23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Euro do toho, euro do toho!

Porovnání cen másla v domácí a zahraniční měně je disciplína pro „pokročilé“. K jejímu zvládnutí je nutná znalost aritmetiky prvního stupně základní školy, dále dovednost nalezení aktuálního měnového kurzu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Povolný 4.7.2022 10:58

Já bych přidal ještě jednu věc, o které se vůbec nemluví. Tak jako je Euro projekt politický, nikoliv ekonomický, tak je i připadné přijetí Eura rozhodnutím politickým. Rozhodnutím, které by mělo vážné následky. Především bychom zcela ztratili vliv na měnu a zcela bychom se podřídili ECB. Která pochopitelně nebude hájit naše zájmy, ty už v EU nehájíme ani my sami. A kromě toho přijetí Eura znamená ještě silnější vazbu na EU a ještě silnější podřízení našeho státu silným západním ekonomikám (Německo), pro které jsme novodobou kolonií. A pochopitelně posílení překážek, kdybychom snad někdy měli zaječí úmysly. Což v současnosti nehrozí, probruselštější vládu jsme snad ještě neměli, a to je co říct. Naši užiteční idioti teď budou předsedat EU! Oni tomu snad i sami věří.

P. Novák 4.7.2022 7:04

stoupit do eurozóny v tuto dobu může chtít jen šílenec. Zatímco ČNB šlápla na brzdu

, tak ECB ještě ne a ten problém valí dál před sebou.

P. Diviš 3.7.2022 23:13

Jak jste dokázal, jednodušší nechápou.

P. Skřivan 3.7.2022 22:14

No asi tak. :-) Česká koruna je pouze zdroj problémů a možnost pro českou vládu trikařit s měnou. V Česku, kde stát nic konstruktivního nedělá, to je akorát možnost jak olupovat občany.

T. Kučera 3.7.2022 20:38

Nějak vám uteklo, že pravomoci jsou rozděleny mezi eu a jednotlivé státy. V první části jsou výlučně pravomoci EU, ve druhé participace a ve třetí suverénní rozbodovan2i zemí. Co kam patří, je v Lisabonské smlouvě a státy o všech kapitolách a jejich zařazení hlasovali jednomyslně. Tak kdopak vás utahuje, chudinko malá?

J. Nevrkla 3.7.2022 20:23

Vy ji nevidíte? K velké většině zákonů a příkazů se premiéři nevyslovují, vydava je občany nevolená Evropská komise. U zásadních věcí se vyžadovalo vyjádření premiérů, kteří byli samozřejmě pod obrovským tlakem, aby se neznelibili, jejich stát by mohl dostat menší dotace. Teď se jedná o tom, aby právo veta ani neexistovalo, aby rozhodovala většina. Pak už nemáme možnost ovlivnit vůbec nic, v Evropském parlamentu tvoří naši poslanci sotva tři procenta poslanců, kteří jsou navíc u nás voleni zhruba pětinou voličů a jsou svými platy a benefity zcela odtrženi od normálního života. A neví co roupama, tak třeba bojují s klimatem, s Ruskem a zachraňují planetu. V době nadcházející bídy je to naprosto zvrácené. Nevidím žádnou naději, že se z bídy můžeme s EU dostat. To je jako v roce 89 stále věřit v socialismus.

T. Kučera 3.7.2022 20:05

Jo, akorát nám vládne Rada EU a v té sedí 27 premiérů a premiérek a každý má jeden hlas. Kde tady vidíte nadvládu Bruselu? https://cs.wikipedia.org/wiki/Rada_Evropsk%C3%A9_unie

J. Nevrkla 3.7.2022 19:55

Padla koloniální impéria, padlo Rakousko-Uhersko,padl Sovětský svaz, Jugoslávie, Československo. Různé národy měly různé názory, nechtěly být ovládaný jinými národy. Říkalo se tomu narodne osvobozenecky boj, staví se tomu pomníky a světí se svátky. Nechci, aby nám vládlo Německo, Brusel. Mám jisté zkušenosti, pokud bylo málo zakázek, prihrávali si nadřízení Němci zakázky vždy především svým soukmenovcům. Bude to tak vždy, brzy to pochopí i ti, co dosud nepochopili.

M. Pivoda 3.7.2022 18:03

Tak funguje česká demogratura.

M. Pivoda 3.7.2022 18:02

AeroKarel Šebesta zapomněl připomenout, že mám i 44 zahraničních citací na Academia. Tam česká mafie totiž nedosáhne. A právě proto jsem mohl v USA pracovat na funkci profesora.

V. Braun 3.7.2022 17:23

Takže zdražování je řešení? Zajímavé. Jste z nějaké progresivní ekonomické školy, zatím totiž panuje shoda ekonomů, že stabilní ceny, rozumněj inflace cca 2%, je pro ekonomiku nevhodnější prostředí. V Německu se v době hyperinflace prý mzdy vyplácely, a zřejmě i zvyšovaly, 2x denně, aby si lidi stačili nakoupit než se během několika hodin zdraží natolik že si za mzdu nekoupí již nic. Pochybuji, že si mysleli, že stačí zdražit a budou v pohodě.

T. Kučera 3.7.2022 16:54

Od toho jsou frakce v Europarlamentu. Kdy konečně pochopíte, ze EU nama národnostní základ? Dokonce je to záměrně.

T. Kučera 3.7.2022 14:10

Samozrejme tím myslím podnik, který je podkapitalozovany, jak penězi, tak i pracovní silou. Bere se zde poměr velikosti výrobní jednotky vzhledem k velikosti úkolů, ke kterému se zavázala.

T. Kučera 3.7.2022 14:08

Zato teď se sem kvůli korunam jenom hrnou, že. A jak vysvětlit masivní investice na Slovensku, a to hlavně z české strany, ha?

Z. Lapil 3.7.2022 14:02

Ono to není tak jednoduché. Teď mám v ruce takovou pidiknížku, jmenuje se to Teorie demokracie dnes. Je tam Rousseauovo tvrzení, že - zhruba - že vyjdeme-li ze součtu jednotlivých vůlí, tak se + a - vyruší a to, co zbyde, je obecná vůle. Autor to komentuje: "Pokusy dát tomuto výroku nějaký smysl zahltily dvě odvětví odborné literatury".

Nevím, jestli si to dovedu nějak smysluplně přebrat, ale vychází mi z toho, že vaše (i moje) tvrzení "Německo nás vždy přehlasuje" je extrémně zjednodušené.

https://www.databazeknih.cz/knihy/teorie-demokracie-dnes-24415. Není to nějak extra přefilozofované, celkem stíhám :-).

T. Kučera 3.7.2022 14:02

To vám na společném trhu nepomůže vrátit se k národním mrnam. Kdy to konečně pochopíte?

T. Kučera 3.7.2022 13:56

To, co mi tady vypravite, jsou problémy trhu. U peněz stačí, aby obihaly a smenovaly., což eura dělají. Co se týče dlužníků, je třeba je v tom vymachat. Zadluzil sis stát, tak ho prodej a stan se lenikem, lidi si práci najdou jinde. Ještě tam máte něco? Jo, a Itálie není bez peněz, ty nemá jenom jejich vlada. Nakonec i jeni h Bank of Italy je pro jistotu soukroma.

Z. Lapil 3.7.2022 13:50

Mně ne. Myslím si totiž, že "velký výkon" ve vašek příspěvku znamená prosté "hodně". To velké podniky opravdu umějí. Na výrobu atypickou/kusovou jsou lepší podniky malé.

Čtu a nevěřím svým očím: opravdu jste napsal, že ve velkých podnicích pracují lidé radostněji, než v podnicích malých? (Výkon v malých podnicích se sníží natolik, že nakonec musíte lidi donutit).

P. Hák 3.7.2022 13:46

Psal jsem o něčem jiném.

Z. Lapil 3.7.2022 13:43

Rozumím. Přesto si pořád myslím, že vhodnější je řídit každý řiditelný díl zvlášť, než je mít spojené do superdílu s obrovskou setrvačností.

Kromě toho mám proti Euru jednu námitku, která mi přijde dost zásadní. Při jeho zavedení byla definována maastrichtské kritéria. Pokud dobře sleduju a chápu dění, tak jejich nedodržení (schodek státního rozpočtu) je pokutovatelné, ALE když mělo problémy Německo a Francie, byla udělena výjimka, zatímco malým státům (Portugalsko; vše někdy pár let po zavedení EURA) udělena nebyla. Příběh Řecka, kterému Euro těžce ublížilo, protože nízkými úroky ujistilo jak Řeky, tak jejich věřitele, že půjde o bezproblémový úvěr, je notoricky známý.

To, že ECB emituje peníze a rovnou si je skrze dluhopisy států eurozóny kupuje zpět, přestože se někde v začátcích zavázala, že to dělat nebude, taky není nic, co by ve mně budilo důvěru.

Jinými slovy - myslím si, že jak EU, tak eurozóna je spolek dostatečně nedůvěryhodný na to, abych si držel odstup i za tu cenu, že mě to bude něco stát. V horších čtvrtích na ostravsku jsem viděl večerky s dveřmi opatřenými mříží s okýnkem. Ne že bych se těm Vietnamcům divil. Aneb to, že polovina zákazníků v mém obchodě jsou... no, nejmenujme, někoho si představte, neznamená, že je musím mít rád. Prostě žijeme v jednom městě a nějak se musíme porovnat.

Kvantitativní uvolňování sem, opět podle mě, nepatří, protože nikde není psáno, že ČNB občas nepovede horší politiku, než ECB.

V. Braun 3.7.2022 12:38

Pikantní je větička Náklady konverze pro jednoduchost zanedbáváme. Dále nemá cenu číst, článek je evidentně pro ty jednodušší.

T. Kučera 3.7.2022 11:56

Definice trhu je jasná. Ke to prostor, ve kterem je možny bez omezení pohyv vyrobků, služeb, kapitálu a pracovních sil, což je dnes EU + Svycarsko+ země EHP. To je půl miliardy lidí. Co s tím asi tak dokáže udělat CNB s pákou na menu pro 10 milionů lidí. A vcil mudrujte.

T. Kučera 3.7.2022 11:48

Vlastní měnovou politiku pro koho, když český trh neexistuje od roku 2004?

J. Nevrkla 3.7.2022 11:02

Především je tu demokracie. V EU nás ty větší, třeba Němci, vždy přehlasují a my nemáme žádnou možnost jejich rozhodnutí zvrátit.

T. Kučera 3.7.2022 10:32

Kurs se použije středový.

T. Kučera 3.7.2022 10:28

Tak pro vás taky: Vezmete jedno euro, a vynásobíte tuto hodnotu kursem ke koruně. Výsledek vynásobíte kursem koruny k forintu. Výsledek vynásobíte kursem forintu ke zlotému. Výsledek vynásobíte kursem zlotého k euru a vyjde hodnota velmi podobná výchozí hodnotě, což je signalizace, že cash-flow eurotrhu je v pořádku a eura můžou všechny tyto země zavést.

T. Kučera 3.7.2022 10:21

Menší celek se lépe řídí, ale méně toho vyrobí. Tohle říkám dávno, že hranice mezi extremismem a normalitou je v tom, že extremisté levicoví sestavují stále větší kolektivy za účelem zvýšení výkonnosti, ale to má za následek menší uřiditelnost, až nakonec musíte lidi donutit. Na pravé straně se kolektivy stále zmenšují, tím se zvyšuje uřiditelnost, ale snižuje se výkon. Nakonec se sníží natolik, že lidi musíte donutit. Myslím, že takhle to stačí.

T. Kučera 3.7.2022 10:19

Krásný důkaz, jak uvažujete jenom o sobě. Ono neexistujete jenom vy, existují taky obchodní domy, které nakupují zboží k prodeji. A budete se divit, ale dost toho zboží je z eurozony, hlavně auta, potravinové výrobky i třeba elektronika, pochybuji, že výrobci telefonů akceptují při prodeji koruny, které ani neví, jak vypadají. No, a na to potřebují eura, že. Tak je musí konvertovat z korun, které utrží od zákazníků. No, ale taky musí platit daně a zaměstnancům výplaty, takže ty koruny, co konvertovali na eura na nákup zboží zase chybí na tohle. A tak zase milá eura musí konvertovat zpátky. Navíc, pokud výrobky nejen z eurozony nakupujete, ale je i prodáváte, hromadí se vám eura , ale tady je do výplat ani na daně nepoužijete a musíte je konvertovat na koruny.No, už chápete, proč jsou průmyslníci a obchodníci naštvaní, že se k tomu přijetí eura stále nemáme?:-( A pozor, jenom obchod s Německem je 40% přeshraničního obchodu, s eurozonou 66% a s celou EU 85%. Zbytek do 100% jsou ostatní země. Tak, a teď zkuste něco napsat, jsem zvědavý na odpověď.

R. Tichý 3.7.2022 10:06

:-D

Tohle prohlasit ve chvilich, kdy nejvetsim spekulantem na euro trhu je primo eurotiskarna, rizena eurofanatickou pravnickou....

To muze jen euroosel.

Z. Lapil 3.7.2022 10:05

Jednak to, a hlavně: menší celek se lépe řídí. Pořád vzpomínám, jak se situace radikálně zklidnila po rozpadu Československa, a nebylo to jen proto, že přestalo hádání o pomlčku.