29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Krize svobody

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
analytik 8.2.2009 17:18

Re: Opravdu bezva vyhlídky ....

5. Municipalitní rozpočty budou napjaté, a s tím bude tlak na zbavování se likvidních majetků a úspory s vypouštěním obsluhy občanů. O totéž se dlouhodobě snaží i stát přenášením působnosti svých činností na subjekty, které zakrátko nedostávají svým závazkům, resp. upravují cenu služby s poukazem na to, že není ekonomicky efektivní. Demontáž státu je ekvivalent jeho zneschopnění pro převzetí.

6.  Pro umožnění takového postupu bude nutno občany uzavřít do organizovaných dohledových struktur s přerušenou komunikací, popřít samu podstatu demokracie - k tomu vládnoucím slouží překážky organizovanosti občanů, napadání odborových i občanských iniciativ, neposkytování relevantních zpráv občanům, zajištění neangažování se pro politické a občanské činnosti, eventuelně až do výstražné likvidace jednotlivců. Tato metoda nahrává strukturám tajných služeb a neofašistům, k jejich prorůstání již došlo.

7. Vše budiž posvěceno našimi "spojenci".

Občané, opravdu chcete tento vývoj ?

analytik 8.2.2009 17:17

Opravdu bezva vyhlídky ....

1. Konečně začíná být jasno, že tzv. tržní hospodářství je pouze zástěrka pseudokapitalistického rozkrádání majektu státu, nahospodařeného prací občanů a přebytků spořících občanů, tj. odčerpání peněz ze systému do kapes úzké skupiny vyvolených, kteří sponzorovali majetkoprávní a politický převrat v ČR v r. 1989.

2. Ekonomická světová krize byla nejen předvídatelná, ale i stanovitelná, je přesně podle zákonitostí, popsaných světovými ekonomy a politickými ekonomy, včetně Marxe. To, že současní vládci ( znajíce tyto poučky velmi dobře z VUMLů a jiných školení ) nechtějí přiznat barvu, je ukázkou, že jsou v situaci, že musí vršit lež na lež v zájmu udržení se u přerozdělování bohatství. Lidé jsou jim ukradení.

3. Rozvoj dluhu státu je veskrze větší, než je připouštěno, jelikož existuje ještě tzv. vnitřní dluh - souběh splátek a obsluhy dluhu s výpadky ve státním rozpočtu je tristní. MF Kalousek je v jasné pasti - tlačen proramem snižování daní pro majetné nevybere dostatek příjmů do SR od závisle pracujících a malopodnikatelů, platební kázeň firem jde ke dnu. Tato dluhová past byla nastavena Vládou ODS a KDU-ČSL s SZ, nikoliv ČSSD.

4. Zadlužení domácností je vysoké k očekávaným ukazatelům vývoje mezd i zaměstnanosti, bude docházet k vyšší pauperizaci obyčejných občanů, jejich vystavení exekučním úkonům, bankrotům a sociálním tragédiím. Vývoj Islandu a Irska budiž poučením. Výchova k nestřídmosti za posledních 20 let vykoná své. 

Sova 4.2.2009 22:39

Re: Nic nemůžeme mít za definitivní

Poctivě jsem se snažil přečít všechny příspěvky. Ale všichni jsme mimo mísu. Ekonomie nemá lolgiku, není deduktivní vědou. Jako ostatně žádné sociální vědy. Dnešní krize ukázala jak málo nám říká. Radikální teorie volného trhu selhala, proti máme Samuelsona. Prašť jako uhoď. Pan Pačes v jednom rozhovoru řekl o Nobelově ceně za  ekonomii, že si ji vynutili finančníci a švédská komise je z toho dodneška neštastná.  Rád věřím.

Pepek 3.2.2009 9:06

Re: Autor je spoluzakladatel a předseda správní rady Demokratického institutu

R^

krab 3.2.2009 1:10

Re: Krabe,

to je prece uplne jedno jestli banka nekomu plati za to, ze ji najde nejakou hypoteku, nebo na to ma vlastni zamestnance a dela si to jakoby sama, to sou technicky detaily. Tak jako tak proste banka davala prachy na neco, co bylo riskantni (hypoteky) a za normalnich okolnosti by takovy prachy na takovy projekty nedala. Kdyby to delal jedna.... delaly to skoro vsechny!!! A jak je to mozny?

Na otazku odpovidaji naproste presne "rakusane". Jen podotykam, ze na ni presne odpovedeli uz asi pred 4 roky -  v dobe kdy se samuelsonove placali po ramenou jak to dobre zaridili. Houby zaridili, akorat casovanou bombu naridili.

krab 3.2.2009 1:00

Re: Jejda...

Prosim vas, vy jste evidentne na tema svobodny bankovnictvi necetl ani radku, jinak byste se nepodivoval nad tak elementarnima vecma. To jsou veci, ktery nevznasej ani odpurci svobodnejch bank. Takze doporucim Mystery of banking od Rothbarda, ten vam vsechno vysvetli, a ja uvedu jen zakladni reakce:

1) davalo by smysl, kdyby se par bankeru ve sve nadutosti zmylilo a blbe ocenilo realitni trh. Jenze se spletli VSICHNI! A to ukazuje na spatnej system, ne spatny bankere (ty same bankere tu mame uz tisic let a mylej se jen v urcitejch situacich, jestli to spis nebude tema situacema nez bankerema). 2) Ze se nedari presvedcit komercni banky aby snizily uroky JE PRAVE MUJ ARGUMENT, ne vas, chapete to vubec?? Prave to, ze centralni banka je mela a ma UMELE NIZKY a trh to ted, kdyz se mu otevrely oci, odmita prijmout je argument proti naivite centralni banky proboha. 3) Ano, bez centralniho ZFALSOVANYHO platidla (zadna realna aktivita za nim neni) by odpadla tato falesna hra. Management soukromejch bank by SAMOZREJME BYL POCTIVEJ, protoze jinak by zadnej kseft neziskal!! Zatimco dnes staci pred soudem odvratit narceni z nepoctivosti, skutecne soukromy bance by to nestacilo. Ji nestaci jen mit papir "bezuhonna", ale musela by si ziskat opravdovou duveru. A tu by si ziskala jen a jedine tak, ze jeji prachy by byly PRAVY A NE FALESNY, jako je to dnes. Dnes nemaj prachy zadnou vazbu na skutecnou realnou aktivitu. Jenze dnes nemate volbu. U svobodnyho bankovnictvi ji mate. HLAVNE ALE: TOHLE 150 LET FUNGOVALO BEZCHYBNE!! Kdyby to pitomci statni nerozvorali, tak dnes vubec neresime takovy samozrejmosti.

Ze by "papirky komercnich bank" nebyly bezcenne je naprosto zrejme uz jen z ty uvahy - bez duvery bez VUBEC NEBYLY. Neboli aby mohly byt (a abyste o nich mohl tedy rict ze jsou bezcenne), tak musi ziskat duveru. A duveru ziskaji jen kdyz jsou kryte realnou aktivitou. A jakmile maji duveru, jsou i cenne!!! Neboli: vase tvrzeni je tautologicky nesmyslne a vzdy nepravdive.

krab 3.2.2009 0:46

Re: Krabe,

no dobre, ale jaka je pointa? Ja jen rikam, ze liberalismus vedl k neobycejne prosperite a dal sanci dalsim lidskejm aktivitam. V oblasti, kde ma ekonomie ambice (tj. co nejvetsi blahobyt a prostor jak pro lidskou kreativitu ukazat co v lidech je, tak i pro dalsi veci, jako treba "duchovni" a "umelecke" hodnoty ) byl liberalismus 19. stoleti SUVERENNE nejuspesnejsim obdobim lidstva. Pak bohuzel liberalismu bylo mene a mene.

Jen jsem chtel poukazat na nadrazenost liberalismu nad vsechny ostatni ekonomicky proudy. Do politiky se nemicham (aspon ne v tehle debate)

krab 3.2.2009 0:38

Re: Velký omyl

I s bolsevickym marxismem, kterej opakovane tragicky selhal, se musi bojovat racionalne. Takze: 1) stat tezko muzou ridit banky, protoze aby banky mohly existovat a vydelavat prachy, tak musej presvedcit lidi, aby ti do tech bank DOBROVOLNE davali prachy. Neboli banky musej podlezat pracujicimu lidu, jinak ten na ne vystrci holou zadnici. 2) Banky mely tak obrovske zisky z problematickych hypotek, az vsechny zkrachovaly (pane, ctete vubec noviny? dostala se k vam informace, ze velky banky nejen ze nevydelavaj, ale krachujou kvuli tem hypotekam?) 3) Neviditelna ruka trhu existuje, jenomze protoze je neviditelna, je blbe videt. Cloveku nestaci oci, musi pouzit mozek. 4) Kdyby byl trh ovladan majiteli velkych bank, tak davno zkrachujou. Sice to nevite, presto je to tak, ze aby trh mohl fungovat, musi byt pritomny obe strany, prodavajici a kupujici, vyrobce a spotrebitel (ve vasem slovniku vykoristujici a vykoristovany), jeden bez druheho je mrtvej, v tom je prave trh krasnej a nekonecne krasnejsi nez teror, nedostatek a hladomor, kterej chcete vy. 5) Trh zabezpeci a zabezpecil bohatstvi VSEM, vcetne linych a neschopnych, narozdil od vaseho komunismu, kterej zajistil vsem chudobu, vcetne sikovnych a pracovitych. 6) "nadvyroba" neexistuje. Cokoliv vyrobim vic nez jsem planoval je krasny, prinejhorsim to vyhodim, ale rozhodne na tom nebudu hur. 7) Krizovy cyklus samozrejme NEPRIZNAVAJI VSICHNI ekonomove trzniho hospodarstvi, akorat pro samyho Engelse jste se nedostal k opravdovy ekonomii. To proste neni pravda, viz Mises, Hayek (Nobelovka), Rothbard, Murphy, Roberts atd atd atd. Vsichni z nich umeji krize odstranit, narozdil od soudruha Marxe, kterej neumi zavest nic jineho, nez permanentni krizi a vrchovate nam to prakticky ukazal 8) Bohatstvi se skutecne nahromadilo na jedne strane - na strane kapitalistu. Na strane komunistu (vasi strane) se pak nahromadila chudoba. A vas to stejne netrkne, cim to asi je. To tak mozna mate problem v hlave...?

sep 2.2.2009 23:50

Re: Resit detaily nebo kdo vlastne za to muze

   jistě že při uzavřené ekonomice by znamenaly silný inflační tlak, ale ten se neprojevil díky přesunům přebytků (nekrytých peněz) do jiných ekonomik, kam se přestěhovala produkce zboží ale i ekonomický potenciál. Dokonce i pro vnější rozvíjející se ekonomiky byl výhodný silný dolar či euro. Souhlasím s autorem příspěvku výše, mejdan končí, sice jiný začíná a má různé varianty 

R.J. 2.2.2009 23:48

Re: mějte na paměti

Ropucha králem, jenom se hledá někdo, kdo ho políbí, aby se změnil v krasavce inteligentního.

Guzmír 2.2.2009 23:46

Re: Jejda...

Jak vidíš, tak jejich systém managementu rizika fungoval bezvadně. Stát do nich nalil prachy, které ukradl těm ostatním ať už prostřednictvím daní, dluhů nebo inflace. A oni to moc dobře věděli, protože stát a centrální banky dělají právě jen a tohle za celou dobu svoji existence a nic jiného ani dělat nedokážou, protože žádné hodnoty nevytvářejí.

Jinak pokud jde o případné volné bankovnictví, tak jen idiot by hodnoty uložil k těm, jejichž papírky nejsou solidně podloženy. Ovšem  ty současné zákonem nařízené papírky jistě hodnotné jsou, protože nad nimi drží ruku schopný a spolehlivý stát pod kontrolou občanů, který je nevytváří z ničeho  dle libosti (aneb povíme si za rok, dva až si budeme US dolarem vytírat prdel).:-P

R.J. 2.2.2009 23:46

Re: Velký omyl

Já to říkám furt, na Wolstrýtu chodí tlustoši ve fracích a cylindru,pokuřujíc doutníky,  cynicky se smějí hladu našich dětí. Jo panečku, v Dachau, na Soloveckých ostrovech, v Jáchymově, tam všude byl ideál, všichni měli práci, stejná strava pro všechny, když máme ty žaludky stejné, hodnoty lidství na vysoké úrovni, hotový ráj na zemi. Žádná krize, ale spravedlivý ŘÁD. Přiznej se Bavore, že Ti mluvím z duše a roztesknil jsem Tě ? Já to věděl , Ty jeden kujone. ;-D

Bavor 2.2.2009 23:21

Velký omyl

si myslet, že stát řídí vláda nebo parlament. Volby, volební boj, různé "ideologie" to jsou všechno "hry" pro plebs, pouhá kulisa demokracie. Stát řídí velké banky a velké korporace, které mají koupený parlament a vládu. Je jedno zda té či oné strany. Taková je skutečnost. Stačí se podívat, kdo měl zisky z války ve Vietnamu, Iráku a dalších - velké zbrojní firmy, velké naftové společnosti, velké banky.  Kdo měl zisky z oněch problematických hypoték? Velké banky. Koho zachraňuje vláda, když se dostal do potíží? Velké banky, velké společnosti. A kdo to vše zaplatil a zaplatí ? No samozřejmě že daňový poplatník. Neviditelná ruka trhu neexistuje. Trh je ovládán majiteli velkých bank a společností. A krize ta vznikla proto, že na jedné straně se nahromadilo velké bohatství (několika málo jedinců) a na druhé straně velká chudoba (většiny lidstva) která způsobuje pokles poptávky (tzv krize z nadvýroby). Tento cyklus  - konjuktura - krize - konjuktura  přiznávají všichni ekonomové tržního hospodářství a žádný z nich ho neumí odstranit . Toto se bude opakovat neustále a projevy budou tím silnější, čím více se na jedné straně nahromadí bohatství a na druhé straně chudoby.Tak dlouho, dokud se nezmění vztahy lidí a hodnoty. Tak dlouho, dokud bude jediným hlediskem úspěšnosti zisk.

vincenzo 2.2.2009 22:48

Re: Ale nezapomněl...

Myslíte, kdyby Bill neuvolnil REGULACI ?8-o

vincenzo 2.2.2009 22:47

Re: mějte na paměti

A kdyby to nevyšlo, tak se v roce 2013 stane Paroubek prezidentem a všecky vás vyzmizíkuje oranžovym inkoustem ;-D

jasan 2.2.2009 22:42

Re: Ale nezapomněl...

ale houby... bill  kazal povolit uzdicku... a uz to jelo...  trh dostal proste nespravny impulz - a prizpusobil se...  kdyby se bill vic venoval monice, nemuselo to vzit tenhle konec...

May 2.2.2009 22:19

mějte na paměti

21.prosinec 2012 se blíží

Kruton 2.2.2009 21:51

Ale nezapomněl...

...naopak, říkám to docela jasně: není na světě síly, která by bankéře mohla přinutit půjčovat tomu, komu nechtějí. A opět odvolávka na paralelu se současným děním: KDYBY taková "legální páka" na komerční banky mohla fungovat, buďte si prosím jist, že už by se jimi Evropa i Severní Amerika jen hemžily. Realita je ovšem jiná: politci škemrají u bankéřů (v novinářštině "apelují na ně"), jestli by přece jen nepustili aspoň chloupek...

jasan 2.2.2009 21:43

Re: Jejda...

nejak jste zapomel na "oralniho billa" ... von prosadil takove divne zakony... jako ze neni spravne nepujcit kazdemu...

Kruton 2.2.2009 21:40

Jejda...

...další vypravěč pohádek o škaredých vládních agenturách, které podporou hypoték pro pochybné existence rozpoutaly finanční krizi? Je to hluboký omyl: pokud vím, nikdo nedržel bankéřům u hlavy pistoli, aby je donutil půjčovat "nezaměstnaným černochům v Alabamě". Tyhle obchody dělali hypotéční bankéři sami, rádi a dobrovolně - částečně s vírou, že "dokonalý" systém řízení rizika vylučuje jakékoliv selhání, částečně s předpokladem, že i kdyby dlužník přestal splácet, půjde jeho nemovitost snadno a se ziskem prodat. Nerostl snad realitní trh až do nebe? S mým pohledem lze jistě nesouhlasit, mám ale po ruce malou ilustraci: dnes, v časech hospodářské tísně, centrální banky o překot srážejí úroky div ne do záporných hodnot - a přesto se nějak nedaří komerční bankéře přesvědčit, aby otevřeli úvěrové kohouty. Ba ne, pokud banky nebudou chtít (= cítit profit) NIKDO je  žádné aktivitě nepřinutí. Což dále ilustruje můj postoj k další autorově tezi o škaredých centrálních bankách, které nezodpovědnou fiskální politikou uvrhují miliony do bídy. Fajn. Pokud vím, reprezentanti tohoto názorového proudu se staví za zrušení státního monopolu na emise platidel. Což by v důsledku znamenalo, že místo jené šakredé centrální banky bychom v každé ekonomice coby měnového emitenta měli nejasný počet neméně údajně mnohem hodnějších bank komerčních. Věřit v nestrannost a poctivost jejich managementů při tisku peněz je podle mne asi tak stejně naivní, jako věřit v anarchokapitalistický sen o sokromých soudech. Bohové vědí, že i mně občas ČNB svými nápady pije krev, ale raději mám jednoho "troublemakera" pod sice nedokonalou, ale přece jen jakous-takous kontrolou, než nepřehledný orientální bazar s bezcennými papírky komerčních bank. Shrnuto a podtrženo, nepochybuji o tom, že mé svobody se nezřídka ocitají v ohrožení bobtnajícím pocitem důležitosti "moci úřední", ale pokud někdo pár chlápkům ve finančním světě sebere kuličku do rulety, plakat kvůli tomu nebudu.

Vašek 2.2.2009 21:39

Re: On-line s autorem protikrizového plánu ČSSD Jiřím Havlem

a navíc nechce poradit na internetu jak vykejvat s exekutorem.

R.J. 2.2.2009 21:13

Re: "všichni přece máme stejné žaludky"...

Omlouvám se , zapoměl jsem, že Bufo Bufo slíbil kaviár  s mercedesem do každé rodiny, svoje protilidové myšlenky tedy beru zpět. ;-D

Ladislav N :-))) 2.2.2009 21:00

Re: "všichni přece máme stejné žaludky"...

No jo, to by ale bylo řevu, že ti, co se jim nechce, si nemůžou odhlasovat, aby "legálně" vybrali kapsy těch, co se jim chce a umí.  To přece není démogracijééééé!!;-)

R.J. 2.2.2009 20:53

Již to zde někdo psal,napíši to znovu,

kdo by byl pro, aby volební právo měli jen ti, kteří za sebe uhradí státní dluh, 100 000Kč . Potom zde byla varianta, s hlasovacímy lístky obdrží volič deset tisíc korun, hlas je platný pouze s finační částkou, bez ní je neplatný. Jste pro ? Obdobné se zdravotním pojištěním, to myslím navrhoval Minutus, každý pojištěnec dostane pět tisíc, pokud nejde k lékaři, nechá si je, pokud jde, odpočte se mu třeba těch třicet korun, co Vy na to ?

Fafa 2.2.2009 20:31

Krabe,

Provize maloobchodnikovi v oboru hypotek, ktery svoje portfolio urychlene prodaval velke bance.

Fafa 2.2.2009 20:27

Krabe,

nicmene rychlost se kterou chudi bohatli v 19.stoleti v USA 

To je sice pravda, ale kombinace vseobecneho volebniho prava a organisovane zavisti je traskava smes. Chudi v 19.stoleti zbohatli tak, ze prekonali nejodvaznejsi predstavy svych prarodicu. Ale dodnes rikaji robber barons svym spoluobcanum, kteri bohatnuti svym geniem organisovali a umoznovali.

Ladislav N 2.2.2009 20:24

On-line s autorem protikrizového plánu ČSSD Jiřím Havlem

Jak vypadají odpovědi politického darebáka z ČSSD si můžete přečíst zde. Připravte se, je to opravdu "ekonomický expert ČSSD"... ;-)

Guzmír 2.2.2009 20:23

Ještě to nezačalo

Co mi na celé situaci přijde nejvíc ironické, je jak léta socialisté křičí jak "žlý kapitalismus" vytváří nenažraný konzumerismus a život na dluh. Přitom se volný trh, přes zoufalé snahy regulátorů zasypat problémy penězmi, snaží situaci dostat do rovnováhy a to jedinou cestou kterou trh umí - nástupem recese. Teď ti samí řvou, že si není za co nacpávat rozežraný břich a proto se recese bude "řešit" jedinou cestou kterou stát umí - nástupem krize.

Ladislav N :-))) 2.2.2009 20:21

Re: Volný trh by takovou krizi nedovolil ?

On asi myslí stav z počátku 90. let v ČR, kdy byly banky v ČR státní a pro úvěr se chodilo (alespoń soukromníci bez politické "tlačenky") s úplatkem státně-bankovnímu úředníkovi. ;-P

Ladislav N. 2.2.2009 20:18

Re: My všichni jsme trh.

 :-PR^  ... J.H. je komouš, tak se nedivte jeho "názorům"... :-)