2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Krize kapitalismu

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P.K. 7.10.2008 13:35

Hledání nové kavky

Já bych to nenazval krizí kapitalizmu jako systému, aleˇkrizí (ne)hospodaření v USA.  "pádem (US) letadla", či prasknutím (US) cenové bubliny. Když všichni spekulanti z celého světa budou chtít koupit určité akcie, jejich cena bude neúměrně stoupat, až "letadlo" spadne, či "cenová bublina" praskne.

Ted to byly cenné papíry založené na subprime hypotékách. Je jimi zaplevelený bankovní systém na celém světě.

Bosové řeknou akcionářům  "sorry, to je život" sbalí si své vydělané miliony a zlaté padáky a budou hledat novou kavku. Naivků je pořád dost.

jm 4.10.2008 8:02

KAPITALISMUS NENÍ ZLÝ - ZLO ČINÍ ZLOČINCI V NĚM

KAPITALISMUS NENÍ ZLÝ - ZLO ČINÍ ZLOČINCI V NĚM - protože, pokud investor na burze prodělá vlastní kapitál, je to jeho smůla,neštěstí,hloupost...může si každý vybrat. Když ale na burze prodělá makléř bankovní vklady střadatelů - tak to se jedná o zločin se všemi náležitostmi. Protože se dnes nejedná o zločiny zločinných individuí, ale o zločiny státy institucializované, jsme účastníky světové krize na účet burzovních diváků.....Krize bankovní.

Ludva 4.10.2008 14:36

Re: KAPITALISMUS NENÍ ZLÝ - ZLO ČINÍ ZLOČINCI V NĚM

Kradete v malém - jste zloděj, kradete ve velkém - jste banka. Zajímalo by mě, kolik procent peněz střadatelů banky rozpůjčují a kolik jsou schopné okamžitě vyplatit. Tipuji, že by je položil výběr deseti procent vkladů. A nejlepší na tom systému je, že sami sobě vyplácejí obrovské platy a odměny bez ohledu na výsledky hospodaření. Ztráty pak zaplatí stát, to jest zase střadatelé. No, neberte takové povolání.

tomfuk 3.10.2008 22:41

Lépe by slušel...

Lépe by slušel nadpis "Krize Kapitalismu?USA a jeho aktivity v Afganistanu,Iraku,udržování vojenských základen ve světě,budování nových,podpora Izraele,a jiné aktivity Amerika finančně unesla a unaší i proto,že část nákladů z těchto aktivit se do USA vrátí.Co,ale neunesla je domácí fíinanční politika.Tato finanční politika jako by z oka vypadla socialistickým praktikám.Zpronevěření se kapitalistickým poučkám má dáti - dal , Ameriku a Američany nachvíli uvrhlo do pocitu vyššího blahobytu,ale na dluh.Ti co řídili banky a připustili  jejich krach si nic nezadají  s politiky v naší ČSSD a KSČM .Je to vážné varování všem rozumným voličům-NEVOLTE POPULISTY Z ČSSD.Naše republika nemá takový zlatý poklad k záchraně ekonomiky.S populisty v čele státu nás čeká jen krach.!!

Bartoloměj 3.10.2008 20:53

Bartoň promluvil !

Filosofové a ekonomové minulého i předminulého století: Třeste se!

loula 3.10.2008 20:49

Odkazuji na poslední odstavec vašeno článku,

Někdy v roce 1995 - v době vrcholícího fenoménu Kožený - proběhla veřejná diskuze Klaus - Zeman. Zeman tam jednoznačně hájil stanovisko, že základem prosperity státu musí být právě výroba a práce jako taková. Ze finanční spekulace jsou jistě zajímavé pro jednotlivce, ale prosperita státu na nich stát nemůže. A Koženého označil za hochštaplera. Kdežto Klaus spekulace obhajoval jako sůl podnikání a Koženého označoval jako prototyp potřebného podnikatele.

Magor Milda, Mgr. etc. 3.10.2008 19:14

Jako student, který získal zápočet z dielektrického materialismu

bych mohl být považován za experta. Materialismus je ta nepříjemná věda, učící o zachování hmoty, energie a bilance. Kde nic není, ani smrt nebere, říkávali už pračeši. Obchodovat na burze s teplou vodou vyžaduje mrštnost, neboť mezitím ta voda vychladne. Marxův poznatek, že peníze jsou protihodnotou práce, platí dodnes. Tam, kde se peníze tisknou jen tak, jako prospekty, nemohou mít peníze reálnou hodnotu.

Opuštěním zlata jako podkladu měny se zvýšily nároky na kontrolu vydávající banky, zvýšilo se ale také pokušení, natisknout si trochu do zásoby. Místo bankovek dnes kolují i cenné papíry, které byly hned od začátku pouze papíry ale bez nějaké reálné hodnoty. Účet za to dnes dostáváme. Podívejme se jenom, jak dopadla Klausova kuponová privatizace. Nejde o Koženého, to mohl tušit každý, kdo se na tu reklamu nechal nachytat. I tam, kde si noví akcionáři své akcie ponechali, byli okradeni. Třeba akcie Ytongu byly podle zákona vykoupeny od drobných akcionářů za jednoroční dividendu, bránit se nebylo podle zákona možné.

Podobně dopadají akcionáři firem, které byly převzaty jinými, prostě zanikly a co s akciemi?

grr 3.10.2008 17:36

žádný strach

Jelikož z debaty mezi Obamou a McCainem konečně vyplynulo, kolik dluží USA Číně (jenom 500 miliard dolarů), bude krize zažehnána tím, že pilný Asiati nám ten kapitalismus vybudujou ze svýho kapesnýho. Už je mi jasný, proč ten Bush panáčkoval na olympijské tribuně jak pekinéz.

Honza42 3.10.2008 20:03

Re: žádný strach

Tak mne napadá jediná komodita, kterou by USA mohlo takovej dluh splatit. Vyzbrojit Čínu. A myslím, že k tomu dojde. Už vzali na milost indický jaderný program, Čína je na řadě.

grr 4.10.2008 11:29

Re: Re: žádný strach

Hm. Nejdřív ale musí svrhnout tamní politbyro. Zkoušejí to přes dalajlámu, sektu falunkungových pomatenců, přes Tajwan a mezitím jim doma spadla pec.  Blbá situace. Když Číňan vrhne na trh americký dluh, koupí si ho dnes arabáš nebo rusisko, kteří zrovna mají ještě peníze. Dost blbá vyhlídka pro švorcového Amíka. Soudím, že vyhraje Obama, Pyrrhovo vítězství, průsery vyžere za všechny, po čase přijdou ti samí, nevinní zachránci celí v bílém.

krucipísek 3.10.2008 16:08

Vysvětlení

Exiastence je termín autora pro stav, kdy něco je a zároveň není. Příkladem exiastence je MORAVA.

krucipísek 3.10.2008 16:05

Krize socialismu

Pokud pamatuji, probíhala permanentně po celou dobu jeho exiastence. Stále byly úzké profily, občas se prováděly rozbory "disproporcí", dokonce i sr*t bylo obtížné, protože  Státní  plánovací komise nebyla schopna vypočítat počet prd*lí v tomto státě a naplánovat výrobu toaletního papíru.

Kapitalismus zatím všechny krize přežil, což o socialismu řící nelze.

krucifiks 3.10.2008 17:10

Re: Krize socialismu

ale di,nebýt dohody jak ze soudruhů udělat kapitalisty, což pro ně bylo výhodnější, jelikož se stali boháči a ještě k tomu měli moc,tak tady byl dále socialismus, zvláště když by odboural všechny výhody jako to udělal i nyní a zároveň zadlužili stát také tak jako nyní a né aby měli ještě pohledávky u jiných států.Nezasrávám se žádného izmu,protožr každý je takový, jací lidé ho dělají.Jsou-li to zloději je zlodějský, jsou.li tokrutí a zlí bezcitní je totalitní atd.atd.A že ten kap. přežil krize , to ano ,ale vždy na tom vydělali ti bohatí a vládnoucí a zacálovali to ti obyčejní lidé svou prací a nižší životní úrovní.Jsem zvědav až to příjde sem jak budeš mluvit,když si potom za výplatu koupíš zřeba jen půlku toho co dnes, pokud ovšem nepatříš k té horní vrstvě " rovnocenných lidí".

Alfons 3.10.2008 15:12

Bez kapitalizmu by lidstvo zahynulo hladem

a v komunizmu by se lidé navzájem sežrali. Nezbývá než osvícenský hybrid zaváděný v USA, komunistický kapitalizmus modifikovaný Bushovýn  Božím vnuknutím. Na hrudi rudou hvězdu, nad hlavou svatozář, v kapse kolt a pod hlavou zlatou cihlu. Standardní přiblblý americký úsměv v každé situaci je samozřejmostí. Tak se rodí v USA nový člověk pro toto století. ;-D

Pytel 3.10.2008 14:06

kapitál

Kapitál je: farma, na které pro vás za mzdu dělají cizí lidi; váš nájemní dům, ve kterém máte cizí nájemníky; dílna, ve které pro vás za mzdu dělají cizí lidi; vaše škola, ve které pro vás za mzdu učí učitelé; vaše kamióny, které za mzdu řídí cizí lidi; atd. atd.

Proč to připomínat? Protože ta současná krize není krizí kapitalismu. To se jen páni finančníci domnívají, že úvěrování = kapitalismus. Nikoli, úvěrování = lichva, což je jedna z nejstarších forem, jak z někoho něco vytěžit a nemířit na něj bodákem nebo pistolí.

honzak 3.10.2008 16:17

Re: kapitál

souhlas, jen bych oddělil MRAVNÉ úroky za půjčení peněz (když si na týden půjčím ve Francii lyže, tak taky musím zaplatit) od nehorázné  LICHVY (soudruzi managoři potřebují těžké prachy na svůj "skromný" život a prací si je přeci vydělávat nebudou).

Dále musím konstatovat, že chybí družstevní výstavba, která by umožnila mladým rodinám získat bydlení za normální peníze.Pomocí hypoték je to problém, který může ještě nechutně vyqasit!

cb 3.10.2008 18:28

Re: Re: kapitál

Kdo ti brani zalozit druzstvo?

člen rodiny družstevníka 3.10.2008 20:32

Re: Re: kapitál

pamatuji,že družstevník odpracoval asi 8.000 hod uznaných a dalších 8.000 neuznaných na důležitých věcech jako skládání (ručně) cihel z náklaďáku,zametání,betonování,úklidu,stavění a bourání lešení,zatímco se 3x vyměnilo vedení družstva,všichni členové vedení už bydleli na nejlepších parcelách a družstevník nebydlela ještě dlužil...

PetrN 3.10.2008 12:54

Krize kapitalismu - ne, ale důsledek státních intervencí

Krize kapitalismu? Vždyť je to důsledek státních zásahů podobně jako ve dvacátých letech, kdy se ustoupilo od zlatého standardu a na jedné straně státy posilovaly izolacionistické tendence a na druhé straně došlo k obrovské nekrité státní úvěrové expanzi v USA. Inflace se dostavila - zázračný růst na burze, kdy spekuloval kde kdo a po posledním loku finanční whisky se bilance vyrovnaly. Stejně tak dnes, kdy po 11. září byly státem do ekonomiky pumpovány obrovské objemy virtuálních peněz a vše krásně běželo - akciové majetky se zhodnocovaly, ceny nemovitostí stoupaly do zářných výšin, všude peněz jako šlupek, hypotéku dostal i bezdomovec. Ale ona to byla vlastně inflace a bilance se vyrovnávají. A zas je tu stejný motiv, chytrý stát do systému napumpuje stovky miliard USD, to by bylo, aby se nevyhnal čert ďáblem a hned se zadělá na další recesi, která bude ještě větší. Zároveň si stát (úředník) vezme další pravomoci, vždyť za to mohou ti zlí kapitalisté, že? Je to potřeba zregulovat..... A samosvornost ekonomického systému je zlikvidována. Výnosy někomu, ztráty všem. Takže ne krize kapitalismu, ale důsledek státního intervencionalismu....... PetrN

petr 4.10.2008 19:38

Re: Krize kapitalismu - ne, ale důsledek státních intervencí

Zvláštní je jak vy bojovníci z "Modré stezky"umíte všechno překroutit....:-/Základem je krize důvěry,když ratingy ohodnocovaly toxické papíry nejvyššími hodnotami.Prostě se podvádělo,když to nikdo nehlídal...

drak 3.10.2008 12:07

Doktore

R^R^R^R^R^

Kolombo 3.10.2008 13:06

Re: Doktore

Doktorovo filosofování o společnosti má jednu vadu - nefilosofuje společnpst, ale on, doktor, jedinec. Jemu, ne společnosti, je dobře v jím propagovaném uspořádání, není tedy o nic menší egoista než ti, které kritizuje. Ba co dím, je horší, protože ti kritizovaní individualisté nikomu nic nevnucují, jen nabízejí, kdežto on, doktor, by za svými ušlechtilými cíli šel přes mrtvoly. Jako soudruh Lenin neblahé paměti. Doktorové si svou ideální společnost snad vytvořit mohou včetně vyobcování z ní všech kacířů. Obávám se ale, že by doktora výsledek neuspokojil a příčinu by zase hledal v těch mimo jeho ideální stádo. Zase by byli málo solidární, zřejmě po celou dobu své existence...Ať žije humanismus a ušlechtilé myšlenky  :-D

doktor 3.10.2008 12:00

Připomínám tady posté,

že člověk je jako všichni Primáti tvor společenský a stádní. Individualizmus a liberalizmus (ne demokracie, ta je totálním výmyslem manipulátorů) je běžný, ale  jen pokud tím neporušíme pravidla soužití ve společnosti, a neškodíme jí. Ta mají hlídat její nejvýše postavení členové: v moderní praxi politikové, viditelní zástupci STÁTU. Měli by to být ti mentálně i fysicky nejlepší. Jejich znaky nejsou jen privilegia vedoucího samce, ale také povinná ochrana celého stáda (i slabých a nemocných) před jakýmkoliv nebezpečím. Pokud si někdo ve společnosti uzurpuje moc a výhody na úkor ostatních, a nestará se o blaho ostatních členů společnosti, v níž žije, měl by být ze společnosti vyobcován, a mělo by mu být v jeho protispolečenské činnosti jakýmikoliv prostředky zabráněno. Ideální by bylo je ze společnosti morálně i fysicky vyobcovat. Protispolečensky se dnes chovají, jak se zdá, sobečtí obchodníci a manipulátoři s finančním kapitálem a jejich političtí ochránci. Už víte, co s nimi?

Kolombo 3.10.2008 12:43

Re: Připomínám tady posté,

Jo, doktore. Nedoslechl jsem se zatím o žádném stádu, jehož vůdčí samec s poskoky by kopanci zaháněl zpět do stáda odloučivší se jedince. Ostatním členům stáda je  fuk,  jestli nějaký jedinec riskuje mimo stádo. Ve stádu je bezpečněji a kdo hledá bezpečí, je uvnitř. Bez aktivity "vůdčích samců". Jinak souhlas - stádo by mělo mít právo "vyobcovat" jedince, ale ze svého středu, ne vyhnat ze země. Třeba s kormorány taky musíte koexistovat, ne je vyhnat na Balaton. Nemusíte je krmit, ale ani je nesmíte honit. Myslím, že by se našlo dost lidí, kteří by za výsadu být vyobcován ze socialistického stáda blbců ještě i zaplatili. Bohužel zůstat mimo "společnost" a vztah s ní založit pouze na trhu a vzájemné výhodnosti není možné. Ale co není může být - již se objevují první vlaštovky. Například v sexu nestačí, jste-li sám nadržený a tedy "potřebný", musíte si získat náklonnost partnerky. Žádné kecy o "solidaritě" a "lásce jako lidské potřebě" vás nezbaví obvinění ze znásilnění, pokud socialistické principy přenesete na půdu sexu. Co vy na to?

doktor 3.10.2008 15:11

Re: Re: Připomínám tady posté,

To je na třídenní vědeckou konferenci. Fakt je, že političtí nebo ekonomičtí vůdcové by měli být ti nejkvalitnější jedinci. Kvalitu nevyberete hlasováním - tam rozhoduje mnoho jiných vlivů - ale prověrkou znalostí a schopností uchazečů (ucházejí se o výhody, ale aniž to vědí, i o nutnost se o společnost starat: ve starých civilizacích byl po válečných neúspěších nebo i jím nezaviněných přírodních pohromách světský či náboženský vůdce, král nebo velekněz, svržen a většinou i zabit). Podřízení (poddaní) mohou intrikovat nebo se snažit vůdce svrhnout. Vyhnání z tlupy (kmene) znamenalo tisíce let pro vyhnaného jedince smrt. Jenže - ten genetický zpětnovazební mechanismus vinou (díky?) propracované kultuře, předávané už dávno ústně, a nějakých 7.000 let i písmem, je dnes často nefunkční. Takže to, co jsem napsal dopoledne, tak docela neplatí. Sex je sice něco podobného, ale ani ten dnes v genetice nehraje roli. Proto o něm jindy. Celé to moje povídání nemá se socialismem nebo kapitalismem nic společného. Jde o optimální metody soužití úspěšné lidské společnosti.

Kolombo 4.10.2008 13:58

Re: Re: Re: Připomínám tady posté,

Vůdčí jedinec v obrovském stádu pakoní nedělá nic jiného než že kouká po okolí a když někam vyrazí , ostatní se ženou vcelku bezdůvodně za ním. A on z toho má přízeň samic /ten vůdčí jedinec" takže jich může spoustu obskákat. Strukturovanější tlupy primátů jsou malé, vůdčí jedinec "dbá" o svou tlupu protože je jeho - dbá tedy o sebe a svůj "majetek", stejně jako náčelník malé tlupy lidí. Mimochodem třeba šimpanzí tlupy jsou dost agresivní, teritoriální a pořádají "válečné" výpravy na území sousedů. Bohužel zkušenosti malé tlupy nelze aplikovat na velké společnosti a už vůbec ne na abstrakci jakou je "Lidstvo". Ostatně ani my dnes nemáme zprávu o tom, jak hodnotili optimálnost řízení lovecké tlupy vůdčím samcem její příslušníci. Možná, že měli stejné výhrady jako my k dnešním politikům. Zřejmě mít výhrady bylo i tenkrát  to jediné, co proti tomu mohli dělat. :-D

BOMBON 3.10.2008 10:48

odkaz nejen pro autora

http://sumavak.bloguje.cz/726916-ekonomicke-deprese-jejich-pricina-a-lecba.php

abyste uz nepsal podobne zhuverilosti...

zejmena se mi libi ctvrty odstavec:

Zhruba před 30 lety většina ekonomů přijala za svůj pohled na ekonomický cyklus zastávaný britským ekonomem Johnem Maynardem Keynesem v jeho knize Obecná teorie zaměstnanosti, úroku a peněz, vydané v roce 1936. Pod jejich diagramy, matematikou a zmateným žargonem se ovšem skrývá přístup k boomu a propadu, který je prostinký a docela naivní. Pokud existuje inflace, její příčinou je „nadměrné utrácení" ze strany veřejnosti; doporučenou léčbou je potom, aby vláda, tento samozvaný stabilizátor a regulátor, zakročila a přinutila lidi utrácet méně, „vysála nadměrnou kupní sílu" skrze vyšší daně. Pokud se na druhé straně dostaví recese, pak je způsobena nedostatečným soukromým utrácením a léčbou nyní je, aby vláda zvýšila své vlastní utrácení, hlavně skrze deficitní rozpočty, a tudíž zvýšila agregátní útratu celého národa.

cb 3.10.2008 10:50

Re: odkaz nejen pro autora

Keynesianstvi slo do (Y) v 70. letech.

Kolombo 3.10.2008 10:45

Člověk

si o sobě moc myslí a zatím je jen druhem lepší opice. Svou bezprostřední zkušenost a vývojem v kmenové společnosti získané citové vybavení se pokouší rozšířit na celé "Lidstvo". V přírodních vědách už sice pochopil, že aplikace newtonovské respektive Maxwellovské  fyziky  v měřítku velmi  malém nebo příliš velkém nefunguje, a používá úspěšně příslušných nenázorných a neintuitivních technik. Funguje to proto, protože se o věc většina veřejnosti nezajímá, přímo se jí to nedotýká a tak o tom nehlasuje spousta pitomců. Ekonomika - to je jiné káva. Kdekdo si myslí, že ve velkých celcích mohou fungovat mezilidské vztahy a city jako v rodině, ba i lepší, neboť ani v každé rodině mezi blízkými nejsou ideální.  Stejná iluze panuje , pokud jde o možnost plánování a řízení  velkých celků. Úvěrová krize nevznikla ani tak kvůli "selhání trhů" jako kvůli sentimentu a politickému tlaku na pomoc "chudým", aby se dostali k vlastnímu bydlení. Normálně by jim nikdo nepůjčil, ale pokud se lze domnívat, že takové půjčování dojde ocenění /půjčovači jsou vnímáni jako sociálně cítící, ušlechtilí lidé/ a v případě potíží zasáhne stát, to se to půjčuje! Slavné "sociální tržní hiospodářství" nestojí na o nic lepším základě, dokud bublina roste, jsou všichni happy, když bublina splaskne, hledají se vinníci. Řešením by bylo zrušit povinnou solidaritu, nikoho nenutit do svazků, které se mu zdají nevýhodné a podezřelé,  Jacikoliv regulátoři jsou zase jenom lidi, budou podléhat politické objednávce, budou trpět stejnou slepotou a dělat stejné chyby. Kdyby státy nepoužívaly prostředky daňových poplatníků  prostředky na nápravy cizích chyb, chovali by se všichni zodpovědněji. Ani tady by si lidi nesmyslně nepůjčovali, kdyby neexistovala štědrá sociální síť a neměli pocit, že jejich problémy někdo vyřeší.

Peta 3.10.2008 11:07

Re: Člověk

R^R^