3.5.2024 | Svátek má Alexej


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
68 20.12.2009 23:02

Dojemné zmatky. Jako mít doma dva tatínky.

Pan X 21.12.2009 14:17

Re: Dojemné zmatky. Jako mít doma dva tatínky.

???

V 20.12.2009 10:43

'Afričany necháme hladovět'

tak predevsim, vyroba pro export je, anebo ma byt pro kazdou zemi jen takovou ekonomickou tresnickou na dortu a nikoli otazkou preziti nebo umreni hladem. Pokud je to takhle, pak je neco shnileho v te zemi a vsichni vime co to bude. Takze nejake vymlouvani se na Zapad, ze nekoho drzi ekonomicky tak dole (svou iracionalni importni politikou), ze lide musi umirat hladem je totalni hovadina. At ti jejich domaci producenti nejdriv vyrabi pro sebe, pro svou spotrebu, a o vyvoz at se staraji az budou mit vyresenou otazku vlastni zakladni existence.

Fair trade s jeho durazem na 'zapadni lidske podminky vyroby' bude jen znamenat, ze ti nejubozejsi ve tretim svete budou odepsani jako lidsky kompost. Prece ti pracuji v tech strasnych podminkach jen proto, ze tam odkud prisli je to jeste mnohem horsi a 'zhumanizovanim' vyroby budou ti nejchudsi vytlaceni i z tech nuznych vyrobnich podminek, protoze ty zaniknou na ukor 'zautomatizovani' vyroby, ktera se posune na vice strojovou od rucni prace a zde maji ty swetshopy velky prostor... jako namisto rucniho kladiva ovladaneho lidskou silou se pak vyplati nejaky strojovy buchar, namisto kuliu nosicich maltu v cepicich budou dopravni pasy atd atd a ti kuliove pak budou nezamestnani

Problem ve tretim svete je v tom, ze statni politika stoji proti vyrobe pro blahobyt svych obcanu a produkuje se hlavne jen pro vyvoz a obohaceni vyvozcu, nikoli siroke populace ktera tu produkci provadi. Tady maji ti kanibalove manko a at zavrou sve hlasite huby a zacnou vyrabet pro svou spotrebu v prve rade, to je moje rada na jejich adresu

gadd 20.12.2009 16:39

Re: 'Afričany necháme hladovět'

Tohle je rozumný názor, tak to je.

Připojil bych ještě drobnou poznámku na jiné téma: evropský koncept vzdělanosti je již delší dobu v bezvýchodné krizi. Ve školách se vyučují předměty, které tvořily jádro všeobecné vzdělanosti tak cca před 100-150 lety. Něco  chemie - ný natý itý ičitý,  něco historie - data bitev a členové královských rodů, něco obrozenecké poezie - rozbor co chtěl básník říci, něco málo matematiky, něco zeměpisu ve smyslu vyjmenovat přítoky Labe nebo hlavní města středoamerických republik, ve vyšších typech škol ještě přistupují společenské vědy - znát co tvrdil Aristoteles, Kant, nebo J.P. Sartre, však to známe. Bohužel ale z moderních věd, které hýbou dnešní realitou se vyučuje tak maximálně zvulgarizovaná ekologie nebo práce s PC - základy MS Office a vyhledávání na internetu. Témeř ale vůbec nic z práva, politologie nebo - a to je největší průšvih -  ekonomie. Autor článku je bohužel živým důkazem toho, že ekonomie jako věda je v hlubokém opovržení humanisticky orientovaných intelektuálů, kteří by chtěli reformovat vesmír a přitom vědí kulové o základních životních principech.

M 20.12.2009 17:40

Re: 'Afričany necháme hladovět'

Nejvetsi rusvih je, ze se malo uci o entropii a termodynamickych zakonech.  Jejich znalost je klicova k pochopeni toho, ce je nebo neni v ekonomii mozne. Prirodni zakony nelze obchazet.

Pytel 20.12.2009 20:42

Re: 'Afričany necháme hladovět'

Vzpomínáte, když jste ještě neměl mobil?

A co dnes, když ho máte? Těch desítek ušetřených minut, možná hodin denně? Co děláte? Sedíte a nudíte se? Nebo ten ušetřený čas zaplníte a zlepšíte si život?

Kdyby - říkám kdyby - v tom třetím světě z nebe spadl nějaký osvícený vládce, tak pochopitelně vydá celou řadu hygienických zákonů, které by z těch volných lidí udělaly třeba kopáče kanálů nebo tak.

JJ 20.12.2009 1:15

Fair Trade je vzorem liberalismu a volneho trhu

1. jde o marketingovou organizaci, ktera vyuziva urciteho segmentu poptavky. Neni hrazena z dani, neni vymahana statem

2. jde o marketing uspesny, nebot dokazi prodat, prestoze maji ceny vyssi, nez prumer. Nikdo jim nedotuje produkci, nikdo nedotuje prodej, o mnozstvi prodaneho rozhoduje spotrebitel svoji penezenkou

3. jde o marketing o to lepsi, nebot podle vseho pouze 10 procent z te vyssi ceny jde producentum, zbytek prodejcum

Co se me tyce, nemam problem si Fair Trade vyrobek koupit, pokud se mi libi/ chutna a cenu nepovazuji za premrstenou. Ve specializovanych prodejnach lze najit i velmi pekne veci (treba vyrobky z kamene z Keni), ktere proste jinde clovek nesezene a cena je rozhodne prizniva. A vetsinou si daji pozor, aby to nebyl sunt (coz se o nekterych arabskych ci cinskych obchudcich rici neda).

Ivan Nový 20.12.2009 9:57

Re: Fair Trade je vzorem liberalismu a volneho trhu

R^

MB. 19.12.2009 22:36

Vymluvne

Nechapu, proc se rada lidi divi, ze ma SexyMozek takove preference. Autor nazorne ukazal, ze myslet boli. A to je nepochybne jeste z te inteligentnejsi casti ceske populace, nebot je schopen stvorit clanek (sice plny bludu, ale je to clanek)

Míra 19.12.2009 22:34

Škoda času,

který jsem věnoval čtení článku a diskuse k témuž. Článek je zmatený, autorovi se asi motají nejen nohy. Poučení - nebudu číst články pana Bílka.

miroslav.vojta@volny.cz

BOMBON 19.12.2009 20:18

ach jo...

zase jeden dement, co je nespokojeny s tim, jak stat nekoého buzeruje a rad by, aby buzeroval nekoho jineho... pomuze si konstatovanim, ze i liberalni strany povazuji  socialni politiku za legitimni, za nepredstavitelne zjevne povazuje neexistenci odboru ci zakoniku prace.... liberalni ekonomove povazuji mozny rust objemu fairtrade jako mozne naruseni svetove ekonomiky? kteri? kteri liberalni? kteri liberalni ekonomove?

autore, autore, zrovna pred nekolika desitkami hodin tu krasne modry ptak popisoval myslenky m. rothbarda... prectete si... a vlastne... pectete si neco o liberalni (libertarianske) ekonomicke teorii... at neblabolite takove nesmysly... (tedy odbourani vsech barier svobodne smeny je samozrejme spravne, o tom zadna, ale o to vam asi uplne nejde, ze?)

Kolumbo 19.12.2009 19:41

jedno mi není

jasné - proč by měl kdokoli hladovět nebo být otrokem, pokud nebude subjektem "sociálního zákonodárství"?  Představte si pastevce, který pase svoje krávy stejně jako před 100 lety a taky tak žije. Byl -li spokojen tehdy, není důvodu, aby nebyl dnes. Nakonec, nebýt bělochů o jiném způsobu života by ani nevěděl. Ano, teoreticky vzato žije za 1 USD denně, je tedy úplným nuzákem. Ale on žádný dolar nepotřebuje - tedy pokud mu nějaký koumes nenamluví, že bez dolaru a módní techniky vlastně nežije. Potom svým tradičním způsobem života možná sekne a odejde do slumu poblíž hlavního města živit se šmelinou a opruzováním turistů. Díky "humanitární pomoci" se obyvatelstvo rozvojových zemí rozmnožilo nad možnosti svých zemí - pokud by si chtělo udržet původní kulturu a "soulad s přírodou". Vměšování "humanistů" ničí původní kultury jistěji než kolonialismus a otrokářství dohromady.

JaS 19.12.2009 19:11

Asi to mám nějaké popletené:

Lidé v Africe umírají hladem, bohatý svět jim posílá peníze, které ukradnou šéfové afrických států, a afričtí farmáři chtějí vyvážet svoje produkty k nám. Tak jak to je? Napřed by měli živit svoje lidi, ne?

Emil XX 19.12.2009 17:58

Pokud autor navrhuje zvýšení dovozních cen, mohl si článek odpustit, dá se

to zdůvodnit snáze. Jinak je to děsný blábol. KDO by ty pracovní podmínky jako kontroloval??? A co když to bude vyrábět sám prodávající???

Emil XX 19.12.2009 18:03

Re: Pokud autor navrhuje zvýšení dovozních cen, mohl si článek odpustit, dá se

Dovozních CEL.

Jiří 19.12.2009 17:17

Doporučuji

autorovi nejprve studovat, pak přemýšlet, pak získávat praktické zkušenosti v oblasti ekonomiky obchodování, pak znovu přemýšlet - a pak teprve psát!

Ivan Nový 19.12.2009 16:53

No a neměli by si lidé řešit vlastní problémy sami,

a tam kde vznikají? U nás například by bylo třeba zrušit sociální dávky a drasticky snížit veřejné rozpočty.

Han 19.12.2009 17:30

Re: No a neměli by si lidé řešit vlastní problémy sami,

Jo a následné sociální bouře řešit pomocí kulometů. Tam bych veřejný rozpočet navýšil.

Ivane Nový někdy si nevidíte na špičku vlastního nosu.

Ivan Nový 19.12.2009 17:48

Re: No a neměli by si lidé řešit vlastní problémy sami,

Jaké následné bouře? Většina lidí dávky nepobírá. Třeba taková podpora v nezaměstnanosti je nesmysl. Dva platy si může naspořit za dobu co má práci každý. Co budete dělat, až budete svými daněmi živit 0,60 lidí na sociálních dávkách, co zbude vám? Že to není možné? Ale je. 10% z 10 milionů je milion. Tolik sem EU pošle imigrantů, takže na jednoho pracovníka bude připadat 0,25 emigranta + 0,35 domácího. Budou-li složené sociální dávky třeba 8000, pak každý měsíc budete muset vydělat na váš díl člověka na sociálních dávkách 4800 Kč + samozřejmě daň, která je 45%, takže budete muset vydělat cca 7000 hrubého jenom na cizí lidi. 

Emil XX 19.12.2009 18:00

Re: No a neměli by si lidé řešit vlastní problémy sami,

Takže vystoupit z EU? Nebo podpořit tamní nacionalisty?

Emil XX 19.12.2009 18:02

Re: No a neměli by si lidé řešit vlastní problémy sami,

Zapomínáte na to, že kromě nezaměstnaných tady máte několikrát více lidí, kteříá se BOJÍ, že budou nezaměstnaní. A ti budou volit Paroubka (v lepším případě).

Ivan Nový 19.12.2009 19:53

Re: No a neměli by si lidé řešit vlastní problémy sami,

Ano, státní bankrot bude, a to bude trest na ty co se bojí, a  já jim to přeji.

Han 19.12.2009 18:29

Re: No a neměli by si lidé řešit vlastní problémy sami,

Ivane Nový, pochopte, že první kdo by toho využil by byli komunisti a spol. A věřte, že tohle mají zmáknutý. Vaše ekonomické argumenty, (možná jste dobrý teoretik, ale špatný praktik) jsou v tomto případě nepodstatné.

Ivan Nový 19.12.2009 19:54

Re: No a neměli by si lidé řešit vlastní problémy sami,

No státního bankrotu využijí taky. A ten bude do tří let.

cukr ČR 19.12.2009 15:02

následně mléko ČR ?

Přílohy:

Cukrovar HT a jeho likvidace francouzi.pps

Freeman 19.12.2009 13:02

Článek je hodně o nepochopení ekonomie

Jediný dotaz (pomíjím další)  - jaká cena je vlastně "fair"? Jak ji chcete zjistit? Vždy budete potřebovat tržní cenu abyste vůbec něco dokázal porovnat. Je to podobný problém jako se socialismes - aby mohl mít vůbec nějaké ceny resp. odrazový můstek pro jejich tvorbu potřeboval nutně kapitalismus, který jediný může stanovit ceny a to pouze díky volnému trhu (ač silně pokroucenému ale to je teď vedlejší).

Takže už úvaha o nějaké fair ceně je a může být pouze utopická!

Ona totiž cesta "producent"-"spotřebitel" je daleko složitější než jen jak se vyhnout "nenasytným" překupníkům (hygienické normy, cla, regulace......).

  

Modrý pták 19.12.2009 16:03

Jaká cena je vlastně "fair".

On to autor v článku několikrát zřetelně naznačuje (níže to velmi hezky popsal tris v 00:33). Je to taková cena, která se líbí nějakému byrokratovi. Ve fair trade je hlavní postavou byrokrat, ve free trade zákazník.

Budiž autorovi ke cti, že se vůbec nijak netají tím, že hájí byrokratická stanoviska a nesnaží se vyvolat dojem, že rozumí ekonomii.

Marat 19.12.2009 12:23

Afrika hladový proto, že má převelkou populaci, pro kterou nedokáže vyrobit dostatek potravin.

Pane bože Afrika hladový protože nemůže vyvážet své potraviny do Europy ! To je přece projev maximálního idiotstvý. Jak může tá Afrika a jiné země hladovět, když tam dokáží vyrobit nadbytek potravin, které by tak rádí vyváželi? Nehladový proto, že se tam dováží zdarma málo potravin? Proč si více potravin nedokáží vyrobit a to bohatstvý potravin využít pro sebe? Ha idioti !

Zárověň titíž lidé kterí tak bolestně vřískají nad bídou té Afriky a jiných nevyspělých zemí, že nemůžpou vyvážet své potraviny vřeští že je nutno šestřit planetu před větší spotřebou vytvářející spousty oteplofvacího plynu a chtějí aby statisíce lodí vozilo potraviny a nejen potaviny do vyspělého světa.

USA dokáží lacinějí vyrobit více potravin jak to dokáží v těch zaostalých zemí které jsou odkázané na potravinovou pomoc především USA? Kde máte logiku v těch vaších idiotsko-intelktualsko-humanisticko-antirasistických žvástech?

V USA se nedotují farmáří aby více obilý a více potravin vyráběli, ale dostvávají podporu aby vyráběli méně, vy velevzdělaní  idioti !

Karel H. 19.12.2009 13:15

Re: Afrika hladový proto, že má převelkou populaci, pro kterou nedokáže vyrobit dostatek potravin.

Kristepane! Gramatika!!!

Honza42 19.12.2009 14:13

Re: Afrika hladový proto, že má převelkou populaci, pro kterou nedokáže vyrobit dostatek potravin.

Jenže má pravdu. A kdybyste to samý psal anglicky, bylo by to bez chyby?