4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Levice proti lidem

(Skoro) všichni víme, že vlády i centrální banky pumpují pod tlakem peníze do ekonomiky. (Někteří) víme, že se do značné míry jedná o nekryté, tedy „vytištěné“ peníze.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 13.5.2021 8:20

Vy tady nekonečným opakováním principu zdanění nemovitostí v USA voláte po jakémsi sociálním inženýrství, které bude vlastníky "motivovat"... Tržní hospodářství s tím nemá nic společného. Problém je v tom (a o tom je i článek), že ve finančnictví se dějí státem řízené absurdnosti, jejichž důsledkem je jakési "nežádoucí" (pro koho?) chování lidí. Jako důsledek hloupé měnové politiky. Inflace a nulové či záporné úroky jsou v čím zájmu?

J. Stehlik 13.5.2021 8:49

Asi jste nepochopil o čem je kapitalismus ;-). V kapitalismu jde obchod, spotřebu a vznik dalšího kapitálu. A Američané si dobře nestavili daně a jejich umístění v systému. Pochopili, že aby jste měl spotřebu musíte mít nemovitosti. V těch bydlíte, nakupujete, pracujete. A to nejvíce ovlivňuje nejen zakaznik a prodávající, ale také obec(regulator). Ta je přímo zainteresované na rozvoji ( příjmy) . Tudíž Američané mají dlouhodobě dvojnásobný ekonomický růst než Evropa.

Měna je jen prostředek směny umožňující správné umístění kapitálu. Tisk peněz nezastavite, protože to je jen další konkurenční výhoda (levné peníze pro ekonomiku) . Kdo má drahé peníze je drahý a tedy nekonkurenceschopny.

L. Novák 13.5.2021 9:04

Máte hlavu plnou socialismu. Kapitalismus je komunistický název pro tržní hospodářství. A vy hlásáte nesmysly! Rv

J. Stehlik 13.5.2021 9:23

No jo. Jenže statistiky jsou jednoznačné. Dostopnost bydlení, velikost obydlí, počet vydaných stavebních povolení ;-). Vše je o systemovem nastavení.

Prostě svoboda začíná od spoda (daně, volby) . My máme tuhý centralismus.

J. Stehlik 13.5.2021 9:35

Tržní hospodářství funguje všude. Jen podle systému je různá drahota, korupce atd.

L. Novák 13.5.2021 9:38

Vy si s výkladem statistik děláte, co vás zrovna napadne. Příčinná souvislost tam být nemusí... Tržní systém nikdo shora "systémově nenastavuje". Vyvíjí se přirozenou cestou. Ale to asi socialistovi těžko vysvětlím.

J. Stehlik 13.5.2021 20:34

Ale to jste na omylu . Daně jsou nastaveny zákony , financování a struktura je také nastavena . I ta policie nebo soudní vymahatelnost (kontinentální právo) . Vše vychází u nás z feudálního systému , kdy vrchnost rozhoduje a dosazuje policii , i soudce atd .

Kraje , obce ,policie i ty soudy se státními zástupci jsou financovány centrálně . Kdo drží peníze , ten má moc.

L. Novák 14.5.2021 0:02

A co? To je snad důvod ke zvyšování daní z nemovitostí podle "vzoru" USA? Vy jste obyčejný ;-O komouš! 8-o

J. Jurax 13.5.2021 16:25

Jenže, víte, když tak plédujete pro zvýšení daně z nemovitostí, tak u nás by Vás třeba rudozelení Piráti rádi vyslyšeli. Ovšem ostatní daně, natož byrokracii, zaručeně nesníží. Spíš zvýší.

No a důsledek je zdražení všeho. Neboť kdo bude moci, promítne zvýšení daně do cen služeb i tovaru.

J. Stehlik 13.5.2021 20:28

Ano . Z toho mám obavy . Vrchnost nechce aby lidé rozhodovali o příjmech státu , kraju a obcí . Vyhovuje jim současný systém kde o všem rozhodují kdesi v praze a pak rozdělí peníze . Ti nahoře mlaskaj , že mohou rozdělovat , a ti dole (města) , že jim není vidět pod ruce.

P. Milan 13.5.2021 10:23

Ano, ale ...

To by znamenalo překopat celou daňovou soustavu (ideálně tak, aby se složená daňová kvota snížila). K čemuž se nikdo neodhodlá a pouhé zvyšování některých daní je kontraproduktivní.

D. Polanský 13.5.2021 6:35

Asi levicové je, když půda leží ladem, jelikož daň je symbolická. V Severní Itálii je obdělaný každý kousek pole. Proč asi?

L. Novák 13.5.2021 7:01

Určitě proto, že mají vysoké pozemkové daně... ;-D Člověče, vy tu bolševickou ideologii máte zadřenou v té vaší zelené palici hodně hluboko! Rv

Z. Lapil 13.5.2021 11:18

Třeba proto, že je tam víc nezaměstnaných, kteří na to mají čas? Nebo proto, že tam nemají (mají svobodnější) územní plány, takže tam pozemky nečekají roky a roky ladem, než investoři doženou úředníky ke stavebnímu povolení?

Ono mezi námi - nebavíme se tu (už zase) o něčem, co skoro neexistuje? Totiž - opravdu víte o tolika soukromých zahradách, které vysloveně leží ladem?

A úplně potichoučku: jste si jist, že je jednoduché prodat zahradu nebo barák, který není tak úplně na metru?

P. Milan 13.5.2021 10:21

Levicový uál. Slovo intelekt mi tam nepasuje.

M. Grundmann 13.5.2021 1:25

Negativní úrokové sazby jsou jednoduše obyčejnou daní z majetku. Typicky levicové řešení ekonomických problémů.

P. Milan 13.5.2021 0:51

To jsem zvědavej, kolik blbů to nepochopí a bude blábolit o "banksterech".

L. Novák 13.5.2021 7:07

Už se probudili... ;-D R^