3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Konec recese… až naprší a uschne

Tak prý tu máme konec recese. U nás i v eurozóně. Média slaví, politici se exhibují; tím spíš, že máme před volbami. Před volbami máme taktéž u nás i v eurozóně – tedy v Německu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 28.8.2013 18:25

Zcela s autorkou souhlasím

Překotné závěry z nepatrných změn v pohybu HDP většiny zemí EU(rozóny) bez přihlédnutí k vývoji jejich zadlužení, jejich nezaměstnanosti a především bez opory v reálném nárůstu konkurenceschopnosti, který by mohl nastat pouze po radikálním omezení sociálního, byrokratického a zeleného EU-parazitismu jsou opravdu neudržitelné.

Biliony Eur vytištěných ECB nemají zatím na ekonomiku žádný vliv, protože vystrašení podnikatelé neinvestují a vystrašení občané dost nenakupují. Pokud by skutečně nastal růst ekonomiky (důvěry v ni a tedy i růst cen), mohla by se dát tato peněžní lavina do pohybu a způsobit smrtící hyperinflaci.

V příznivém případě se bude EU celá desetiletí potácet mezi hrozbou hyperinflace a hrozbou deflace. Bude to na úkor občanů, protože parazitní "EU-elita" se o sebe určitě dobře postará.

V. Novák 26.8.2013 12:26

Brutální. A pravdivé...

...

P. Běhounek 26.8.2013 10:54

ŠICHTÁŘOVÁ JE NEUVĚŘITELNÝ NARCIS A FANATIK

Ona jmeuje sama sebe ve svém článku, to je tedy síla! A proč tolik hysterie nad tou stašnou EU a tím zda rosteme 0,6 nebo 2,1 nebo ztrácíme -0,2? Máme nejvyšší životní púroveň v historii. Víte pani Šichtářová ono psát katastrofické scénáře a kritiku všeho umí kde jaký blb. Psaní pozitivní zpráva není deviace, nemaravnost, hloupost nebo naivita jak nám chcete naznačit.

R. Gramblička 26.8.2013 12:32

Re: ŠICHTÁŘOVÁ JE NEUVĚŘITELNÝ NARCIS A FANATIK

Musím vám oponovat. Psát pesimistické či naopak hurá scenáře umí kde kdo, ale koukat se na svět střízlivě, s nadhledem a rozumnou dávkou skepse umí jen někdo. Z vlastní zkušenosti vím, že čím větší jsou očekávání, tím větší je pak zklamání. To, že budeme natírat lidem med kolem pusy, může vést k ještě větší deziluzi (ale také nemusí). Nikdo neví jak se tahle doba vyvine dál, takže je dobré zůstat při zemi

K. Luboš 26.8.2013 13:03

Re: ŠICHTÁŘOVÁ JE NEUVĚŘITELNÝ NARCIS A FANATIK

„Čím větší jsou očekávání, tím větší je pak zklamání.“ ...Tak to je naprosto přesné. A proto radím podobně jako Descartes toto: Nečekejme od budoucnosti vůbec nic a počítejme pouze s tím nejhorším. Půvab je však v tom, že když se katastrofa v takové míře přece jenom nedostaví, tak můžeme být jenom příjemně překvapeni. Žádná očekávaní automaticky znamenají žádná zklamání!

P. Běhounek 26.8.2013 15:30

Re: ŠICHTÁŘOVÁ JE NEUVĚŘITELNÝ NARCIS A FANATIK

Narozdíl od vás nikde nevidím, že by se natíral med okolo pusy. Naopak, táhnou negativa a o těch se halvně píše a nedokážeme si vážit pozitiv. Do nekonečna se píše o strašné krizi v době, kdy lidé mají nejvyšší úspory, platy a důchody v dějinách.

J. Vyhnalík 26.8.2013 15:49

Pojmy a dojmy

Pane Běhounku, autorka se jmenuje Markéta Šichtařová. Kratce rozumíte?

Souhlasím s tím, že dnešní životní úroveň vysoce překračuje to, co jsme my i naši předci zažili, jenže vzhledem ke stále klesající výkonnosti ekonomiky (a to je to o čem paní Šichtařová píše), se dlouhodobě stále více a více zadlužujeme a to nejen my, ale celá Evropa a většina rozvinutého světa.

Přitom se rozvinuté země dostávají do generační krize, kdy se do důchodového věku dostávají silné poválečné ročníky a generace narozené v 70. letech a později je nejsou schopny nahradit.

EU místo toho, aby se soustředila na hledání efektivních cest povzbuzování alternativních přístupů, které mohou odhalit nové cesty, jde přímo opačným směrem. Snaží se celý prostor unifikovat svými regulacemi, zdražuje nejen pracovní sílu, ale i energii nesmyslným bojem proti CO2 a tlačí tak ekonomiku stále hlouběji do krize.

Politickou podporu si EU kupuje demotivujícími eurodotacemi a veřejnost se snaží balamutit "kreativní" interpretací statistických ukazatelů vytržených z kontextu. Markéta Šichtařová pouze jasně a pravdivě říká, že to, co média a politici vydávají za růst, je ve skutečnosti pokračováním poklesu. Politici přitom sázejí na to, že pozitivní zprávy způsobí uvolnění zábran a spotřebitelé budou méně šetřit a více nakupovat. To může fungovat, zvlášť kdy centrální banky do ekonomiky pumpují peníze, ale důsledkem bude inflace a o tom ten článek je.

P. Běhounek 26.8.2013 17:58

Re: Pojmy a dojmy

Text typického maločecha.

Víte není žádná EU, EU jsme my. Nelíbí se vám co EU dělá, tak si přiznejte, že jsme za stav EU odpovědní. Volíme tam zástupce z řad komunistů, radikálních socialistů, dementních milenk Jančíka aj. Děláme nejvyššími unijními úředníky naivně nebezpečného socialistu Špidlu nebo agenta KGB a studenta MGIMO Füleho. Naše strany, které mají plnou hubu kritiky EU se s chutí přežírají unijních dotací a jejich zástupci v EU čerpají vše do podledního ojra.

Dokud budou mezi námi malý lidé jako vy, tak se z ČR změny EU nedočkáme.

J. Vyhnalík 26.8.2013 19:04

Re: Pojmy a dojmy

Možná by bylo dobré diskutovat k věci a nechat maločechy a velkočechy spát.

Článek je o mediálních oslavách odhadovaného růstu DPH v porovnání s minulým kvartálem o desetiny procentního bodu. Markéta Šichtařová vůbec nic nepsala o současné životní úrovni.

I já si uvědomuji, že jsme součástí EU, ale zároveň si uvědomuji, jak EU korumpuje všechny, bruselskými politiky a úředníky počínaje, přes národní politiky, podnikatele, vědecké pracovníky, místní politiky a konče voliči.

Zkuste se s kýmkoliv bavit o EU, a vsadím se že v 99 % případů za chvíli uslyšíte, ale, vždyť, přece, tak nějak, ty dotace...

Málokdo chápe, že ty dotace musíme napřed do EU poslat, aby je EU mohla rozdělovat. Platíme si tak sami nejsilnější PR nástroj současného vedení EU. ČR je sice čistým příjemcem a z cca 55 mlrd, které ročně můžeme teoreticky čerpat, je cca 17-20 mlrd aktivní saldo, takže opravdu dostáváme víc, než dáváme, jenže za jakou cenu? Po zaplacení mandatorních položek, zbývá vládě méně než 250 mlrd ročně na rozvoj a investice a EK přitom kontroluje dotace ve výši více než 20 % této částky. Když k tomu připočteme to, že EU požaduje zpravidla 50% a vyšší spoluúčast, vyjde nám, že EK kontroluje, nebo ovlivňuje cca 45 % rozvojových investic v ČR. Žádná vláda, si nemůže dovolit dlouhodobě EK odporovat, protože hrozí pozastavení plateb z fondů, jak jsme ostatně byli svědky nedávno. Opravdu se nám vyplatí si na všechno nechat lepit nálepky "vybudováno/pořízeno s využitím prostředků EU"? Za méně než 20 mlrd ročně prodávat politickou a ekonomickou samostatnost a přitom přijímat závazky EU, jako je povinná podpora OZE, která nás ročně přijde na 44 mlrd jenom na přímých dotacích? Jde o to, že z EU se vymkla kontrole a automaticky do svých struktur přitahuje politiky, posilující toto šílenství. Každý politik, který se vrací z bruselských jednání se chce pochlubit tím, že vyjednal vyšší dotace i když ví, že dotace škodí. Ten, kdo by se snažil dotace omezit spáchá politickou sebevraždu.

V. Hajková 26.8.2013 19:29

Re: Pojmy a dojmy

Přeji  všem   příjemný  poslech    http://www.youtube.com/watch?v=XALs9gWZgjY

J. Vyhnalík 26.8.2013 19:31

Re: Pojmy a dojmy

Už jsem to slyšel. Povedené, ale nedá se napsat pěkné, pouze smutné.

V. Venc 26.8.2013 20:29

Re: Pojmy a dojmy

Ad Vyhnalík

Výborný komentář, jako obvykle!

K. Luboš 26.8.2013 12:56

Re: ŠICHTÁŘOVÁ JE NEUVĚŘITELNÝ NARCIS A FANATIK

No ono je to s tou vaší „nejvyšší životní úrovní v historii“ trošku problematické. Někdo ji má a někdo prostě nemá. Ale souhlasím, že když zprůměrujete 0 a 1.000.000 Kč, tak ten průměr opravdu vypadá dost dobře.

P. Běhounek 26.8.2013 15:24

Re: ŠICHTÁŘOVÁ JE NEUVĚŘITELNÝ NARCIS A FANATIK

nechejte si tyto primitivismi na Novinky

P. Beránek 26.8.2013 15:45

Re: ŠICHTÁŘOVÁ JE NEUVĚŘITELNÝ NARCIS A FANATIK

"primitivismi"

Tak to se povedlo. Ozval se inteligent.:-)

P. Běhounek 26.8.2013 18:06

Re: ŠICHTÁŘOVÁ JE NEUVĚŘITELNÝ NARCIS A FANATIK

moje chyba nic nemění na laciném primitivismu příspěvku

J. Plíva 26.8.2013 10:53

Nějak nechápu tvrzení o objemu peněz při růstu

Šichtařová:"A když přijde růst, bude tak trochu zbytečné míti v oběhu tak velký objem (oněch nekrytých) peněz".

   Jestliže je důležité, jak tvrdí někteří ekonomové, aby objem peněz odpovídal objemu zboží, a při ekonomickém růstu by měl růst objem zboží, tak proč by mělo být zbytečné mít v oběhu větší objem peněz? Růst by měl vyrovnávat poměr množství peněz a zboží. Při růstu množství zboží a daném objemu peněz vzniká spíš deflace než inflace.

  Jiní ekonomové tvrdí, že v podstatě je jedno, jaký objem peněz v ekonomice běhá, protože je důležité jen to, aby tento objem peněz nikdo svévolně neměnil (vláda prostřednictvím centrální banky). To se mi zdá rozumné. 

V. Vaclavik 26.8.2013 15:21

Re: Nějak nechápu tvrzení o objemu peněz při růstu

Sice se me libi ze souhlasite s temi ekonomy o potrebe mit menu, do ktere nikdo nestrka nos, ale jinak o ekonomice zrejme moc nevite. 

Vetsi menova zasoba se neprojevi okamzite, ale se zpozdenim, zvlast ne kdyz ekonomika prave spatne funguje a lide drzi svou spotrebu (a podnikatele sve investice) na uzde a proto ceny nerostou, i kdyz se tisknou penize.

Inflace je pak znamkou nezdrave nerovnovahy v ekonomice, kdyz pak, pri zotaveni ekonomiky, ty penize zacnou byt utracene.

Jinak zvysovani menove zasoby neni nic jineho, nez sprosta kradez hodnoty penez v kapsach nas vsech, a vsichni kdo se na tom podileji, nebo s tim souhlasi, jsou sprosti zlodeji!

J. Vyhnalík 26.8.2013 15:32

Re: Nějak nechápu tvrzení o objemu peněz při růstu

Ufff. Opět polemizujete s něčím, co autorka nenapsala a tváříte se jako vítěz. Proč to proboha děláte?

Markéta Šichtařová píše o situaci, která by nastala, pokud by "kvantitativní uvolňování" zabralo a ekonomika se rozeběhla a začala růst. Tehdy by došlo k postupnému uvolňování nahromaděné měnové zásoby a zvýšení tempa inflace. Jinými slovy úplně to samé, co píšete Vy.

Zkuste napřed pořádně číst, pak pořádně přemýšlet a pak případně i něco napsat.

V. Vaclavik 26.8.2013 16:07

Re: Nějak nechápu tvrzení o objemu peněz při růstu

Reaguji puze na predchozi prispevek pana Plivy!!

Cist byste mel Vy, nikoli ja!

J. Vyhnalík 26.8.2013 16:17

Re: Nějak nechápu tvrzení o objemu peněz při růstu

Ufff, tak to je trapas. Opravdu jsem byl přesvědčen, že jste psal oba příspěvky Vy, ještě jsem se divil tomu, že na začátku tvrdíte něco jiného, než na konci.

Omlouvám se, za pitomce jsem tentokrát já. Mea culpa, mea maxima culpa.

V. Vaclavik 26.8.2013 17:05

Re: Nějak nechápu tvrzení o objemu peněz při růstu

Nic se nestalo, me to pripadalo nejake divne od zacatku. Beru to zpet. :)

V. Vaclavik 26.8.2013 16:16

Re: Nějak nechápu tvrzení o objemu peněz při růstu

A ''opet?

To je tu zakazane nekdy rozvest diskuzi trochu sireji, i treba jen volne spjatou s clankem? Hrajete si tu na nejakeho strazce diskuzi? Ochranare autoru clanku?

Je to vase optika ''vitezu a porazenych'', skrze kterou se divate na svet a proto vam takovy pripada. Anebo se mozna citite z nasich predchozich vymen porazeny a odtud ten nahled na muj prispevek zde? Ovsem nechapu proc ve vas vzbudil tak vehementni nesouhlas, spis me to prijde, ze jste reagoval na nejaky jiny prispevek.

J. Vyhnalík 26.8.2013 16:25

Re: Nějak nechápu tvrzení o objemu peněz při růstu

Už jsem se Vám omluvil.

Myslím, že na řadu věcí máme velmi podobné názory, ale právě Vaše optika "vítězů a poražených", Vám brání to pochopit.

V. Vaclavik 26.8.2013 17:34

Re: Nějak nechápu tvrzení o objemu peněz při růstu

Podobnost neni dostacujici, v malych detailech se temer vzdy skryvaji obrovske, dulezite rozdily. 

Chapu ze muj styl tak vypada, jako zvitezit za kazdou cenu, protoze argumentuji dal a dovolim si sam rici, ze ty argumenty maji neco do sebe a to pak vyvola v lidech ten pocit, ze nade mnou nemuzou vyhrat. Podobne se to lidem deje s panem Klausem.

Jenze ja to tak neberu, proste jen rikam, jak veci jsou, a rikam to naplno, protoze ohledy v tomto smeru nejsou naprosto na miste. A na sve strane mam skutecnost, objektivni skutecnost, a ta cloveka nezklame, stoji za to se ji drzet, a ze to pak vede k uspesne argumentaci, to je jen druhotny, i kdyz samozrejmy, dusledek. Neni totiz radno argumentovat pro nepravdu, protoze pak vam hrozi, ze vas nekdo, kdo vi lepe, polozi na logicke lopatky.

Onehdy tu takhle v clanku narazil Dan Drapal [http://neviditelnypes.lidovky.cz/spolecnost-filosoficke-zaklady-nasi-politicke-bidy-fh6-/p_spolecnost.asp?c=A130726_202344_p_spolecnost_wag]

ohledne te diskuze o pravde. Narazil totiz na nekoho, kdo o tom, co je pravda, neco doopravdy vi. Do lesa se nema volat, kdyz nejsme dobre ukotveni ve skutecnosti, protoze tam muze byt nekdo, kdo je, a vysledek se nam nemusi libit. Kdyz budu hodne charitativni, pak bych rekl, ze to od neho bylo moudre, ze se neozval, i kdyz ma zvyk na neco sem tam zareagovat. Mohl by totiz prijit o sve krestanske nazory a to by bolelo.

J. Mrázek 26.8.2013 9:46

Jsou tohle správná čísla?

Pro rok 2013 stanovila spolková vláda hranici chudoby pro německé občany

na příjem 1150 Euro měsíčně ( cca 28.750,- Kč ).

Každý občan s nižším příjmem má právo na plnou sociální podporu,

příspěvek na bydlení, energie a pod. a na dorovnání příjmu do hranice chudoby... u nás je to 320eur...

J. Dvořák 26.8.2013 13:40

Re: Jsou tohle správná čísla?

osm tisíc a nějaký drobný,takže dvoučlenná domácnost může chcípnout zimou a nebo hladem .

P. Běhounek 26.8.2013 15:39

Re: Jsou tohle správná čísla?

kdo si nevidělá ani základní minimum nemůže si stěžovat, že chcípne, taková selekce by byla jen prospěšná, protože dlouhodobě nezaměstnaní plodí zase dlouhodobě nezaměstnané a to ve větším množství než ti co od rána do večera makaj, aby poplatili hypotéku, auta a měli se slušně, nemakačenka mají právo získat noclech, oblečení a polívku v charitě a nic víc

J. Kanioková 26.8.2013 1:46

Naprostý souhlas !

Jsem přímo fascinovaná nadšeným křepčením kolem "růstu" o desetiny procenta. To má celá Evropa ten povinný jásot předepsán od omezenců z Bruselu, protože německé volby ? Proboha jak se to liší od dob RVHP ? Takového jásotu v tisku a přitom kdyby nepřišel Samet, tak by to stejně krachlo... nejspíš o fous později, ale jo.. Trapnost nad trapnost, MEDIOKRACIE v žoldu Bruselu ! Ve prospěch paternalistické sociálně tržní ekonomiky, potuplované ještě zelenými šílenostmi. Ve skutečnosti jsme teprve "na konci začátku" krize eura.

Nové miliardy na záchranu EZ: Schäuble chce obejít parlament - http://jdem.cz/5hbu2

EU loni největším světovým dárcem, do rozvojových zemí poslala 1,4 bilionu korun - http://jdem.cz/5hca2 

Pokud 50000 Faerských ostrovů může vzdorovat EU, proč nemůže 60 milionů Britů? - http://jdem.cz/5g9y6 

Desolation EURO - http://www.youtube.com/watch?v=XALs9gWZgjY 

J. Kanioková 26.8.2013 1:52

opr. 50 tis. občanů FO