24.6.2024 | Svátek má Jan


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Mablung 15.1.2010 13:49

Re: Není to zase tak logické / neokolonialismus 21. století

U Korei, Japonska či jiné země závislé na dovozu potravin je to velice logický krok. Ovšem absolutní většina vyspělých zemí má potravin nadbytek a neví co s nimi ...

Druhá věc, jak sám ukazujete, problém potravin je věc peněz, ne věcí nemožnosti jejich výroby. Co se OSN týče, takhle organizace ztratila jakýkoliv kredit před mnoha desítkami let.

Jenda 15.1.2010 19:04

Re: Není to zase tak logické

Z cehoz 983 tisic byli uchlastani rusove :-P

Minutus 15.1.2010 13:12

Re: Není to zase tak logické

Jak budete ignorovat blokující traktory na D1? Nebo v pražských ulicích?

Zrušení dotací najednou je snad technicky představitelné, ale prakticky neproveditelné. Stálo by to mnohem, mnohem více, než ty dotace a možná několik padlých vlád.

O jejich výši se diskutovat dá, ale to chce seriózní debatu odborníků - nikoliv z ideových zákopů, ale ochotných ke kompromisům.

Neznám žádný funkční státní celek, který by "moudří" ekonomové nedováděli opakovaně k bankrotu. Jaký bych měl důvod jim věřit? Nemají výsledky a já věřím ve vítězné týmy, ne loosery.

S Čínou to může být pravda, ovšem levní vývozci se jistě najdou.

Mablung 15.1.2010 14:01

Re: Není to zase tak logické

Odjedou nebo budou odtáhnuty. Mediálně velmi vděčné, ale ve skutečnosti s malým významem.

Jak by vznikly dodatečné náklady? Jak víte že by to stálo mnohem více?  Historie nám ukazuje že trh dokáže zacpat mezery velice efektivně. Samozřejmě, pár vlád by padlo. Přišly by nové. Z ekonomického hlediska žádná škoda. Z politického hlediska by asi bylo průchodnější odbourávat dotace postupně. No problem z ekonomického hlediska. Jenže ty dotace se prostě moc neodbourávají ani jedním způsobem ...

V EU kompromis bohužel vypadá tak, že zvítězí ideologičtí křiklouni, případně lidé co mají plnou hubu sociálního smíru. Je to smutné, ale je to tak.

Co se čtvrtého odstavce týče, nějak moc nechápu co jste tím myslel. To že ekonomové dělají chyby a občas to vede ke katastrofě je všeobecně známo. Nicméně, mají obecně mnohem více dobrých rad než špatných. Třeba pochybuji, že by se našel dobrý ekonom, který by obhajoval neustálý státní deficit, jak v čase růstu, tak v čase poklesu ...

Minutus 15.1.2010 22:08

Re: Není to zase tak logické

Odtažení stovek traktorů z D1 si vyžádá náklady a vzbudí takovou pozornost, že se akce znásobí. V zemích západní Evropy už s tím mají své zkušenosti. Taková akce je třeba před volbami téměř nemyslitelná, žádný politik nekoná rád ze sebe politickou mrtvolu. Prostě pochybuji, že by to bylo levné a snadné

Ano, máte pravdu, jaké by ty náklady byly, to nevím. není to asi lehké spočítat a věštec nejsem. Ale že by byly nemalé tím jsem si jist.

Neodbourávají se proto, že politikové se toho oprávněně obávají. Až jim ekenomové dokáží, že přínos bude stát za to, budou se odbourávat.

Ekonomové, že dělají chyby? Já bych řekl, že nedělají nic jiného. Nesvěřil bych jim ani své mizerné úspory. Prostě, pokud jsou dobří ekonomové, nejsou jaksi slyšet. Chyby moc nedělají účetní, proti těm nic nemám, když něco zdefraudují, tak aspoň poctivě.

Na řečech mohou obhajovat cokoliv, ale kdo ten deficitní rozpočet nakonec sestaví? To nejsou ekonomové? Pane, u mě jsou ekonomové, podobně jako novináři, z 99,99% děvkami politiků a finančníků. Prodávají se za prachy. Takže jim nevěřím.

ČR sanace bank 15.1.2010 11:10

Re: Není to zase tak logické

Na sanaci bank stát v ČR věnoval 500-600 miliard Kč(před více než 10 lety - Le Monde), na to peníze byly.

Stát, který socializoval před desítkami let, měl na sebe vzít 120 miliard(zřejmě však víc), vyrovnat se s restituenty a následně privatizovat (ne opačně).

Jenomže někdo prohlásil "Venkov kolaboroval"

a venkované odkrouhali, stejně jako dnes při "Rozpočtovém určení daní" ( což je lup za bílého dne).

Takže jsou zde resty z minulosti i ze současné doby, zůstala vysoká produktivita práce v českém zemědělství (dobrý vklad do budoucna), neměli bychom to nechat zlikvidovat.

BK květen 09 15.1.2010 11:33

Re: Není to zase tak logické

Co se děje s českým zemědělstvím? Proč se bouří? Proč v řetězcích potravinových obchodů nacházíme stále víc produktů dovážených a méně místních? Proč nemáme ve městech víc trhů s čerstvými místními potravinami? Jak by české potraviny mohly zlepšit přístup do místní distribuce? Je správné zemědělství dotovat? Jestliže ne, jak jinak než výrobou potravin by si mohl venkov vydělávat na živobytí?

Jestliže ano, je správné dotovat zemědělce francouzské či italské víc než české? Je v současné krizi a rostoucí nezaměstanosti produkce potravin podřadnější než výroba automobilů dotovaná šrotovným? Jestliže zdraví závisí na dobré stravě a mnohé choroby jsou způsobeny stravou špatnou, proč pokládáme za samozřejmé dotovat zdravotnictví a pochybujeme o dotaci potravin?

Ze zatím jen zběžného prostudování dnešní situace českého zemědělství se obávám, že se schyluje ke kruté a ponižující krizi českého venkova a likvidaci českého zemědělství; například co řešit:

  Zmírnit tlak supermarketů (převážně německých) na snižování výkupních cen pod úroveň, na níž by si čeští zemědělci dokázali vydělat na živobytí. Výkupní cena mléka je teď o třetinu nižší než náklady na jeho produkci, zatímco prodejní cena je trojnásobek výkupní. V průměru všech potravin podíl příjmu zemědělců na konečné ceně za deset let klesl ze 63 na 40 procent, zatímco podíl příjmu obchodníků vzrostl ze 20 na 35 procent a podíl zpracovatelů zůstal přibližně stejný.

Mablung 15.1.2010 12:30

Re: Není to zase tak logické

Pokud se nebude v celé EU zemědělství dotovat, zefektivní se výroba potravin a často se i zlevní (otázku kvality nechme stranou) a zaniknou jen neefektivní podniky, které uvolní místo novým podnikům, efektivnějším. Podmínkou je samozřejmě plošné zrušení dotací. Ušetřené peníze se budou moci přesunou jinam. Například na rozvoj infrastruktury a hromadné dopravy. Napojením vesnic na kvalitní síť hromadné dopravy a dalších služeb se sníží vylidňování venkova, ne cpaním dotací na údržbu neefektivních podniků.

Mluví-li se o dotacích, myslí se EU, ne malý český trh. Všeobecně se ví že plošné zrušení dotací by českému trhu obecně finančně prospělo. Šrotovné je socialistický přehmat, nechtějte po mě abych ho obhajoval. Nehodlám ani obhajovat dotování zdravotnictví. Lze se stravovat levně a zdravě. Choroby způsobené špatnou stravou je věcí zmlsanosti a rozežranosti (sice nemám žádné problémy způsobené stravou, ale zmlsaný a rozežraný jsem :-) )

Tlak supermarketů je zcela přirozený a ŹÁDOUCÍ jev. V přirozené ekonomické situaci se tyto vztahy jednoduše vytřídí. Vytřídily se ve všech průmyslových odvětvích, tudíž není důvod proč by se neměly vytřídit v zemědělství. Nemyslete si že v jiných odvětvích dodavatelé a odběratelé nesvádí stejný boj. Supermarkety kašlou na místo vzniku (až na vyjímky u určitého zboží, ale vyjímky nechme stranou). Nakupují od těch kteří jim nabídnou stabilní dodávky v určené kvalitě za nejnižší cenu. Nezáleží jim na tom zda to je z Polska, Německa, Čech či Číny. Jestliže je české zboží válcováno německým, je to tím že v této soutěži vyhráli. Pokud to je díky dotacím, měl byste protestovat proti dotacím deformujícím trh. Neboť bez dotací by byla soutěž férová.

Co se týče zisků obchodníků a spotřebitelů, je to zase o ekonomické soutěži. Ceny zboží mezi dodavatelme se ustálí na hranici kterou jsou oba ochotni akceptovat a vydělají na ní. Obchodníci zase nemohou zvyšovat cenu díky požadavkům zákazníků. Tj. každý má marži jakou si vybojuje ...

ladkali 15.1.2010 12:54

Re: Není to zase tak logické

To je přesně a jasně napsáno, souhlasím.

Minutus 15.1.2010 13:16

Otázku kvality nelze ponechat stranou

Viz německé jogurty za 3Kč nebo párky z kuřecích kůží a chrupavek jako důsledek honby za nízkou cenou. Extrémně efektivní pěstitelství, tedy vysoké výnosy, se nedají dosáhnout bez drastických zásahů do přirozených ekosystémů. Hnojiva, pesticidy atd. "Bio" zemědělci mají asi takový význam jako větrníky v energetice. Bez dotací u nich nude nakupovat tak 5% lidí.

Mablung 15.1.2010 14:12

Re: Otázku kvality nelze ponechat stranou

To je ta svoboda. Kdo chce kupovat "tesco value", koupí párky za 50 Kč/kg. Kdo chce koupit přiměřenou cenu/kvalitu, koupí je za 120 Kč/kg. Kdo chce kvalitu, vyplázne si ještě více, je to věc volby.

Co se hnojení a chemikálií týče, je situace daleko lepší než za komunistů. Zemědělci na tomhle šetří.

Komerční BIO je obrovský tunel do našich peněženek. BIO má fungovat coby kvalitní, respektive přirodní alternativa. BIOfarmy byly původně zamýšlené tak, aby dodávaly na lokální trh, případně aby vydělávaly ve spojení s turistikou. Agroturistika je velice úspěšný obor a dané podnikání bylo úspěšné pro všechny. Jenže potom se na to vrhli "ekopitomci", začali se do toho cpát dotace a stala se z toho módní ideologie. Bio výrobek je okrajový luxusní výrobek a jako takový zůstane. Nebýt to zelené, tak by si všichni jen klepli na čelo proč to dotovat. Proč nedotovat kvalitní belgickou čokoládu aby byla cenově srovnatelná s klasickou? Proč nedotovat výrobu ferrari a mercedesů aby si je mohli kupovat i normální lidé? Prostě cokoliv se označí zeleně, je nedoknutelné. Je to nová ideologie která dělá i z jinak normálně uvažujících lidí hlupáky ...

úrodnost půdy 15.1.2010 15:03

Re: Otázku kvality / rabuje se i u nás zem.půda ?

Eroze půdy a vyčerpávání minerálů způsobují každý rok zemědělství USA ztrátu rostlinných

živin v hodnotě 20 miliard dolarů.24 Většina půdy na Velkých planinách není nic víc než

houba, do které je nutno pumpovat vodu a živiny, aby dávala úrodu.

PS  z důvodů finančních se u nás chemizovalo méně, ale dnes se někde téměř nehnojí (ani statkovými hnojivy - snižují se stavy skotu i prasat a tím následně,postupně i půdní úrodnost 

Minutus 15.1.2010 22:13

Re: Otázku kvality nelze ponechat stranou

V tom s vámi vcelku souhlasím. Myslel jsem, že operujete bio a kvalitou jako s cestou k záchraně evropského zemědělství s tím, že evropané na to mají a jinde kupovat nebudou i když budou platit 3x více. Takže jsem vás nepochopil.

Posluchač 15.1.2010 11:43

Tunel od Agrární komory

A co aspon vzpomenout celní sazebník EU na potraviny dovážené z oblastí mimo EU ?

Jeho odbourání by velice pomohlo snížit cenu potravin v EU včetně mléka.. Nicméně mnoho zemědělců i přes pobírání dotací by přestalo produkovat  zbytečnou nadvýrobu, a na vlastní, či pronajaté půdě - cca 90 % půdy  v ČR je pronajaté jako důsledek zakonzervované kolektivizace - Lux, ministři zeměděšlství za ČSSD; prostě podnikání na půdě by se přeorientovalo - služby na zemědělské půdě, chovy nedostatkové drobné zvěře -koroptve, zajíci; -to je dodnes znemožnováno komunistickým zákonem o myslivosti, kdy právo lovu a chov lovné zvěře si uzurpují pro sebe komunistická myslivecká sdružení bezzemků, lobby  ČMMJ s min. výměrou honitby 500 ha... Či transformační nástupci JZD v ČR by mohly vrátit půdu vlastníkům, včetně dosud nevydaných náhrad za živý a mrtvý inventář, který pohrobci JZD vlastníkům odmítají vydávat, a tunelují ho i s pomocí evropských dotací.

eu 15.1.2010 12:36

Re: Tunel od Agrární komory

Prostřednictvím zemědělců jsou   p l o š n ě     dotováni konzumenti všech potravin v EU.

EU se bojí útěku obyvatel z venkova do měst a vzniku nových revolučních skupin - viz jižní Amerika.

Potraviny  - věc Nezbytná, jíst se musí denně - bohatí i chudí - věci Zbytné se dají oželet.

PS  vývoz potravin od nás r. 1990 za 2,3 mld korun, dovoz v roce 2006 za 32 mld korun a zejména nárust dovozu mléčných výrobků ( původní země EU mají o 40 % vyšší dotaci - rok 2009) v době jejich nadbytku u nás (Čína po aféře nebere ?). Dovoz potravin v době jejich nadbytku u nás - je dovozem nezaměstnanosti, luxusní převážení potravin po silnicích a zněčišťování životního prostředí.

PS    silniční daň snad bude tyto luxusní a zbytečné převozy postupně omezovat; bývalý vicepresident FAO (sídlo v Římě) před téměř 20 lety uvedl, že základní potraviny se mají výrábět tam (pokud to jde) tam kde žije většinová populace  (a nedělat obchod pro obchod).

402 15.1.2010 9:20

otec Majora Majora se stal váženým občanem

...jeho specialitou byla vojtěška, na jejímž nepěstování velmi vydělával. Vláda mu velice dobře platila za každý metrák vojtěšky, který nevypěstoval. Čím více vojtěšky nesklidil, tím více peněz od vlády dostal, a každý halíř, který se takto nevydělal, vynakládal na nákup dalších pozemků, aby mohl množství nesklizené vojtěšky stále zvyšovat.

xy 15.1.2010 9:20

Kdo likviduje české zemědělce a proč?

Neviditelná ruka trhu bývá někdy až moc vidět. Proč řetězce koordinovaně likvidují pouze některé české výrobce a jiné ne? Protože jde o to zlikvidovat produkci českých potravin. Mléko se začne dovážet z ciziny, kde budou krávy dopovat antibiotiky a geneticky mutovanou stravou. Do potravinového řetězce se dostanou takové látky, které nás ve dvou dalších generacích spolehlivě zlikvidují. Pokusy na krysách krmených geneticky upravenou sojou prokázaly u přímých konzumentů psychické i fyzické změny, které u jejich potomků (přežila cca třetina) byly děsivé. Totéž čeká lidi. Proč se o tento komplot řetězců, vlastněných celosvětově pouze několika málo subjekty nezajímá antimonopolní úřad?

Nikoloki 15.1.2010 9:55

Re: Kdo likviduje české zemědělce a proč?

Čta Vás zjišťuji, že Vámi zmiňované pokusy se na lidech už zřejmě konaly ...

Mablung 15.1.2010 10:19

Re: Kdo likviduje české zemědělce a proč?

Ach jo. Předpokládám že soja bude stejný případ jako modifikované brambory (viz. např. http://neviditelnypes.lidovky.cz/ekologie-greenpeace-lzou-o-afere-pusztai-ffv-/p_veda.asp?c=A060607_190055_p_veda_wag). GMO jsou v současné době náhradou za antikrista. A co se prokázanosti podobných věcí týče, většině médií bohužel nelze v tomto ohledu věřit, neboť kontrola zdrojů je finančně a časově náročná.

Co se likvidace českých výrobců mléka týče, v roce 2008 byla bilance exportu mléka pro Čechy kladná ve výši 62 mil Kč, v prvních třech čtvrtletí roku 2009 36 mil. Kč. To nevidím jako totálně zdecimované české odvětví mlékařské :-)

Co se komplotu řetězců týče, musím se smát. Mezi obchodními řetězci funguje ničím nezkalená konkurence, která nekašle na státy jen v případě, že cítí tlak od svých zákazníků

J. T. 15.1.2010 9:04

Ano přesně Hlava 22

Měl pole a bral dotace za to, že nepěstoval vojtěšku (nebo co to bylo). Za ně nakupoval další pole a na nich opět nepěstoval vojtěšku.

liberal shark 15.1.2010 8:35

všechno špatně

Vlády států a evropská komise zásadně stojí na straně výrobců a dodavatelů proti zájmu občanů a spotřebitelů.

Rak 15.1.2010 7:49

Jsem pro dotace Bruselským úředníkům

za nečinnost - aspoň nebudou škodit !

kvaki 15.1.2010 10:29

Re: Jsem pro dotace Bruselským úředníkům

Nooo, dotace už dostávají, protože jak jinak byste nazval jejich platy? Teď si je dokonce zvýšili, ale že by škodili míň jak loni, se mi moc nezdá....

Veselá 15.1.2010 7:08

Nejsem pro hurá akce

tedy ani tohoto typu. Napadla mne hned jedna věc, která s tím souvisí. Tou je údržba krajiny a strategická nezávislost státu na strategických surovinách z dovozu, mezi které zcela jistě patří potraviny. Další je určitá naivita autora, když já zruším dotace, tak ostatní státy mi sem budou hrnou své přebytky, ale v případě krize zde budu mít hladomor. Prvně to chce promyslet širší souvislosti. A hlavně je potřeba určitý plán pro celou oblast otázek, jen zrušit dotace nestačí.

j 15.1.2010 7:28

Re: Nejsem pro hurá akce

 hlavně nezavádět hloupé dotace protože ty se pak špatně ruší

Anubis 15.1.2010 7:45

Re: Nejsem pro hurá akce

Vážená paní, " strategická surovina"? To dnes nikdo nezná, viz zrušená plošná výroba cukru v České republice. A dotace? Když se nezavedou, nemusí se rušit.

Alergik 15.1.2010 8:49

Re: Nejsem pro hurá akce

To, že to neznáte vy neznamená, že to nezná nikdo ;-))))

Anubis 15.1.2010 9:18

Re: Nejsem pro hurá akce

Pane nedělám si patent na rozum, ale kromě ironie, ve vaší myšlence nic není, umíte ještě něco?

Minutus 15.1.2010 12:03

Re: Nejsem pro hurá akce

Je. Že vaše "nikdo nezná" je nepravdivé.

ekonom amater 15.1.2010 11:08

Re: Nejsem pro hurá akce

potraviny jako strategická surovina ? Vždyť ti králici se dají chovat i v paneláku a český národ zahrádkářů na metru čtverečním vypěstuje snad všechno.