26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Klaus kritizuje ČNB

Dokonce i ten, kdo opravdu nemá rád Václava Klause, mu musí jednu věc přiznat. Dokáže velmi efektivně dostat svá témata do veřejné debaty a trvat na nich tak dlouho, až se projeví, že měl aspoň v něčem pravdu. Prokázalo se to při jeho kritice nedostatků v evropské demokracii i při jeho útocích na ekologické hnutí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 28.3.2014 16:51

Re: Václav Klaus je třídou tříd a jednou bude chválen do nebes.

A ještě k tomu nad Hradem obsazeným Zemanem a spol. na doporučení Klause... :-P

B. Rybák 28.3.2014 12:30

Re: Dokončení

Dokončení mělo být připojeno k příspěvku "Václav Klaus"!

B. Rybák 28.3.2014 12:28

Dokončení

Václav Klaus je nyní nezávislý ekonom a znalec politiky, který svým odmítáním současného neo-levicového "náboženství" (enviromentalismu, multikulturnosti, politické korektnosti europeismu, sociálního, byrokratického a "zeleného" parazitismu) svou obhajobou demokratické kapitalismu a

svým odporem ke všem regulacím (i k těm, které provádějí centrální banky) ovlivňuje intelektuální postoje v celém západním světě. Jeho proroctví totiž obvykle splňují!

B. Rybák 28.3.2014 12:17

Václav Klaus

Je bezkonkurenčně nejvýznamnějším polistopadovým politikem, který nás svým odmítnutím hledání "třetích cest" a rozhodným obratem k vytváření demokratického kapitalismu (toto slovo bylo oněmi hledači dlouho zakázané) náš stát, který byl v evropské části RVHP díky našim komunistům ideologicky nejrigidnější a nejvíce od "tržního hospodářství" vzdálený, posunul do čela onoho "peletonu" usilujících o tehdy životně důležitou důvěru západních politiků a západního kapitálu (životně důležitá pro úspěch státu byla tehdy především rychlost transformace).

Kuponová privatizace se stala metodou doporučovanou a chválenou MMF i SB. Byli jsme jedinou transformující se zemí, v níž nedošlo (tisíce procentní) hyperinflaci, která občany těchto zemí připravila o veškeré úspory. Byli jsme první, kdo měl konvertibilní měnu, západní tisk psal o středoevropském "hospodářském tygru", tehdejší komise ES nás hodnotila jako vzorový příklad (excelentní řešení).

Když ale "Brusel" a západní kapitál zjistil, že poskomunističtí hlupáci nepřivedou své země k nějaké nezávislé třetí cestě, ale k hospodářskému a politickému "bankrotu" (nejprve v Maďarsku), díky němuž jsou pak snadno hospodářsky a politicky ovládnuty přestala být úspěšná česká transformace podporována a bylo přikročeno k jejímu postupnému zničení. Nezanedbatelnou roli sehrála i skutečnost, že P&L nejenom že nedovolili potrestání ani těch nejodpornějších komunistických vlastizrádců a dokonce jejich mafiím umožnili korumpovat naši ekonomiku svými nakradenými penězi!

Zničující vlastizrádnou sabotáž (pád do recese, pád bank, uškrcení toku peněz..) započal guvernér ČNB Tošovský a po EU-Hujerských pučích. "Sarajevském puči", puči v TV nova, puči v ČT, puči v ČSSD,..jsme se stali cizími bankami ovládanou montovnou zahraničního kapitálu, což hodlá současná vláda intenzivně prohlubovat (Amazon,korejské firmy..).

J. Vyhnalík 27.3.2014 16:52

Re: Václav Klaus je třídou tříd a jednou bude chválen do nebes.

Odhaduji, že 99 % lidí od VK v životě nic nečetlo a svůj názor si dělají na základě informací z médií a od politických odpůrců, kteří na to s tím čtením z pravidla nejsou o moc lépe. Je pravděpodobné, že pokud bude situaci hodnotit nějaký historik za 20-30 let, tak VK dá za pravdu, ale to už nebude nikoho zajímat a hlavně to nijak nepomůže v tom, abychom se vyhnuli zbytečným problémům, do kterých nás politici vedou dnes.

Mimochodem s Klausovou kritikou ČNB nesouhlasím. IMHO se pustil do rozebírání problematiky deflace a sledoval tak mediální linii nastolenou ČNB, ale pominul skutečnou příčinu a cíle intervence. Tím mám na mysli vnitřní nerovnováhu eurozóny, kdy kurz eura vzniká jako průměr inflačních faktorů napříč eurozónou, ale ČR je kriticky závislá na vývozu do Německa, které je zbytkem eurozóny kritizováno za to, že je jeho ekonomika příliš výkonná a efektivní (sic!) a euro je pro Německo fakticky podhodnocené. Pro přežití našich exportérů je tedy kriticky důležité být konkurenceschopnými na německém trhu a kurz CZK se musí tedy přizpůsobit "německému" euru. V opačném případě bychom sice levněji dováželi, ale vývoz by se hroutil. Diskutovaná deflace by byla logickým průvodním jevem. Ovšem ČNB nemůže otevřeně mluvit o kurzovém dumpingu, protože by riskovala protiopatření a tak mluví o deflaci, podobně, jak to dělají bankéři eurozóny.

S. Donát 27.3.2014 9:07

Re: Václav Klaus je třídou tříd a jednou bude chválen do nebes.

Pane Vyhnalíku, nejde ani tak o vítězství pravdy, spíš o to, že s odstupem se přeci jen spousta věcí jinak hodnotí. Více v klidu a bez emocí.

S. Donát 27.3.2014 8:58

Re: A hele, paní Sohorovou

No jo, já zase neodolám do ní pokaždé šťouchnout. I když je to asi poněkud dětinské a zároveň naprostá ztráta času :). Myslel jsem si, že už mě od ní nedokáže nic překvapit, ale ona se skoro pokaždé překoná... tentokrát to byla "práce prospěchová", nevěřil jsem vlastním očím :).

J. Vyhnalík 27.3.2014 1:36

Re: Václav Klaus je třídou tříd a jednou bude chválen do nebes.

Na standartě, samozřejmě! Ufff.

J. Vyhnalík 26.3.2014 22:57

Re: Václav Klaus je třídou tříd a jednou bude chválen do nebes.

Už jste nejspíš dost starý na to, abyste věřil pohádkám. Proč si myslíte, že pravda vítězí? Proto, že to je na presidentské standardě?

V. Němec 26.3.2014 22:14

když má někdo

Když má někdo stále pravdu tak to ty kteří ji mají, pouze když se zmýlí velice zlobit a ze své hlouposti viní toho kdo je chytřejší a vzdělanější než oni.

Z. Sohorova 26.3.2014 16:59

Re: A hele, paní Sohorovou

Myslela jste Donata ze ano?  O tom neni pochyb....... To ja taky ......

M. Moravcová 26.3.2014 15:32

Re: A hele, paní Sohorovou

ikonka té potřeštěné osoby je tak naštěstí výrazná, že ji přešlapuji jak loňský sníh. To je to to nejjednodušší, co můžu udělat.

S. Donát 26.3.2014 14:57

Re: Václav Klaus je třídou tříd a jednou bude chválen do nebes.

Nejen u nás, bohužel.

S. Donát 26.3.2014 14:47

Re: Tak ze S. Donát Prokop jedna osoba?

Někdo s rozhledem žáby a intelektem houpacího křesla mě nemůže urazit :-)

Z. Sohorova 26.3.2014 14:32

Tak ze S. Donát Prokop jedna osoba?

I to je mozne ...oba dva jsou trotlove opevujici zlodeje a svetoveho saska Klause,tak ze Donat Prokop dva teplousi v jednom:):)

Z. Sohorova 26.3.2014 14:27

Re: A hele, paní Sohorovou

Kdo jako   vedi myslite tech par netovejch pitomcu co zde opevuji zlodeje Klause?  Na Vas me zalezi jako na lonskem snehu  Vy hlupaku

S. Donát 26.3.2014 13:42

A hele, paní Sohorovou

pustili z klecového lůžka na krátkou procházku. Jestli máte tu možnost, běžte se raději projít ven, je tam krásně. Tady svým projevem akorát všechny utvrdíte v tom, o čem už vědí :)

Z. Sohorova 26.3.2014 13:35

Re: Nikdy jsem nenapsala ze Klaus muze za vsechno

Prokope

Z. Sohorova 26.3.2014 13:33

Nikdy jsem nenapsala ze Klaus muze za vsechno

Vzdy pisi o tom co mohl udelat dobreho a neudelal Mel jako prezident moznosti plno,jenze on je vyuzil take naplno...Rozvratil celou republiku naruby ve svete udelal ze sebe saska a z nas Cechu hlupaky  Co udelal dobre ze vseho je to, ze osvobodil zlodeje ve velkem a korupare svoji zlocineckou amnestii o ktere nekdo sem napsal ze jsme ji nepochopili.Pochopil ji kazdy z nas jenze ti jeho opevovatele ji pochopili s klapkou na ocich  a pane netovej blbecku prokesi do te lecebny patrite hlavne vy burane

Z. Sohorova 26.3.2014 13:22

Martin + Janiska + Donat

Vy byste mohli s Klausem ridit ten hovnocuc i kdyz je to prace prospechova a Klaus a Vy delate jen to hnedy   Na Klause jednou dojde urcite a potom ho pane Donate muzete navstevovat v hrade Mirove  tam mu to bude sedet nejlepe

Z. Sohorova 26.3.2014 13:17

Re: Pane Holube,

Myslela jsem pana Reznicka  on ma pravdu Klaus nestoji ani za slovo  Uz konecne  by mel nekam zalest a neotravovat narod uz se ho naotravoval az az

Z. Sohorova 26.3.2014 13:15

Re: Pane Holube,

Tento pan mluvi za miliony lidi v CR ma ve vsem pravdu

Z. Sohorova 26.3.2014 13:14

Re: Na K. Filka a M. Pechra, každý má svoji pravdu

Pan Holis ma ve vsem pravdu a ze propadame muzeme dekovat jen lidem kteri jsou stejneho nazoru jako Klaus  Ten pohnojil vse na  udelal  jen zlodejnu delal bez chyby...    Vy pane Prokesi jste jeden z hodne mala kteri Klause opevuji a maji ho za idol naroda  Jo kdyz ma nekdo klapky na ocich to je tezky...

Z. Sohorova 26.3.2014 13:09

Re: Pane Holube,

Prave naopak  nejvice zde na  diskuzich se ho zastavaji komousi  Ja osobne nevim o nicem co by udelal tento padouch dobre  To muze napsat jenom Klause pucflek

F. Vokurka 26.3.2014 12:40

Re: Pane Autore

kdybyste nebyla tak strasne hloupa, tak by vam doslo, ze vk byl v exekutive 7 let, naposledy pak pred 17 lety.

jenze to vas mozecek nepobira a proto za vse muze vk.

M. Pivoda 26.3.2014 12:37

Relevantní diskuze o budoucnosti

Klaus je pro naši budoucnost už nepodstatný (i když jeho současná kritika ČNB je oprávněná - a určitě není sám, kdo k tomuto závěru přišel). Potřeba diskuze o naší budoucnosti určitě existuje, doporučuji širší pohled zde: http://www.druckerforum.org/

Nová doba žádá nové činy.

S. Donát 26.3.2014 12:29

Re: Dnes Vás trumfla Paroubková

Smát se cizímu neštěstí není hezké ;-)

J. Mrázek 26.3.2014 12:23

Dnes Vás trumfla Paroubková

Prasknete smíchy nad tím tvorem :http://blog.aktualne.cz/blogy/petra-paroubkova.php?itemid=7134

M. Prokop 26.3.2014 12:14

Re: Autore probuď se

Třeba vás dají u Chocholouška se Sohorovou na jeden pokoj.

M. Prokop 26.3.2014 12:12

Re: Na K. Filka a M. Pechra, každý má svoji pravdu

Pokud se propadáme, je to hlavně zásluha "talentů" jako jistý Holiš.