10.5.2024 | Svátek má Blažena


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Skepticus Maximus 21.11.2006 14:01

Re: Re: Re: Re: Friedmanovy idee nás nemohli dovést tam, kde jsme

Dobrá, tedy jen mírný socialismus ;-)

Skaut 21.11.2006 10:28

Po revoluci došlo k hrubé chybě.

Při privatizaci hrála hlavní roli technokracie, snaha o rychlost a zcela byla pominuta psychologická stránka.  Lidové rčení říká : "Lehko nabyl, lehko pozbyl." Psycholog by řekl, že tři generace, které v komunismu vyrostly, nutně postrádají jakékoliv zkušenosti hospodaření s majetkem. Je to stejné, jako byste darovali šestiletému dítěti luxusní fotoaparát. Buď jej rozbije, nebo vymění za pamlsek. Přesně to se stalo. Socialističtí podnikatelé (rozuměj veksláci, nomenklatura a jiná havěť) pak měli doslova žně. Ve snaze urvat co nejvíce ruinovali vše, co se dalo. Výsledkem bylo rozčarování, porážka pravice a osmiletá vláda "blahobytu" na dluh. Po bitvě je sice každý generál, ale tato věc (alespoň mi) byla jasná od samého počátku.

MaR 21.11.2006 10:41

Re: Po revoluci došlo k hrubé chybě.

Přesně :) Nicméně nevěřím, že to bylo tak jasné všem (politici a vývoj toho byly důkazem). Já byl sice trochu skeptikem, ale přesto tak nějak také věřil v lepší zítřky... Uznávám, bylo to hrubé podcenění komunistické devastace společnosti :/

M. Zima 21.11.2006 11:00

Co Vám brání,

zamyslet se nad otázkou, zda ten prognostiky způsobený bordel nebyl úmysl?

MaR 21.11.2006 11:18

Re: Co Vám brání,

Máte v zásobě taky něco jiného než konspirativní výkřiky do tmy?

Stanislav 22.11.2006 0:58

Re: Co Vám brání,

Zamyslet se klidně můžeme, nicméně vámi předpokládanou odpověď vám nedám. Prognostici holt byli přílišnými idealisty, resp. myslím si, že privatizace měla proběhnout o pár měsíců později, ale organizovaněji, informovaněji, etc. ... ale generálům se to po bitvě kecá, že?

zdeněk 21.11.2006 10:28

ještě k ODS

Který poslanec že to navrhl vyvlastnění minoritních akcionářů? Ah ano, o tom se nesmí mluvit.

Skepticus Maximus 21.11.2006 10:14

Svoboda v Topolánkovo pojetí znamená svobodu rozkrádání a ničení státního majetku,

především toho, co vykazuje dlouhodobě zisky. Hňup, co nebyl schopen ukočírovat finance vlastní firmy, kočíruje celý státní rozpočet a planě plká o věcech, které dalece přesahují jeho intelektuální možnosti :-/

Jan Daniel 21.11.2006 10:29

Re: Svoboda v Topolánkovo pojetí znamená svobodu rozkrádání a ničení státního majetku,

Skeptiku, k rozkrádání a ničení státního majetku není třeba Topolánka. Rozkrádání a ničení je definičním znakem státního vlastnictví, a dochází k němu za každé vlády (posledních 8 let je názornou ukázkou). A bude k němu docházet dokud bude státní vlastnictví existovat. Pokud mu chcete zabránit, musíte minimalizovat rozsah státního majetku. Jestli si myslíte, že ničení a rozkrádání státního majetku lze zabránit tím, že budou u moci chytří a čestní lidé, pak jste velký naivka.     

MaR 21.11.2006 10:34

Re: Re: Svoboda v Topolánkovo pojetí znamená svobodu rozkrádání a ničení státního majetku,

R^ Přesně tak. Jediné rozumné řešení korupce v našich podmínkách je co nejmenší role státu.

Skepticus Maximus 21.11.2006 10:39

Jene Danieli

Zaprvé neříkal jsem, že to neumí i jiní, ale teď planě žvaní Topolánek. Zadruhé státní vlastnictví bude existovat, dokud bude existovat stát a není to z principu špatně, jak se nám různí pábitelé snaží namluvit. Zatřetí nemyslím si, že je třeba rozsah majetku minimalizovat, stačí vytvořit podmínky jako v soukromém sektoru + funkční kontrola + netvářit se, že co je státní, není vlastně ničí.

U moci chytří čestní lidé těžko někdy budou, ostatně byla by škoda, ztratit někoho tak vzácného ;-D

MaR 21.11.2006 10:43

Re: Jene Danieli

Tak a navrhněte jak tyhle podmínky vytvořit. Zjistíte, že právě v tom je problém :) Aneb za ideálních *podmínek* funguje všechno :)

Skepticus Maximus 21.11.2006 12:15

Re: Re: Jene Danieli

Slovo ideální je nesmysl, takže mně prosím nějak lidsky vysvětlete, o čem vlastně píšete. ;-P

Jan Daniel 21.11.2006 11:00

Re: Jene Danieli

"Stačí vytvořit podmínky jako v soukromém sektoru + funkční kontrola..." ????8-o8-o8-o O to se socialisté a státomilci snaží už 100 let. Nic nevyřešili, protože u státního majetku to nejde z jeho podstaty. Vlastníci (občané, daňoví poplatníci) jsou odděleni od manažerů (politiků, úředníků) a neexistuje funkční mechanismus jak by nad nimi mohli vykonávat kontrolu. Na rozdíl například od veřejných akciových společností, kde je stejný problém (oddělení vlastnictví a správy) ale kde kontrolu zajišťuje mechanismus finančních trhů. To u státního majetku dost dobře nejde. Navíc ti, co ovládají státní majetek disponují mocenskými nástroji, které mohou použít a používají vůči jeho vlastníkům. Je to jako by někdo soukromého investora přinutil koupit si akcie či dluhopisy nějaké firmy. Pokud neposlechne, zabaví mu majetek a zavře ho do vězení. Tato paralela dostatečně ilustruje jak absurdní je koncept státního vlastnictví. Každopádně jste mne svým utopickým socialismem pobavil: představil jsem si jak miliony daňových poplatníků budou u staticisíců položek státního majetku kontrolovat zda se s ním nakládá hospodárně a domáhat se nápravy. ;-D

zdeněk 21.11.2006 11:34

Re: Re: Jene Danieli

dalo by se to obrátit - vlastníkem je vláda a ta se má starat o maximalizaci zisků, neboť by si tím zajistila větší příjmy do státního rozpočtu. Tedy státní firmy by plnily státní rozpočet a umožňovali by menší daně. Stát by si na sebe vydělával.

Jan Daniel 21.11.2006 14:51

Re: Re: Re: Jene Danieli

Co to jako je ta vláda? Svět je tvořen konkrétními lidmi a poháněn jejich motivacemi. Myšlenka, že jakási vláda se bude starat o maximalizaci zisků je fantasmagorie. Proč by to členové vlády - konkrétní lidé - jako dělali? Pro vaše krásné oči? Ti konkrétní lidé jsou motivování k tomu, aby si koupili voliče, kteří je znovuzvolí a k tomu aby si něco z těch peněz ukradli. Na nějaké vaše zisky státního rozpočtu zvysoka kašlou.

Plzák 21.11.2006 19:21

Re: Re: Re: Jene Danieli

Kristepane. Stát by na sebe vydělával. To mne zrovná ovál dech našeho Milouše Jakeše.

Skepticus Maximus 21.11.2006 12:13

Re: Re: Jene Danieli

Zaprvé jste se pobavil svými vlastními fantaziemi a za druhé jde o velice prosté řešení, tedy osobní odpovědnost vedoucích pracovníků ve státních podnicích a zákaz "úvěrování" státních podniků ze státní kasy. Jinými slovy, to co je možné v soukromém sektoru je možné i ve státním. Většina nadnárodních firem funguje úplně stejně odtrženě od vlastnictví jako kterýkoli státní podnik a přesto prosperuje. Tedy to není o tom, kdo co vlastní, ale jak je schopen to spravovat.

Ten socialistický pohled je Váš případ, prostě pořád někde vidíte třídního nepřítele.

Jan Daniel 21.11.2006 13:09

Re: Re: Re: Jene Danieli

Skeptiku mluvíte jako kniha (konkrétně Politická ekonomie socialismu).  Ale kde jsou tyhle vaše fráze úspěšně implementovány do praxe? 

Skepticus Maximus 21.11.2006 13:31

Re: Re: Re: Re: Jene Danieli

Plácáte nesmysly, fungující monopoly a nadnárodní společnosti jsou hybnou silou všech ekonomik, takže jestli je neznáte, tak nevíte nic o ekonomických vztazích. Zřejmě se chcete nadále ztrapňovat neustálým omíláním svých fantazií a propagací frází z Rádce mladého ekonomického liberála? ;-D

Socialisti i liberálové jsou jedna banda fantastů nemající potuchy o člověku a fungování skutečného světa. :-/

Jan Daniel 21.11.2006 14:38

Re: Re: Re: Re: Re: Jene Danieli

ještě jednou: kde jsou ty vaše fráze o kontrole a zodpovědnosti při správě státního majetku implementovány do praxe a zamezují jeho rozkrádání a ničení? 

Skepticus Maximus 21.11.2006 18:15

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jene Danieli

Tedy pro Vás ještě jednou: Všude v civilizovaném světě.

Mirek Šejna 21.11.2006 14:39

Danieli,

Renault je francouzská státní firma a je v zisku. ČEZ je vlastněn českým státem z více jak 50% a je to nejziskovější firma v Česku.

Jan Daniel 21.11.2006 14:45

Re: Danieli,

Šejno, proč mi tu jmenujete jednotlivé vytržené případy - výjimky z pravidla? Jaký to má význam? To má být jako argument pro státní vlastnictví? 

MaR 21.11.2006 18:44

Re: Danieli,

Tím že jste uvedl ČEZ jste se naprosto znemožnil. Firma, kterou si stát vyživuje, chrání ji před konkurencí, nastavuje regulaci cen tak aby NEMOHL prodělávat (na úkor firem a zákazníků, kteří jsou doslova rukojmím ČEZu). Ano tomu se říká dobrý byznys. Tak a teď si představte, že tohle by chtěly po státu všechny firmy :) Vyjde vám, že taková podpora musí být vždy na něčí úkor.

frisco 21.11.2006 10:01

Čí prosperita?

     Titulek článku probuvšího se ekonoma pana T.  skutečně svádí k tomu, abych ironicky přitakal, že opravdu má pan Friedman svůj podíl na prosperitě páně Topolánkově, Tlustého, Langera, Klause,... když budu jmenovat pouze ty z předních členů ODS, kteří si v rozporu se svými zjevnými příjmy pořídili značný nemovitý majetek.  Myslím si však, že základ prosperity těchto panů ve skutečnosti založil někdo o několik tříd horší - charakterem i kvaliifikací- než byl pan Friedman a to Dušan Tříska. Tam to všechno začalo......

QEntity 21.11.2006 9:40

Přesně tak...

ČSSD je stranou gaunerů, kteří se ještě lidem této země neomluvili za megalži typu "akce Čisté ruce" apod... A o ekonomické neschopnosti, nemohoucnosti a diletantismu a analfabetismu si také nemusíme dlouho povídat... Jsou do očí bijící....Rv

tris 21.11.2006 9:39

Co takhle chvíli počkat

Takhle využívat čerstvě zemřelé pro politickou propagandu je, pane Topolánku, nechutné. I kdybyste měl stokrát pravdu.

Mirek Šejna 21.11.2006 9:35

pane Topolánku,

exekuci na soukromou Setuzu si nedovolili ani socani. Vaše vláda to zvládla během měsíce přesto, že je v demisi. Přesto by si nikdo nedovolil tvrdit, že zabavujete soukromý majetek. Brutální zatčení podnikatele Starky už také podniklo Langerstapo a nikoli Grosstapo. Přesto by si nikdo nedovolil tvrdit, že kriminalizujete podnikatele. V našem nezávislém soudnictví se může stát, že Starku za měsíc s omluvou pustí na svobodu. Takže vaše modrácká vláda se k soukromému majetku a k podnikatelům chová stejně gangstersky, jako socani. A o šibalech v řadách ODS si nechte povídat od lidí, kteří znají poměry na komunální úrovni.

QEntity 21.11.2006 9:48

Re: pane Topolánku,

Myslím, že Policie a vyšetřování kriminálních kauz není v kompetenci vlády a i její potenciální vliv na takové kauzy je víceméně marginální...