28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Krize svobody

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Bavor 2.2.2009 23:21

Velký omyl

si myslet, že stát řídí vláda nebo parlament. Volby, volební boj, různé "ideologie" to jsou všechno "hry" pro plebs, pouhá kulisa demokracie. Stát řídí velké banky a velké korporace, které mají koupený parlament a vládu. Je jedno zda té či oné strany. Taková je skutečnost. Stačí se podívat, kdo měl zisky z války ve Vietnamu, Iráku a dalších - velké zbrojní firmy, velké naftové společnosti, velké banky.  Kdo měl zisky z oněch problematických hypoték? Velké banky. Koho zachraňuje vláda, když se dostal do potíží? Velké banky, velké společnosti. A kdo to vše zaplatil a zaplatí ? No samozřejmě že daňový poplatník. Neviditelná ruka trhu neexistuje. Trh je ovládán majiteli velkých bank a společností. A krize ta vznikla proto, že na jedné straně se nahromadilo velké bohatství (několika málo jedinců) a na druhé straně velká chudoba (většiny lidstva) která způsobuje pokles poptávky (tzv krize z nadvýroby). Tento cyklus  - konjuktura - krize - konjuktura  přiznávají všichni ekonomové tržního hospodářství a žádný z nich ho neumí odstranit . Toto se bude opakovat neustále a projevy budou tím silnější, čím více se na jedné straně nahromadí bohatství a na druhé straně chudoby.Tak dlouho, dokud se nezmění vztahy lidí a hodnoty. Tak dlouho, dokud bude jediným hlediskem úspěšnosti zisk.

R.J. 2.2.2009 23:46

Re: Velký omyl

Já to říkám furt, na Wolstrýtu chodí tlustoši ve fracích a cylindru,pokuřujíc doutníky,  cynicky se smějí hladu našich dětí. Jo panečku, v Dachau, na Soloveckých ostrovech, v Jáchymově, tam všude byl ideál, všichni měli práci, stejná strava pro všechny, když máme ty žaludky stejné, hodnoty lidství na vysoké úrovni, hotový ráj na zemi. Žádná krize, ale spravedlivý ŘÁD. Přiznej se Bavore, že Ti mluvím z duše a roztesknil jsem Tě ? Já to věděl , Ty jeden kujone. ;-D

krab 3.2.2009 0:38

Re: Velký omyl

I s bolsevickym marxismem, kterej opakovane tragicky selhal, se musi bojovat racionalne. Takze: 1) stat tezko muzou ridit banky, protoze aby banky mohly existovat a vydelavat prachy, tak musej presvedcit lidi, aby ti do tech bank DOBROVOLNE davali prachy. Neboli banky musej podlezat pracujicimu lidu, jinak ten na ne vystrci holou zadnici. 2) Banky mely tak obrovske zisky z problematickych hypotek, az vsechny zkrachovaly (pane, ctete vubec noviny? dostala se k vam informace, ze velky banky nejen ze nevydelavaj, ale krachujou kvuli tem hypotekam?) 3) Neviditelna ruka trhu existuje, jenomze protoze je neviditelna, je blbe videt. Cloveku nestaci oci, musi pouzit mozek. 4) Kdyby byl trh ovladan majiteli velkych bank, tak davno zkrachujou. Sice to nevite, presto je to tak, ze aby trh mohl fungovat, musi byt pritomny obe strany, prodavajici a kupujici, vyrobce a spotrebitel (ve vasem slovniku vykoristujici a vykoristovany), jeden bez druheho je mrtvej, v tom je prave trh krasnej a nekonecne krasnejsi nez teror, nedostatek a hladomor, kterej chcete vy. 5) Trh zabezpeci a zabezpecil bohatstvi VSEM, vcetne linych a neschopnych, narozdil od vaseho komunismu, kterej zajistil vsem chudobu, vcetne sikovnych a pracovitych. 6) "nadvyroba" neexistuje. Cokoliv vyrobim vic nez jsem planoval je krasny, prinejhorsim to vyhodim, ale rozhodne na tom nebudu hur. 7) Krizovy cyklus samozrejme NEPRIZNAVAJI VSICHNI ekonomove trzniho hospodarstvi, akorat pro samyho Engelse jste se nedostal k opravdovy ekonomii. To proste neni pravda, viz Mises, Hayek (Nobelovka), Rothbard, Murphy, Roberts atd atd atd. Vsichni z nich umeji krize odstranit, narozdil od soudruha Marxe, kterej neumi zavest nic jineho, nez permanentni krizi a vrchovate nam to prakticky ukazal 8) Bohatstvi se skutecne nahromadilo na jedne strane - na strane kapitalistu. Na strane komunistu (vasi strane) se pak nahromadila chudoba. A vas to stejne netrkne, cim to asi je. To tak mozna mate problem v hlave...?