29.5.2024 | Svátek má Maxmilián, Maxim


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Krize svobody

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
mackie 2.2.2009 16:42

Hlavně by se měly regulovat DLUHY

a to zejména na nejvyšších úrovních - stát, banky, velké firmy. Předlužený stát zaplatí obyvatelé snížením životní úrovně, někdy bohužel i trvalým. Předlužené banky a velké firmy si vymůžou pomoc od státu. Na úrovni státu je to těžké, možná by pomohlo, kdyby politici byli placeni s čistého zisku státních financí. U bank by se zase měla daleko přísněji hlídat kapitálová přiměřenost, aby nedocházelo k úvěrové expanzi, která je hlavní příčinou vzniku krize. Na závěr ještě poznamenám, že DLUHY a ZISKY mají společnou vlastnost - rostou EXPONENCIÁLNĚ.

krab 2.2.2009 20:02

Re: Hlavně by se měly regulovat DLUHY

Nemaj. Na volnym trhu zisky se vzdy blizi k nule. Dluhy se blizi k usporam. Kapitalova primerenost se vubec, ale VUBEC netyka uverove expanze. Kdyz ma banka povinnost drzet 10% "kapitalove primerenosti" v rezervach (uz to je problem, vlastne tim rikam ze mam jen 10% opravdovejch penez a zbytek je vycucanejch) a CNB tyto rezervy zvysi (treba nakupem cennejch papiru) tak z tohoto navyseni si banka necha tech 10% (aby byla splnena podminka "kapitalove primerenosti") a o tech 90% se zvysi uvery = dojde k uverove expanzi.

Krom toho banky maj samozrejme tendenci z techto nesmyslu jako je kapitalova primerenost, utikat k neregulovanym produktum, jako byly ty sileny derivaty. Ty derivaty ovsem nejsou pricinou ale pruvodnim jevem.

Sova 4.2.2009 22:39

Re: Nic nemůžeme mít za definitivní

Poctivě jsem se snažil přečít všechny příspěvky. Ale všichni jsme mimo mísu. Ekonomie nemá lolgiku, není deduktivní vědou. Jako ostatně žádné sociální vědy. Dnešní krize ukázala jak málo nám říká. Radikální teorie volného trhu selhala, proti máme Samuelsona. Prašť jako uhoď. Pan Pačes v jednom rozhovoru řekl o Nobelově ceně za  ekonomii, že si ji vynutili finančníci a švédská komise je z toho dodneška neštastná.  Rád věřím.

Pamětník 2.2.2009 15:11

NENÍ nad REGULACI

Regulace pomáhá lidem být šťastni!  Ten slastný pocit, že jsem si mohl pod pultem koupit rohlíky za 5 Kč a jako důchodce si přivydělat jejich prodejem za 7 Kč prachatejm, takže mě stály jen 3 Kč. Jen regulujte!!!

ijn 2.2.2009 15:03

V čele státu toleruješ zločince=výsledek regulace=ještě vetší zločin se státní jistotou

patřící do zločinného spolčení zneužívající důvěru občanů v politiky, trh a svobodu aj. Svým článkem nepřímo obhajují své zločinné zapojení! Velmi nebezpeční šílenci!

R.J. 2.2.2009 15:45

Re: V čele státu toleruješ zločince=výsledek regulace=ještě vetší zločin se státní jistotou

Šílenci ? Né, pragmatický sw/i/ně.

Ludva 2.2.2009 14:00

Volný trh by takovou krizi nedovolil ?

Podle historie jsou krize zákonitým cyklickým jevem volného trhu. Státní regulace je pomáhají omezovat. Co se týká subprime hypoték, tak bylo zveřejněno, že provize za takovou půjčku byla pětkrát větší než obvyklá. Nejenom vláda to zavinila.

j 2.2.2009 14:14

Re: Volný trh by takovou krizi nedovolil ?

Ludvo myslím,že opak je pravdou. Státní regulace a různé socialistické manýry způsobují finanční krize

jasan 2.2.2009 14:17

Re: Volný trh by takovou krizi nedovolil ?

naopak... statni regulace krize minimalne diky casovemu zpozdeni spise prohlubuji...  proc jsem napsal nize

krab 2.2.2009 15:35

Re: Volný trh by takovou krizi nedovolil ?

1) podle historie mozna, nejsem odbornik, podle ekonomie ovsem krize zakonitym pruvodnim jevem volneho trhu nejsou. Naopak jsou pruvodnim jevem statni regulace.

2) provize koho komu?

Ladislav N :-))) 2.2.2009 20:21

Re: Volný trh by takovou krizi nedovolil ?

On asi myslí stav z počátku 90. let v ČR, kdy byly banky v ČR státní a pro úvěr se chodilo (alespoń soukromníci bez politické "tlačenky") s úplatkem státně-bankovnímu úředníkovi. ;-P

Fafa 2.2.2009 20:31

Krabe,

Provize maloobchodnikovi v oboru hypotek, ktery svoje portfolio urychlene prodaval velke bance.

krab 3.2.2009 1:10

Re: Krabe,

to je prece uplne jedno jestli banka nekomu plati za to, ze ji najde nejakou hypoteku, nebo na to ma vlastni zamestnance a dela si to jakoby sama, to sou technicky detaily. Tak jako tak proste banka davala prachy na neco, co bylo riskantni (hypoteky) a za normalnich okolnosti by takovy prachy na takovy projekty nedala. Kdyby to delal jedna.... delaly to skoro vsechny!!! A jak je to mozny?

Na otazku odpovidaji naproste presne "rakusane". Jen podotykam, ze na ni presne odpovedeli uz asi pred 4 roky -  v dobe kdy se samuelsonove placali po ramenou jak to dobre zaridili. Houby zaridili, akorat casovanou bombu naridili.

R.J. 2.2.2009 13:53

Jedno vím jistě,

kdo má nějaký majetek, prodělá, "musí" pomoci dlužníkům, je jedno jak a kterým, jestli inflací nebo regulací, či obojím. Není to dobrá perspektiva. Je to vlastně podobné znárodnění nebo dani z přepychu.

martin 2.2.2009 13:48

Bravo

Bravo - jeden z mála lidí s mozkem. Jeden z nejlepších článků co jsem zde četl.

jasan 2.2.2009 11:53

proc statni regulace nefunguje...

1) vlada neni schopna reagovat vcas - proste ma dlouhou dobu sberu dat

2) vlade dlouho trva nez vybere politicky pruchodne reseni

3) opatreni provadeji urednici kteri maji sve zajmy

4) vlada neni schopna ani predvidat ani ovlivnit chovani ucastniku trehu na jeji regulace

Pepek 2.2.2009 12:30

Re: proc statni regulace nefunguje...

Vláda se hlavně musí ohlížet na názory voličů, což je z větší půlky pologramotná závistivá banda.

R.J. 2.2.2009 13:54

Re: proc statni regulace nefunguje...

Co s tím ?

jasan 2.2.2009 14:16

Re: proc statni regulace nefunguje...

neregulovat....  a hlavne neregulovat nesymetricky...

R.J. 2.2.2009 15:43

Re: proc statni regulace nefunguje...

Nojo,ale jak to dostat do hlav těch, co rozhodují, myslím, že neřešitelné. Zejména u nás.

Pamětník 2.2.2009 14:42

Re: proc statni regulace nefunguje...

Nemyslím si,že vláda se musí ohlížet na názory voličů,ale je to spíše záležitost politických stran.A pokud budete objektivní,zjistíte,že před volbami každá strana je ochotna slíbit vše.A pokud zaznamená prohru,vyhodí Julínka,nahradí ho jiným ministrem,který v nastoupené cestě pokračuje.Bohužel vznikají takové situace,kdy vláda neví kudy kam.Nevím proč v demokratické společnosti,mluvíte o větší pologramotné,závistivé bandě voličů.Už jen ten výraz musí urážet ty,kteří mají jiný názor a totéž si mohou myslet o Vás.;-€

Pepek 2.2.2009 16:36

Re: proc statni regulace nefunguje...

Přísloví o potrefené huse se nemýlí...

krab 2.2.2009 15:38

Re: proc statni regulace nefunguje...

To je vsechno pravda, ale neni to ten hlavni duvod. I kdyby to vsechno nebyla pravda, tak hlavne vlada NEVI, co si MILIONY lidi do detailu preji a misto toho jim vnucuje neefektivni reseni (=neefektivni = jakekoliv jine nez takove, jake si lidi skutecne preji a  za co nejmin penez = zdroju).

Jouza 2.2.2009 10:21

Krize svobody? Ne krize spotřeby.

Ceny jsou nastaveny ekonomicky správně.Ovšem ceny energií stoupají a zvyšují ceny dopravy i výrobků.Musíme si ale přiznat,že výroba přesáhla koupěschopnost zákazníků.Trh je přesycen a nastává převis výroby nad spotřebou.Potraviny jsou jediné na čem se nedá ušetřit,nebo jen málo.Zisky ze spekulací peněz nejdou do ekonomiky,ale bohatnou jen malé skupiny lidí,kteří trhy nerozhýbají.Kam jdou jejich příjmy?Viz:strýček Skrblík!8-o

j 2.2.2009 11:55

Re: Krize svobody? Ne krize spotřeby.

Stará se někdo o to so děláte se svými penězi.

tich@dohoda 2.2.2009 10:07

Autor je spoluzakladatel a předseda správní rady Demokratického institutu

docela legrace/viz titulek/ .Modry bolsevik a Demokraticky institut :-) . Modri bosani jsou jako Vietnamci, cim vice pruhu, tim vice Adidas = cim vice pravicackych hesel a neviditelne ruky trhu, tim vice demokracie. Pochopitelne demokracie virtualni, stejne jako ta neviditelna ruka trhu. Mozna trosku skvrnkou na "krase" bude fakt, ze v globalizovanych ekonomikach zadny skutecny trh neexistuje, pouze virtualni iluze. Najdete si napriklad vyvoj ceny ziletek na holeni za poslednich 20 let, cim vice MACH, tim vice Adidas. Cely svetovy trh ovlada par vyrobcu, kteri prodavaji za kartelove ceny a tak to funguje prakticky ve vsem. Takze nikoliv krize svobody soudruhu modry Lenine, nybrz krize konkurencniho prostredi a bez konkurencniho prostredi neexistuje ta vase neviditelna ruka trhu. Cest,  soudruhu predsedo spravni rady. :-) Cest

j 2.2.2009 10:51

Re: Autor je spoluzakladatel a předseda správní rady Demokratického institutu

Za to tobě stačí zamávat 30 kačkama před nosem a máš politicky jasno a světonázor je na světě. Nejseš přeci žádněj blb tobě stačí osum tříd základky.

Beldor 2.2.2009 11:37

Re: Autor je spoluzakladatel a předseda správní rady Demokratického institutu

Kdyz ctu tydle socialistickykomunisticky henzy tak si tise zoufam ,ze to tady neni udelany jako normalni forum a na nektere blby si nemuzu dat ignore;-PRv Todle uz ani neni smesny...

Marat 2.2.2009 12:43

Re: Autor je spoluzakladatel a předseda správní rady Demokratického institutu

Pro rudého bolševika tichou dohodu, jsou bolševicí modří. Za ten objev by zasloužil přinejmenším Nobelovu cenu.

jm0 2.2.2009 19:23

Re: Autor je spoluzakladatel a předseda správní rady Demokratického institutu

líbí se mi hrozně, jak obecně levičákům, a to až po skutečné soudruhy, nevadí používat slovo "soudruh" jako nadávku: vycítili správně, že je to to nejhorší, co mohou svému oponentovi vmést :))