1.6.2024 | Svátek má Laura


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
čtenář zdrojů 8.12.2008 15:37

Re: Vážení a milí socani.

předpokládám, že když je tam napsáno "vládní deficit" a u toho je číslo 197 mld., tak to znamená vládní deficit a nikoli počet mravenců na území Bangladéše.;-P

Minutus 8.12.2008 15:09

Re: Vážení a milí socani.

Typické goeblsovské opakování lži. Za Clintona se státní dluh splácel a tudíž deficit snižoval. Ale to asi ani nevíte. Výmluva na jeho reformy, které mohly být ihned po nástupu Bushe zrušeny (dodnes nebyly) je ubohá ale je patrně hodna vaší inteligence s klapkami na očích. S takovými jako vy si ODS po volbách dlóóuho nečichne k vládnutí.

Vlasta.on 8.12.2008 15:29

Re: Vážení a milí socani.

Hele Minutus. Za Clintona nerost lrozpočtový deficit právě proto, že byl kryt inflací. Mluvím o inflaci, nikoliv o indexu spotřebitelských cen. Za Clintona inflace a sociální pobídky na kampaň "Každému jeho dům" umožnily nafouknutí hypoteční bubliny.

K té inteligenci :

Moje IQ - Vaše IQ > Vaše IQ - IQ jatečního prasete

Ostatně, právě pro takové, jako jste vy, je tam ten příměr s Dežem. Leč pozoruji, že pro vás je i tohle příliš náročné.

Minutus 8.12.2008 16:16

Re: Vážení a milí socani.

Inflace v letech Clintonovy vlády byla po 5%

http://en.wikipedia.org/wiki/Image:US-Inflation-by-year.png

Pokud nesouhlasíte, pošlete mi odkaz na zdroj, který to popírá.

Vlasta.on 8.12.2008 16:38

Re: Vážení a milí socani.

To nebyla inflace, ale index spotřebitelských cen. Inflace je růst peněžní zásoby!

Do indexu spotřebitelských cen se nezapočítává třeba cena akcií. Mimochodem, dnes velice aktuální, že.

Že si i ve wikipedii takto zjednodušují vyjadřování aby neuváděly laiky ve zmatek a uvádějí je v omyl, za to já nemohu. To snad připustíte.

Vlasta.on 8.12.2008 16:53

Re: Vážení a milí socani.

Ještě dodám. Nejen ceny akcií, ale ani ceny stavebních prací. A tedy domů a hypoték. Neříká vám to něco? Jen ceny nájemního bydlení, které se snižují s dostupností hypoték. Ještě pořád nic?!

Minutus 8.12.2008 17:04

Re: Vážení a milí socani.

Dejme tomu. Máte nějaký odkaz na graf nebo tabulku vývoje inflace v těch letech? Třeba byste mě tím přesvědčil

Vlasta.on 8.12.2008 17:14

Re: Vážení a milí socani.

Bohužel. V tom je právě ten vtip. To se nesleduje, resp.jsou to informace které může pro svoji potřebu, ale jen do jisté míry, extrahovat snad jen Fed. (NB) Je to dáno tím, jak se vlastně peníze "vytváří".

Ale na usmířenou. Podívejte se na tohle. Dělám copy and paste od jinud, takže dík skimic: Třeba Američani neměli státní byty, ale vydobyli si jiný výdobytek pro málo majetné už v 1938.

http://www.fanniemae.com...er.jhtml

"... national commitment to housing and the inability or unwillingness of private lenders to ensure a reliable supply of mortgage credit throughout the country... "

A teď to vypadá, že jim nájem (úroky) dokonce sníží (odpustí) :-))) Bublina pokračuje, splácení dluhů BUDE pokračovat!

Minutus 8.12.2008 17:28

Re: Vážení a milí socani.

Něco jsem objevil tady:

http://64.233.183.132/search?q=cache:0BhpR9rGlD4J:kas.fsv.cuni.cz/Studenti/Sramek_Vyvoj_Deficitu.doc+inflace+v+USA+graf+tabulka&hl=cs&ct=clnk&cd=9&gl=cz

Přepokládám, že tohle psal erudovaný ekonom. Je tam podobná tabulka a snad si neplete inflaci s indexem spotřebitelských cen. Pokud jsem vás pochopil, tvrdíte, že za Clintona díky půjčkám vzrostlo množství virtuálnícjh peněz v oběhu. Předpokládám, že hypotéční boom u nás způsobil totěž, ne? Nejsem si jist, na takové to vysvětlení jsem zatím nenarazil.

Pokud tento sociální zákon platí od r. 1938, Clinton na to asi moc velký vliv neměl.

Vlasta.on 8.12.2008 17:36

Re: Vážení a milí socani.

Za Clintona to expandovalo do hypoték. Tohle byl jenom příklad. I studenti a novináři si to zjednodušují. Inflace, nárůst peněžních prostředků, vede ke zvýšení cen. Je tam přímá úměra. Problém je, jak to měříme, co všechno do toho balíčku těch cen zahrneme. Třeba akcie a domy se tam nezahrnují. No a tím dochází ke zkreslení.

Toho odkazu dole se nelekněte. Já po vás nechci abyste prosazoval zlatý standard. Ale je tam lépe a podrobněji vysvětleno mnohé z toho, o čem se tady bavíme.

Vlasta.on 8.12.2008 17:28

Re: Vážení a milí socani.

Zase doplním. Ta peněžní zásoba je dána vešketými vklady u všech bank, které se ale vytváří z úvěrů. Nevím jak moc o tom víte. A nikdo neví, jak jsou tyto prostředky alokovány. Nikdo neví za jaké hyper-super finanční produkty, např. balíčky hypoték, byly vyměněny.

Pokud máte opravdu zájem o relevantní informace, podívejte se na www.zlatystandard.cz

Vlasta.on 8.12.2008 17:45

Re: Vážení a milí socani.

Ještě doplním.Když vláda svojí dotací/pomocí umožní někomu vzít si úvěr, zvýší tím peněžní zásobu. Ta se ale projeví v cenách až pojisté době. Ale pokud si ten člověk za to pořídí akcie nebo dům, v indexu spotřebitelských cen, nazvaném "inflace", se to neprojeví. Ale ty prachy prostě někde falírují tak dlouho, než to praskne. Jako nyní.

Minutus 8.12.2008 20:15

Re: Vážení a milí socani.

K tomu existuje zajímavé instruktážní video.

http://video.google.com/videoplay?docid=-5235132603609670233

Eva D. 8.12.2008 18:39

Re: Vážení a milí socani.

R^R^R^

novaz 8.12.2008 13:58

jyřyk je kosočtverec

Nejhorší jsou trpaslíci z RaJe, co si rádi hrají s Kočkama.

Minutus 8.12.2008 13:58

Míra bl.bosti ekonomické analýzy

je přímo úměrná času, na který dává přepovědi. Do dvou let je to ještě únosné do třiceti let imbecilní a nad 30 let je to idiocie.

LV 8.12.2008 13:21

tak tohohle se fakt bojím

Přechodu na euro ( v režii socanů) se fakt bojím. Dávám si dohromady jejich proklamovanou (mediálně úspěšnou) nenávist k bohatým, výroky svatého Jyrky, že dluhy se neplatí a informaci, že tzv. pod polštáři, doma, mají občané ČR 65 miliard. V hotovosti.

Nu a stačí jen trocha inspirace. Z r. 1953. Ideální možnost, jak ten lid oškubat, splatit část dluhu a ještě se pochlapit před skalním voličem (ničemou, co leží v regulovaném bytě před televizí na Homecredit).... Zkrátka prohlásit, tak jaksi ty peníze, co mají stařenky na pohřeb a slušní lidé "pro případ, že by něco" za peníze tzv. černé, za peníze zločinců a tunelářů. A buď je neměnit, či ve "vhodném" kurzu...

Vlády pod Jyřím Jediným a Neomylným se fakt bojím. A čekám jen podrazy...

Kecal. 8.12.2008 13:24

Re: tak tohohle se fakt bojím

Nejste sám.

žaba(k) na prameni 8.12.2008 13:56

Re: tak tohohle se fakt bojím

Neotírejte se o  Jyrku.

Měl nedávno velké rodinné problémy.

Při rozvodu přišel o psa, co připadl  exmanželce.

No a nedávno mu na nějakém mejdanu zase odstřelili kočku.

A není slušné dělat si srandu z člověka, který má s domácími mazlíčky takové trable.

čtenář zdrojů 8.12.2008 14:27

Re: tak tohohle se fakt bojím

Pod polštářem začínají lidé hromadit koruny  zhruba v posledního půlroku. Tedy až teď za vlády ODS. Za vlády socanů si lidé ukládali prachy v klidu a bez obav do bank. Ono to zatím vypadá spíš tak, že o znehodnocení vkladů se pokouší tato vláda odmítnutím ručit plně za vklady v bankách. Socani požadovali, aby se stát za vklady zaručil, modráci a Kalousek to odmítli. Proto v poslední době lidé vybírají více a podle posledních informací dokonce státní tiskárna cenin musí mimořádně začít tisknout bankovky, protože je jich najednou málo.

Kolombo 8.12.2008 14:46

Re: tak tohohle se fakt bojím

Jak by jakákoli vláda to slavné "ručení" realizovala, došlo-li by na lámání chleba? Natiskla by další peníze nebo by si půjčila - což by vyvolalo vyšší inflaci. Garanci vkladů by zaplatili majitelům ůčtů všichni, kdo by v dalším období vydělávalia konečně i ta 100% garance by nebyla úplně 100%, protože zvýšená inflace by ji dokázala částečně znehodnotit.  Smysl garance je spíš psychologický - má smysl, jen pokud dokáže předem zabránit svému vlastnímu uplatnění..

Vlasta.on 8.12.2008 15:14

Re: tak tohohle se fakt bojím

"Částečně znehodnotit" je eufemismus! Viz. Zimbabwe. Velký myslitel "čtenář zdrojů" by za 250tis.Kč na Škodovku dostal 250tis. Kč na rohlík. Teda, pokud by mu ho někdo za ten papírek prodal.

Jestli je vesmír nekonečný a věčný, to fakt nevím. U blbosti "čtenáře zdrojů" to tak je.

F.VÍZEK 88.100.57 8.12.2008 12:23

Analýza vskutku nezávislá a hlavně "odborná".

Podobné texty těch různých "odborníků" leda nahánějí ČSSD voliče.  Nelze na ně ani věcně reagovat, protože z nich přímo  kape zaujatost, umanutost a jednostrannost... 

Nevím, zda právě to bylo cílem pana Párala...  

eTony 8.12.2008 12:34

Re: Analýza vskutku nezávislá a hlavně "odborná".

Vízku, nechte toho, od kdy bolšáni rozuměli ekonomice, že dokáží hodnotit práci jiných ? Boretť byste věcně reagovat, neumíte to, vaše znalosti končí u trojčlenky.........

Vlasta.on 8.12.2008 13:30

Re: Analýza vskutku nezávislá a hlavně "odborná".

Vízek a trojčlenka? I vy lichotníku ...;-D

Vilda 8.12.2008 14:13

Re: Analýza vskutku nezávislá a hlavně "odborná".

R^;-D

Pytel 8.12.2008 12:17

drobné nedostatky

Jako hlavní nedostatek této analýzy bych vnímal programové odhlížení od druhé strany toho v článku několikrát zmíněného dlužního vztahu. Stále se mluví o "předluženém státu", ovšem zcela se zanedbává druhá strana rovnice - "natěšení věřitelé". Kdyby pan ekonomický žurnalista někdy napsal rozbor struktury tohoto "státního věřitele", tak by tím nesmírně obohatil zdejší zlatý fond ekonomické moudrosti a možná by byl takový rozbor dokonce zdrojem nebývalého duševního osvícení.

Jako druhý nedostatek bych vnímal tu v současnosti moderní variaci na stokrát opakovaný a vyvrácený "populační princip". Copak si pan ekonom nevšiml, jak vysoká je produktivita práce společnosti 21. století? A jak za posledních dvacet let v důsledku používání moderních technologíí téměř zázračně vzrostla? Když se mu to hodí, tak si v důsledku toho libuje, že "téměř zmizela Marxova dělnická třída". Když se mu hodí podporovat přelévání veřejných prostředků do soukromých organizací (co jiného vlastně liberálové posledních dvacet let dělali?), tak je najednou příliš málo pracujících!

Navíc, každému je přece jasné, že kdyby mladý nepracoval, tak starý zhebne tak jako tak. Starej prostě ve stáří nemůže žít ze své vlastní práce, kterou dělal zamlada. Někdo mu musí dodávat do sítě elektřinu, upéct chleba a utřít zadek. Doufám, že je každému jasné, že "spoření na důchod" jako řešení stárnoucí populace je totální nesmysl - nicméně pro některé finanční společnosti velmi užitečný.

Kolombo 8.12.2008 14:40

Re: drobné nedostatky

Spoření na důchod není pitomost, neboť utírat starému zadek nemusí echt Čech, nýbrž třeba pákistánec najatý za ušetřený peníz. Blbostí je naopak státním násilím vnucovaný  sociální systém. Teď máme občanskou společnost, tak by se každá skupina uvnitř této "občanské" společnosti mohla "zajistit" na stáří v souladu s vlastním pohledem na budoucnost. Konečně, pokud nebdou mladí, tak starým ani stát za odváděné prachy nic nazajistí. Povinný odvod je tím spíš nesmyslem - dopředu víte, že za něj nic čekat nemůžete. Jde o čisté výpalné.

DrX 8.12.2008 11:11

Je zajímavé, ba dokonce jisté,

že nikdo, ani p.Paroubek, kdyby měl příjem např. 20000 měsíčně, t.j. 240000 ročně, by si každý rok soustavně nebral další půjčku třeba 20000 Kč, ze které by musel platit (i kdyby měl odložené splácení) nějaké 3000 ročně. Pak by si další rok vzal dalších 20000 a splácel tím pádem 6000 ročně. Atd. To by brzy přišel exekutor. Zajímavé je, že EKONOM p. Paroubek kdysi prohlásil, že státní dluhy se nesplácejí (jak na to, proboha přišel?) a asi před 2 týdny, po volbách. že "splácení státního dluhu není naše priorita". Přeloženo do češtiny, "klidně stát zadlužíme ještě víc". Jen na ty úroky padne ročně kolem 50 miliard (co by se za to dalo pořídit... to jsou prostě peníze vyhozené z okna). Proto říkám, že pojmy "ekonom" a "levičák" se navzájem vylučují. Ostatně, kdo nastartoval deficitní rozpočty? Zeman. Deficitní rozpočet sám o sobě není nic špatného, jde o to, na co si půjčím. Pojďme zase domů: jestli si půjčím na soustruh a ten mi vydělává, z toho výdělku dluh splatím a jsem ve vatě, OK. Jestli si půjčím na dovolenou (sociální dávky...) jsem vůl.

Jura Jurax 8.12.2008 11:22

Re: Je zajímavé, ba dokonce jisté,

No, on Paroubek byl druhdy ekonomem v socialistickém ráji, pardon RaJ ... ;-) 

A Vaše přirovnání s dovolenou kulhá. Vy - ač ten vůl - byste to stejně musel zaplatit nebo by Vás exekutor skřípnul. Socani si ovšem za nákup voličů půjčí u všech, ale splácet to nebudou - ani osobně anii jako strana - splácet to budou všichni - ti, co je volili (případně se nechali koupit - i když ti na daních platí vesměs nulanic) i ti, co je proklínají. My, naše děti a nejspíš i vnoučata. V tom je kouzlo ekonomie státu.