26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Euro do toho, euro do toho!

Porovnání cen másla v domácí a zahraniční měně je disciplína pro „pokročilé“. K jejímu zvládnutí je nutná znalost aritmetiky prvního stupně základní školy, dále dovednost nalezení aktuálního měnového kurzu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 2.7.2022 9:52

Aha, zase jeden, co kolem sebe nic nevidí. Jo, v tom "kde nic, tu nic" jste fak dobří, soudruzi! ;-D

J. Moravec 2.7.2022 5:53

Kurz koruny 24,750 (ČNB 1. 7. 2022). Peníze jak známo jsou také zboží. Pokud budu potřebovat například 100 €, koupím si je ve směnárně. Za hotovostní převod české koruny na cizí měnu (nákup valut) nezaplatím 2475 CZK, ale například v Komerční bance (KB) 2549 CZK. Pokud budu chtít za těch 100 € nakoupit zpět CZK vyplatí mi KB 2401 CZK . Tato transakce mě ve směnárně KB bude stát 148 CZK.

A to je zřejmě ten “důvod” proč si lidé u nás € nepřejí, jak jednou prohlásil odcházející guvernér národní banky pan Rusnok.

Takže pokud bychom měli to € nemusel bych řešit při cestách po Evropské unii otázku, kde ho co nejlevněji nakoupit. Samozřejmě souhlasím s autorem článku, že přijetí € nebude mít v podstatě žádný vliv na výkon naši ekonomiky.

Kurzové rozpětí, neboli spread, je rozdíl mezi prodejním a nákupním kurzem valut (hotovostním převodem), nebo deviz (bezhotovostním převodem) měn v každé směnárně jiný.

Z. Lapil 3.7.2022 9:26

A teď mi řekněte, proč byste dělal takovou blbost, jako měnil korunu na Euro a zase zpátky.

T. Kučera 3.7.2022 10:19

Krásný důkaz, jak uvažujete jenom o sobě. Ono neexistujete jenom vy, existují taky obchodní domy, které nakupují zboží k prodeji. A budete se divit, ale dost toho zboží je z eurozony, hlavně auta, potravinové výrobky i třeba elektronika, pochybuji, že výrobci telefonů akceptují při prodeji koruny, které ani neví, jak vypadají. No, a na to potřebují eura, že. Tak je musí konvertovat z korun, které utrží od zákazníků. No, ale taky musí platit daně a zaměstnancům výplaty, takže ty koruny, co konvertovali na eura na nákup zboží zase chybí na tohle. A tak zase milá eura musí konvertovat zpátky. Navíc, pokud výrobky nejen z eurozony nakupujete, ale je i prodáváte, hromadí se vám eura , ale tady je do výplat ani na daně nepoužijete a musíte je konvertovat na koruny.No, už chápete, proč jsou průmyslníci a obchodníci naštvaní, že se k tomu přijetí eura stále nemáme?:-( A pozor, jenom obchod s Německem je 40% přeshraničního obchodu, s eurozonou 66% a s celou EU 85%. Zbytek do 100% jsou ostatní země. Tak, a teď zkuste něco napsat, jsem zvědavý na odpověď.

Z. Lapil 3.7.2022 13:43

Rozumím. Přesto si pořád myslím, že vhodnější je řídit každý řiditelný díl zvlášť, než je mít spojené do superdílu s obrovskou setrvačností.

Kromě toho mám proti Euru jednu námitku, která mi přijde dost zásadní. Při jeho zavedení byla definována maastrichtské kritéria. Pokud dobře sleduju a chápu dění, tak jejich nedodržení (schodek státního rozpočtu) je pokutovatelné, ALE když mělo problémy Německo a Francie, byla udělena výjimka, zatímco malým státům (Portugalsko; vše někdy pár let po zavedení EURA) udělena nebyla. Příběh Řecka, kterému Euro těžce ublížilo, protože nízkými úroky ujistilo jak Řeky, tak jejich věřitele, že půjde o bezproblémový úvěr, je notoricky známý.

To, že ECB emituje peníze a rovnou si je skrze dluhopisy států eurozóny kupuje zpět, přestože se někde v začátcích zavázala, že to dělat nebude, taky není nic, co by ve mně budilo důvěru.

Jinými slovy - myslím si, že jak EU, tak eurozóna je spolek dostatečně nedůvěryhodný na to, abych si držel odstup i za tu cenu, že mě to bude něco stát. V horších čtvrtích na ostravsku jsem viděl večerky s dveřmi opatřenými mříží s okýnkem. Ne že bych se těm Vietnamcům divil. Aneb to, že polovina zákazníků v mém obchodě jsou... no, nejmenujme, někoho si představte, neznamená, že je musím mít rád. Prostě žijeme v jednom městě a nějak se musíme porovnat.

Kvantitativní uvolňování sem, opět podle mě, nepatří, protože nikde není psáno, že ČNB občas nepovede horší politiku, než ECB.

T. Kučera 3.7.2022 13:56

To, co mi tady vypravite, jsou problémy trhu. U peněz stačí, aby obihaly a smenovaly., což eura dělají. Co se týče dlužníků, je třeba je v tom vymachat. Zadluzil sis stát, tak ho prodej a stan se lenikem, lidi si práci najdou jinde. Ještě tam máte něco? Jo, a Itálie není bez peněz, ty nemá jenom jejich vlada. Nakonec i jeni h Bank of Italy je pro jistotu soukroma.

T. Kohout 2.7.2022 5:35

Dobře je vidět finální cenotvornost "nabídky - poptávky" u např. Bitcoinu a podobných vymožeností. Je to vlastně splněný sen všech alchymistů, kdy se nic proměnilo v něco... V co ale, to se ještě přesně neví. Ta změna nicu v něco je fascinující. A v podstatě to je budoucnost lidstva. Měnit nic v něco.

T. Kohout 2.7.2022 5:39

Bylo století páry, pak možná elektřiny a nyní bude tisíciletí, kdy nic budeme měnit v něco. Přesně podle přehledných zákonů "poptávka - nabídka a vice versa". Když lidi něco chtějí víc, cena stoupá, když míň, cena klesá a vůbec nezáleží na tom, o co jde. To je alternativa k perpetuu.

T. Novy 2.7.2022 7:26

Kryptoměny jsou zhmotnělá víra v to, že za číslo v databází, za které jsem zaplatil půlroční plat, mi někdo později zaplatí ročním platem. Ponzi v.2.

Pak že lidstvo nehloupne.

R. Langer 2.7.2022 9:54

Ano, víra je mocná čarodějka. Když někomu vysvětluji, že Bitcoin je totéž, jako když si razítkem narazím vlastní peníze, vlasní měnu, tak tomu nikdo nechce věřit.

Prý to není možné... ;-D

Z. Lapil 3.7.2022 9:33

Rozdíl mezi vámi a bitcoinem je ten, že "pan bitcoin" přesvědčil docela dost lidí, že ty vlastní peníze budou dražší a dražší (jsou dobrá investice).

Onehdy vyprávěl kdosi, že byl před pár lety na jakési konferenci, kde se platilo jedině a pouze bitcoinem. Došel k automatu, hodil do něj stovku, dostal čárový kód, došel k baru, dostal kafe a jiný čárový kód, a když mu definitivně vybledl, tak kouknul na kurs a zjistil, že prokaučoval... Já už fakt nevím - měsíční plat? Něco takového.

Což berte jako veselou historku, ne jako propagaci bitcoinu.

O. Zuckerová 2.7.2022 10:44

P. Kohout: mně se to spíš jeví tak, že měníme něco v nic, "stačí se jenom trochu porozhlédnout, kolik je kolem krás", jak praví jedna slabomyslná budovatelská píseň (možno zaměnit text za "jak se dá v Česku krást").

J. Moravec 2.7.2022 5:58

Ano je to fascinující Vesmír, potažmo planeta Země, my lidé jsme také vznikli z ničeho - Velký třesk.

J. Brei 2.7.2022 6:13

Ti, kteří věří ve velký třesk se většinou shodují v tom, že jako jeho východisko sloužil velmi malý, velmi, hmotný a velmi horký bod, který, bůhví proč, začal prudce expandovat. Podle této hypotézy jsme tedy nevznikli z ničeho, nýbrž z něčeho.

J. Moravec 2.7.2022 6:35

To něco malé velmi hmotné jsem záměrně v tomto případě vynechal. On stejně nikdo z nás neví co to vlastně bylo. Možná by to věděl Pán Bůh, možná to byl on sám. Kdoví. Tak jako tak je to fascinující.

J. Ganaur 2.7.2022 8:04

To jsme ale opravdu v kruhu!Kdo stvořil Boha? Pardon, kde se vzal malý, velmi hmotný a velmi horký bod?8-o8-o8-o

T. Kohout 2.7.2022 8:39

To je přeci "jasné". Ze zániku předchozí verze. Ale kde se vzala ta prapůvodní verze, to se ZATÍM ještě neví, po tom, se pátrá. Uvidíme.

T. Kohout 2.7.2022 8:42

Nebo je to "boží vůle" - "G-d willing". Také to nedává smysl, ale je to víra a ta smysl dávat nemusí, té se prostě věří.

J. Anděl 2.7.2022 10:25

Rozhodně se nepovažuju za odborníka na kryptoměny, naopak si od nich udržuju velký odstup. Ale i tak soudím, že to není "nic", respektive je to stejné "nic" jako desetikoruna na vašem účtu v bance. Jen pravidla té ceny jsou ... divočejší a - zatím - neregulované.

Všechny peníze jsou jen virtuální vyjádření hodnoty věcí či služeb, které za peníze prodáváme a kupujeme. A ty věci z ničeho vyrobit nelze. Ani služby nejsou z ničeho, musejí je poskytovat skuteční lidé či lidmi vyrobené stroje atd.

Virtuální vyrábění peněz (ať jejich "tisk", nebo těžba kryptoměn atp.) není schopné zvětšit množství dostupných produktů a služeb ani o píď, tudíž zřejmě musí nějak hnout jejich cenou.

Ale tak tou cenou hýbe třeba i technologický pokrok, který mnohé věci zlevňuje.

Nicméně kdybychom si teď všichni pořídili farmu na těžbu kryptoměn (ovšem ta farma taky něco stojí), tak ... nevím, tak bude stát rohlík litr, protože se budeme všichni topit v bitcoinech.

Ale četl jsem někde, že v takových těch gigantických urychlovačích jsou schopni vyrobit částice z ničeho. Kdybychom si všichni pořídili takový urychlovač........

:)

P.S.: alchymisté také nevyráběli z ničeho, oni transmutovali - přeměňovali jedno v jiné. Resp. o to šlo, ne že by jim to fyzikálně fungovalo ... Přeměňovali něco, co bylo běžné a snadno dostupné, v cosi, co bylo lidmi vysoce ceněné. Zajímavý je spíš vnitřní význam takové přeměny - třeba jak z lůzy udělat slušné lidi ... Socialismus se o to snažil a podařil se mu pravý opak.

V. Kučer 2.7.2022 18:56

Vesmír také vznikl velkým třeskem z ničeho a tehdy žádná eura ani koruny neexistovali.

J. Anděl 2.7.2022 21:54

Jj, říká se to.

Tak dejte vědět, když se vám to zase povede ;-)

R. Langer 3.7.2022 6:20

Desetikoruna fakt není stejné nic jako Bitcoin, tomu věřte.

Z. Lapil 3.7.2022 9:38

Proč ne? Že vám její existenci (ne cenu, viz inflace) garantuje centrální banka a ne anonymní Moloch?