19.5.2024 | Svátek má Ivo


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Meteorologové z centrální banky

Můžete si myslet, že veškerá vnější kritika České národní banky je hloupá a nekvalifikovaná, neboť členové bankovní rady jsou přece ti nejlepší ekonomové v zemi. Kdo jiný by měl vědět, co dělat?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vyhnalík 18.12.2013 17:26

Re: Ale, ale pane Kohoute

Jestli jste si toho nevšiml, Evropa a zejména EU prožívá už několik let nejhlubší ekonomickou krizi od druhé světové války. Krizi sice odstartoval credit crunch z USA, ale ten už odezněl a současná krize je zapříčiněná vnitřní nestabilitou eurozóny a kombinací regulací, dotací a politických handlů v rámci EU. Nechci slepě obhajovat politiku bývalé koalice, například zvýšení DPH o 1 % bylo, v situaci, kdy opozice stupňovala populistický tlak, politicky sebevražedné, ale oni dokázali i v době krize tempo zadlužování postupně snižovat.

To, co je připravilo o hlasy byla v mnohem větší míře všeobecná hloupost a nevzdělanost, které bulvární média nadbíhají svojí přirozenou tendencí říkat to, co lidé chtějí slyšet a čemu věří a nestarat se složitost a komplikovanost skutečných problémů. Tím nahrávají populistické opozici, ať už jde o ČSSD, KSČM, nebo ANO a Úsvit.

Názorně je to vidět teď, když opozice převzala vládní odpovědnost a musí jednat podle svých destruktivních kampaní. Likvidují penzijní reformu, ale nenabízejí náhradu. Ruší poplatky u lékaře, ale nemají nic, čím by regulovali nadužívání péče a nemají ani zdroje na vyrovnání schodku. Snaží se likvidovat církevní restituce a za pochodu odhalují hloupost svých hesel, kterými zblbli voliče.

To, co ČNB udělala, je vedeno snahou udržet u nás zaměstnanost a zabránit ekonomickému propadu, který postihuje země na okraji eurozóny. To, co udělali, dává ekonomice šanci udržet krok alespoň s chabým růstem v Německu. Pro posouzení reálného dopadu a účinku těchto opatření je třeba nejméně půl roku počkat a ne podléhat mediální masáži a panice.

Jestli mám nějaký otazník, pokud jde o intervenci ČNB, tak se týká budoucího výstupu z této politiky. Intervence tohoto typu se financují samy díky kurzovému rozdílu, takže je ČNB může držet dokud bude eurozóna ekonomicky rozdělená a Německo bude na čele, ale je otázka, jak dokážeme v budoucnu zorganizovat vystoupení z této politiky, tak aby nedošlo k překmitu opačným směrem.

B. Rybák 18.12.2013 17:21

Re: Je samozřejmé, že prognózovat

Doufám, že nám vyčíslíte, kolik to Vás stálo. Srovnávat peníze jež by nám byly Bruselem ukradené s penězi, které jsme jako všechny centrální banky tohoto světa vynaložili na ochranu své konkurenceschopnosti je velmi nefér. Kdyby jste žil jinde než u nás (např. v USA, Islandu, Irsku, Slovinsku, Řecku, Kypru, Portugalsku, Itálii, Španělsku, Lotyšsku, Estonsku, Litvě, Japonsku, Argentině, Maďarsku...) tak by jste centrální bankéře (a politiky) nejspíš postřílel.

B. Rybák 18.12.2013 17:09

Co Čech, to centrální bankéř?

Je opravdu zvláštní, kolik máme náhle bankovních odborníků kteří mlčeli, když se vyspělý svět řítil do bankovní krize. Odborníků, kteří mlčeli, když pan guv. ČNB Tošovský způsobil nesmyslným udržováním fixního kurzu ztrátu naší konkurenceschopnosti a tím i bankovní krizi, kterou pak řešil nesmyslně vysokým stažením peněz (na rezervy bank) a způsobil náš pád do recese ("smrt středoevropského ekonomického tygra"), kteří mlčeli když pak ČNB opakovaně "podstřelila" inflační cíl (zbytečně brzdila ekonomiku), kteří souhlasí s se vstupem do finančních Euro-paktů, v nichž bychom jenom platili a platili.

A řvou až teď, když ČNB reaguje v našem zájmu na (devalavační) tlaky ostatní centrálních bank, řvou kvůli pouze 2% inflaci!!!

Pan profesor V. Klaus je jeden z velmi mála odborníků, kteří mají morální právo mluvit teď, protože nemlčel ani v jednom z výše uvedených příkladů. Jeho slovo bylo teď ovšem zneužito vytržením z kontextu, protože on nesouhlasí s téměř žádnými zásahy do ekonomiky a např. ECB kritizuje mnohem výrazněji než ČNB.

K tomuto svému včerejšímu (v pořadí již druhému) vyjádření na toto téma bych dodal jenom to, že ČNB pouze reagovala na současnou situaci, tedy na nepochybný trend snižování inflace když úrokové míry jsou na nule.

Snad aspoň trochu potěším zprávou, že se uvažuje o úplném zrušení fyzických peněz, což bankám konečně umožní zavést záporný úrok (za své peníze budete bance tučně platit!). To už ale ČNB mít nebudeme a všechno nám tedy bude (moci být) "ukradené".

B. Rybák 18.12.2013 16:53

Re: Je samozřejmé, že prognózovat

Ani Vy, pane Ševečku nejste prorokem. Do roka a do dne se ukáže.

L. Novák 18.12.2013 16:49

Re: Ale, ale pane Kohoute

Nadhled?

Jednoho známého Úřad práce vyřadil z evidence ve správním řízení jen proto, že do osmi dnů nenahlásil, že se mu podařilo přes agenturu získat práci na dva měsíce (na dobu určitou). Prý to podle zákona udělat museli, protože TOP09 s koalicí změnila před rokem zákon, který prý neumožňuje jiný postup. No a když přišel nahlásit, že je bez práce, tak ho sejmuli. Vyřazením na 3 měsíce. Připomínám jenom, že nebral žádnou sociální podporu, tedy žádným způsobem stát nepoškodil. Už začínám chápat, proč koalice ODS-TOP09 přišla o voliče. Nejenom kvůli zvyšování daní a poplatků. :-)

Akce ČNB jsou jen další kapkou k přesvědčení lidí, že žijeme v Novém Absurdistánu.

J. Vyhnalík 17.12.2013 23:16

Re: Ale, ale pane Kohoute

Já si do Německa rád zajedu, ale na nákupy kašlu, maximálně se na ceny podívám, abych měl srovnání. Přece si nebudu kupovat věci, které nepotřebuji do zásoby jenom proto, abych "ušetřil" pár korun.

Jiná věc je, že se jedná o větší a bohatší trh a zvlášť v luxusním zboží je tam mnohem větší výběr a zároveň často nižší ceny. Pokud tam někdo žije a naučí se využívat výprodeje, tak může nakoupit opravdu výhodně. Obchodníci nasadí ceny vysoko a přesto mají slušný obrat. O to více si pak mohou dovolit zlevnit v akcích, kdy jim často jde hlavně o to, aby vyprázdnili sklady pro nové modely.

To je logický rozdíl mezi bohatší a chudší ekonomikou.

J. Vyhnalík 17.12.2013 23:07

Re: Ale, ale pane Kohoute

Právě naopak, měl byste zkusit pochopit výhody. Pokud bychom byli v eurozóně, nezbývalo by nám, než se zuby, nehty držet aby nás nemilosrdná centrifuga ekonomických zákonitostí neodfoukla do pozice Řecka nebo Portugalska.

Akce ČNB směřuje k posílení naší ekonomiky pro rok 2014 a později a přitom ji všichni hodnotí, jakoby se jednalo o nějakou krátkodobou akci. Zkuste si rozmyslet, že každá akce v ekonomice má celou řadu krátkodobý, střednědobých a dlouhodobých dopadů. Pokud je chcete spravedlivě hodnotit, chce to mít trochu nadhled.

Jako dobrý příklad je uvolnění podmínek pro posuzování hypoték, které prosadila Clintonova administrativa koncem 90. let, kdy zákonem zakázali zohledňovat individuální kreditní historii. Na hypotéky tak dosáhli i ti, kteří se občas zpozdili se splátkou dluhu atd. Zpočátku to vyvolalo stavební boom a výrazné oživení ekonomiky. Postupně se ovšem začaly "toxické" hypotéky hromadit a vyvrcholilo to kreditní krizí o deset let později. Bill Clinton se svého času bušil v prsa a když to prasklo, tak už si na něho málokdo vzpomněl.

To, co ČNB udělala, udělala s výhledem na příští rok a ne kvůli vánoční sezóně.

L. Novák 17.12.2013 20:45

Re: Je samozřejmé, že prognózovat

Občas taky fondy, v nichž pracují, přivedou k bankrotu. :-D

L. Novák 17.12.2013 20:44

Re: Ale, ale pane Kohoute

Ano, ale jestliže lidé jezdí do Německa nakupovat systematicky, tak musí být jiný důvod, proč se jim to vyplatí.

Já teď taky nakoupil 8W LED "žárovky" Philips za 209,- Kč, protože je "český"  obchodník za ceny kolem 300,- Kč nemohl prodat. A v zahraničí to vyjde nastejno. Ale byly jenom tři a víc ne. :-) A byla to spíš náhoda, že jsem byl ve správný čas na správném místě a věděl jsem, co kupuju a za kolik.  A byly to pro mě první testovací vzorky toho, co snad jednou dokáže nahradit žárovky, pokud ceny LED půjdou výrazně dolů. Ale to rozhodně není důvod, abych jezdil třeba do vídeňských hypermarketů nakupovat zboží, které tam je levnější, než u nás. Přitom je spousta lidí, kteří tam jezdí. Možná i proto, že je na vídeňských parkovištích na ně nečekají Lakatoši v autě, aby je okradli při nakládání nákupu do auta. Rakouská policie by s nimi udělala, na rozdíl od té naší, krátký proces. :-P

L. Novák 17.12.2013 20:24

Re: Ale, ale pane Kohoute

Takže se asi shodneme na závěru, že ČNB jednoduše hraje "hazardní hru" s vědomím, že i v případě, že devalvace byla zbytečná a do jisté míry i škodlivá, nic víc, než že tím ČR obere o část úspor všechny, co je vedou v korunách, se vlastně stát nemůže... Ať žije "stabilita" české měny a její strážkyně - ČNB!

P.S.: Mám takový dojem, že se ze mě stal zastánce zrušení koruny české jako měny, a ČNB coby emisní banky.  :-P

L. Novák 17.12.2013 20:12

Re: Všichni centrální bankéři jsou zmateni,

:-) Uvidíte, že se těch "idiotů", co si státní dluhopisy nakoupí, najde dost. Jako za Kalouska. :-P

L. Novák 17.12.2013 20:09

Re: Takže nemá smysl zvyšovat produktivitu práce.

To bude tím, že deflace je přirozeným jevem. Inflaci zavádí záměrně stát prostřednictvím ČNB, aby okradl své občany. Ekonomové "hlavního proudu" to berou jako součást "hospodářské politiky", nad níž se nediskutuje. Ta menšina chytřejších si své majetky před inflací a nenechavou rukou státu dokáže svou aktivitou ohlídat, zbytek (většina) zase podporuje zadlužování příštích generací. No a když se politici nemají ke splácení obrovského státního dluhu ani k zastavení jeho neustálého růstu, tak se česká koruna "naředí", nakoupí se za ni zahraniční měny a těmi se pak dluhy (někdy v budoucnu :) zaplatí...

Věčně se na dluh žít nedá. A bankovní rada ČNB to dobře ví. Jenom na vysvětlování svých kroků by si měla najmout profesionální PR agenturu, aby to mělo trochu úroveň a ČNB nebyla svými zmatenými výstupy pro média pro srandu králíkům... :-P

S. Ševeček 17.12.2013 20:00

Re: Rozumný článek

http://www.klaus.cz/clanky/3496

J. Vyhnalík 17.12.2013 18:09

Re: Takže se držme těch, kteří si to dovolit mohou.

Nereagujete náhodou ve špatném vláknu?

J. Vyhnalík 17.12.2013 18:00

Re: Ale, ale pane Kohoute

Odhadem 99 % procent lidí, které historie lidstva poznala věřilo v nějakého Boha, nebo Bohy. Jistě tedy měli pravdu, jenom zbývá rozhodnout, který z těch Bohů je ten pravý.

Jinými slovy to, že něco říkají všichni, neznamená, že je to pravda, znamená to pouze to, že tomu věří, nebo alespoň věřit chtějí.

J. Vyhnalík 17.12.2013 17:57

Re: Ale, ale pane Kohoute

Však ani v Německu a ani v Čechách nejsou ceny všude stejné a to jak v rámci jednoho místa, tak v rámci státu, pokud bereme místní průměrné cenové hladiny.

Mimochodem minulý týden jsem nakoupil stejné zboží ve dvou krámech cca 200 m od sebe vzdušnou čarou a rozdíl byl 50 %. Přesněji řečeno, na jednom místě prodávali stejnou věc dvakrát dráž! A když do těch krámů půjdu dnes, tak ceny budou už zase jiné!

J. Vyhnalík 17.12.2013 17:52

Re: Deflaci i

Právě hospodářská krize, která Hitlerovi vydláždila cestu k moci, je dodnes učebnicovým příkladem špatné reakce na deflační spirálu.

J. Vyhnalík 17.12.2013 17:51

Re: Ale, ale pane Kohoute

Kdyby byly spolehlivé, nemusela by žádná rad ČNB zasedat a rozhodovaly by modely. Právě proto, že je třeba expertní rozhodnutí, máme radu ČNB. Oni mají před sebou celou řadu možných scénářů vývoje s jejich náklady a riziky a musejí se rozhodnout. Nehledají optimum za ideálních podmínek, ale zvažují i rizika spojená s tím, že se situace vyvine jinak. Je to pravděpodobnostní záležitost a oni se snaží minimalizovat rizika přes všechny možné scénáře vážené jejich pravděpodobností. Přitom nejde o jednoduchý součin, eliminace rizika spojeného i s málo pravděpodobným vývojem, který by měl ovšem katastrofální dopady stojí za to volit sázku na jistotu.

Nikdo nikdy nevyzkouší, co by se stalo, kdyby ČNB neintervenovala, a je docela možné, že by se nestalo nic zásadního, ale pouze by hrozilo výrazně vyšší riziko průšvihu. Lidé si také platí všemožné pojistky a přitom by v průměru ušetřili, kdyby si peníze nechali, jenže ti, kteří by měli smůlu, by také mohli skončit osobním bankrotem.

K. Pavlik 17.12.2013 16:21

Re: Je samozřejmé, že prognózovat

Vyvoj ekonomiky jde predvidat. Lide kteri to umi ale nepisi do novin, neklabosi v televizi, neprednasi na univerzitach  ale jsou placeni ve fondech apod.

V. Novák 17.12.2013 16:02

Ovšem aniž by to kdo uznal...

...

V. Novák 17.12.2013 16:01

Taky mě to už napadlo.

A mám jisté podezření, co je za nesouhlasem pánů centrálních se zavedením EURa...

S. Ševeček 17.12.2013 15:58

Je samozřejmé, že prognózovat

vývoj ekonomiky nelze - tedy, s rozumnou nepřesností. To neumí vůbec nikdo na Světě širém, vzhledem ke spontánnímu řádu lidské interakce, jehož je reálná ekonomika výsledkem.

Mrzké, osobní, zištné, či hrdopyšské důvody u našich užitečných centrálních bankéřů nepředpokládám. Důvod musí být jiný.

Já to teda řeknu: (divím se, že ve veřejném diskursu tento možný pravý důvod nikdo ani nenaznačil a jsem zřejmě první)

Odmítli jsme stát se součástí bankovní unie EU a ručit třemi sty miliardami korun s neodvolatelností na výzvu tuto sumu do (tuším) šesti dnů převést.

Devalvací koruny jsme de facto už přes dvě sta miliard poskytli! A protože "intervence", neboli tisk falešných korun dále pokračuje - kurs už je 27, 50 - brzy dosáhneme limitu 300 mld a bude to splaceno - na rozdíl od ostatních definitivně a v předstihu.

P. Khail 17.12.2013 15:50

Re: Ale, ale pane Kohoute

Jak je vidět z reakcí dalších diskutujících, kteří čtou váš příspěvek stejně jako já, nejsem sám, takže určitě máte pravdu.

V. Novák 17.12.2013 15:22

Takže nemá smysl zvyšovat produktivitu práce.

O zisk z toho, že ji zaměstnanec zvýší, ho banky okradou umělou inflací.

V. Novák 17.12.2013 15:18

Takže se držme těch, kteří si to dovolit mohou.

U odhadů vývoje ekonomiky odborářů... Já věděl, že ty odbory jsou vynikající věc.

P. Vaňura 17.12.2013 15:06

Jde o to, že exportu se i při koruně

v kurzu 25,5 Kč/Euro dařilo, ale klesala DOMÁCÍ poptávka. To, co udělala ČNB téměř určitě domácí poptávku NEZVÝŠÍ, možná jen krátkodobě, jako pověstné "šrotovné." To, co jsem chtěl koupit za půl roku koupím hned, ale nic navíc.

P. Vaňura 17.12.2013 14:57

Zlato, je a bude zlatem

Proto např. F. D. Roosevelt, když chtěl r. 1933 připravit střádaly o peníze devalvací dolaru, napřed zakázal vlastnictví zlata pod hrozbou deseti let vězení...

P. Vaňura 17.12.2013 14:55

Re: Moc se mi líbilo jedno zdůvodnění potřeby inflace -

A co bylo příčinou krize r. 1929? Růst mezd to nebyl!

P. Vaňura 17.12.2013 14:53

Deflaci i "deflaci" ČNB zvládne

VŽDYCKY, pokud ale inflačním očekáváním vyvolá INFLACI, může "řešením" nakonec být nový Hitler. "Nepřipravím drobného střádala o jeho úspory," je známá reakce A. H. na návrh "měnové reformy."

Nakonec sice Hitler připravil všechny o všechno, jak ovšem řekl Stalin, bylo to proto, že "nevěděl kdy se zastavit."

R. Langer 17.12.2013 14:47

Re: Všichni centrální bankéři jsou zmateni,

Nakupovat státní dluhopisy může v současné době jenom idiot a evropské banky. :-P