29.4.2024 | Svátek má Robert


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
jarda 3.8.2009 10:04

Re: Pan Hruštinec je blbý nebo navedený. Hlavní současné problémy způsobili socdemáci.

Jo, bylo to bezvadný, ještě že jsem už na Floridě-  Váš Standa

jarda 3.8.2009 10:03

Re: Všichni na to nedoplatíme

zdá se, že lidi, co poctivě pracujou /  tedy prodávají svou práci zahnívajícím vlastníkům výrobních prostředků / si to opakovaně volí a tedy pokud to na ně dopadne, tak právem.

jarda 3.8.2009 10:01

jediné řešení

vezměte to za něj , pane M.Zimo, český národ na Vás čeká.

jarda 3.8.2009 9:59

Re: Zrušit strany.

vládu národní záchrany složenou z politických stran národní záchrany atd. ;-P

jarda 3.8.2009 9:57

Re: nekvallitní článek

někde jsem četl, že státní zaměstnanci začínají mít větší platy než v soukromé sféře- to ještě navíc k těm jistotám a pohodlíčku / strach o flek nepočítám / - tak nevím, nevím. . .

jarda 3.8.2009 9:56

Styděj se, Hruštinec.

Napsal jste skutečně blábol. Obiňovat Klause je infantilně socialistické- za Klause byl rozpočet v podstatě vyrovnaný, za Zemana deficit desítek miliard a pak to začlo - Špidla, Gross, Sobotka - stovky miliard.

Těch 80% jsou mandatorní výdaje zavedené politickými stranami- hlavně socany před posledními volbami. Samozřejmě je možné je zase zrušit ,ale rušitelé by pak nebyli zvoleni. Politici totiž zastupují občany a dělají to, co občané voliči chtějí.

Pepek 3.8.2009 9:52

Re: nekvallitní článek

Např. člověk zodpovědný za výběr poplatků ze psů na malém městě. I kdyby byl pes v každé rodině, nestačily by poplatky na náklady spojené s jeho platem  a provozem kanceláře.

Můžete ostatně probírat libovolné zákony a vyhlášky, a naleznete spoustu "věcí" bez kterých by to také šlo, ale které si vymyslel státní aparát a které stojí investora neskutečné peníze, které pak samozřejmě chybí jinde.

JK 3.8.2009 9:51

Re: nekvallitní článek

Hluboce nesouhlasím, soukromá firma si hlídá náklady, neboť zisk je rozdílem mezi náklady a výnosy. To u státu neplatí, takže se vesele přidává a dělat se nemusí. Např. uplakaní učitelé patří nyní k nejváženějším klientům hypotečních ústavů. Tolik peněz bez rizika nikde v soukromé sféře nemáte.

Problém, na který narážíte je přezaměstnanost u státu. Státní peníze jsou vnímány jako sociální pomoc. To se neprojevuje tím, že máte velký plat, ale že vás tam pracuje minimálně 2x tolik, než by muselo. Pokud vím tak ve státní sféře pracuje cca 1 mil. lidí. Jestliže tady pracuje celkem cca 6 mil. lidí, tak mi vychází, že skoro každý pátý je živen z daní. K tomu si připočtěte důchodce a děti. Myslím, že tato ekonomika to nemůže utáhnout.

Pirat 3.8.2009 9:47

strašné žvásty

článek je šílená směs nesmyslů propagandy a několika dobrých postřehů,

Článek mi připadá, jako kdyby ho psal kovaný soudruh, po litru vodky, navíc v záchvatu upřímnosti ;-D

Pepek 3.8.2009 9:46

Re: Jedno z hesel pro hlupáky

Polovina lidí má podprůměrnou inteligenci - průměr je uprostřed, a nikterak vysoko.

ok 3.8.2009 9:46

Re: nekvallitní článek

Nesmysl. To jsou staré pověsti české - vy máte nějaký konkrétní příklad?

Zpravidla tam pracují "překvalifikovaní", kterým je víc než 45 let a soukromý sektor je z iracionálních důvodů (=byli by starší než pan vedoucí) už nechce.

Didi 3.8.2009 9:46

Autore, to je agitka a ne seriozní článek

Chybí Vám tam konkrétní čísla. (Níže uvedené jsem tady již kdysi psal, ale opakování neuškodí).

Tak se na ty výdaje podívejme podrobněji, s těmi opravdu mandatorními výdaji to není až tak hrozné, rostou hlavně quasi mandatorní výdaje, viz rozpočet na rok 2009 (veškeré výdaje v miliardách Kč):

Celkové výdaje 1152. Platy zaměstnanců 102,7 (opravdu tolik úředníků potřebujeme? Tady prostor pro škrty je.) Transfery fondům soc. a zdrav. pojištění 47,4 (rozpočet správy sociálního zabezpečení by měl být strikně oddělen od rozpočtu státního, příspěvky za státní zaměstnance by měly být vidět v kapitole mzdových nákladů státních zaměstnanců, platby za děti, důchodce, nezaměstnané by se řešily v rámci rozpočtu ČSSZ). Transfery rozpočtům územní úrovně 134,5 (místní daně by měly být vybírány přímo na úrovni obcí, nevidím důvod proč je přelévat přes rozpočet státu.) Transfery příspěvkovým organizacím a státním fondům 53,8 + 32,05 (Opět prostor pro škrty výdajů na nejrůznější dotace.)

Sociální dávky (důchody + podpory nezaměstnanosti + ostatní soc. dávky) 336,6 + 5,0 + 36,0 (vyčlenit mimo státní rozpočet do samostatného rozpočtu ČSSZ)

Aktivní politika zaměstnanosti + stavební spoření + příspěvky na důchodové připojištění 5,7 + 14,6 + 6,4 (seškrkat na nulu, není důvod proč by měl stát do těchto oblastí zasahovat). Odvody do rozpočtů EU 34,9 (opět přerozdělování, tentokrát vyšší level). Náklady na státní dluh 48,61 (doufám že všichni víme, komu můžeme za tak vysoké zadlužení státu "poděkovat". Řesení je jen jedno a to bolestivé - o seškrkané částky v jiných kapitolách navýšit výdaje na tuto kapitolu a dluh co nejrychleji splatit, než nás úroky z úrohů docela vyždímají). Ostatní běžné výdaje 134,4 (opět prostor pro seškrkání výdajů v oblastech do kterých se stát cpe aniž by musel).

Pepek 3.8.2009 9:45

Re: Všichni na to nedoplatíme

Blbě se učit ve škole, prolézt tříletý učňák a živit se rukama. ;-D

Pepek 3.8.2009 9:41

Re: nekvallitní článek

Možná by bylo potřeba objasnit, jaké že je produktivita práce těchto státních zaměstnanců. V mnoha případech spíše záporná, brzdí-li či prodražují-li ekonomický rozvoj soukromého sektoru.

Didi 3.8.2009 9:40

Re: "...Skuhrání, že stát může ovlivnit jen asi 80 procent výdajů, ostatní jsou výdaje obligatorní..."

Hmm a kolik z těch mandatorních výdajů (ve smyslu mandatorní = stanovený zákonem) má z hlediska občana jakožto daňového poplatníka opravdu smysl?

Pepek 3.8.2009 9:39

autorovi

Zkuste se zamyslet, kdo asi vzniklý deficit "prožral" formou mandatorních výdajů státu, které činí 80% rozpočtu.

ok 3.8.2009 9:27

nekvallitní článek

To je ale nekvallitní článek! Bláboly promíchané s propagandou.

Jestlipak autore víte, že řadoví zaměstnanci státu mají zpravidla výrazně nižší platy než stejně kvalifikovaní zaměstnanci v soukromých firmách? Jestlipak víte, že ani v době výrazné inflace v minulých letech nebyly řadovým státním zaměstnancům zvyšovány platy? Na těch lidech stát ušetřil do foroty v předchozích 10-ti letech miliardy !!!

Fišta 3.8.2009 9:25

Re: Všichni na to nedoplatíme

Co je to "poctivá práce"?

Raff 3.8.2009 9:25

Re: Pan Hruštinec je blbý nebo navedený.

A Ludva také

Fišta 3.8.2009 9:25

Re: Zrušit strany.

Lysohlávky?

para 3.8.2009 9:22

Musí se dobře hospodařit.

Jak ale poznat co jehospodárné a co ne? A co je hospodárné dnes a co do budoucna? V posledních dvou stoletích se velmi vyvinula skonomická věda, která skrze finanční toky dlouho dávala odpovědi co bylo dobré s co méně. Na vlně těchto úspěchů si sotva kdo uvědomoval, že celkový rozmach lidstva není věcí vůbec obvyklou a že za ním nestojí jen větší znalosti technologické ale že je způsoben tím jak se homo dříve stojící převážně na energiích obnovitelných nově zakousl do uhlí, ropy a plynu... Toto vše mu do do žil vehnalo energii opojnou jak droga a tak ztratil valnou část sebekritičnosti a začal se cítit jako něco mimo řizozené prostředí stojícího. S rostoucí dosažitelností fosilních zdrojů napřel úsilí na jádro a doufal, že se podaří najít takto za fosily víc jak plnohodnotnou náhradu. Ekonomické nástroje se celou tu dobu zdáli skvělým nástrojem a sotva kdo si uvědomil že peníze jaksi odpovídají množství energie ale dá se s nimi přitom dělat daleko více kejklí a podfuků jak s tím co podléhá přírodním a né jen lidským zákonům. V poalední době C.Hall pracoval na ekonomickém konceptu jiném, přímo spojeném s tokem energií, který testoval na lidském i přírodním dění. http://www.esf.edu/EFB/hall/  V,Cílek jeho myšlenky komentova jako ekonomiku co není o tržních vstazích: http://www.energybulletin.cz/?q=clanek/ekonomika-ktera-neni-o-trznich-vztazich  celosvětová krize těmto úvahám dala zapravdu a na to co dělat a jak šetřit Hall ve skratce odpovídá: http://veda.sme.sk/c/4945360/ludstvo-je-za-ropnym-vrcholom-co-dalej.html  Mám za to, že právě takovéto pohledy vypovídají pravdu o naší současné situaci a tím, že jsme něco před časem ztransformovali beohledně tržně nám problémů neubylo - spíše naopak. Dříve byly dílny, továrničky.... poblíže lidských osídlení - nedávno jsme dopustily jejich likvidaci za náhradu pokud vůbec tak kdesi daleko... a dnes nám na to dojíždění do dálek brzo dojde ropa. Co dál? Vystačíme s klasickou ekon. nebo budem nuceni respektovat zákony přírodní?

Sumo 3.8.2009 9:15

Zrušit strany.

Dobrý a potřebný článek.Je třeba politiky ODS a ČSSD i Lidovce postavit před televizní kamery a pořádně je masírovat. A potom zavřít. Janota by měl jít od válu, ten byl u všeho.Slušný člověk by v tom nepokračoval. Bude se musaet prodat ČEZ,,lesy, Hrad i s klausem, zvýšit  DPH, zvýšit daně, menší dávky, a abych nezapoměl, zdražit cigarety a pivo. 

Dohledat účty politiků v zahraničí a zrušit strany. Vytvořit vládu národní záchrany.To pro začátek.8-o

jd 3.8.2009 9:13

Re: Apropos mandatorní výdaje

Opravdu by bylo poučné, kolik nás stojí veškeré sociální dávky minoritních cikánů. Zveřejnění tohoto údaje by možná zavřelo ústa mnohých socálních idealistů. Snad by to také pomohlo urychlenému přijetí zákonů, které by donutilo nepřizpůsobivé buď pracovat, nebo kamkoliv emigrovat.

Saul 3.8.2009 8:59

To je snad zlý sen

Na NP se občas najde leccos, ale tenhle článek soudruha Hruštince je přece jen trochu moc. Rv

M. Zima 3.8.2009 8:58

Pane Hruštinec,

jak jste přišel na to, že "Hradní pán není hlupák ..." to by mě opravdu zajímalo. Nesčetné důkazy mluví o totálním opaku Vašeho tvrzení. (Se skutečností, že kLausova ubohost Čechům stačí to nemá co dělat)

Možná, že by nebylo špatné použít pojem inflace, ta je jistá.

Ludva 3.8.2009 8:47

Re: Pan Hruštinec je blbý nebo navedený. Hlavní současné problémy způsobili socdemáci.

A stejně ČSSD vládla mnohem lépe než ODS. Fakta jsou fakta.

jartep 3.8.2009 8:28

pro autora

Autore, speciálně pro Vás je v prodeji (např. Kosmas) kniha "Mohlo to jít také jinak" s podititulkem "Průvodce polistopadovými roky".

Novák 3.8.2009 7:50

Všichni na to nedoplatíme

Doplatí na to hlavně většina lidí, co se živí poctivou prací. "Privatizačních zbohatlíků" a politických tlachalů, různých rádoby managerů apod. se to určitě nedotkne. Jen se více a více lidí bude chtít při pohledu na domácí politickou scénu bude chtít zvracet a bude se jim otvírat kudla v kapse. A jednou potom ty kudly vytáhnou a těmhle pijavicím uříznou hlavy a začne se znova.

Petr Kohout 3.8.2009 7:30

Pan Hruštinec je blbý nebo navedený. Hlavní současné problémy způsobili socdemáci.

Oni nasekali obrovské dluhy, které použili na příspěvky bohaté a nadnárodní firmy (samozřejmě s následkem ničení méně bohatých a českých firem) a díky jim musíme platit 50 miliard ročné úroků. Tj. bez socdemáků by letošní rozpočet končil PŘEBYTKEM a loňský také.

Veselý 3.8.2009 7:20

Dobří a zlí

tak to vidí pan Hruštinec. V životě to tak jednoduché není. Ano za socialismu jsme měli menší  dluhy, ale měli jsme velké vnitřní "zadlužení" v infrastuktuře. Například silnice, bytový fond, inženýrské sítě. Uvítal bych v takových hodnoceních více objektivity.