1.6.2024 | Svátek má Laura


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kulheim 5.4.2011 14:57

Ministerstvo pro zajištění léčení nemocných.

Odlišme pojmy zdraví a nemoc. Zdravotní péče u nás je soustředěna zejména na léčení nemocí. V ordinacích lékařů a v nemocnici se „nedělá“ zdraví, tam se léčí nemocní. Zdraví se dělá jinde. Determinanty zdraví– souhrn jevů a podmínek, které určují, popř. výrazně ovlivňují zdraví.

1/ zdravotnictví  služba – 15% (podílí se na zdravotním stavu obyvatelstva přibližně z 15%), 2/genetický základ (20%),     3/životní prostředí (20%). Člověk žije v proměnlivém životním / prostředí, kde na něho působí mnoho nejrůznějších faktorů.Tyto faktory je možné členit na fyzikální,chemické, biologické, sociální a psychické.  4/ životní styl (udává se až 60% význam). bydlení, strava (tj.dostatek čisté vody, zdravé potraviny s dostatečným množstvím vitamínů a jiných potřebných látek, pracovní a životní prostředí, dodržování osobní a pracovní hygieny, partnerské a mezilidské vztahy a celkový způsob života.-.Vzhledem k tomu, že se na zdravotním stavu populace v největší míře podílí životní styl, je neúčinná jakákoli reforma, která není zaměřena na změnu životního stylu.

K. Janyška 5.4.2011 9:03

To, že zdravotnictví řídí lékaři v roli ministrů je základním problémem jeho kvalit ! Každý ministr si vždy jen připravuje svoji budoucí praxi... Dzp.