2.6.2024 | Svátek má Jarmil


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Meteorologové z centrální banky

Můžete si myslet, že veškerá vnější kritika České národní banky je hloupá a nekvalifikovaná, neboť členové bankovní rady jsou přece ti nejlepší ekonomové v zemi. Kdo jiný by měl vědět, co dělat?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vyhnalík 17.12.2013 2:40

Re: Ale, ale pane Kohoute

Samozřejmě, že ano. Podmínkou ovšem je renomé a reálný vliv těch, kdo výroky pronášejí. To, co brání tomu, aby se ekonomie stala exaktní vědní disciplínou, je právě psychologický aspekt zpracovávání informací. Navíc ta hra není přímočará, velcí hráči analyzují signály a i když vědí přesně, co se děje, zároveň kalkulují s reakcemi ostatních hráčů a s tím, že tito hráči s těmito reakcemi kalkulují také. Jinými slovy stačí, když se rozšíří pocit, že všichni počítají s poklesem a i když všichni vědí, že mimo náladu trhu, nejsou důvody k poklesu, tak všichni na pokles začnou hrát a tím ho nakonec vyvolají.

Kdyby se někdo rozhodl "nálady" ignorovat a stavět jenom na tvrdých číslech, tak v takovýchto situacích prodělá kalhoty.

L. Novák 17.12.2013 2:22

Re: Ale, ale pane Kohoute

Opravdu jste přesvědčen, že takto (slovní masáží) lze hýbat národním hospodářstvím? To abychom se začali hromadně modlit za vyšší inflaci a tím i kýžený růst HDP! :-)

L. Novák 17.12.2013 2:18

To není pěkné, takhle bankovní radě ČNB šlápnout

do báboviček... :-D

J. Vyhnalík 17.12.2013 2:04

Ale, ale pane Kohoute

Názorně předvádíte, že na základě neplatného výroku lze dokázat cokoliv. Je ovšem na místě se ptát, zda Vaším cílem opravdu bylo dokazovat cokoliv, nebo psát něco smysluplného.

Hlavním úkolem ČNB přece nejsou prognózy a bylo by naivní na ně sázet. ČNB je centrální finanční institucí a jako taková svými prognózami ovlivňuje chování trhu. Je tedy logické, že někdy se svými prognózami pokouší "přetlačit" nepříznivý vývoj pokud se blíží krize. Stejně se chovají premiéři a ministři financí, pokud by někdo z odpovědných činitelů vyhlásil v době nastupující krize výrazně negativní odhad, tak tím vlastní ekonomice podřízne poslední záchranou větvičku.

V této souvislosti je jenom logické, že odborářští ekonomové se trefili. Jednak je nesvazuje odpovědnost a jednak pro ně platilo čím hůř (za pravicové vlády), tím líp.