4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
JK 9.5.2008 8:32

Re: Re: Poznámka na okraj

Asi nechodíte do těch správných restaurací (myslím v Praze i ve Vídni) ;-D

Robin 9.5.2008 14:10

Re: Re: Poznámka na okraj

Dám si kafe v Madonně a ve Špindlu. Hádejte, kde zaplatím víc?

Kecal. 9.5.2008 15:26

Re: Re: Re: Poznámka na okraj

Adame zdravím.

Modrý pták 9.5.2008 1:00

Autore,

"Naše měna posiluje nejen vůči dolaru, ale i vůči euru. Důvodem je rychlý růst naší ekonomiky při relativně nízké inflaci." Důvod posilování kurzu koruny je mnohem jednodušší - srovnávají se cenové hladiny u statků, které se obchodují přes hranice. Protože jsme v režimu plovoucích kurzů, tak se to děje přes kurz. V případě pevných kurzů, což je tedy přechod na Euro, se tak děje prostřednictvím cen. To je také důvod, proč po Euru volají exportéři. Budou moci krásně zvýšit ceny zboží v zahraničí, které bude rozhodně vyšší než budou muset zaplatit na vyšších mzdových nákladech. Nic komplikovaného v tom není.

"úrokové sazby, které neodpovídají lokálnímu cenovému růstu a jsou příliš nízké, mohou znehodnotit úspory obyvatelstva". Vysvětlovat inflaci (peněžní jev) změnou reálné veličiny (úrokovou mírou) - to je tedy velmi originální.

"Když jde však o peníze, které v dnešní době nemají pevnou vazbu na zlato, a představují tedy víceméně také tržní produkt" - tedy papírové peníze bez vazby na "nějaký pevný bod" označit za tržní produkt, to je tedy nářez podle úplně všech pravidel.

Josef 9.5.2008 3:02

Re: co autor myslel

Proc exporteri maji problem s rustem  koruny, uvedu priklad - (theoreticky) ; Exporter si vyjedna kontrakt za 1 milion eur v dobe kdy euro je za 30 korun a predpoklada ze kdyz prinese do banky milion eur ze dostane 30 milionu korun, ovsem v dobe nez kontrakt realizuje euro klesne na 25 a ocekavanych 30 milionu se snizi  na 25, pritom naklady na vyrobu a mzdy zustavaji stejne a v dobe kdy skutecny profit se pohybuje z duvodu konkurence velmi nizko nastanou problemy. (theoreticky priklad). A stejne tak nemecky vyrobce automobilu vyveze  za milion dolaru do USA take dostane mene Eur. Zvysit ceny automobilu se v soucasne finacni situaci na USA trhu take nedaji uskutecnit.

Co se tyce uroku autor mini to, ze zvysovanim bankovniho uroku Centralni bankou  podnikatelum snizi mnozstvi penez v ekonomii a tim celi inflaci. Naopak snizovanim uroku ( prime rate) centralni banky celi stagnujici ekonomii. Slovensko od noveho roku prechazi na Euro a bude dobre sledovat jestli se to neprojevi zvysenim cen, protoze inflace na Slovensku je proti zapadni Evrope nizka a nastane otazka jak se to celkove projevi ve slovenskem trhu. ECB momentalne celi inflaci vyzsim nastavenim uroku a proto Euro je nebezpecne vysoko, kdezto USA uroky snizuje z duvodu ze celi deflaci. (deflace=produkt je drazsi vyrobit, nez za kolik se do prodat) . Drahy olej, kolaps finacnich ustavu s nizkourokovymi pujckami a nizky dolar vytvorilo problemy na mezinarodnich trzich, cetl jsem nazev  "perfect storm" = vsechny negativy se akumulovaly ve stejny cas! Ovsem dolar zacina ozivovat a je cas prodat akcie podniku v eurozone a poohlednout se po akciich v US dolarove zone! To jsem vycetl a neberu odpovednost!

enderv 9.5.2008 10:02

Re: Autore,

Modry ptaku,

uplne hlavni duvod posilovani koruny, ktery nikdo moc zminovat nechce je fakt ze CZK ma na financnich trzich likviditu limitne se blizici k nule. (prehanim, ale ne o moc). Takze kdyz CEZ nakoupi koruny za par miliard EUR, trhem to pekne hne. Stejne tak kdyz nekdo v (evropske) noci, kdy ta likvidita je 0, udela mensi CZK/EUR obchod, tak to kurzem strasne zahybe (a tipnul bych si ze to bylo uplne vedome, aby nekomu vyboural pozici v barrier opcich).

Korelace pohybu koruny nahoru a dolu je docela hodne vysoka s optimizmem na trzich - proste kdyz to s USD vypada blede, docela hodne se toho

Hlavni duvod proc si nemyslim ze je koruna na ekonomicky spravnem kurzu je posilovani proti slovenske korune za poslednich cca 8 mesicu (stejne jako proti EUR)- kdyz ekonomicka data jsou spise pro to aby se kurz moc nepohyboval pripadne SVK spise mirne posilovala proti CZK. SVK ma ale jeste mensi likviditu, a ta uz je moc mala pro vetsi investory. Nerikam ze vim jaky silna CZK bude, ale zajimalo by me co se bude dit az zahranicni investori zacnou repatriovat dividendy (=kupovat EUR), a pokud inflace, ktera vetsinou moc neposloucha prani vlad a bankeru (specialne pokud se v ni pocitaji veci ktere nemuze rozumne ovlivnit, jako paliva a potraviny - i kdyz vetsina vlad je chytre vypousti), bude pokracovat na 6%+. Mena ktera rychle influje a ma malou urokovou sazbu je pro trh zajimava jenom dokud posiluje dostatecne rychle, coz nemuze trvat vecne. Pokud se koruna na nejakou dobu ustali, inflace neklesne a CNB nezvedne (drasticky, coz zasahne realnou ekonomiku vice nez mena) urokovou sazbu, koruna bude spise oslabovat (a az zacne oslabovat drsneji, tak se to zase feedbackem pres malou likviditu, hezky nabali... ).

Tvrzeni (nerikam ze to tvrdite Vy, ale je to oblibene tvrzeni v komentarich a i nekterych clancich) ze CZK musi posilovat je stejne jako tvrzeni ze cena nemovitosti (nebo libovolneho assetu) bude vzdy jen stoupat :).

KUK 9.5.2008 11:03

Re: Hele ptaku,penize jsou fikce stejne jako tvoje peri na tvem ptaku

....vyvoj ekonomie, jako nevyssiho  stadia cernokneznictvi dospiva vrcholu az to cararodejne vejce praskne , pac uz dnes je to zaprdek, tak to bude znamenat pekny sesup KapSvětSou

zdeněk 9.5.2008 0:16

velmi zajímavá úvaha

". Vývozci tak zřejmě spoléhají na to, že růst tohoto druhu nákladů by se jim dařilo brzdit."

Jinými slovy, vývozci spoléhají na to že jejich zaměstnanci budou navěky chudí... a že jejich zisky zaplatí nižší mzdy zaměstnanců.

kirast 9.5.2008 8:39

Re: velmi zajímavá úvaha

A co jste očekával? Viděl jste někdy nějakého šéfa (bez ohledu na politický systém), který by usiloval, aby jeho podřízení měli vyšší životní úroveň než on?