28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
phd 25.4.2009 23:01

Re: pro Ladislava N :-))))))))))

každý ? i bezdomovci ? ;-)

Ladislav N 26.4.2009 1:52

Re: 10 miliard na zateplení

No, co říkám... Tyhle peníze tuším ČR získala za přebytečné "odpustky" na vypouštění emisí do ovzduší a koupilo je, jestli se nemýlím, Japonsko.

Podle mě by si měl zateplovat dům každý za své, protože jenom tak jsou peníze využity s největší hospodárdností. Ale rozdávání dotací na zateplení je skutečně investicí do snižování energetické spotřeby budov na vytápění, které omezuje spotřebu energie (fosilních paliv) na vytápění. Jisté ale je, že se nedostane na všechny a navíc taková částka peněz vržená v krátké době na trh "zadarmo" může způsobit nárust cen zateplovacích materiálů a stavebních prací se zateplováním spojených. Vleklý nedostatek např. pěnového polystyrénu je znám z minulých let a co s ním udělá 10 mld. vhozených na trh? Nedostatek bude ještě větší a ceny nejspíš vyšší.

Když už přistoupíme na to, že se peníze rozházejí, tak zateplování je rozhodně lepší metoda, jak peníze utratit (viz prokazatelné výrazné omezení množství energie na vytápění budov), než zjevně přihlouplé "šrotovné" na automobily. To jsou skutečně peníze vhozené doslova do šrotu a bez jakéhokoli dlouhodobého efektu. Je to čistá spotřeba.

David 26.4.2009 7:50

Re: 10 miliard na zateplení

Díky za názor. D

Glosator 26.4.2009 19:31

Re: 10 miliard na zateplení

Částečný souhlas. Pokud ale má být zateplování efektivní, mělo by se zaplatit a tím pádem bz namísto dotace měla stačit půjčka. Takhle je to v jedné hromadě se šrotovným více, než si chcete přiznat.

Stará auta produkují mnohem více emisí a jsou i méně bezpečná. Problém je, že šrotovné nepostihne ty největší šumky....

Minutus 26.4.2009 22:57

Re: 10 miliard na zateplení

Vcelku souhlasím. Zateplení je jedna z nejlepších variant dotací. Obecně mi vadí jiné dotace, jako je třeba regulované nájemné, kterým jedna skupina obyvatel žije n aúkor ostatních. U zateplení je to jinak. Pokud masivně ušetříme, můžeme pak prodat povolenek víc a dotace se státu vrátí. Nehledě na to, že velká část se státu vrátí v DPH. V podstatě odpuštění DPH na zateplení by bylo dotací 19% tuším.

Ladislav N 27.4.2009 6:27

Re: 10 miliard na zateplení

Žádné "velká část se státu vrátí v DPH" neplatí. Je to stejný nesmysl, jako podobné tvrzení u šrotovného. U zateplení také dostanou vlastnici nemovitostí, kteří zateplují s dotací státu peníze na úkor těch, kteří dotaci na zateplení nedostanou.

Pro stát jako celek má význam snad jen dlouhodobé snížení závislosti na dovážených fosilních palivech, zatěžujících zahraničně-obchodní bilanci státu vysokým dovozem.

isi 25.4.2009 20:33

odpoved: Psychologie kapitalismu

Podle psychologickeho vyzkume : vice nezli 75% lidi podlehne hlasu autorit  (obchodnich, nabozenskych, fasistickych....)  dobre podanych autoritami v tisku v televisi atd.

Priklad toho je nesmrtelnost  nabozenstvi ci obchod.  Jestli  bylo psano v tisku dosti dlouho , ze Island  je methoda jak zbohatnout pres noc tak to tak musi byt a  kseft se toci!!! prumerny clovek nema  cas myslet , ten se musi vysat od penez.  Matematicke modely funguji  , ale  kdyz podvodnici  toci   u toho klickou tak z modelu padaji  nehodnotne vysledky   delaji se ekonomicke  bubliny   bohati bohatnou a chudi ztraci kosili z tela. Vzdycky  to byl stejna pisnicka...... to jste jeste nepochopili , jaky je rozdil jestli  klickou  tocil  komunista ci kapitalista   padaji z toho  vysledky vhodne  pro nej .

Ladislav N :-))) 25.4.2009 20:44

Re: isi IP: 66.77.127.xxx

No, rozdíl tady je. Ten váš "kapitalista" se musí starat, aby se z něj nestal bezdomovec, neb jeho pozice je dána ekonomicky a na vývoji ekonomiky závisí. Občan je svobodný a může se stát kapitalistou, kdykoli toho bude schopen.

Komunista v totalitním komunistickém má nadosmrti vystaráno vstupem do komunistické partaje a příjmy nezávislými na tom, za co je ochoten zaplatit občan. Občan je otrokem komunistického režimu a jakékoli legální ekonomické aktivity ve státním sektoru mu nemohou výrazným způsobem zvýšit příjem ani životní úroveň. Ztrátou motivace drtivé většiny občanů komunismus poté, co vyčerpal dříve zabavené majetky, zaniká.

;-P

Fafa 25.4.2009 22:45

Ladislave

to je sice teoreticky pravda. Ale treba kapitalista-vlastnik General Motors se spis nez o vlastni podnik stara o ziskavani dotaci od federalni vlady.  ;-P

Ladislav N :-))) 26.4.2009 2:01

Re: získávání dotací od federalní vlády

Ale to už jsou "poruchy" vnášené do tržního systému politiky, za to sám tržní systém nemůže. Za to jsou odpovědní blbí voliči, kterým demokracie a všeobecné volební právo  umožňuje zvolit do parlamentu třeba i osla... ;-P

Minutus 26.4.2009 23:02

Re: získávání dotací od federalní vlády

To si vážně myslíte, že "blbí" voliči mají na politiku větší vliv, než třeba General Motors, která si koupí půl senátu, když se jí to hodí? Za ty samé státní dotace (jejich část), které ji ten senát odhlasuje? Tady jde jen o to, kdo dá víc a banky jsou ve výhodě, takže inkasují víc. Doporučuji více se zabývat těmi "poruchami", nakolik mají systémové příčiny.

Ladislav N 27.4.2009 6:30

Re: získávání dotací od federalní vlády

No, on musí být kromě toho, kdo úplatek nabízí, i ten, kdo je ochoten úplatek přijmout.;-P

A jsme zpátky u voličů a jejich výběru z nabídky...

Veteran 25.4.2009 19:46

Něco ten kapitalismus

v našem pojetí a socialismus v komunistickém pojetí společného přece jen společného má. Velká řada poctivě pracujících slušných lidí se má blbě a především darebáci, vyčuránci a zloději se mají až velmi dobře.

Ladislav N :-))) 25.4.2009 20:27

Re: Velká řada poctivě pracujících slušných lidí se má blbě a především darebáci, vyčuránci a zloději se mají až velmi dobře.

No a proto, aby se darebáci jako Rath s Paroubkem měli dobře, volíte ČSSD? ;-D

berg 26.4.2009 9:41

Re: Velká řada poctivě pracujících slušných lidí se má blbě a především darebáci, vyčuránci a zloději se mají až velmi dobře.

určitě, protože je hlava a nedá se oblbnout řečmi o potřebě reforem a pod., a moc dobře ví, komu záleží na obyčejném, poctivém, pracujícím člověku;-(

tich@dohoda 25.4.2009 19:23

ale napřed byste musel pověsit či zastřelit tÿ mraky salónních levičáků, kteří sice neumí trojčlenku, ale chtěli by řídit společnost.

viz titulek, soudruh Emil II/. Predpokladam, ze soudruh profesor Klaus trojclenku umi, zeby mu to ale pomohlo pri rizeni statu , at uz jako premier, ci prezident, to si myslim ze ani nahodou. Takze v trojclence to asi nebude. Cest :-)

L'ego 25.4.2009 19:19

trošku jste zapomněl

že krize odpovědnosti se netýká pouze politiků či úřadů (Greenspan je vynikající příklad), ale také podniků a masy jednotlivců, tedy chcete-li TRHU... Nikdo (tím méně stát) nevnutil Bear Sterns nebo Lehmanovi či Merryl Lynch jejich model hospodaření (poměr vlastního kapitálu ke dluhu kolem 1:30), nikdo nenutil brokery nabízet lidem  hypotéky typu NINJA (no income, no job or assets) a nikdo taky nikoho nenutil kupovat barák ne spekulaci...

Ty vaše "opravné tržní mechanismy" lidé z US ministerstva financí uplatnili v případě Lehman Brothers (nechali tu banku padnout)- a výsledkem je největší hospodářský průšvih od Velké deprese...

jinak je to opravdu o té zodpovědnosti...

V 26.4.2009 2:48

Re: trošku jste zapomněl

zapomel jste dodat, ze v socialismu taky nikdo nikoho nenutil nevyrabet ci nepracovat jako kapitalista a prece se vsichni povetsinou flakali a ridili podniky jak je ridili...

Kon 25.4.2009 18:13

Je to těžké

Většina lidí ekonomice a politice a vůbec něčemu složitějšímu než cena piva nerozumí. Přesto mají volebním právo a rozhodují tak o tom, kdo bude jejich jménem rozhodovat a řídit stát a ekonomiku (pokud to jde). Nebo rozhodovat o tom, jestli máme peníze na Olympiádu.  Budou vždycky volit toho, kdo jim víc slíbí. Výsledkem je státní dluh, krize, řešení se hledá v tiskárně bankovek, inflace vytištěné peníze znehodnotí, následuje politická krize a nástup autorativního režimu, a tak pořád dokola. Zdravý politicko-ekonomický systém nemůže být založen na všeobecném volební právu. Lidstvo se konečně bez něj obešlo po celou dobu trvání své existence s výjimkou historického okamžiku posledních sta let. V Británii v devatenáctém století měla volební právo jen vzdělaná šlechta a bohatí podnikatelé, nebyli socialisté  a Británie se za tohoto systému stala první světovou ekonomickou velmocí.

Kolemjdoucí (J.Š.) 25.4.2009 19:03

Re: Je to těžké

Lidé snesou jen tolik svobody, nakolik jsou pro ni zralí, nakolik jsou schopni samostatného rozhodování a jednání. To je v různých zemích různé. Nejlépe jsou na tom patrně občané USA, kteří jsou po více než dvě století cepováni k individuální odpovědnosti a nezávislosti na státu. Evropské země tak hlubokou zkušenost nemají, ČR jí má minimálně. Za komunistů se normální ekonomie vůbec nevyučovala, svobodná veřejná diskuse neexistovala. Podobně na tom byla politologie.

Takže se není čemu divit.

Ale nejde jen o teorii. Jde především o osobní zkušenosti se soukromým podnikáním. V USA bylo zvykem, že nově příchozí dostal kus půdy a byl samostatný. U nás bylo za komunistů soukr.podnikání zakázané a v průběhu devadesátých let byli zdejší podnikatelští začátečníci záhy vystaveni konkurenci zkušených a mocných zahraničních firem. Výsledkem byla předčasná likvidace spousty soukromníků a tisíce nezaměstnaných.

Politikové by si měli uvědomit, že čím více budou dávat přednost zahraničním firmám na úkor domácích podnikatelů, tím více lidí se bude obracet na stát a tím více jich bude volit levicové strany. Snad teprve další generace na tom bude lépe.

Ladislav N 25.4.2009 19:31

Re: Za komunistů se normální ekonomie vůbec nevyučovala...?

Ale samozřemě, že se ekonomie "kapitalismu" vyučovala. Ikdyž s výrazně pokrouceným komentářem. Kdo nebyl hlupák, tomu bylo jasné, že tržní systém, komunisty nazývaný "kapitalismus", má svou logiku, hlavu a patu, zatímco komunistický systém je nesmysl. Na technických školách byla komunistická ideologie většině studentů i učitelů k smíchu.

Oni ani inteligentnější učitelé marxismu sami často nevěřili tomu, co museli podle osnov učit jako "vědecký komunismus" a patřili spíše k "reformní části" komunistické mašinérie. S těmi se dalo (opatrně) diskutovat, a mezi čtyřma očima i zcela otevřeně. No a zbytek byli blbci bez mozku, před nimiž se člověk musel mít na pozoru. Jeden z takových idiotů se jmenoval RSDr. Freml (Brno - nezaměňovat s Fremerem - co napsal nějaké učebnice). Ten byl nebezpečný!

Milan 25.4.2009 20:36

Re: Za komunistů se normální ekonomie vůbec nevyučovala...?

U Fremla jsem děla zkošku z vědeckého komunizmu. Říkali jsem mu rudý pes. Potvrzuji, byl to nebezpečný idiot.

Chris Kelvin 26.4.2009 0:34

Re: Za komunistů se normální ekonomie vůbec nevyučovala...?

Ňákej Freml, to by mě nerozházelo. My měli dva semestry samotnou zástupkyni ředitele Ústavu marxismu-leninismu ÚV KSČ (takhle to měla na vizitkách, které nám rozdávala). Na jméno už si nevzpomenu. Kde se vzala na tradičně relativně politicky liberálním ČVUT dodneška nechápu - asi měla posílit pokleslou morálku.

:-)

Ladislav N :-))) 26.4.2009 2:13

Re: Za komunistů se normální ekonomie vůbec nevyučovala...?

Ale tihle lidé nebyli většinou hloupí, nebáli se jako teoretici marxismu diskuse a měli obvykle nad věcí jistý nadhled i toleranci. Nemuseli se tolik třást o svou židli. My měli z politické ekonomie taky jednoho takového, a sám nás na přednáškách svými otázkami provokoval k přemýšlení nad tím, jak je komunismus nesmyslný a rozporný v tom, co hlásá a jak se chová v praxi. ;-)

Minutus 26.4.2009 22:50

Re: Za komunistů se normální ekonomie vůbec nevyučovala...?

Tak to musím potvrdit. Pamatuji si ho. Nebyl to jen fanatik. Byl to velmi zlý a nebezpečný fanatik.

V 26.4.2009 2:51

Re: Je to těžké

volebni pravo vsech neni problem ve spolecnosti, ktera nestrka pracky do hospodarstvi, rika se tomu laissez faire a v takove zemi mohou hlasovat vsichni a presto nikomu nekecaji do toho, jak ridit jeho podnik

Talián 26.4.2009 9:17

Re: Je to těžké

Jeden moudrý muž ve své populárněnaučné knize říká:"Banky milují vaše dluhy a nenávidí vaše úspory." V tomto duchu potom mám každý týden nejméně dva hovory, kdy dívčí hlasy naléhavě doporučují, abych akceptoval jejich nabídku a pořídil si kreditní kartu jejich instituce. Bývají udivené, když  říkám že mám raději karty debetní a radí abych nebyl hloupý a dělal dluhy jako ostatní. To vše v době, kdy je zadlužování cestou do pekel. Tedy v době, kdy je to zřelnější než kdykoliv jindy. Jen by mě zajímalo, kolik prosťáčků na to nachatyjí a ti nachytaní dopadnou.

Ypsilon 26.4.2009 21:39

Re: Je to těžké

Hmm, nějak Vám z Vašich úvah  vypadlo, že VB byla v té době největší koloniální říší. To se to ekonomicky rostlo.....;-P

Cowboy 25.4.2009 17:35

Degradacia "civilizacie"

Nenazratost zachvatila kazdu spolocensku vrstvu. Od priemerneho Joe, ktory si mysli, ze jachta na pozicku ho urobi stasnejsim az po Sorosa, Stanforda, ktorym miliardy nestacili, a potrebovali dalsie. Skutocne uz neexituje nieco ine ako peniaze?

kobylka 25.4.2009 11:34

konečně slušný článek

Myslím si,že je to fakt chyba systému,který umožní na finačních trzích dělat takové lumpárny,že potom na to doplácí celý svět.Ve světě ,který je založen pouze na penězích,každý touží něco vydělat.Nejlépe pak bez práce,na čemž jsou finanční trhy postaveny.Věřím,že odpovědní lidé (mezi ně nepočítám politiky) najdou z této krize řešení,tak aby již nikdy se nemohla situace opakovat.Na celé virtuální hrátky doplácí pak všichni slušní lidé,neboť gauneři jsou za vodou.