oblečení ve skříni a

více dřeva v kůlně? Dobrá otázka.

A jaký je rozdíl v tom, když lidi budou pracovat a zaměstnávat se přitom navzájem - a mezi tím, když budou všechno dovážet a peníze jen utratí a žádné další už nevydělají? Taky dobrá otázka.

zdeněk 26.3.2007 14:09

Re: Aritmetika základní školy:

R^R^R^R^R^R^R^

Dadacos 26.3.2007 14:26

Re: Aritmetika základní školy:

Jste stejně krátkozraký jako příznivci restrikce. Bastiat nikde netvrdí, že všechno se bude dovážet. Pouze naznačuje, že se bude dovážet více a že cizinci budou mít více našich peněz. Pokud i my budeme vyrábět a svobodně vyvážet, cizinci své peníze u nás zase utratí atd.

tris 26.3.2007 14:35

Re: Aritmetika základní školy:

A oni nám to budou dovážet zadarmo? To by bylo super, mohl bych v takové zemi žít?

BOMBON 26.3.2007 18:21

zkusim...

smenny kurz v dlouhodobem horizontu vyrovna rozdil mezi dovozem a vyvozem.

kdyz nevydelavate, nemate zadne penize a tedy ani nic nekoupiute ani nedovezete.

pokud se se sousedy budete pouze zamestnavat navzajem, bude to tak maximalne na urovni: sousedka vam provede felaci a vy ji vymalujete.

jak provedete bez penez smenu sve prace s vyrobcem malilrskych stetek a s vyrobcem barvy se od vas rad dozvim. nejlepsi otazka...:-P

tris 26.3.2007 12:38

Krize z nadvyroby?? - Pytle, Zdenku

Dnes toho vyrabime nekolikanasobne vice nez ve 20tych letech...mate pocit, ze svet nachazi pres 50 let v permanentni krizi z nadvyroby?

Pytel 26.3.2007 13:49

Re: Krize z nadvyroby?? - Pytle, Zdenku

Máte pocit, že světová ekonomika posledních 50 let - od konce nejhorší světové války - funguje jako liberální kapitalistmus volné soutěže z let 1650 - 1950?

zdeněk 26.3.2007 14:16

Re: Krize z nadvyroby?? - Pytle, Zdenku

40 let zde byla plně centrálně řízená ekonomika a krize nastala až v

polovině 80-tých let.  V úplně volné soutěži by proběhli nejméně 3 takové

krize(například se u nás nekonala ropná krize v roce 1973)

Tohle není argument. Souhlasím  s tím že ve volné soutěži dochází rychleji k inovacím a hospodářskému pokroku, ale za cenu možného hospodářského propadu. Hospodářská politika země by podle mě neměla být centrální, ani úplně neregulovaná. Měla by být něco uprostřed, s tím že voliči rozhodují(a tím pádem i výrobci a spotřebitelé) jak by se mělo do hospodářství zasahovat. Ovšem spíše vzhledem k okolnímu světu, uvnitř státu bych to nechal pokud možno volné.

zdeněk 26.3.2007 14:24

Re: Krize z nadvyroby?? - Pytle, Zdenku

A také zapomínáte nato že ve státě jsou vyšší platy- lidé si mohou koupit více věcí, stát a lidé jsou daleko bohatší než ve 20 letech. Dále je tu problém že výrobky mají sníženou životnost- je jich potřeba více a tím pádem je problém nadvýroby částečně vyřešen.

Dále mají lidé jinou mentalitu, dnes si spíše koupí věci co je potěší, než aby spořili.

tris 26.3.2007 14:36

Re: Re: Krize z nadvyroby?? - Pytle, Zdenku

No tak moment! Prohlásil jste, že byla krize nadvýroby - vyrobilo se toho moc. Dneska se toho vyrobí 3x tolik, jak to, že není krize z nadvýroby? Jak to, že není ve světě (napsal jsem tady! měl jsem na mysli západní země) permanentní krize z nadvýroby?

zdeněk 26.3.2007 14:42

Re: Re: Re: Krize z nadvyroby?? - Pytle, Zdenku

Krize z nadvýroby přece znamená že na trhu je více zboží než si lidé mohou dovolit koupit. Když mají větší plat a větší bohatství, mohou si toho koupit více a může být více zboží na trhu. proto se toho může vyrábět více.

také se otevřeli  nové trhy a ekonomiky západního světa jsou spíše proexportní.

Aby byla krize z nadvýroby tak musí výroba převýšit poptávku. O to tady přeci jde?

tris 26.3.2007 14:44

Re: Re: Re: Re: Krize z nadvyroby?? - Pytle, Zdenku

Jakým způsobem získávají lidé - obecně - peníze?

zdeněk 26.3.2007 14:47

Re: Re: Re: Re: Re: Krize z nadvyroby?? - Pytle, Zdenku

prací... a technických pokrokem, který jim umožňuje získávat stále více bohatství. země jsou dnes bohatší, jelikož dokáží lépe využít půdu, získat suroviny a energii. Díky němu jsme dnes bohatší než naši předci.

Dadacos 26.3.2007 15:01

Re: Re: Re: Re: Krize z nadvyroby?? - Pytle, Zdenku

Zdeňku, přestaňte už s tím nesmyslem. Krize z nadvýroby je tak nanejvýš krátkodobá nepříjemnost pro producenta, který zjistil, že je ve ztrátě (protože má plné sklady něčeho, co za jím původně plánovanou cenu nikdo nechce). Aby ji zredukoval, prodá své konkrétní zboží aspoň za tolik, kolik mu trh aktuálně dovolí.

BOMBON 26.3.2007 18:30

a neni to spis

tak, ze na trhu je vzdy presne tolik zbozi, kolik se proda za maximalni moznou cenu?

pokud vyroba prevysi poptavku, nacpe si vyrobce sve vyrobky do krku, coz se mu nebude libit a s nadvyrobou rychle prestane, pokud neni dement. protoze NEVYDELA!

jinak doporucuju precist ucebnici ekonomie od roberta holmana - jasne, strucne, vystizne.

BOMBON 26.3.2007 18:34

vyse psane

neplati pro zemedelce v EU. ti mohou byt dementni, nebot staci fnuknout a stat od nich nadprodukci vykoupi za penize, ktere mi ukradl z penezenky.

pry v mem zajmu... proti me vuli... v zajmu nekoho jineho.;-(

Jirka puvodni 26.3.2007 10:33

jedno mne kvoty umoznuji

totiz .....mit nedostatkove zbozi a vysroubavat cenu co nejvyse to jde.....pri uzce specializovane produkci to neni problem.  Kdyby byly zruseny kvoty a dotace, tak by to ale bylo lepsi. Ale nemyslim si ze by to zrovna nase zbozi zlevnilo. Ale prodal bych vsechno bez omezeni kvotami. Chytry farmar , bez problemu podnika uz ted a koupi ty hloupe, co prodavaji do druzstev, nebo nedakazou finalizovat vyrobky a nemaji odberni kanaly.

ps mimochodem chytry farmar pouzije dotace na investice a neprozene je provozem a na mzdy. Ostani at klidne zkonci. Aspon bude co kupovat.

Pytel 26.3.2007 9:38

19. století

Tihleti liberálové dodneška staví vůz před koně, když tvrdí, že krize z nadvýroby (a že jsme si jich od dob Bastiata užili - včetně světových válek z nich vyplývajících) jsou způsobeny restriktivní státní politikou.

Důvodem je neschopnost liberála pochopit ten netriviální fakt, že za zboží, které se spontánní hrou tržních sil stalo nadbytečným, výrobce nedostane ani tu hodnotu, která je nutná pro jeho výrobu.