4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ludva 16.1.2010 10:33

Proč jen zemědělství ?

Stejně jako zemědělství by se měly dotovat další obory nutné pro běžný život - třeba textil, boty......... Ovšem nikoliv za nevýrobu, ale připlácet za výrobky tak, aby byly za dnešních nerovných podmínek konkurence schopné. Těm, co to dotují svými daněmi se to vrátí v nízkých cenách. Zní to hloupě, ale větší hloupost bude, až tyto obory zaniknou, lidi budou sedět doma na podporách a nebude za co dovážet.

Ludva 16.1.2010 10:45

Re: Proč jen zemědělství ?

"Toho dne se Joe Smith vzbudil brzy, neboť jeho budík (Made in Japan) byl nastaven na šestou hodinu. Zatímco v hrníčku (Made in China) začínala vařit voda, oholil se elektrickým strojkem (Made in Hongkong), navlékl si košili (Made in Sri Lanka), značkové džíny (Made in Singapur) a tenisky (Made in Korea). Poté, co si na své nové elektrické pánví (Made in Indie) připravil snídani, usedl ke stolu se svou kalkulačkou (Made in Mexiko), aby si spočítal, kolik může dnes utratit. Když si srovnal čas na svých hodinkách (Made in Tchajwan) s časovým signálem z rádia (Made in Indie), nasedl do vozu (Made in Germany) a pokračoval v hledání nějaké dobře placené práce v Americe. Na konci dalšího marného a neradostného dne se Joe rozhodl trošku si odpočinout. Vklouzl do sandálů (Made in Brasil), nalil si sklenici vína (Made in France) a pustil televizi (Made in Indonesia). A přemýšlel, proč se mu nedaří najít dobře placenou práci v … Americe…"

Miroslav; 15.1.2010 18:17

Trochu naivní

Auror píše : "Zpracovatelé mléka ani supermarkety si nemohou diktovat cenu mléka nižší než za kterou jim ho je  někdo  ochoten prodat. " Autor asi neví o čem píše. V celém řetězci vzemědělec,zpracovatel, supermarket je nejdůležitější supermarket, pokud se jedná o cenu. Před asi 10 leta nařídil ministr Fencl, že zpracovatelé musí vykupovat mléko za 10 Kč za litr. Před tím byla cena kolem 7 Kč. Mléko se prodávalo v supermarketech kolem 14-15 Kč. Byl zde přebytek mlékáren a dodavatelů. Supermarkety těžily a ještě stále těží z převyšující nabídky. Zemeědělci nesnižují produkci a  výrobce vyrábí kamiony mléka denně,  nikdo jiný od něho takové velké množství neodebere než supermarket. Ten řekne, když mně nedodáte mléko za takovou cenu za jakou já to koupím, tak nakoupím u jiného. Výrobce přece nepřestane vyrábět, tlačí mna zemědělce, ten však ze dne na den nepřestane vyrábět mléko. Proto přistoupí na tuto cenu, kterou je ochoten výrobce zaplatit. Supermarket má možnost při vysoké marži na domácím trhu přechodně nakupovat v zahraničí, kde je větší subvence na vývoz mléčných výroibků. Zemědělec postupně ustupuje a se snižováním výkupní ceny zvyšuje svůj řev. Brání se vybíjení krav, protože obnovení produkce trvá několik let. Každá země, zvláště ty bohatší pak zemědělcům připlácí zvláště na vývoz. Supermarkety tlačí dolů a tak se to posouvá níže, že dne v supermarketu koupíte litr mléka za 7,50 Kč , kdo to odnese ? Potom do toho vstoupí EU a nasype naše peníze z daní a ještě rozkmitá trh, místo aby rozumným usměr\ńování omezoovala nesmyslnou dotační politiku

Mablung 15.1.2010 19:08

Re: Trochu naivní

????????????

EU si velice hlídá aby státy různými pobídkami nezvýhodňovaly své výrobce. Tudíž, s prominutím, plácáte nesmysly.

farmar 15.1.2010 22:24

Re: Trochu naivní

obdivuji Váš optimismus

pigment 16.1.2010 21:17

Re: Trochu naivní

a teď tu o sněhurce.

miro 18.1.2010 14:43

Re: Trochu naivní

Mablungu vím o čem mluvím naše firma prodává mléčné výrobky a dováží je z Francie i Německa.

J.G. Pašek 15.1.2010 16:00

Když se sníží poptávka po automobilech . . . .

tak Fabrika bude vyrábět méně automobilů a přebytečné nádeníky propustí . . .  nádeníci přestěhujít za prací jinam . . . . Když se někomu nelíbí kde a pro koho pracuje, tak dá výpověď a za 2 týdny pracuje ve 200km vzdáleném úřadě  . . . . . . .  Hospodář-zemědělec ten luxus nemá.  Ze zkušeností s jídlem z 1 a 2 světové války, každá vláda dbá, aby uiživila svůj národ, aby je jiný národ nemohl vydírat, jako třeba Rusko vydírá Evropu s energií . . . .. 

Mablung 15.1.2010 19:10

Re: Když se sníží poptávka po automobilech . . . .

Jídla je dost, jídla je dost, jídla je až moc. Věřte mi. Navíc, stát má hodně vysoké zásoby aby mohl v případě několikaleté nouze zalepit díru. Může se snížit komfort, ale hlady umírat nebudeme ...

farmar 15.1.2010 22:26

Re: Když se sníží poptávka po automobilech . . . .

opět obdivuji Váš optimismus a navíc víru ve všepečující stát

Vočko III 16.1.2010 16:28

Re: Když se sníží poptávka po automobilech . . . .

Oponuji. Jídla výroby "made in czech" přestává být dost. Nadvýroba je už pouze obilí. Mléka už začíná být tak akorát(pokles), vepřového se 40% dováží(silný pokles), kuřecího se začíná nedostávat(pokles), hovězí je stabilně mírně dováženo. Cukr už se začíná také dovážet(bílé zlato? silný pokles). To jsem vyjmenoval snad ty hlavní potraviny. Obrázek o nadbytku a potravinové soběstačnosti  ať si udělá každý sám.

Martin 15.1.2010 15:17

Pane autore

problematice vůbec nerozumíte, tak o ní nepište, moc prosím.

Z. Novotny 15.1.2010 15:40

Re: Pane autore

Tak nam to, prosim, vysvetlete! Kdyz nekdo dostane dotaci za to, ze spatne pracuje je podle mne chyba. Podle Vas spravne. Prosim, vysvetlete to...

farmar 15.1.2010 16:53

Re: Pane autore

problém živočišné výroby tkví v malé možnosti rychle ragovat na výkyv trhu,dojnice nevypnete jako strojírenský provoz a pokud ano,tak v chovu skotu pracujete s intervalem cca. 3 roky než máte nějaký jiný hmatatelný výsledek - co v té době s pozemky?To je důvod na který hřeší většina odběratelů zemědělců a bohužel diktují ceny tak,že i většina dotací se přesune k nim a obchodníkům,zemědělec pouze přežije a navíc je s pomocí dotací částečně udržován sociální smír =nižší ceny potravin.Podotýkám,skutečných potravin,ne chemických levných náhražek,kterým se také těžko konkuruje.

Honza42 15.1.2010 17:24

3 roky? To je legrace proti průmyslu.

Vývoj výrobku několik let a miliardy investic a pak co? Buď prodejní úspěch nebo neúspěch. Mašiny můžete vypnout, ale úroky běží.

Zemědělství je specifické pouze tím, že si na Západě po válce, kdy byl nedostatek potravin, vydržkovalo tyto nesmyslné podmínky. Toť vše. 

Dotace= vyšší ceny potravin. To už je mnohokrát dokázáno.

farmar 15.1.2010 21:57

Re: 3 roky? To je legrace proti průmyslu.

3 roky je pouze základ,např.plemenářská práce = desetiletí.Investice kupodivu existují i v zemědělství,miliardy či miliony - záleží na velikosti firem.Úroky běží všem stejně.Dotovalo se i na Východě,jen pod jinými názvy.Specifiká je velká závislost na neovlivnitelných přírodních podmínkách.Dotace =(mimo jiné) skrytá podpora hosp.odvětvím propojených s prvovýrobou.

ohnipara 19.1.2010 14:43

Re: Pane autore

kontrolní otázka:proč když jste měli slušnou jste řvali po navýšení navýšení a zrušení kvot ? prý aby jste se mohli rozvíjet!tož huž jste rozvinutí !!!Dále proč ty naše kvalitní potraviny nejsou vidět a děláte jen syrové mléko když to umí každy nebo snad tu želatavu vyvážíte do Francie a Holandska????      

ps 15.1.2010 15:43

Re: Pane autore

Nevím jak autor ale já rozumím jedné věci, a to té že EU  na tzv. společnou zemědělskou politiku ročně do kanálu vyhodí 40 mld. Euro. Člověk nemusí rozmět ani EU ani zemědělství  aby pochopil, že je to zhovadilost.

televizní divák 16.1.2010 10:58

Re: Pane autore - reálný kapitalismus x EU

Reálný kapitalismus systémově vytváří nezaměstnané, chudé, prostitutky a bezdomovce.Lidé ohrožení chudobou : ČR 6%, Německo 11%, USA 18%.

Neviditelná ruka trhu (spekulativní kapitál) často devastuje mezilidské vztahy . Zvyšuje se potřeba policistů, soudců a nových věznic.

Konec světového liberálního kapitalismu v březnu 2008 - dvě velké, zahraniční, krachující banky byly zachráněny znárodněním.

EU usiluje o solidární společnost (viz Evropská sociální charta) a vychází z reálné ekonomické situace. Bohatší se přesto mnohdy zvýhodňují.

PS   názor bývalého papeže;  Jan Pavel II. : kapitalismus je zlo, zvýhodňuje malou část lidí a odírá ten zbytek 

janoryna 15.1.2010 14:36

dotace do zemědělství je jako -

šrotovné pro automobilky nebo podpora tzv. obnovitelných zdrojů energie (biomasa, větrníky, soláry)

Honza 15.1.2010 13:37

Dokud....

bude vyvíjen tlak jen na zamědělce aby šetřili a vyráběli efektivně a nebude stanoven velkým řetězcům ceník pro určitý rok (tedy max.horní a dolní hranice ceny zemědělského výrobku,pak ani ty největší dotace nebudou stačit. Zároveň si myslím,že v zemědělství figuruje příliš mnoho lidí,jejichž každodenní činnost je na pováženou a v porovnání se mzdou zemědělce mnohonásobně nadhodnocenou. Nejen v průmyslu ale i v zemědělství je PŘEMENEŽMENTOV8NO.

Jenyk 15.1.2010 15:32

Re: Dokud....

Minutus 15.1.2010 12:15

Podle ovoce jejich poznáte je

Tak já nevím, ale mám dojem že se lidem v "předotované" a "přeregulované" Evropě žije líp, než těm, co jsou ve "volnotržních" podmínkách v USA ... Ani s tím státním dluhem USA (asi 70% HDP) to nevypadá růžově ...

jen tak 15.1.2010 12:17

Re: Podle ovoce jejich poznáte je

USA v roce 2010 nemine dluh 99,3 procenta HDP

Mablung 15.1.2010 12:31

Re: Podle ovoce jejich poznáte je

Je otázka jak ten dluh vzniká. Pokud vím, je do velké míry způsoben válečnými náklady, ne "prožíráním budoucnosti" jako v Evropě. Tj. až válečné náklady zmizí, dostane se jejich státní rozpočet zase do rovnováhy. Evropský ne.

JR 3/09 15.1.2010 12:44

Re: Podle ovoce jejich poznáte je - bohaté země

Rogers: Říkáte „bohaté země“. Problém je, jak definujete, co jsou bohaté země. Toto jsou země, které bývaly bohaté. Británie, USA, a tak dále. Dochází nyní k podstatným změnám. Vy znáte Asii, jen se kolem sebe podívejte. Co se tady děje. Jděte v Asii na nějaké letiště a odleťte tamodtud na letiště JFK v New Yorku. JFK je třetí svět. Podívejte se na infrastrukturu v Americe a srovnejte ji s infrastrukturou v Asii. Kapitál je nyní v Asii. A ten, kdo tomu nerozumí, by si měl sehnat nějaké knihy a přečíst si pár faktů. Anebo navštívit Asii a podívat se. Mně se to nijak zvlášť nelíbí, že tohle musím říkat, jsem americký občan. Mám rád Británii. Ale nemůžu předstírat, že se nic neděje. Jinak i já udělám bankrot. Býval jsem kdysi chudý. Nechci být chudý. To už jsem zažil.

Reportér: Takže Gordon Brown a prezident Obama nemůžou udělat nic? Dochází k podstatnému poklesu životní úrovně lidí žijících na západě. A lidé si to nechtějí přiznat.

Rogers: Samozřejmě. Podívejte se na fakta. Nejzadluženější stát na světě jsou Spojené státy. Propadají se stále hlouběji do dluhů. Každý týden, každý měsíc. To není můj názor, to jsou prostá fakta. Lidi vám můžou říkat, ale zadluženost nevadí. Nedělejte si starosti. My jsme úspěšná země. Můžou si to říkat celý den. Popírají realitu.

Reportér: Ale americká měna je světovou rezervní měnou. To přece Ameriku hodně chrání.

Rogers: Ano, to je jediným důvodem, proč má Amerika možnost se stále hlouběji propadat do dluhů. Protože oni můžou ty peníze tisknout, jsou světovou rezervní měnou. I když lidi začínají říkat, že možná nechtějí už používat dolary. Postupně dochází k odklonu, jako v padesátých letech došlo k odklonu od libry. A jak dlouho zůstane americký dolar rezervní měnou? Avšak nakonec, když natisknete příliš mnoho peněz, nefunguje to. Nikdo s tím neuspěl.

Mablung 15.1.2010 12:55

Re: Podle ovoce jejich poznáte je - bohaté země

Asie skutečně roste a časem anglosaský svět předežene. Jenže, anglosaský svět je bohatý celý. V Asii máte bohatá města, chudý venkov. Velmi bohaté lidí, velmi chudé lidí, malou střední třídu. Chce to vidět celý obraz, ne jen letiště a mrakodrapy.

Kapitál je skutku v Asii, jenže ten kapitál je z velké části anglosaský ;-)

hedgeové fondy JK 15.1.2010 13:21

Re: Podle ovoce jejich poznáte je - bohaté země

Ve světě, kde je vše na prodej, pobírá každý ze šéfů nejsilnějších hedgeových fondů plat, o který se podělí téměř 200 000 (dvě stě tisíc) českých zaměstnanců.

Každý z těchto finančních magnátů si přijde za necelé tři roky na tolik peněz, kolik stála výstavba Temelína.

Jak chcete takové kupní síle, která si může koupit cokoliv, vlastně čelit ?

Minutus 15.1.2010 12:54

Re: Podle ovoce jejich poznáte je

A kdy to bude? Viděl jsem plán z US vládního serveru. Do roku 2019 se plánue dluh 130 - 140% HDP

ps 15.1.2010 14:43

Re: Podle ovoce jejich poznáte je

Tak ta předotovaná a přeregulovaná Evropa je také předlužená. Itále 115% HDP, Řecko 113 % HDP, Belgie 97 % HDP.  A třeba taková Japonsko tak to má sekyru rovných 200 % HDP. Udivuje mě že tě nenapadlo zkritizovat nejdřív tyhle země. Leda,  že by jsi tím sledoval  něco jiného ... jako například primitivní antiamerikanismus.