24.6.2024 | Svátek má Jan


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
certik 15.1.2010 20:14

Re: Podle ovoce jejich poznáte je

 Jestli to nebude tim ze nevite ze dluhy nema jenom stat. USA skutecne jsou tou nejzadluzenejsi zemi na svete kdyz clovek secte federalni, statni, mistni, firemni a osobni dluhy jako procento HDP. Japonska vlada ma mozna veliky dluh ale japonske firmy a privati jsou velmi sporivi. Totez v Evrope. V dnesnich USA plati, ze nejlepsi hospodar je prave federalni vlada--v porovnani s astronomickymi dluhy, ktere nasekal financni sektor je federalni vlada hotovym vzorem odpovednosti a strizlivosti. Kdo neveri at tam bezi.

Minutus 15.1.2010 21:45

Re: Podle ovoce jejich poznáte je

Nemám nic proti USA ani proti samotným Amíkům. Ale právě jejich tržní kapitalismus s nízkou regulací je nám dáván za vzor. Tedy to dovádím do důsledků - deregulovaný trh, málo prožraných (sociálních výdajů) peněz a kde je úspěch? Nikde! Je tedy USA sama vyvrácením tržního liberalismu, jinak by musela být prosperujícím státem. A proč není? Bankám prý někdo dovolil chvat se tržně, tedy půjčovat i nesolventním. Tedy málo regulace bank? Prostě - volný trh tam je a ekonomický zázrak se nekoná. Rusáci kdysi tvrdili, že mají málo peněz, protože musejí moc dávat na zbrojení. Byla to hloupá výmluva, přičina byla v dysfunkčnosti komunismu. No a na to samé se dnes vymlouvají Amis. Cha, cha. Jsou jako Rusáci.

JK 15.1.2010 12:01

neviditelná ruka trhu

Pořád slyšíme, jak neviditelná ruka trhu nefunguje, že je třeba intervencí. Jak se ukazuje, je to přesně naopak, intervence nefungují a je to cesta do pekel. Trh funguje zcela svěle, jak je z tohoto příkladu zcela zřejmé. A to jak v případě neefektivních zemědělců tak  v případě efektivních řetězců. O regulaci trhu mluví korupčníci a monopolisti, kteří se trhu bojí jako čert kříže. Koho by pak podpláceli a kde by nás okrádali?

Argument krajinotvorby pro dotace je relevantní, ale s mlíkem to vůbec nesouvisí.

eTony 15.1.2010 12:38

Re: neviditelná ruka trhu

skvěle funguje trh bez přívlastků.

550 000 15.1.2010 12:46

Re: neviditelná ruka trhu - nezaměstnaných v ČR rok 2009

a co skrytá nezaměstnanost ?

vltava 15.1.2010 11:51

Máslo

Byl jsem překvapen, že koncem prosince loňského roku nebylo v obchodech máslo. To po protestech zemědělců proti nízkým výkupním cenám mléka a po vylévání mléka do pole z důvodu jeho údajného přebytku.

Je zajímavé sledovat, jak po varováních, že bez dotací bude málo potravin a budou drahé jsme ve skutečnosti v situaci, že i přes dotace je málo potravin a jsou drahé.

Obávám se, že jediný důvod pro zemědělské dotace je to, že ostatní také dotují.

Mgr. Milda 15.1.2010 11:00

Spekulanti se přespekulovali

vzpomeňte jenom na dobu, kdy Madeta chtěla prodávat čtvrtku másla za 40 Kč. Nejdřív to přehnali, lidé si zvykli na margarin a oleje a teď to najednou nejde samo zpátky.

Z XI/09 15.1.2010 10:26

roční výrobní kvóty mléka / produktivita práce: lidé v zemědělství -ČR cca 3%, EU 5%, Polsko 18%

Irsko 920, Dánsko 838, Nizozemsko 695

Česká republika 266, Slovensko 197 kg (na obyvatele pro hospodářský rok 2009), spotřeba v Česku v minulém roce byla 244,5 litru na osobu

Celková světová bílance výroby a užití mléka, která byla do roku 2006 hluboce deficitní a v roce 2007 poprvé na nule, vykázala v roce 2008 již přebytek čtyři miliony tun - mléka je přebytek.

Výroba másla je více méně stabilní, ale například v USA se za loňský rok výrazně zvýšila. V důsledku toho byl světový trh zaplaven velmi levným máslem z USA. Máslo se v mrazírnách běžně skladuje při teplotách - -18 stupňu celsia .(mínus). prodává se běžně pod označením stolní máslo. Dvakrát za rok se provádí smyslové posouzení. Zásoby se nezvyšují. Skladuje se rok až dva roky.

PS vyvezeme dojnice, část pozabíjíme, ztratíme soběstačnost jako ji ztrácíme u cukru - dovoz (i nezaměstnanosti) ?

HlavaXXII 15.1.2010 10:22

Když jsem kdysi četl

knihu Joshepa Hellera Hlava XXII, byla tam popsána přesně ta samá situace. Otec majora Majora byl farmář bohatnoucí na nepěstování vojtěšky. Subvence, které dostával od státu za nepěstování vojtěšky využíval k nakupování dalších pozemků na nichž nepěstoval vojtěšku za ještě větší peníze. Tehdy jsem se smál a považoval to za absurditu, která není možná a kterou si Heller vyfabuloval pouze ve své hlavě. Dneska je mi z toho co dělá unie, nejenom ve vztahu k zemědělcům, do breku.

LN 8/09 15.1.2010 12:29

Re: Když jsem kdysi četl / otrocká práce v ČR a zahraniční pracovníci r. 2009

Tisíce cizinců padly v Česku do otroctví, úřady otrokáře kryjí      6. srpna 2009  14:40

PRAHA - Za svou práci nedostávají zaplaceno a stále více se zadlužují.

Pokud chtějí z otrockého zaměstnání odejít, musí utéct nebo se draze

vykoupit. Desetitisíce zahraničních dělníků živoří v Česku v otřesných

podmínkách.

Cricket 15.1.2010 10:11

Popírání tržních principů v praxi EU je začátkem jejího konce.

EU velkohubě dává na odiv svou podporu soutěži a tím olizuje mozek všem, kteří nechápou, že soutěž v podání EU a volný trh již nejsou dávno totéž. Svojí dotační politikou pak nejen, že trh nepodporuje, ale přímo jej křiví. Je to prastarý úkaz vyjádřený jednoduše: pokud se to hýbe, zdaň to, pokud se to ještě hýbe, zreguluj to, pokud se to už nehýbe, dotuj to. To je geniální vyjádření hlubokého pochopení i dnešní unijní praxe.   Důsledky ovšem budou fatální, pokud se nevrátíme alespoň k základní důvěře v trh a neodbouráme drtivou většinu dotačních titulů a regulecí, které si pak vyžadují další strom regulací (mléko do škol, zelenina žákům zdarma a podobné hověziny). Tak dnes polovina zemědělců, kteří pobírají dotace a mají tak docela slušný základ pro další přežívání,  by tady již v normálním tržním prostředí nebyla, nebo by dělala něco užitečnějšího. Totéž platí např. o výrobcích solárních, bio, či větrných energií a podobně. Lano mezi unijním financováním, regulacemi  a reálnými potřebami evropských konzumentů se tak napíná. Kdy praskne a jak fatální budou následky ? To si já osobně jen těžko představuji. Na mysli mi tane SSSR, nebo Rumunsko doby nedávné.

deník 1/01 15.1.2010 10:40

Re: Popírání tržních principů v praxi EU je začátkem jejího konce.

Před několika týdny lili mléko do polí a teď se možná začne vyvažovat zlatem. Začíná ho totiž být vážný nedostatek, a to v celé Evropě. „Oslovila nás řada zpracovatelů a nejen českých. Naše mléko by chtěla třeba Itálie či Chorvatsko,“ potvrzuje Zdeněk Houška, místopředseda představenstva mlékárenského družstva JIH.

Po vybíjení zůstalo málo kravPříčin tak prudkého obratu je prý několik. Jednou z těch hlavních ale je, že chovatelé nemohli za nízké výkupní ceny mléka uživit svá stáda a vybili je. Teď krávy mlékárnám jednoduše chybí. „K poklesu stavů došlo v celé Evropě. Byla to přirozená reakce chovatelů,“ říká prezident Agrární komory ČR Jan Veleba.

Jak k tomu dodává, teď je prý řada na mlékárnách, aby nabídly odpovídající cenu prvovýrobcům. Jen tak je podle něho možné zabránit masivnějšímu vývozu českého mléka do zahraničí.

Mlékárenské družstvo JIH, které patří k největším prvovýrobcům v Česku, už začalo s mlékárenským gigantem Madeta o navýšení cen jednat. Předtím ale mlékárně vypovědělo smlouvu, která platila do března. „Naším cílem je dostat se k vyšší výkupní ceně, abychom zastavili pád stavů dojného skotu,“ uvedl Zdeněk Houška.

Podle něho se výrobní cena mléka pohybuje mezi 8 až 8,5 korunami, na druhou stranu průměrné výkupní ceny v roce 2009 nepřesáhly 6,10 koruny. Na pultech obchodů ale k žádným velkým cenovým pohybům nedošlo, takže z propadu hodnoty mléka profitovaly buďto řetězce, a nebo zmiňované mlékárny.

Mablung 15.1.2010 13:44

Re: Popírání tržních principů v praxi EU je začátkem jejího konce.

Co se druhého odstavce týče, tam je to obrovský problém predikce. Jestliže nepředvídáte, proděláte. Jak v zemědělství, tak i v průmyslu máte vlny. Objeví se modní vlna, všichni strašně vydělávají. Postaví se za zisky továrny, jenže protože se takhle chová každý, nové továrny už nejsou výdělečné. Jdou do přeplněného trhu ... Co se zemědělství týče, tady to bylo docela i jasné. Cena šla nízko, snížil se počet krav, cena vyrostla, zvýší se počet krav. Jestliže v současné době dáme dotace na výrobu mléka, zvýší se množství krav neúměrně spotřebě a za dva roky díky nadvýrobě zase cena klesne. Paradoxně, trh mohou rozhoupat samotné dotace bez jakýchkoliv dalších vlivů ...

Minutus 15.1.2010 10:03

Není to zase tak logické

Autor nezapočítal do svých kalkukací politický faktor. Tedy například škody, které by mohli stávkující zemědělci způsobit blokádou dálnic. Náklady na případnou vyšší nezaměstnanost.

Pokud se těmi dotacemi převis jen sníží, ovšem nezlikviduje úplně (a autor není schopen dokázat, jak to s převisem po dotacích bude), nemusí to mít na cenu mléka pražádný vliv. Naopak zrušení dotací by vedlo jasně k jeho zdražení a likvidaci mnohem většího počtu producentů, vůbec ne nutně těch nejméně efektivních, spíše těch malých, kteří by nepřežili nárazové snížení poptávky.

Může to být i jinak, chci jen demonstrovat, že autorovy prognózy jsou zjednodušené a nepřesné, může být vše i naopak. Ekonomům se to stává často, že vycházejí z nedostatečných dat a jejich prognózy nemají cenu zlámané grešle. Takže dle mého názoru je tento článek jen sumou teoretických spekulací.

Mablung 15.1.2010 10:33

Re: Není to zase tak logické

Stávky NESMĚJÍ být v tomto ohledu být započítány. Nesmějí. Nejsme ve Francii.

Zrušení dotací převis nesníží, ale zlikviduje. Budou se držet jen zásoby které jsou v souladu s požadavky trhu. Cena a zásoba surovin půjdou do přirozeného random walku. Chvíli bude lehký nedostatek, chvíli lehký přebytek. Zrušení dotací by teoreticky mělo za důsledek snížení daní a tím zvýšení nákupní síly občanů (teoreticky), prakticky by se narovnaly ceny na trhu. Když se zdraží a bude se prodávat méně, bude to jen narovnání trhu. 

Co se ekonomie týče, ekonomie má velké problémy. Nicméně, zde je situace strašně jednoduchá a je podle mě velkých nepochopením ekonomie se na ní odvolávat způsobem který děláte. Tím že se zruší dotace se cena suroviny dostane (dříve či později) na přirozenou hladinu. V tomto ohledu není mezi ekonomickými teoriemi a praxí sebemenší rozpor.

Minutus 15.1.2010 10:56

Re: Není to zase tak logické

Stávky by měly být brány v úvahu, protože k nim dochází a nejen ve Francii. Navíc evropskáý trh je propojen, řeč je snad o evropských dotacích nejen do Česka. Nebrat je v úvahu je pštrosí politika. Může se udělat více škody, než užitku. Dá se to snad řešit postupným snižováním dotací, trh je příliš pokřiven, okamžité zrušení dotací by vedlo pravděpodobně k příliš velkým výkyvům a narušení sociálního smíru.

Snížením převisu jsem se zabýval v souvislosti s dotacemi, které mají zemědělci dostat, aby zrušili výrobu mléka a měli peníze na zavedení jiné výroby, jak se o tom zmiňuje článek.

Zrušení dotací je jiné kafe, nic proti němu nemám, pokud bude prováděno postupně. Nicméně vycházím z reality a to by měl i každý ekonom. Zrušení dotací do zemědělství bude ještě velmi dlouho politicky neprůchodné. Nebo tvrdíte opak? Proto počítat s ním je jen teoretická záležitost.

Sice by se byla bývala cena dostala na "přirozenou" hladinu, ovšem jen za předpokladu celních opatření. Ona "přirozená" hladina je jiná v Evropě a jiná v Číně, Africe, nebo Jižní Americe, že? Jste pro absolutně liberální variantu přístupu Číny na naše trhy?

vltava 15.1.2010 11:47

Re: Není to zase tak logické

Dotace nepochybně křiví poměry na trhu nebo udržují nepřirozený stav. Proto by měly být zrušeny, jestli postupně nebo hned je celkem jedno. Pokud je zrušíme naráz, skutečně může dojít k výkyvům cen. No a co.

Sociální smír - co to prosím Vás je a jak se projeví jeho narušení? Koncem světa?

Pokud stávkující zablokují dálnici nebo jinak obtěžují nezůčastněné, melo by se to opravdu započítat, ale jim.  Ať musí nahradit škodu těm, kterým blokáda způsobila újmu.

Minutus 15.1.2010 11:54

Re: Není to zase tak logické

Víte, v čem je slabina vašich tezí? Obsahují ono "mělo by", které je v podstatě utopickým předpokladem. prostě tudy cesta nevede, tohle se liberálům v Evropě nepodaří vybojovat ještě hodně dlouho, pokud někdy vůbec. Navíc - jaký trh máte na mysli? Evropský, nebo světový? Pokud světový, počítáte s postupnou úplnou likvidací evropského zemědělství, jako se to projevilo v textilním průmyslu a u obuvní jde také do kytek? Potraviny "Made in NOT EU"?

vltava 15.1.2010 12:28

Re: Není to zase tak logické

Moje teze obsahují slova "mělo by" právě proto, že to jsou jen teze. Jestli je to utopický předpoklad tvrdit, že zemědělství by se bez dotací obešlo, to ať posoudí laskavý čtenář. Faktem je, že se zemědělství v minulosti bez dotací obešlo pěkných pár tisíc let.

Mám na mysli světový trh. Likvidace evropského zemědělství  = trh se neřídí jenom podle ceny, ale také podle kvality. Pokud budou zemědělské produkty z EU lepší kvality než jiné, tak si zákazníka najdou i přes vyšší cenu. Pokud budou stejné kvality ale dražší, tak nevidím důvod je kupovat a v takovém případě pochopitelně zemědělství v evropě zanikne.

Jak obuvnický tak textilní průmysl jsou obory s malou přidanou hodnotou. Proto v zemích s vysokou cenou práce jsou prostě nerentabilní. S tím nic nenaděláte. (Mimochodem, onu cenu práce zvyšují i ty dotace do zemědělství, kvůli kterým je nutné mít vyšší daně. Je to kruh.)

Minutus 15.1.2010 12:59

Re: Není to zase tak logické

EU zemědělstci mají proti jihoameričanům nebo Číňanům zcela jistě vyšší cenu práce. A o kvalitě pochybuji, ve snaze tuto cenu snížit je honba za vysokými výnosy - tedy vše na chemii a genetických manipulacích. Rezervy má určitě Ukrajina, Brazílie (vykácí poněkud pralesy), Argentina .. a já nevím asi i Čína. EU ne. Zemědělci to nebudou dělat za jihoamerické platy. Maximálně budou pěstovat tulipány.

Mablung 15.1.2010 12:40

Re: Není to zase tak logické

Doplním Vltavu. Např. ve Švýcarsku se kupuje zejména švýcarské zboží, i když je dražší. To samé platí co vím ve Francii. Zákaznící v EU často vyžadují "životopis" poráženého zvířete, aby viděli jeho původ a že netrpělo. Jinými slovy, občané EU mají dostatek peněz na to aby kupovali kvalitní zboží a často tak i dělají.

Druhou věcí je, že vy pokládáte potraviny za "jiné zboží". Není. Je to prostě jen jedno z mnoha zboží, které se vyrábí, nakupuje, prodává, spotřebovává ...

Minutus 15.1.2010 13:03

Re: Není to zase tak logické

Tyhle životopisy apod vám propmtně dodají i odjinud, jakmile budou zrušeny dotace. Pár podivínů věrných svému "Made in .." tu bude vždy, ale trh zase tak moc neovlivní. Já tvrdím, že hovězí z Argentiny bude nejspíš i kvalitnější, než od nás. Dobytek na pastvě, čistá nevyčerpaná půda atd.. prostě kvalitě EU zemědělství moc nevěřím.

vltava 15.1.2010 13:45

Re: Není to zase tak logické

Tak jsme se shodli na tom, že bez dotací a bez omezování trhu by zákazník dostal to nejlepší. To je ale liberální přístup.

Minutus 15.1.2010 21:51

Re: Není to zase tak logické

Po nějakou dobu snad. Otázkou je, zda je bezpečné, aby Evropa zůstala bez zemědělství a co by to vlastně stálo. Netvrdím apriori, že v zemědělství musí být liberální přistup škodlivý, jen tvrdím, že zase tak jednoduché jak je to podáváno autorem to není.

Mablung 15.1.2010 13:46

Re: Není to zase tak logické

Že zmiňujete zrovna Argentinu. Nedávno jsem četl že argentinští producenti hovězího brečí, neboť vláda teď podporuje produkci sojy :-)

Minutus 15.1.2010 21:53

Re: Není to zase tak logické

Což asi potvrzuje mou tezi že by rádi prodali do Evropy levné hovězí?

Mablung 15.1.2010 12:02

Re: Není to zase tak logické

Když si stávek nebudete všímat, přestanou. Jednoduché řešení :-). Zemědělské stávky nejsou ekonomický problém, je to jen dobrá cesta jak získat pozornost. Třeba generální stávka dopravců MHD by ekonomický problém byla

Požadavek na pomalé snižování dotací jen konzervuje stav. Čím dříve se dotace zruší úplně, tím dříve se nastolí rovnováha. Současná socialistická společnost se bojí velkých výkyvů. Když trh dostane kopanec a nechá se napospas, dostane se rychle do "dynamického equilibria". Zde skutečně výborně účinkuje neviditelná ruka trhu. Bohužel, musím s Vámi souhlasit, že realita je taková, že socialistická Evropa na ekonomy kašle ...

Co se trhů mimo EU týče, je tam situace hodně zamotaná. EU se snaží harmonizovat dotace a státní pobídky uvnitř EU (přičemž teď zvýhodňuje starší státy, ale to už je věc jiná), ale celosvětově nejsou pravidla jasně daná, takže cla jsou v tomto případě docela užitečná. Ale samozřejmě záleží na jejich nastavení ...

Co se týče např. Číny, tak co se zemědělských produktů týče, tam je myslím čistým dovozcem. Nerad bych kecal, nemám v ruce statistiky, ale myslím že tomu tak je.

trh a krize 15.1.2010 12:25

Re: Není to zase tak logické

Tým pod vedením oxfordského profesora Davida Stucklera došel k závěru, že překotná privatizace si vyžádala v bývalém komunistickém bloku životy přibližně jednoho milionu mužů v produktivním věku.

S jednou krizí si svět poradí, ale co když se jich sejde víc? Hlavní vědecký poradce britské vlády, profesor John Beddington varuje, že kolem roku 2030 postihne lidstvo znásobený efekt několika krizí najednou, které budou souviset s nedostatkem potravin, pitné vody a energie.

Právě současná krizová situace ukázala, že spoléhání se jen na moudrost hrstky „renomovaných“ ekonomů, kteří „vědecky“ řídí armádu poslušných zaměstnanců (ve smyslu F. Taylora před 100 lety), by bylo pro občany současného demokratického státu velmi nemoudré (MP 09)..

Konkurenceschopnost ekonomiky dle M. E. Portera. Jakékoliv rozumné protikrizové opatření vedoucí ke snížení negativních sociálních dopadů ve společnosti by proto mělo být současně posuzováno z hlediska dopadů na dlouhodobou konkurenceschopnost ekonomiky!

Mablung 15.1.2010 12:51

Re: Není to zase tak logické

Otázkou je, kolik životů by si vyžádala pokud by rychlá nebyla. Zakonzervování stavu v jeho nejhorší podobě nám ukázala třeba Kuba. Pokud by transformace byla pozvolná, mohla by být ekonomika v mnohem vážnějším stavu než je dnes a dopad současného poklesu ekonomiky by pro ní byl skutečnou katastrofou, se všemi důsledky.

Nedostatek potravin je blbost. Věřte mi, je to blbost. Státy které mají problémy s hladem nemají nedostatek potravin, ale peněz (případně jako v případě Zimbabwe je na vině vláda, ale to už je jiná kapitola souvisící s využitím zdrojů). Totéž pitná voda. Problém pitné vody je zejména problémem přelidnění a nebo žití v nevhodných podmínkách (najdou se vyjímky, ale ty lze zanedbat). Co se energie týče, je to možné. Neznám problematiku zásob nerostných surovin, ani vývoje spotřeby a výstavby elektráren.

Samozřejmě, ekonomové se mohou mýlit a budou se mýlit. Ale pravděpodobnost jejich omylu je mnohem nižší než u obyčejného politika. Co se současné krize týče, je způsobená sociální politikou. Chybou ekonomů je pouze to, že ji většinou nepředvídali.

LB XI/08 15.1.2010 13:29

Re: Není to zase tak logické / neokolonialismus 21. století

Bohaté vlády a korporace začínají zkupovat miliony hektarů zemědělské půdy v rozvojových zemích s cílem zajistit si dlouhodobě přísun potravin.

Jacques Diouf, šéf organizace OSN pro potraviny a zemědělství, varoval, že to může vést k "neokolonialismu", kdy chudé státy budou produkovat potraviny pro bohaté státy na úkor vlastního chudého obyvatelstva.

Stoupající ceny potravin už vyvolaly "druhou vlnu kolonializace" Afriky.

Tento týden oznámila jihokorejská firma Daewoo Logistics, že má v plánu pronajmout si na Madagaskaru na 99 let milion hektarů zemědělské půdy. Plánuje tam do roku 2023 pěstovat ročně 5 milionů tun pšenice a na dalších pronajatých 120 000 hektarech půdy bude pěstovat palmový olej. Zemědělské pracovníky najme z Jižní Afriky. Výroba bude určena pro Jižní Koreu, která chce omezit svou závislost na dovozu potravin

"Jsou to čistě komerční projekty, ale podkládá je bezpečnostní imperativ, nutnost zajistit spolehlivou dodávku potravin, program, který podporuje vláda," řekl Carl Atkin, poradce v britské firmě Bidwells Agribusiness, která pomáhá vyjednávat takovéto velké mezinárodní prodeje zemědělské půdy.