17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Konec recese… až naprší a uschne

Tak prý tu máme konec recese. U nás i v eurozóně. Média slaví, politici se exhibují; tím spíš, že máme před volbami. Před volbami máme taktéž u nás i v eurozóně – tedy v Německu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kanioková 26.8.2013 1:54

ještě -

Studie: Rozpad eurozóny je nevyhnutelný - http://jdem.cz/5juc3

J. Huml 26.8.2013 2:54

Re: ještě -

Rozpad a rozklad vseho je nevyhnutelny, pani Kaniokova, ale kdy, kdy uz se to vsechno konecne rozpadne a rozlozi? Mnohem pozdeji, nez Vase pomylene telo, to je moje prognoza. Uz tady placate leta a nic prekotneho se vlastne nedeje. Mela byste zacit opravdu studovat a premyslet, nez neustale vestit pohromu, ktera zatim nehrozi. Ja verim, ze byste si ten krach opravdu prala pristi tyden, ale ono porad kde nic tu nic. Tak jako Vase modla Klaus, nemate poneti co zene a zivi zapadni, a vlastne dnes i globalni ekonomii - jsou to prachy, mila damo, majetek, vedomosti, informace a technologie, a te ma zapad, (dnes take ojedinele "rozvojove "zeme),  - alespon velke firmy a i jednotlivci, zatim dost a dost. Tak cekejte a proklinejte, ale postavte si betonovou cekarnu.

T. Petřek 26.8.2013 7:57

Re: ještě -

"To je fakt, že kde nic, tu nic pociťují třeba v Řecku, Itálii, Irsku, Portugalsku nebo Španělsku. Neustále vyhlížejí ten krach, přitom se tam ve skutečnosti nic překotného neděje."

J. Tolman 26.8.2013 9:54

Re: ještě -

CCCP předpovídal krach kapitalismu obecně  USA zvláště. Jak to dopadlo, možná víte.

ODS a její sympatizanti, spolu s KSČM, neustále předpovídají krach EU. Co myslíte, kdo krachne dřív - Řecko nebo ODS i s Klausem?

T. Petřek 26.8.2013 10:43

Re: ještě -

ODS a KSČm se neliší od jiných eurohujerů(soudruh Barroso je přece v čele EK) a když zkrachují , jen dobře. Řecko se nachází v krachu už léta, díky setrvání v EZ  ovšem zůstává ve stavu "klinické smrti" bez možnosti restrukturalizace(restartu ekonomiky)

P. Běhounek 26.8.2013 10:56

kritizují, ale moc rádi se z unijních peněz přežírají

kritizují, ale moc rádi se z unijních peněz přežírají

V. Novák 26.8.2013 12:28

KSCM je euroskeptická strana - Dolejše, který si dovolil být pro vstup,

málem vyloučili.

P. Běhounek 26.8.2013 10:44

Re: ještě -

přesné

V. Vaclavik 26.8.2013 17:04

Re: ještě -

"kdy, kdy uz se to vsechno konecne rozpadne a rozlozi?"

To je otazka perspektivy, ocekavani. Pred vic jak pul stoletim byl zavedeny Keynesiansky system, ktery mel vyhladit vykyvy krizi a bublin v ekonomikach zemi, kdyz uz ne je plne vyloucit, a namisto uklidneni se more ekonomiky nevidane rozbourilo a vysledkem jsou stale dlouhodobejsi a hlubsi a vaznejsi krize stridane stale kratkodobejsimi a vice nafouknutymi ekonomickymi bublinami.

Dalo by se rici, ze dnes zijeme ve stale krizi, protoze i ta obdobi prostridana ''normalnimi casy'', ve kterych sklizime plody polo-socialisticke ekonomiky, jak ta muze fungovat, nejsou nijak nadseni vzbuzujici. V te polo-socialisticke ekonomice logicky bohati bohatnou a chudi chudnou a tech druhych je velka vetsina, taky logicky.

Takze nahlednuto z objektivni perspektivy, zijeme ve stale krizi ( a to nejen ekonomicke, ale i socialni, obcanske -  rozhadana levo-prava spolecnost...)  a souhlasil bych s vami, ze ta karka se jeste jen tak neprevhne, nebo mozna se vubec prevrhnout nemusi, muzeme zazit pozvolny, ci mene pozvolny sestup, nekdy i sesup, na nizsi zivotni standard a tim uvolnovat tlak, ktery by jinak hrozil rychlou destrukci ekonomiky - cili namisto vybuchu muze dojit k postupnemu rokladu s vice mene podobnym konecnym vysledkem.

A protoze to bude postupny sestup, obcane jako vy budou moci stale vitezne ohlasovat, jak k nicemu, cim nas strasili, nedoslo, jenze to bude vitezstvi, ktere ve skutecnosti zadnym vitezstvim nebude, co se zivotniho standardu tyka. Jen se vyhraje na neprateli stylem pyrhova vitezstvi.

J. Huml 26.8.2013 22:19

Re: ještě -

No, zivotni standard lidi, kteri jsou zamestnani praci, ktera je zapotrebi, urcite neklesa, tak je receno nahore, staci se podivat kolem sebe. Pani Kaniokova se nedavno desila nezamestnanosti na Slovensku - 14%, no je to hodne, ale kolem roku 2000 to bylo az 30%. Ne, neni to lehke osobne prosperovat v dnesni ekonomicke situaci, ale podivejte se - kolik vidite bezdomovcu Vietnamske narodnosti? Jsou vetsunou pracoviti, vynalezavi a skromni.

V. Vaclavik 27.8.2013 4:06

Re: ještě -

Nemuzete si vybirat uspesne pripady (prace ktere je zapotrebi) nebo skupiny (Vietnamci), je treba se divat na spolecnost v cele jeji pracovni ruznorodosti. Taky neni platny argument vyzobavat si obdobi extremnich depresi (vysoke nezamestnanosti), nebo naopak konjunktur.

Krome toho skoro vsichni dnes berou jako prosperitu par upocenych spidlovskych procent rustu a rikaji tomu ekonomicky boom. A naopak, jsou smireni s nizkym zivotnim standardem, protoze si nedokazou predstavit, ze by mohlo a melo byt jinak, lepe.

Neco jsem uz videl a proto si taky myslim, ze to videni katastrofickych scenaru za kazdym rohem se malokdy vyplni. Vetsinou jde spis jen o pomaly, ci rychlejsi upadek, a funguje tu ten princip uvareni zaby. Duvod proc nedochazi k nejakemu prevrhnuti te ekonomicke lodky je ten, ze lide vestici tezke krize a zlomy za kazdym rohem nepocitaji s tezkou munici kolektivistickeho statu a s bezmeznym ohybanim hrbetu ovcanu. Nic nemusi skoncit nejakou nahlou katastrofou, kdyz vladci budou mit (a oni ji skutecne maji) neomezenou moc a lide neomezene ohnou svuj hrbet (aspon zatim ho vzdy ohnuli jako bylo zapotrebi).

Ale jak rikam, to ze nedochazi k vyplneni tech poplasnych predpovedi je pyrhovo vitezstvi tech, jejichz postoj je jako ten vas, tedy ze se tolikrat slo se dzbanem pro vodu ke studni a vzdy byla voda prinesena.

J. Huml 27.8.2013 4:52

Re: ještě -

Mily pane Vaclaviku, je opravdu zdrave byt na strane skepse, pokud se jedna o obavy nasi  budoucnosti. Ja si jen myslim, ze neustale predpovedi ekonomicke pohromy jsou zavadejici. Lide zkratka, maji vice ze zivota, nez pred dvaceti lety; nejenom v Ceske Republice, ale ve vetsine zapadnich a take "rozvojovych zemich"; nekdy je to jenom tim, ze v Asii a v Mexiku je povetsine levnejsi pracovni sila a mene omezujicich ekonomickych pravidel a zakonu. Povsechne, cely hospodarky a politicky system je zraly a opravdu vyzadujici mohutnou reformu; nemyslim tim revoluci, ale vytvoreni novych pravidel k odpovednejsi hospodarske aktivite, ktera by nemela byt zalozena na neustalem rustu, ktery je matematicky nemozny a vlastne, lidskou spolecnost zahlcuje. Kdo hleda, najde a diky komunikacni explosi, kazdy z nas se muze presvedcit, ze mnoha reseni se nabizi: nektera jsou vyjadrena zkusenymi podnikateli, ale i prostymi lidmi, kteri maji vetsi proziravost , nez jejich sebestredni politicti predstaviteli.

J. Huml 27.8.2013 4:53

Re: ještě -

Predstavitele - tak to ma byt.

V. Vaclavik 29.8.2013 14:28

Re: ještě -

"Lide zkratka, maji vice ze zivota, nez pred dvaceti lety"

Jenze to same platilo i za komunistickeho rezimu.

"mnoha reseni se nabizi: nektera jsou vyjadrena zkusenymi podnikateli, ale i prostymi lidmi, kteri maji vetsi proziravost , nez jejich sebestredni politicti predstavitele"

Tak dejme prostemu lidu sanci, to rikam porad, zavedme sohukromou ekonomiku, zavedme jednani s lidmi na ciste dobrovolne bazi, proste dejme to lidem do rukou, nechme je byt, oni vedi nejlip jak co delat. Jenze k tomu zadnym perestrojkarenim nedojdeme, byla by to revoluce, kdyby se neco takoveho stalo. Revoluce totiz neznamena chaos a nasili, ale muze to byt i pevne vyprovozeni slovy - dekujeme, odejdete.