4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Josef 9.5.2008 19:36

Re: Re: Re: Re: Re: ano ano ... slaboducha demagogie ...

Krabe, ty musis byt opravdu jednoduchej !! Kdyz budou ceske vyrobky nejdrazsi v EU, tak ti sikovne ruce nepomohou !!

krab 9.5.2008 23:35

Re: Re: Re: Re: Re: Re: ano ano ... slaboducha demagogie ...

No nevim kdo tu ma ponekud zjednoduseny chapani...:-)

Az budou nejdrazsi, tak se vyvozci neprosadej, klesne poptavka po korune a ta oslabi. Neboli automaticky vyrovna situaci. Coz se naopak nestane pokud budeme mit EURO.

krab 9.5.2008 16:17

Re: Re: Re: ano ano ... slaboducha demagogie ...

jakej je rozdil mezi spekulantem a obchodnikem?

spekulant, jak rikas, chce vydelat na zmene kurzu. ale ta sama od sebe nenastane, ta nastane pri zmene realny situace. "spekulant" jen dodava likviditu.

jinak vubec nechapu co znamena "lepsi" kurz. nevim jakej je dobrej kurz a jakej je spatnej kurz. to urci trh. co ale 100% vim je to, ze umele zastavenej kurz je tutove spatnej. uplne stejne jako je spatna fixni cena cehokoliv jinyho.

jezis dyt v principu je to tak jednoduchy...

enderv 9.5.2008 20:10

Re: Re: Re: Re: ano ano ... slaboducha demagogie ...

pardon, ale "pridavani likvidity" je to same jako "pridavani sumu" likvidita je (mimo jine) jak rychle (a za jakou cenu) se muzu neceho zbavit, kdyz se mi to bude zdat riskantni. Cim vetsi likvidita, tim mensi nutnost uvazovat o risku drzeni neceho, neb se toho muzu zbavit rychleji a za mesi cenu. Az do chvile nez se likvidita vypari, a skoncite s neprodejnym auction debt, MBS, CDO tranche apod...

Tvrzeni ze (zmena kurzu) "sama od sebe nenastane" je sice pravdive ale tvrzeni ze nastane jenom pri zmene realne situace by asi dobre pobavilo mimo jine pana Sorose. Pravdepodobne take cinske politbyro, ktere kdyby chtelo tak muze potopit americky dolar (a EURo taky, a v podstate svetovou ekonomiku jak ji zname) za den, proste tim ze tech par trilionu dolacu co maj hodej na trh. V jednu chvili to amikum loni potichu pripomeli (proc si myslite ze hlasite reci v kongresu o sankcim proti cine utichly, presto ze US by se ted kvoty na cinsky dovoz hodili jeste vice, a prezidenskym kandidatum by rozhodne na popularite pridali?).

Cina kupuje _denne_ pres dve miliardy treasuries a podobnych veci. I kdyby jen prestali kupovat, tak to posle dolar do kytek (kupovali mene dolar a vice EUR asi pred tremi tydny, a pred tydnem si to rozmysleli. Rozdil - 5 centu v cene eura kazdym smerem.

Momentalni tempem USG muze rovnou prestat aukce treasuries a vsechny je rovnou prodavat cine...

A Cina rozhodne nekupuje USD kvuli tomu ze by si myslela ze je to nejlepsi investice pod sluncem (sama o sobe. Jako investice aby si US mohli neco koupit od Ciny to dava smysl - na chvili).

krab 9.5.2008 23:47

Re: Re: Re: Re: Re: ano ano ... slaboducha demagogie ...

ad 1) nepochopil jsem pointu..

ad 2) pokud je mena a ekonomika stabilni, coz nase je, tak spekulant nema zadnej duvod nejak blbnout. Nevydela. Zbytek jsou jen spekulace. Ale nechapu, co znamena "hodit na trh". To by jako cinani prodali vsechny svy dolary? Co by z toho meli? Jinak cinska ekonomika se demonizuje, furt je mrnava ve srovnani s USA. Ty treasuries zrejme nakupuje za nejakym ucelem - nebo to dela z charity, nebo proc?

To jsou takovy machirkovsky spekulace, nevidim za nima zadny racionalni jadro. Akorat snahu vykreslit USA jako zoufalce stojiciho a padajiciho s cinskym ekonomickym obrem. Coz je mimoradne zabavna predstava :-)

Nemo 9.5.2008 9:43

Je to prosté

Nevím co kdo vidíte, ale je to prosté!!

Přesto, že je tomu 64 let, co skončila druhá světová válka a Tisíciletá Třetí říše si lehla jako poražený pes na záda, tak v této době se Německu nevojensky podařilo to, o co tomu jejich pánovi s knírkem šlo. Dnes mají svůj "Lebensraum" skrz naskrz celou Evropou a země východního bloku jim slouží coby země zaslíbené a kolonie....  V podstatě se naplnilo to, o co usilovali říští mocipáni před svojí kapitulací v čtyřicátémpátém - když to nešlo jen pro Němce, tak našli dohodu a aspoň společně si přerozdělili zbytek Evropy se západními spojenci!!!

Ano exportéři - kolik je jich v českých rukou? Je to jen vývoz zisku a české přidané hodnoty a práce do jejich vlastních zemí, kde dělají životní úroveň a blahobyt. Zisky těchto společností nekončí v ČR! Čech je a bude opět jen NÁDENÍKEM ...... >-(Y)

NEDĚLEJTE SI ILUZE O EURU! Většina z vás dostane jen příležitost sbírat drobky z cizího stolu!!!!

krab 9.5.2008 16:01

Re: Je to prosté

Kupredu leva!!

Jsem doufal ze tyhle uvahy uz jsou k dostani jen v muzeu...

dedek 9.5.2008 9:05

Už jsme s ním měli dávno platit -

proč když jedu do Německa nebo Rakouska si koupit levnější máslo a housky (o předražených autech nemluvím )musím krmit nějakou banku (nebo vechselstube) lichvářskými poplatky????

 tak proč jel klaus podepsat vstup do EU - aby teď vaprávěl jak jsme ve světě jedinečný a nepostradatelný ? - stačí s vzpomenout jak se naše světová jedinečnost a nepostradatelnost projevila v roce 1938; 1948; 1968.

Historik 9.5.2008 9:26

Buď rád že máš koruny

Kdybys měl Eura, tak ti z nich ukousnou a nebudeš to ani vědět. Za stejnou práci v ČR bys jich těch Eur také mohl dostat méně, než třeba Němec.

Buď rád, že si můžeš směnit koruny za Eura ve výhodném kursu. Sám tvrdíš, že při soušasném směnném kursu levněji nakupuješ v cizině.

krab 9.5.2008 16:03

Re: Už jsme s ním měli dávno platit -

jak se nase svetova jedinecnost a nepostradatelnost projevila v roce 1934, 1948 a 1968?

JK 9.5.2008 8:42

Velmi ubohý článek

V podstatě papouškování Klausových názorů. Uvítal bych konečně nějaký solidní rozbor. Paroubek se jedou uřekl, že správný okamžik pro přechod na euro je kurs 22 Kč. Protože je vše v pohybu, nelze to tak brát doslova. Dnes to může být třeba 21, ale za rok třeba 23. Každopádně jsme k tomuto "optimu" už hodně blízko. Nejsem schopen domyslet všechny argumenty, vlivy a důsledky přechodu na euro. Každopádně si myslím, že už je na čase. Uvidíme, jak to skousnou Slováci. U Slovinců to zatím moc průkazné není. Vnějškově se mi zdá, že to bylo předčasné, ale nevím. Dokonce bych řekl, že rok 2013 už bude pozdě.

Ještě bych zmínil onen geniální argument, že centrální banka přijde o nástroj, jak ovlivňovat hospodářství. Za prvé bych zařval konečně. Za druhé, kde se pořád berou tyto představy, že nějaký chytrý byrokrat, dokáže něco ovlivňovat kladně. Centrální banka rozhodně není zatím můj favorit. 

káma 9.5.2008 9:09

Re: Velmi ubohý článek

Řekl bych "velmi ubohá reakce"

Jiří Zahrádka 9.5.2008 10:02

Centrální banky

Chtěl bych jen podotknout, že přijetím eura nepřijdete o "nějakého chytrého byrokrata" - jen místo české centrální banky, která reaguje pouze na vývoj v ČR a tomu přizpůsobuje svou politiku, nastupuje Evropská centrální banka, která musí reagovat na celou eurozónu, v níž bude(?) česká ekonomika jen málo významnou částí.

krab 9.5.2008 16:04

Re: Centrální banky

presne tak

Öman 9.5.2008 15:22

Re: Velmi ubohý článek

No - Paroubka bych za etalon ekonoma rozhodně nepovažoval :-P. Chlapík, který prohlásí, že dluhy se neplatí (myslel vysoký státní dluh, který každoročně navyšovala socanská vláda) u realističtější části ekonomicky myslícího obyvatelstva výraznějšího kreditu nezíská.

K bodu dvě: Ve vlastní měně se lépe hospodaří s penězi jako s produktem - v závislosti na lokální ekonomice. V případě, že naše hospodářství půjde do kytek ale na druhé straně budou Bruselem diktované vysoké úrokové sazby (drahé peníze), tak se z toho můžeme moc těžko vzpamatovávat. Dokud skutečně nebude ekonomika více srovnanější, nemá cenu společnou měnu přijímat.

Petr 9.5.2008 8:19

Souhlas

Snad ? souhlasR^R^R^

ra.ri.ta 9.5.2008 7:37

ZASE VEDLE

Pane Páral, máte mimořádnou schopnost, splést co se dá. Na jedné straně píšete o tom jak je pro nás současní koruna výhodná a na druhou stranu horujete o přijetí EURA.

Pokud přijmout EURO, tak jedině v okamžiku kdy to bude pronás výhodné. Tedy nejdříve za deset let.

Přijímat EURO jen s pistolí u hlavy.

kirast 9.5.2008 8:36

Re: ZASE VEDLE

On to pa Zahrádka panu Páralovi istě vyřídí:-)

Xury 9.5.2008 10:37

Re: Re: ZASE VEDLE

Jj je to fakt rarita. ;-D;-D;-D;-D

Historik 9.5.2008 7:06

Opět vydojení a vyrabování České republiky, tentokrát pomocí Eura

V roce 1939 byl kurs Koruny československé vůči německé Říšské marce 1/3, tzn. za 1 Kč byly 3 ŘM. Po zabrání Československa 15.3.1939 byl stanoven kurs 10/1, tzn. němečtí okupanti si mohli koupit 10 Kč za 1 bezcennou ŘM. Tzn. kurs se dostal na poměr 30 Kč / 1 ŘM proti době před okupací ČSR. Němečtí okupanti toho v ČSR a nyní už Protektorátu Bohmen und Mahren využili bezezbytku. Němečtí vojáci byli v obsazené ČSR jako v Jiříkově vidění. Po předešlých letech strávených ve své "Tisícileté třetí říši" opět viděli na vlastní oči máslo, maso, poctivé salámy a jiné normální potraviny, zatímco doma jedli jen náhražky, margarín, knackebrot a podobně. Česká pošta byla zahlcena neskutečným množstvím objemných balíkových zásilek s určením pro Německo, protože němečtí okupanti začali okamžitě z ČSR zásobovat své příbuzné v německé "Tisícileté třetí říši". Obyvatelé ČSR tak mohli v krátké době několika týdnů začít sdílet Hitlerův "blahobyt integrované Evropy" v Němci vyjedené a obsazené ČSR.

Podobné se stalo krátce po listopadovém puči v roce 1989, kdy byl direktivně stanoven kurs Kčs vůči západním měnám. Opět vykupování Československa pod cenou, rozprodej, odvoz do ciziny. Tehdy nás nikdo neobsadil, ale nač také, když novodobá "česká politická elita" pilně spolupracovala.

Přijetím Eura nastane stejný efekt jako v předchozích případech. Naštěstí nynější "politická elita" není tomuto řešení veřejně nakloněna, i když opak může být pravdou a skutečné záměry jsou pečlivě tajeny a nemluví se o nich veřejně.

Československo a nyní ČR je vždycky taková naspořená kasička z poctivé práce českých hlav a rukou. Je třeba vystihnout tu správnou chvíli a českým obyvatelům od jejich životní úrovně pomoci, aby mohli opět radostně pracovat a tvořit hodnoty pro "naši" společnou Evropu.

Myslím si, že rozumné je oddálit přijetí Eura na neurčito s výhledem, že nebude nikdy zavedeno. Výhody v přijetí Eura žádné nevidím, pouze to bude opětovné vyrabování české ekonomiky.

Josef 9.5.2008 19:59

Re: Opět vydojení a vyrabování České republiky, tentokrát pomocí Eura

Historiku, napsal jste toho dost, ale smysl to stejne nedela! Souhlasim s vami,ze po 1989 byl kurz arbitralne nastaven a Nemci rikali,ze za to,co zaplati u nich za jedno pivo, u nas jich maji 10 !! To si jako myslite, ze po zavedeni Eura se sem zas Nemci pohrnou na pivo, nebo co ??

Josef 9.5.2008 4:29

Homogenizace.

Jak dlouho se chces jeste homogenizovat, Zahradko? Uz nas predbehlo Slovinsko, Slovensko, Malta, Kypr, Cerna Hora ...Silenstvi je, kdyz pulka naroda papouskuje, vse co slysi z hradu !! At uz jde o pocasi nebo o Euro !

Josef 9.5.2008 5:22

Re: Homogenizace.

Zde nejde o zadny beh, ale kdo si za vyplatu koupi vice a v tom stale vede Ceska republika ze vsech statu Nove evropy!

Jan 9.5.2008 7:41

Re: Re: Homogenizace.

To bych netvrdil, urcite Slovinsko a Kypr, pravdepodobne i Malta, jsou pred Ceskem.

toogod 9.5.2008 9:58

Re: Re: Re: Homogenizace.

Malta a kypr mely 40 let komunismus? Slovinsko (jako soucast Yugoslavie) melo po valce narodni hospodarstvi bez jakehokoli soukromeho podniku po vzoru CCCP?

Nebo jaky je duvod vasi poznamky? Preci i kdybychom nebylil prvni, ale druzi nebo treti z novyxh statu, na argumentu se snd nic podstatneho nemeni nebo ano?

tse tse 9.5.2008 11:28

Re: Homogenizace.

Slovinsko, Slovensko, Malta, Kypr, Cerna Hora 

také Kosova platí Eurem !

Jenda 9.5.2008 16:06

Re: Re: Homogenizace.

Tak tak ... to bysme se meli hodne snazit abysme ho dohnali. Podte, vypalime nejakej ten kostel a to by v tom byl cert abysme to ojro nezavedli!

RK 9.5.2008 2:26

Chybí mi pouze odpověď na otázku

kolik z těchto  exportérů jsou skutečně čeští výrobci - o etnickém původu zaměstnanců pochyby nejsou.

Komik 9.5.2008 1:19

Poznámka na okraj

Je zvláštní, v kolika státech. které nepřijaly EURO, se platí korunami.

Petr 9.5.2008 8:24

Re: Poznámka na okraj

Milý Komiku, tam ovšem nežiji. A kafe ve Vídni sotva za tři eura mě stojí v korunách sedm pětek. Doma třetinu. Platy a důchod ovšem vídeňský mít nebudeme. Zahraniční investoři tu nejsou z čisté lásky a komparativní výhodu asi nebudou ochotni zafinancovat jak by se nám líbilo.